Blog i pisanje casual friday

Sažetak stare i planiranje nove godine

Možete li vjerovati da je godina došla do kraja? Meni je vrijeme naprosto proletjelo, a nisam sigurna ni gdje ni kada. Na kraju godine mnogi su skloni donositi novogodišnje odluke. Ja nisam među njima ali zato krajem svake godine volim planirati, donositi nove ciljeve, zapisivati ideje i razvijati strategije. Kad to napravim znam da ću se i pridržavati odlučenog i raditi sve što je potrebno kako bih ostvarila što više planova i zadanih ciljeva.

Godina 2017. bila je više nego dinamična i turbulentna. Izlazak iz ugodne zone događao se mjesec za mjesecom. Promjene i novosti su se nizale jedna za drugom i bit ću potpuno iskrena kad kažem da je godina bila izuzetno naporna. Čak sam na neki način i sretna što završava jer imam osjećaj da mi je potreban svježi početak.

Prošle godine, taman u ovo vrijeme, dogodio se veliki boom na mom blogu. U to vrijeme sam ga pisala otprilike 7 mjeseci i objavljivala 5 dana u tjednu. Nisam ništa ulagala u oglašavanje, prilično sam zanemarivala društvene mreže, nisam se družila s drugim blogerima, nisam skoro nikome u svojoj okolini rekla da pišem blog kako mi ne bi radili beskoristan promet i zapravo sam radila sve suprotno od onoga što savjetujem vama kad pišem o blogovima.

Zašto? Zato da vidim na vlastitoj koži, ili točnije, na vlastitom blogu koje metode donose rezultate, a koje ne. Kojih se tema treba držati, a od kojih tema treba odustati i priznati samoj sebi da nikoga ne zanimaju.

Najviše od svega sam željela vidjeti što mogu postići ako se oslanjam samo na organski rast i promet s internetskih pretraživača. To je nešto što vama, ako želite da vaš blog raste, ne bih savjetovala (osim ako ne poznajete SEO i bavite se internetom i digitalnim marketingom) ali digitalni marketingaš u meni je to morao isprobati jer bi u suprotnom eksplodirao od znatiželje.

Što se dogodilo? Dogodilo se to da je blog polako i sigurno rastao sve do Božića 2016. godine, a onda je eksplodirao. Tek povremeni komentari i mailovi su se pretvorili u svakodnevne. Malo truda oko Facebooka i Instagrama rezultiralo je primanjem poruka i na tim društvenim mrežama.

Početkom ove godine došlo je do nevjerojatnog rasta koji se nastavio do danas (a nadam se da će se nastaviti i u sljedećoj godini), a zbog viška obaveza morala sam prestati objavljivati 5 dana u tjednu i umjesto toga počela objavljivati ponedjeljkom i petkom (iako, to ne znači da i dalje ne pišem svaki dan).

Potpuno iskreno, ta me odluka malo brinula ali briga se, kao i u većini slučajeva, pokazala neutemeljenom. Posjećenost nije opadala nego je nastavila rasti. Počela sam otkrivati koje teme zanimaju moje čitatelje, a za koje su apsolutno nezainteresirani. Odlučila sam im dati više onoga što žele.

keksi

Društvene mreže, internet, savjete i vodiče ponedjeljkom, a motivaciju petkom. Lagani petak se pokazao kao pun pogodak. Kad mi netko pošalje mail kako bi mi rekao da sam ga motivirala ili pomogla savjetom da popravi nešto u svom životu, to je osjećaj koji vam ne mogu opisati i koji nikakav novac ne može zamijeniti. To su oni trenuci u kojima znam zašto pišem i znam da je to nešto što ću raditi još jako dugo.

2017. godina je godina u kojoj sam odlučila malo popustiti i izaći iz zadane niše. I dalje tvrdim da je dobro da blog ima osnovnu temu, jer kao što uvijek govorim, ne možete zadovoljiti i programere i vegane istovremeno ali ono što možete je povremeno izaći iz zadanih okvira, pomaknuti se od svoje niše i ubaciti nešto novo, samo radi zabave i osvježenja.

Ja sam odlučila, kao novost, ubaciti putne priče. Putne priče nisu putopisi jer oni nisu moje područje. Puno je boljih blogera koji se bave putopisima i koji će vam do detalja opisati sve o gradu u kojemu se nalaze ili lokaciji koju su posjetili. Mene ne zanimaju toliko detalji koliko se volim fokusirati na fotografiju koja mi je hobi, dogodovštine i sve ono što mi se negdje učinilo zanimljivo. Putne priče su se pokazale kao pun pogodak pa ću ih nastaviti pisati i u 2018.godini.

2017. je godina u kojoj je Orbis prešao 2000 dnevnih jedinstvenih posjeta i nešto više od duplo pregleda. Godina u kojoj se smanjio bounce rate, a povećalo vrijeme boravka na stranici. Godina u kojoj sam napokon promijenila temu bloga ali i dalje nisam potpuno zadovoljna. Iako, da budem potpuno iskrena, da angažiram vrhunskog web dizajnera vjerojatno ni onda ne bih bila potpuno zadovoljna. Meni sve brzo dosadi, a za ono što mi ne dosadi znam da je prava stvar. Tko zna, možda s novom godinom dođe i nova tema.

2017. je godina u kojoj sam ostvarila nevjerojatnu interakciju sa svojim čitateljicama i čitateljima. Počeli su mi svakodnevno pisati, onako, ničim izazvani i moram priznati da me svaki takav mail ili poruka nevjerojatno zabave. Počeli su ispitivati razne stvari koje nemaju veze s onim što pišem pa sam zato uvela povremenu rubriku Q&A u kojoj odgovorim na nekoliko takvih zabavnih pitanja.

Osim toga, dobivam toliko dnevnih upita o raznim temama da na neke ne stignem odgovoriti danima. Ovo je godina u kojoj sam se počela malo gubiti. Oduvijek sam vjerovala u kvalitetnu interakciju i nikada nisam voljela one blogere koji ne odgovaraju na komentare pa makar bila riječ o komentaru u obliku emotikona.

Da biste imali uspješan blog morate ostvariti vezu sa svojim čitateljima, a to ćete uspjeti samo ako ih slušate (i zaista čujete što govore), posvetite im vrijeme i pažnju i potrudite se da ta komunikacija bude dvosmjerna.

Meni je to polazilo za rukom sve donedavno. I onda odjednom više nisam uspjevala sve pratiti. Koliko god sam se trudila, mailovi, komentari i poruke su počeli stizati brže nego što sam ja na njih stizala odgovoriti.

Dok ovo pišem, imam više neodgovorenih mailova i komentara nego što bih željela. Onaj perfekcionistički i OCD dio moje ličnosti to ne može podnijeti. Ali, koliko god se trudila i svaki slobodan trenutak posvetila blogu, moram priznati poraz. Ne mogu sve stići. Da imam cijeli dan slobodan da se bavim samo blogom svejedno ne bih mogla stići. Potpuno je nemoguće, posebno ako želite, a ja želim, posvetiti svakome malo više vremena i pažnje i stvarno dati kvalitetan odgovor.

Zato ćete mi morati oprostiti, svi vi koji čekate malo duže na odgovor. Dobit ćete ga, prije ili poslije. Nadam se da će to biti prije i dat ću sve od sebe da u sljedećoj godini pronađem neku metodu koja će mi omogućiti održavanje kvalitetne komunikacije jer je to ono čemu sam težila od samih blogerskih početaka. 

2017. je godina u kojoj sam “upoznala” mnoštvo odličnih blogera. Ono što morate znati je da sam alergična na “like4like” i “follow4follow” metode. Ne pratim nekoga samo zato što ta osoba mene prati. Ne lajkam zato što i ja dobijem like ili mu se nadam. Ne komentiram da bih dobila komentar. Uglavnom ne radim ništa što mi se ne sviđa, ni u online ni offline svijetu. Kad vidim blog koji mi privuče pažnju, to je onda to. 

Zato moram spomenuti super blogove i pisce koji stoje iza njih i svima želim da sljedeće godine samo nastave jednako dobro kao što su to radili i do sada. Možda ni njih ne stignem pratiti tako često kao što bih željela, ne stignem uvijek ni ostaviti komentar čak ni kad mi padne na pamet nešto super mudro za napisati (pa poslije redovno zaboravim što je to bilo) ali kad uhvatim vremena za čitanje drugih blogova onda je to dobro i kvalitetno provedeno vrijeme.

Koji su to drugi blogovi koje morate pratiti? Bojim se i početi nabrajati jer sam uvjerena da ću nekoga zaboraviti ali idem pokušati. BrlogingblogMajusovi putopisiFantasy by SofiaShoneryNešto slatkoFreedom StarLittle Blue BookBabe i dede….sigurno sam nekoga zaboravila. Zapravo, uvjerena sam da jesam ali oprostit ćete mi. Danas sam već 17 sati u pogonu, ne mogu ni sama vjerovati da još uvijek funkcioniram i mozak mi trenutno radi na 10% baterije. Nemam eksterni punjač.

Pleme je važno. Zajednica je važna. Blogeri bi se trebali dobro slagati jer su “brothers in arms” i samo oni znaju kako je to sjesti za laptop nakon napornog dana i pisati cijelu večer. Pisati samo zato jer moraš pisati i imaš potrebu pisati. Pisati jer se nadaš da će netko pročitati to što pišeš, da će mu se svidjeti, da će se vratiti po još i da ćeš nekoga možda nadahnuti, pomoći mu ili mu samo uljepšati dan ili skratiti vrijeme dok čeka u redu u banci.

2017. je godina u kojoj sam se odlučila malo više i kvalitetnije baviti vlastitim društvenim mrežama. Kako svaki postolar ima poderane cipele tako sam se i ja previše bavila tuđim mrežama, a za svoje više nisam imala vremena. Društvene mreže oduzimaju puno vremena i još više energije ako se želite s njima baviti kako spada…u 2018.g ću se potruditi i još im se više posvetiti.

2017. je godina u kojoj sam prvi put zaradila od bloga i zaključila da dobro dođe džeparac sa strane. Godina u kojoj nisam mogla ostati bez ideja jer su mi čitatelji počeli slati svoje ideje, prijedloge i želje o čemu da pišem i o kojim bi temama željeli znati više.

Da, ova je godina bila potpuno luda na svim područjima, a najviše na blogerskom području. S obzirom da je do kraja još jako malo, idemo vidjeti što vas čeka na Orbisu sljedeće godine. Kažu da su planovi tu da se krše ali dat ću maksimalno sve od sebe da ih se pridržavam Uostalom, kad ih zapišete i javno objavite onda ste ih se i dužni pridržavati, zar ne?

Blog planovi 2018

planovi

Isti tempo objavljivanja

S obzirom da se pokazalo kao dobitna kombinacija i dalje ću nastaviti objavljivati sadržaj dva puta tjedno – ponedjeljkom i petkom. Teme kojima ću se baviti bit će u istim nišama kao i do sada tako da bez brige, recepte za koktele, voćne torte i najbolje lakove za nokte nećete ovdje pronaći.

U novoj godini me čeka jako puno tema o kojima planiram pisati. Čeka me i puno tema o kojima moram pisati jer su ih tražili moji čitatelji, a nikako da im stignem ispuniti želje. Naravno, sve želje će biti nemoguće ispuniti ali dat ću sve od sebe da svi budemo zadovoljni.

Više putnih priča

Sad kad znam da su putne priče popularna tema, očekujte ih još više. Iako ne putujem pretjerano često, nekoliko puta godišnje, ipak mislim da će se pronaći zanimljivih destinacija i dovoljno materijala kao i fotografija.

Najnovije putne priče očekuju vas već u siječnju jer idem na potpuno zasluženi odmor u Dubai. To znači da ću vas „spammati“ slikama na Facebooku i Instagramu, pisati na blogu priče i dogodovštine gospodina Orbisa i mene.

Očekujem da ću skupiti jako puno materijala i nadam se pozitivnih zgoda i priča. Nama nikada nije dosadno pa neće biti ni vama, uvjerena sam. To isto znači da ću u tom periodu biti nešto manje dostupna, što zbog vremenske razlike, a što iz razloga jer se stvarno želim opustiti i uzeti godišnji od (skoro) svega ali o detaljima ćemo poslije na društvenim mrežama.

Možda vlog?

U zadnje vrijeme dobivam sve više pitanja zašto ne snimam vlogove. Odgovor je – najviše iz razloga zato što vas dnevni vlogovi ne bi zanimali. Želite li stvarno gledati mene kako pišem cijeli dan? I bavim se ostalim, apsolutno nezanimljivim aktivnostima (barem kad je riječ o vlog sadržaju)? Nisam ni mislila.

Ali, kad sam malo bolje razmislila, zaključila sam da nema apsolutno nikakvog razloga ne snimati vlogove na putovanjima. Kad je bal nek’ je maskenbal, a kad već i tako uvijek nosim kameru i zalijepljena sam za telefon, mogu i snimati, a ne samo okidati fotke.

Ovaj put neću ništa obećati ali možda ćete dobiti i neki vlog iz Dubaija. I sama moram priznati da bi to bilo dobrodošlo osvježenje od pisanja. Video postaje sve popularniji, svi volimo pogledati dobar video i malo se odmaknuti od svakodnevice.

Što će biti od toga, vidjet ćemo jer nisam vlogerica ali ako mi uspije uređivanje onako kako želim i zaključim da je vrijedno objavljivanja, očekuju vas i putni vlogovi.

Društvene mreže

Pa, definitivno će biti zanimljivo na Instagramu i Facebooku, barem dok budem u Dubaiju. Možda me netko i blokira radi pretjeranog objavljivanja. Kad ne budu aktualna putovanja, bit će aktualno sve što je aktualno i trenutno.

Bit će više kratkih savjeta o blogovima i društvenim mrežama. Bit će više sadržaja i interaktivnih videa. Bit će više tutorijala i još više motivacije. Bit će svega što poželite.

Kad je riječ o Instagramu, ozbiljno razmišljam da zatvorim Orbisov profil i posvetim se samo svom osobnom. Koliko god se trudila, ne mogu pronaći ni vrijeme ni motivaciju da kvalitetno vodim dva profila. Jednostavno oduzima previše vremena, barem ako želim da bude onako kako sam zamislila.

Ako i kada dođe do promjena, obavijestit ću vas na vrijeme i dati link na svoj osobni profil. On će vam se svidjeti ako volite fotografije prirode i putovanja. Što vi mislite, trebam li zatvoriti Orbis i posvetiti se samo jednom profilu?

Giveaway

Sljedeće godine Orbis puni dvije godine što nije mala stvar. Da budem potpuno iskrena, nisam ni u najluđim snovima očekivala toliku ljubav jer nije slično meni da me nešto drži zainteresiranom tako dugo. Ali, ovo me drži. Pisanje je pun pogodak. Interakcija s drugim ljudima je vrhunac mog dana što je, kad izjavi jedan introvert, prilično velika stvar.

Kako svaki rođendan treba proslaviti, tako ću i ja morati proslaviti Orbisov. A što je bolje za slavlje od giveawaya? Mislim da bi bio red. Ne znam ni kad će biti ni što će biti ali ostanite tu jer će vas sigurno čekati nešto super i zabavno.

Što god se učini zanimljivo

Nekad sam se držala niša i strogo zadanih okvira. Gledala sam na blog kao marketingaš, a ne kao pisac. To je greška. Nije loše poznavati marketing ali da bi vaš blog bio dobar, a čitatelji u njemu uživali morate postati pisac.

Morate se ponašati kao pisac, razmišljati kao pisac i doživljavati sebe piscem. Blogovi koje pišu pisci uspijevaju. Blogovi koje pišu marketingaši…pa, možda imaju dobar promet jer poznaju SEO i tajne marketinga ali ti blogovi uglavnom nemaju srce i dušu.

Onog trenutka kad sam zaboravila da sam marketingaš (bye bye Neil Patel) i počela o sebi razmišljati kao o piscu (hello Stephen King), ljudi su postali responzivni i počeli doživljavati ono što pišem. Povezali smo se, a to je ono što je najvažnije u svijetu blogova.

Zato ću i sljedeće godine nastaviti u istom tonu. Okvirna niša će biti tu ali pravila postoje kako bi se mogla kršiti inače bi život bio dosadan i bezbojan. Pisat ću o onome što mi se bude učinilo zanimljivo i aktualno kao i o onome što moji čitatelji žele čitati. Bit će mi zabavno, a ako je zabavno meni onda će sigurno biti zabavno i onima koji me vole čitati.

cvijeće

Pisanje bloga je prekrasna aktivnost ali puno teža nego što bi mogao pomisliti netko tko to nikada nije pokušao raditi. Zahtijeva puno rada, truda, ulaganja i vremena. Ali, ako uživate u onome što radite i mislite da imate nešto za reći (napisati) svijetu, onda to i napravite. Nemojte čekati savršen trenutak jer je savršen trenutak upravo sada.

Svim svojim čitateljima želim sretnu i uspješnu Novu godinu. Nadam se da će biti baš po vašem ukusu, da ćete izaći iz ugodne zone i živjeti život punim plućima. Svim mojim blogerima želim isto uz dodatak – da i dalje uživate u onome što radite, da pišete još više i da vam se ostvare svi blogerski ciljevi i planovi.

A kad smo kod planova, koji su to planovi koje biste željeli ostvariti u novoj godini? Napišite ih, onda ćete ih morati ostvariti.

Potpis

27 komentara

 1. I tebi sretna i uspješna Nova! Ne mogu ti opisati koliko mi je drago što si me uvrstila među svoje omiljene blogove, hvala ti ❤ Posebno me razveselilo kad sam pročitala da namjeravaš nastaviti sa svojim putnim pričama, mene su ti postovi oduševili ❤ Ma mislim….svaki tvoj post pročitam od prvog do zadnjeg slova, ali te tvoje putne priče su mi zakon! A u Novoj godini ti želim još više uspjeha u blogerskom svijetu i samo nastavi tako ❤

  Liked by 1 person

 2. Good ideas about this year and great ideas for next year. I agree with your ideas. like always your thoughts are brilliants Ivana. Thanks for sharing. The new year of 2018 is an opportunity to plan, bring new goals, write ideas and develop strategies as you wrote at the beginning of this article. Good luck and I wish a new year full of success, joy and healthy for you my friend.

  Sviđa mi se

 3. Sretna Nova godina! Ja bih da objavljuješ češće ali ako ne može onda su mi ova dva puta tjedno prava poslastica. Veselim se Dubai putnim pričama i mooooooolim te snimaj vlogove!

  Liked by 1 person

 4. Sve mi je super ali najviše me zabave putne priče i drago mi je što si ih uvela na blog. Ove iz Dubaia će biti veoma zanimljive a ne bi bio loš ni neki vlogić 😉

  Liked by 1 person

 5. Hvala najlepše na divnom tekstu. ❤ Iskreno verujem da ćeš i u sledećoj godini ostvariti sve što poželiš, a tvoj uspeh mi je samo podsetnik da se vredan i predan rad, kao i nesebična podrška drugima koji rade (ovde znam lično za druge blogove), na kraju uvek isplati. Meni ostaje da uživam u tvom blogu i željno iščekujem nove postove… i vlogove. 🙂 Ono što mogu da dodam kao neko ko voli blogove i voli da ih čita – blogovi pre ili kasnije pokažu pravo lice onog ko ih kreira. I kada mi se svidi neki blog to mi znači da bih i sa piscem istog vrlo rado popila kafu. Sve najlepše ti želim i lepo provedi ove praznične dane. 🙂 ❤

  Liked by 1 person

  1. Hvala tebi na tako prekrasnom komentaru ❤ Ja tebi želim sve najljepše u novoj godini i da nastaviš pisati svoj blog kao i do sada jer ti odlično ide i stvarno uživam u njemu 🙂
   Rad se uvijek isplati. Treba uložiti vremena i truda ali sve se to vrati prije ili poslije. A ako se kad nađeš u Zagrebu, idemo na blogersku kavu 🙂

   Liked by 1 person

 6. 😍😘 Sretna Nova godina i sve najljepše! 😁 Inače ne čitam putopise, ali tvoji su mi zanimljivi zbog stila pisanja i dinamike sa gospodinom Orbisom 😁 tako da jedva čekam nove.
  PS. Hvala puno na pominjanju! 😘😘😘

  Liked by 1 person

  1. Nema na čemu, tvoje priče su osvježenje nakon napornog dana 🙂
   Drago mi je što su ti moji putopisi zanimljivi, nadam se da će tako i ostati 😀
   Tebi želim sretnu Novu godinu, puno sreće u svemu što želiš i nepresušnu inspiraciju za pisanje 😍😙

   Liked by 1 person

 7. Ivana, svaka čast. U Novoj godini želim vam obilje zdravlja, sreće i volje za pisanje. Budući da sam tek počeo pisati i objavio tek 20-tak postova, ovaj post je pravo ohrabrenje da nastavim na zacrtanom putu. Svakako namjeravam nastaviti pisati i dalje o prirodi, ljubavi, pomalo pisati pjesme, objavljivati one davno napisane i opisivati putne avanturice. Vaša iskrenost u pisanju i savjetima koje dijelite o svakodnevnim blogerskim “slatkim mukama” vjerujem da svima koriste koji doista i iznad svega žele ustrajati u pisanju, a svo ono ostalo i popratno, vjerujem da neće izostati. Puno pozdrava i sve najbolje u 2018. godini.

  Liked by 1 person

  1. Hvala Gorane na lijepim željama i komentaru 🙂 I ja vama želim sve najbolje u novoj godini kao i puno ideja i inspiracije za pisanje. Kod blogova je najvažnije biti uporan, voljeti kreirati sadržaj i uživati u pisanju, tada ne izostane uspjeh.
   Sljedeće godine ću se svakako potruditi pisati još više o blogovima i savjetima koji bi ostalim blogerima mogli pomoći 🙂
   Lijep pozdrav,
   Ivana

   Liked by 1 person

 8. Fino si sve sročila. Više puta sam rekao da su mi tvoji tekstovi često otkrivali neke sitnice, koie bi učinile i moj blog, boljim(posećenijim, zanimljivijim)… Samo nastavi tako i u sledećoj godini 🙂 Hvala i na linkovanju…

  Liked by 1 person

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: