Kako vratiti iPhone ili iPad na tvorničke postavke

Kako vratiti iPhone ili iPad na tvorničke postavke

Još prije 10 godina nismo mogli ni sanjati da ćemo imati pametne telefone koji imaju funkcije kakve imamo danas. Pametni telefoni postaju prava mala prijenosna računala koja nam u svakom trenutku pomažu u svakodnevnoj komunikaciji, a i odlično krate vrijeme kad nam je dosadno.

Želite poslati mail? Nema problema! Želite napraviti PowerPoint prezentaciju ili pogledati Excel tablicu? Telefon može i to! Želite provjeriti Facebook dok čekate u redu u banci, rezervirati restoran, hotel, kupiti avionsku kartu ili cipele? Sve se to danas može raditi s gadgetom po nazivu smartphone.

A tek fotografiranje i snimanje videa! Ako vam je fotografija samo hobi više nema nikakve potrebe za kupovinom skupih i teških kamera. Imate svoj dobar stari telefon uvijek sa sobom i možete slikati što želite i kad želite, a usput možete i obraditi fotografije i objaviti ih na društvenim mrežama.

Pametni telefoni su super stvar samo, kao i kod većine super stvari, što više funkcija i složenog softvera, to su veće šanse da se, prije ili poslije, nešto pokvari. Samo jedan mali bug u sistemu dovoljan je da vaš telefon više ne radi tako dobro i fluidno kao prije.

Pitate li većinu korisnika pametnih telefona, nema ništa gore od sporog telefona. Srećom, postoji jedno univerzalno rješenje koje pomaže kod većine problema ukoliko nije riječ o kvarovima za koje je potreban servis. To rješenje se zove – vraćanje telefona na tvorničke postavke.

Zašto je dobro vratiti telefon na tvorničke postavke?

Vraćanje telefona ili tableta na tvorničke postavke odlična je metoda čišćenja nakupljenog “smeća” što će sigurno ubrzati uređaj jer se korištenjem nakupe brojne datoteke koje vam ne trebaju, za koje više ni ne znate da ih imate, a koje samo zauzimaju dragocjenu memoriju.

Isto tako, želite li prodati ili pokloniti svoj iPhone ili iPad, nije dovoljno samo obrisati sve s njega. Vraćanjem sistema na tvorničke postavke brišete svaki trag svog postojanja pa ne postoji nikakva mogućnost da će netko doći do vaših podataka.

Osim toga, ova metoda rješava sve sitne greške u sistemu do kojih dolazi korištenjem uređaja pa je nije loše primijeniti ukoliko uočite da vaš iPhone ili iPad ne rade tako dobro kao prije.

Backup prije svega

Prije nego što vratite iPhone ili iPad na tvorničke postavke, željet ćete napraviti backup svega što imate na uređaju. Zašto? Zato što vraćanjem na tvorničke postavke gubite sve što je ikada bilo na uređaju – brojeve telefona, slike, podatke i aplikacije. Kako ne biste ostali bez svega što vam je važno, prvo ćete napraviti backup.

Backup se može napraviti putem iTunes ili iClouda, koju god metodu izaberete bit će dobra i neće vam oduzeti puno vremena. Vodite računa da ako izaberete iCloud, morate napraviti račun na njemu što nije komplicirano (vaš mail, lozinka i dva klika mišem i gotovi ste).

Kako napraviti backup s iCloudom

iCloud

 • spojite iPhone ili iPad na wifi mrežu
 • idite na Settingsvaše imeiCloud
 • ako imate iOS 10.2 ili stariji idite na Settings pa skrolajte dok ne vidite iCloud
 • kliknite na iCloud Backup (ako koristite iOS 10.2 onda samo Backup)

iPhone

 • kliknite na Back Up Now i ostanite spojeni na WiFi dok se proces ne završi

Vodite računa o tome koliko prostora imate na iCloud-u. Kad se registrirate dobit ćete 5 GB prostora besplatno ali poslije ćete morati platiti (mislim da je cijena prilično poštena). 50 GB platit ćete 0.99$ mjesečno (dakle, nešto malo manje od 12$ godišnje).

Kako napraviti backup s iTunes

iTunes

 • otvorite iTunes i spojite uređaj s računalom (Mac ili PC)
 • upišite passcode ukoliko vas budu tražili, a ako se pojavi poruka Trust This Computer slijedite korake
 • izaberite svoj iPhone, iPad ili iPod kad se pojavi na iTunes
 • kliknite na Back Up Now
 • kada se završi proces backup-a, možete provjeriti je li bilo uspješno na Summary ekranu, samo potražite Latest Backups

iTunes_backup

Kako vratiti iPhone na tvorničke postavke?

Nakon što ste napravili backup i pospremili sve svoje podatke na sigurno, možete vratiti iPhone, iPad ili iPod na tvorničke postavke bez straha da će nešto poći pogrešno.

 • otvorite iTunes na svom MAC-u ili PC-ju
 • spojite iPhone, iPad ili iPod kablom uređaja
 • upišite passcode ako ga imate i ako vas iTunes to traži
 • izaberite svoj iPhone, iPad ili iPod kad se pojavi na ekranu iTunes
 • u Summary dijelu kliknite na Restore

iTunes_restore

 • kliknite još jednom Restore kako biste potvrdili radnju i tada će iTunes izbrisati sve s vašeg uređaja, a usput i instalirati najnoviju verziju softvera.

iTunes_restore_2

Nakon što je završen proces vraćanja na tvorničke postavke, uređaj će se sam resetirati i bit će potpuno prazan, kao nov.

Kako vratiti svoje podatke s iCloud-a

Nakon što ste resetirali telefon ili tablet, vjerojatno ćete željeti sve što ste imali na njemu vratiti nazad. Vodite računa o tome da, ukoliko vraćate telefon na tvorničke postavke kako biste popravili grešku ili bug, taj problem bi se mogao vratiti ako vratite cijeli backup nazad. Zato nije loša ideja redovno raditi backup pa vratiti neku stariju verziju backupa na telefon, iz vremena kad još nije bilo problema s uređajem.

 • upalite uređaj, s obzirom da je vraćen na tvorničke postavke vidjet ćete na ekranu “Hello” što je znak da krećete ispočetka
 • slijedite korake dok ne vidite WiFi
 • spojite se na mrežu pa slijedite korake dok ne vidite Apps & Data pa kliknite na Restore from iCloud Backup

iPhone_1

 • spojite se na iCloud svojim Apple ID i lozinkom
 • izaberite verziju backupa koju želite
 • pričekajte da se sve prebaci
 • dobro je ostati spojen na WiFi još neko vrijeme nakon što je backup završen kako bi iCloud uspio prebaciti sve fotografije na telefon

Kako vratiti svoje podatke s iTunes

 • upalite uređaj, pričekajte dok se ne pojavi “Hello” i slijedite korake
 • kad se pojavi opcija Apps & Data izaberite Restore from iTunes Backup

iPhone_2

 • spojite telefon ili tablet na MAC ili PC na kojemu se nalazi iTunes pomoću kojega ste radili backup
 • otvorite iTunes na računalu i izaberite svoj uređaj na ekranu
 • izaberite Restore Backup pa kliknite na verziju backup-a koju želite prebaciti
 • pričekajte da proces završi, a nakon toga ostanite još neko vrijeme spojeni na WiFi kako bi se sve prebacilo kako treba

Jedna od najvažnijih stvari koju morate zapamtiti je – spremajte i zapisujte svoje lozinke od maila, raznih aplikacija, društvenih mreža, Apple ID, passcode i sve što će vam zatrebati u jednom trenutku, a naći ćete se u problemima kad shvatite da ste zaboravili.

Vraćanje uređaja na tvorničke postavke ne rješava sve probleme ali riješit će mnoge sitne greške i bugove. Osim toga, brisanjem svega s telefona oslobodit će se puno memorije i očistiti uređaj od nakupljenih beskorisnih datoteka, kolačića i cache-a koji vam ne trebaju, a nevjerojatno usporavaju telefon.

Odlučite li se vratiti svoj iPhone ili iPad na tvorničke postavke, ne zaboravite na backup. Jednom kad izbrišete sve što ste ikada imali, nema više nikakvog načina da vratite izgubljeno.

Imate li kakvih pitanja o vraćanju iPhone-a ili iPada na tvorničke postavke? Ostavite komentar ili se javite na mail kako bih vam mogla pomoći.

Potpis

 

One response to “Kako vratiti iPhone ili iPad na tvorničke postavke”

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: