Netko mi je hakirao Instagram! Što sad?

Najgora stvar koja se može dogoditi svakome tko aktivno koristi Instagram je da mu netko hakira profil. Neovisno o tome je li riječ o osobnom ili poslovnom profilu, onog trenutka kad netko neovlašteno upadne na vaš profil, počinju problemi kakve niste mogli nikada zamisliti.

Vrsta i stupanj hakiranja variraju od spretnosti hakera koji stoji iza tog djela, a o tome ovisi i koliko ćete uspješno vratiti svoj profil nazad i hoćete li to uopće moći učiniti ili će profil biti zauvijek izgubljen.

U zadnje vrijeme mi se često javljaju osobe kojima je netko neovlašteno preuzeo profil na Instagramu te traže pomoć. Najgori slučaj sam imala prije nekoliko dana. Riječ je o profilu koji je imao skoro 100 tisuća pratitelja i koji je netko hakirao, promijenio ime i profilnu sliku. Nakon vrlo kratkog vremena, ta osoba je počela brisati i ostale slike.

Da je riječ o jako spretnom hakeru govori i činjenica da je uspio (ili uspjela) promijeniti i lozinku te je hakirala i mail putem kojeg se korisnica prijavila na Instagram. Dakle, ta osoba je mislila na sve i dobro se osigurala da joj se ne može ući u trag.

Nakon svega toga, haker se javio korisnici i ponudio da joj vrati profil u zamjenu za plaćanje. Naravno, na to nitko ne bi smio pristati čak i ako je riječ o poslovnom profilu. S kriminalcima se ne bi smjelo pregovarati, a i tako nitko ne garantira da će se držati svoje riječi i vratiti profil nakon što dobiju ono što su tražili.

Ipak, kretanje ispočetka je bolan i težak proces, posebno nakon što se uložili puno vremena i truda kako biste skupili toliko pratitelja. Čak i nakon što otvorite novi profil i počnete ga puniti slikama, nije sigurno da ćete opet imati toliko uspjeha. Proces zna potrajati i godinama.

Zato, ako vam je netko hakirao račun ili primijetite neobične aktivnosti treba jako brzo reagirati i za početak prvo promijeniti lozinku ako je haker nije već promijenio umjesto vas pa se ne možete ni ulogirati na svoj profil.

No, ako posumnjate da se na vašem profilu događaju neobične aktivnosti koje niste sami izazvali, najbolje rješenje je prijaviti problem direktno Instagramu i to na ovaj način.

  1. Morat ćete koristiti svoj telefon i mobilnu aplikaciju Instagrama jer ovo ne radi na PC-ju. Nekada je radilo ali više ne pa ne morate ni pokušavati. Svi znamo da je Instagram prvenstveno kreiran kao mobilna aplikacija.

2. Ovi koraci su izrazito važni kako bi sve išlo po planu:

instagram-1

  • upišite svoje korisničko ime, email ili broj telefona
  • nikako nemojte upisivati svoju lozinku (password)
  • kliknite na Get help signing in

3. Bit ćete prebačeni na stranicu koja izgleda ovako:

instagram-2

Na toj stranici nećete ništa upisivati čak i ako znate sve podatke. Ono što morate napraviti je kliknuti na link Need more help? koji se nalazi ispod Send Login Link. Bit ćete prebačeni na ovu stranicu.

4. Popunite tražene podatke. Pod Contact email (if different) upišite email koji ne mora biti identičan onom s kojim ste se ulogirali kad ste otvarali profil ali vodite račauna da to mora biti email kojim se koristite jer ćete se na njega morati spojiti pa je poželjno da znate lozinku i korisničko ime.

instagram-3

Nakon toga označite da vam je račun hakiran – My account was hacked.

instagram-4

Instagram će vas tražiti neke detalje pa im ih morate napisati. To ćete morati učiniti na engleskom pa im napišite da vam je račun hakiran i da trebate hitnu pomoć kako biste ga vratili nazad.

7. Kliknite na Submit i pričekajte nekoliko minuta (u praksi se pokazalo da reagiraju već nakon 10ak minuta), a onda ćete primiti ovakvu poruku na email. To je email s uputama koje su vam poslali iz Instagrama.

instagram-5

Uglavnom traže od vas da na čisti list papira napišete kod koji su vam poslali, napišete svoje puno ime i prezime kao i ime kojim se koristite na Instagramu. Podignete papir, slikate selfie, spremite fotku kao JPEG i pošaljete im to nazad mailom.

Ukoliko to ne učinite, neće vam pomoći ali mislim da je jedan mali selfie najmanje što možete učiniti za svoj račun. I to je to, nakon nekog vremena račun će vam biti vraćen kao da se ništa nije dogodilo.

Koliko će im trebati? Ovisi, koliko sam primijetila, nema pravila. Ponekad ni ne odreagiraju, te činjenice morate isto biti svjesni. Instagram nije poznat po super kvalitetnoj korisničkoj podršci i dogodi se da ignoriraju zahtjeve. Dobivaju ih puno, popularna su društvena mreža, nemaju dovoljno zaposlenog osoblja koje može bez poteškoća obrađivati i rješavati sve zahtjeve i dogodi se da ignoriraju upite koje dobivaju.

Ukoliko se to dogodi i vama, kontaktirajte ih na sve načine pa ih preko njihovih službenih profila na Instagramu i Facebooku, više puta ako je potrebno, kako biste na sebe privukli pažnju i povećali si šanse da se netko posveti vašem problemu i pokuša ga riješiti.

Što kad netko otvori lažni profil u vaše ime?

I to se događa, a ne morate biti ni poznata osoba. Baš mi se danas javila jedna korisnica Instagrama, očajna jer je netko otvorio profil na kojemu se predstavlja kao ona. I to se, naravno, može prijaviti, a kao i u slučaju hakiranog računa, uspjeh ovisi isključivo o dobroj volji ekipe koja radi u Instagramu kao i njihovoj brzini kojom rješavaju zahtjeve korisnika.

Ukoliko je netko otvorio profil na kojemu se predstavlja kao vi (ili netko koga poznajete) učinite sljedeće:

  • idite na 3 okomite točkice u gorenjem desnom kutu

instagram-8

  • kliknite na Report
  • pojavit će se dvije opcije, izaberite It’s inappropriate

instagram-7

  • nakon toga izaberite I believe this account violates Instagram’s community guidelines

instagram-6

  • kad se otvori novi prozor kliknite na Report account

instagram-5

  • pa na This profile is pretending to be someone else

instagram-4

  • na novom prozoru se pojavljuje mogućnost da izaberete koga taj račun imitira, izabrat ćete Me ako ste vi u pitanju ili Someone I know ako je u pitanju netko koga poznajete

instagram-3

I to je to, na kraju vam samo preostaje da pričekate i dočekate mail od Instagrama u kojemu će tražiti od vas neke osnovne podatke kao i da uslikate selfie te im pošaljete sliku kako bi se uvjerili da ste to vi u pitanju i da ste ozbiljni.

Upravo iz tog razloga je uvijek dobra ideja imati nekoliko vlastitih slika na svom profilu jer, ako dođe do problema, lakše ćete dokazati da ste to vi i da se s razlogom žalite i prijavljujete nečiji profil. U tom slučaju će i Instagramu trebati manje vremena da provjere sve profile i riješe problem.

Kao što sam rekla, nema nikakvog jamstva da ćete uspjeti i da će se uopće javiti netko iz Instagrama. Poznati su slučajevi i poznatih osoba ili brendova kojima je netko hakirao profile na Instagramu i koji nisu nikada vraćeni. Ipak, u velikom broju slučajeva Instagram ipak reagira te mnogima pomogne da vrate svoje profile ili da zatvore lažne profile koje je netko otvorio u njihovo ime.

Kako se zaštititi na Instagramu?

Na internetu nikada ne možete biti previše paranoični pa je zato uvijek dobra ideja koristiti jake lozinke. Vješt haker može provaliti u sve što poželi ali malo će ih se mučiti s vašim profilima na društvenim mrežama ako niste poznate osobe, a imate kvalitetne lozinke. Zato, za početak, smislite lozinku koja se sastoji od mješavine velikih i malih slova te brojeva.

Sljedeće što ćete željeti napraviti, a požaliti što to niste prije učinili, posebno ako vam netko hakira profil na Instagramu je dvofaktorska autentifikacija.

Što je dvofaktorska autentifikacija?

Dvofaktorska autentifikacija (two-factor authentication) je dodatna zaštita kojom ćete poboljšati sigurnost svog računa na Instgramu. Neće vas zaštititi 100%, to je nemoguće ali će zato pomoći da vam netko puno teže hakira profil.

Riječ je o sigurnosnoj metodi pomoću koje ćete, svaki put kada se prijavite na svoj profil na Instagramu s nepoznatog uređaja (ili netko umjesto vas), morati upisati kod koji ćete dobiti putem SMS-a na svoj telefon, nakon što upišete korisničko ime i lozinku.

Zvuči kao gnjavaža? Pa i nije baš jer je sigurnost uvijek na prvom mjestu.

Kako omogućiti dvofaktorsku autentifikaciju?

  • idite na svoj profil pa na 3 točkice u gorenjem desnom kutu
  • skrolajte dok ne vidite opciju Two-Factor Authentication

instagram-2

  • tapnite na Require Security Code

instagram-1

  • ukoliko niste povezali svoj profil na Instagramu s telefonskim brojem, to ćete morati sada učiniti te kliknuti na Next
  • dobit ćete SMS s kodom koji ćete morati upisati te kliknuti Next

I sada ste osigurali svoj račun od pokušaja neovlaštenih ulazaka i preuzimanja od strane hakera.

Nadam se da vam ove metode neće nikada trebati ali, kako stvari stoje, u zadnje vrijeme je sve više hakiranih računa na Instagramu. Ne morate biti slavna osoba da vam netko preuzme račun. Puno je hakera koji to rade samo iz dosade, netko vam se želi osvetiti radi nečega ili vas naljutiti, a sve je češće i da hakeri preuzmu račune koji imaju puno pratitelja pa za njih traže otkupninu. Ova metoda će ih sigurno odbiti od takvih pokušaja jer je sasvim dovoljno profila s lošim i slabim lozinkama koje je lakše i brže preuzeti.

Zato, pamet u glavu i zaštitite se na sve moguće načine.

Za sva pitanja, kao i uvijek, javite se u komentarima, putem maila ili na Instagramu i Facebooku.

Jeste li imali kada kakvih problema s Instagramom?

Potpis

 

21 responses to “Netko mi je hakirao Instagram! Što sad?”

  1. 4.decembra hakovali su mi instagram profil sa 160k followersa, hakeri su zamenili username, password, email, kao i broj telefona. Obrisali sve fotografije na kojima se vidi moje lice. Instagram je dozvolio da zamenim sifru, medjutim hakeri su zastitili profil opcijom “Two factor authentication, pa je kod stigao njima i ponovo su promenili sifru ! Da li vredi prijaviti slucaj policiji?

    Like

    • Žao mi je što to čujem. To je baš stresno i loše iskustvo, a očito je da je riječ o profesionalcima koji su mislili na sve detalje.
      Potpuno iskreno, nisam sigurna koliko je policija u našim krajevima upoznata sa cyber kriminalom i koliko se s tim bave. Iako, ne može škoditi prijaviti to kao krađu identiteta, posebno ako ste na Instagramu bili prijavljeni pod svojim pravim imenom.
      Ono što znam da se radi u takvim slučajevima gdje se nikako ne može više ući na profil klasičnim metodama i kad Instagram ne može pomoći je da se ljudi obrate hakerima koji onda hakiraju profil i vrate ga korisniku nazad. To naravno košta ali mnogi su spremni platiti za takvu uslugu.

      Like

      • Pozdrav Ivana, javliam se s istim problemom, hakiran mi je profil, sve je promjenjeno, od maila, br.telefona, fejsa, korisnickog imena, tako da nikako ne mogu stupiti u kontakt s instagramom, cak ni na nacin koji ste opisali, pa.molim pomoc☹

        Like

  2. Pozdrav, imam racun nogometnog kluba u kojem sam clan, vodim njegovu facebook stranicu i vodio sam njegov instagram profil. Problem je u tome sto sam zaboravio sve email podatke znaci email nemogu povratiti i zaboravio sam instagram lozinku! Ok, svjestan sam da nemogu vratiti instagram (probao sam stvarno sve) i dobro napravit cu novi ali me muci sta ce ljudi sada vidjeti dva instagrama profila sa istim imenima i ono nije bas u redu! Probao sam sve nacine medutim instagram ne zeli izbrisati profil kojega vise niko sigurno nece koristiti objaviti nesto itd. Znaci moj problem je samo kako se moze obrisati profil kojemu sam ja bio voditelj (jedino ja) ??? Pozdrav

    Like

    • Pozdrav Antonio,
      nažalost, bez maila i lozinke nikako jer bi u protivnom svatko mogao izbrisati svačiji račun. Zato je moguće izbrisati račun jedino direktno s profila.
      Ono što se može učiniti, iako nema garancija da će uspjeti, s novog profila poslati poruku u Instagram i zatražiti ih da uklone stari račun. Isto tako, dobro je zamoliti veći broj ljudi da prijavljuju taj stari račun Instagramu. Nakon što zaprime dovoljan broj prijava, Instagram često ukloni i trajno izbriše sporni račun pa vrijedi probati.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  3. Koliko treba vremenski da se instagram vrati pod normalno,nakon sto je prijavljen kao hakiranje i nakon slanja slike?????

    Like

    • Pozdrav Antonela,
      nema pravila. Ponekad vrate u roku od pola sata, a nekad procedura traje i mjesec dana i potrebno je više puta prijavljivati i slati slike. Dosta im je loša korisnička podrška, a imaju i puno upita, pa je dobro ukoliko ne reagiraju nakon tjedan dana sve ponoviti i biti malo “dosadan”.
      Lp,
      Ivana

      Like

  4. Treba mi pomoc oko instagrama,ne mogu da udjem uopste u profil jer ne znam sifru, a posto je bio povezan sa fejsom kad sam vratila telefon na fabricko podesavanje i od tada ne mogu da udjem

    Like

    • Najbolje po tome uočavaju li se neobične radnje unutar profila. Naprimjer..nestaju slike ili su dodane nove, počinjete pratiti profile koje niste sami izabrali ili pratitelji nestaju..otkrivate da ste lajkali nešto što zapravo niste…
      Često haker promijeni ime profila i lozinku pa ukoliko sumnjate da je profil hakiran preporučujem da promijenite prvo email s kojim ste prijavljeni, a nakon toga i lozinku. Ne isplati se riskirati.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  5. Pozdrav. Kako mogu prijaviti profil za kojeg znam da je lazni, a ne znam cije su slike postavljene. Naime, osoba koja je otvorila lazni profil, predstavlja se kao da je iz jednog malog mjesta blizu podrucja u kojem ja zivim. Poznajuci to mjesto, znam i da nema takve osobe, niti postoji neko sa zakvim imenom. Ne mogu prijaviti korisnicki racun kao da je moj niti od nekoga koga ja poznajem, a niti od neke poznate licnosti. Sta da uadim?

    Like

    • Nije rijetko da ljudi koriste lažna imena na društvenim mrežama, posebno ako ne žele da ih pronađu i prate ljudi koji ih poznaju. Tako da postoji mogućnost i da profil nije lažan. Tu se nema baš puno toga za učiniti, može se eventualno prijaviti profil kao da je od nekoga koga poznajete, Instagram neće ići u detalje i ispitivati tko je to. Međutim, ukoliko ne ustanove da osoba krade i objavljuje tuđe slike, krši pravila objavljivanja ili nekoga vrijeđa neće ništa učiniti i profil će ostati aktivan.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  6. Ivana, meni su hakirali profil, i promenili e mail i sifru i sve podatke osim imena, i instagramu sam poslao sliku i sve i onu kazu da mi ne mogu vratiti sve dok ne utvrde da sam ja zaista,da li postoji neki nacin

    Like

    • Instagram uvijek traži sliku, a ponekad po potrebi i fotografiju ili scan nekog dokumenta ali treba im vremena da utvrde autentičnost. Ako se ne jave kroz 24h, ponovi opet cijelu proceduru koliko god puta treba dok ne vrate profil. Nažalost, druge metode nema, a na Instagramu prolazi upornost…to im je na neki način i dokaz da je riječ o pravom vlasniku profila koji ga želi nazad.
      Lijep pozdrav i nadam se da će ga brzo vratiti.
      Ivana

      Like

  7. Zdravo.. Neko mi je upao na instagram i na stori okacio sliku iz galerije. Sta da radim?
    Ostavio je i poruku
    ‘l am iginally sure if you have any question. ‘

    Like

Create a website or blog at WordPress.com