Blog i pisanje

Mystery Blogger Award

mystery-blogger-award

Oni koji me poznaju znaju koliko volim ovakve blogerske igrice. Točnije, ne da ih volim nego uživam u njima. Zabavne su za pisanje ali još važnije od toga, obožavam čitati što su napisali drugi blogeri jer ih na taj način bolje upoznajem.

Internet je super mjesto na kojemu možete upoznati puno različitih ljudi ali o većini nećete previše toga saznati osim ako niste jako dobar psiholog i možete dobro procijeniti osobu na temelju tekstova koje piše.

Jer, čak i ako se trudimo sakriti svoju osobnost, ona često izađe na površinu baš u napisanom tekstu i načinu komunikacije s drugima. Ipak, ovakve igrice su još bolji način upoznavanja i zato sam jedva čekala dokopati se laptopa i baciti se na pisanje.

Pravila igranja su sljedeća:

 1. Podijelite logo Mystery nagrade u naslovu posta
 2. Ne zaboravite podijeliti pravila
 3. Budite ljubazni i zahvalite onome tko vas je nominirao. Običaj je podijeliti link ali, poput mnogih blogera, ni ja se neću buniti ako bude čokolada (može i kava) 🙂
 4. Recite svojim čitateljima tri stvari o sebi
 5. Odgovorite na postavljena pitanja
 6. Slobodno iznenadite i nominirajte 10 do 20 drugih blogera i obavijestite ih o tome
 7. Postavite im pet pitanja. Nije nužno biti ozbiljan i ne postoje glupa pitanja
 8. I za kraj malo samoreklame – podijelite link do svog najboljeg posta/postova. Budite skromni, kažu da je to neka vrsta vrline

Hoćemo li krenuti? Mene su za ovu igru nominirali Shonery – bloger koji piše nevjerojatno zabavne tekstove/priče iz kojih pršti inteligentni humor, Krvavi leptir – mlada dama koja bi po zanimanju trebala biti pisac i da imam svoju izdavačku kuću dobila bi ugovor već davnih dana i Brloging Blog – Lady Writer koja piše kao zmaj i pisac je i u srcu i duši.

Zahvaljujem im se na nominacijama. Ako je bio još netko tko me nominirao, a nisam ga/je dodala (jer pišem ovo na putovanju i nisam baš organizirana kao obično), neka me javno “opere” u komentarima i dobit će i link i ispriku 🙂

Tri stvari o meni:

Prva

Obožavam putovati, a i to je vjerojatno slaba izjava. Točnije rečeno, živim za putovanja i mogla bih putovati non stop. Putovanja me napune nevjerojatnom pozitivnom energijom. Na putovanjima radim stvari koje inače nikada ne bih radila i pitanje je vremena kad ću skočiti bungee na nekom putovanju iako uopće ne volim ekstremne sportove. Najvažnije ili najčudnije od svega, gdje god bila osjećam se kao kod kuće.

Druga

Ne mogu živjeti bez knjiga, ako ne pišem onda čitam. Ni sama ne znam koliko knjiga pročitam godišnje ali broj je prilično velik. Osim toga, brzo čitam i ponekad, kad imam vremena, pročitam i 300 stranica dnevno. Volim kupovati knjige tako da već godinama imam problem s njihovim skladištenjem. Kako volim da se knjige vide jer ih smatram ukrasom, ne znam što će biti u budućnosti.

Treća

Ovisna sam o modernoj tehnologiji ali ne gledam na to kao na negativnu ovisnost. Jako volim futurizam i sve povezano s budućnošću pa se ponekad moram podsjećati da živim u sadašnjem trenutku i ne planiram previše. Ovisna sam i o kavi ali mislim da to svi već znaju.

Idemo na pitanja koja je postavio Shonery.

Omiljeni lik iz crtića?

Omiljeni lik mi je Daria Morgendorffer, za one koji ne znaju, lik iz MTV-jevog crtića Daria koji se emitirao 90-ih. Asocijalna, pomalo mračna, ne zamara se oko odjeće i frizure, zamaraju je vrckave i hiperaktivne osobe, sarkastična i oštrog jezika.

Cinična, potpuni introvert i nevjerojatno inteligentna (iako mrzi školu) ali osjetljiva na tuđe probleme i dat će savjet onima kojima je potreban. Apsolutno je netolerantna prema ljudima koje smatra glupima i prezire društvo koje smješta ljude u kalupe i nameće očekivane norme ponašanja – “My goal is to not wake up at 40 with the bitter realization that I’ve wasted my life on a job I hate because i was forced to decide on a career in my teens.”

Drugi je često doživljavaju kao pesimista i depresivca ali ona to nije. “I’m not miserable! I’m just not like them!” 

Da li kuhate ili vam “zagori supa”?

Kuham bez zagaranja 🙂 Volim kuhati ali ne po receptima (poznata sam po tome da nikada ne čitam upute ni na čemu). Uvijek smišljam nešto novo, volim isprobavati nove okuse i uvoditi neke nove namirnice koje nisu uvijek uobičajene. Iako volim kuhanje, nemam potrebu kuhati svaki dan jer mislim da ima i puno zabavnijih i korisnijih aktivnosti.

Knjiga ili film za koji ste slagali da ste pročitali ili pogledali, a zapravo niste?

Antigona, Sofoklova tragedija iz 5. stoljeća prije nove ere. Po mom mišljenju bi i trebala ostati tamo. Ne lažem okolo da sam je pročitala i da joj se divim ali sam slagala u školi kad smo je imali za lektiru koju je napisala moja mama (hvala mama).

Slagala sam i njoj i profi da sam je pročitala. Dobila potpuno nezasluženu peticu. Nije mi uopće bilo žao, a ni danas nemam grižnju savjesti.

Vjerujete li u horoskop i zašto da?

Ne vjerujem. Super za one koji vjeruju ali meni je horoskop potpuna glupost tako da ga ni ne doživljavam u novinama ili medijima. Uopće ga ni ne primijetim. Mislim da ništa nije zapisano u zvijezdama i da samo o nama ovisi kakav će nam biti dan, tjedan, mjesec ili cijela budućnost.

Koju super moć priželjkujete?

Mogućnost teleportacije. Ah..kakva bi to bila super moć! Kava u Bangkoku, doručak u Parizu, ručak u Berlinu, večera na Maldivima…šetnja po Alpama…Nema gdje me ne bi bilo. Da odem u Indiju na 2 sata da malo prošetam? Nema problema – ZUM!!!

Idemo sad na Leptiricina pitanja 🙂

Postoji li neki pjevač ili pjesma koji je teški šund ili kič ali ipak uživaš u tome?

Hm…morala sam malo razmisliti jer je teško pitanje. Mislim, volim 80-e, a to je razdoblje koje mnogi smatraju kičem, posebno kad je glam rock u pitanju. S obzirom da se ne slažem i mislim da su 80-e odlično glazbeno razdoblje (što god vi mislili o tome) izabrat ću kao šund pjesmu Haddaway – What Is Love.

Ako ste gledali film A Night at the Roxbury, glavni junaci su upravo onakvi kakve zamišljate da slušaju i plešu na ovu pjesmu. U sjajnim odijelima, lateks majicama s previše gela i jeftinog parfema, spremni na obijanje klubova cijelu noć.

Na što najviše voliš trošiti novac?

Na putovanja bez imalo razmišljanja. Nikada mi nije teško potrošiti na putovanje, na odsjedanje u dobrom hotelu, na ručak u restoranu s pogledom ili na posjetu nekoj znamenitosti ako procijenim da me zanima, a smatram da je ulaznica skupa po nekim realnim standardima.

Toliko volim putovati da mislim da je sav novac potrošen na putovanja zapravo investicija jer se toliko toga nauči i doživi da je to zapravo dobro uložen novac.

Voliš li vruću janjetinu?

Vegetarijanka sam pa ne volim ni vruću ni hladnu janjetinu. Jede li se uopće hladna ili mora biti vruća/topla? Ne znam, neka me mesojedi upute. Ali bez brige, nisam militantna i ako dođete kod mene, a volite meso, dobit ćete ga za ručak.

Da li nekada lajkaš postove na WP a da ih i ne čitaš?

Nikada, uvijek sve pročitam, a ako stignem volim i komentirati samo što ne stižem baš previše toga u zadnje vrijeme. Problem je u tome što brzo čitam, jako brzo, pa ako lajkam više toga može se činiti kao da je stigla bujica lajkova u istoj sekundi.

Ako si čitala moje priče, koja ti je omiljena?

Ovo je teško pitanje jer nije tajna što mislim o Leptirici. Uspije napraviti misterij i natjerati te da želiš nastavak iste sekunde. Ipak, kad bih baš morala birati, a očito je da moram, onda bih kao omiljenu navela Vidovu šumu. Kako volim horore, to onda vjerojatno ni nije čudno.

Pitanja koja je postavila Brloging Blog 🙂

Da se ne zoveš tako kako se zoveš, kako bi izabrala da se zoveš?

Nisam nikada pretjerano razmišljala o tome (valjda volim svoje ime) ali kad sam bila jako mala željela sam se zvati Marica. Čak sam se i predstavljala kao Marica nepoznatim ljudima što je često dovodilo do problema i zabuna oko pravog imena. Tako da biram ime Marica.

Imaš li neke čudne navike i koje?

Volim jesti slani čips i čokoladu. Zajedno. Istovremeno. Vjerujem da je to dosta čudna navika ili jako bizaran ukus. Ali, ako niste probali, preporučujem.

Koji je najoriginalniji način na koji ste upoznali nekoga?

U vrijeme dok su dinosauri hodali zemljom, mobiteli su bili crno bijeli i na tipke, na internet smo se spajali preko modema što je trajalo po pola sata za 5 minuta surfanja koje je bilo preskupo (ili dok ti netko od ukućana ne podigne slušalicu pa prekine vezu), bile su popularne i videoteke.

Za one mlađe generacije, videoteka je kao Netflix samo što moraš izaći iz kuće, fizički doći u prostoriju, tražiti po policama film koji je često bio i VHS, a ne samo DVD, platiti, odnijeti ga kući i drugi dan vratiti inače plaćaš kaznu. Kao što vidite, Netflix je bolji ali mi tada nismo znali za bolje.

Jednu zimsku večer, taman se snijeg već zaledio, došla sam potpuno smrznuta s faksa i doživjela šok kad sam pronašla u sobi dva DVD-a koja sam trebala vratiti taj dan. Kako sam bila smrznuta i već je bilo kasno, moljakala sam i kukala svima u kući da mi se netko smiluje i ode to vratiti. Nije bilo dobrovoljaca.

S obzirom da nikada u životu nisam platila kaznu nisam htjela ni za videoteku pa sam teškom mukom i prilično mrzovoljna otišla dvije zgrade dalje vratiti to. Drugi dan mi je netko zvonio na vrata i prilično sam se iznenadila kad sam otkrila da je to dostavljač cvijeća s ogromnim buketom crvenih ruža iz kojih je virila mala kartica.

Pokazalo se da me netko vidio u videoteci, došao do moje adrese i imena, poslao mi cvijeće i pozvao me van. Taj netko je bio gospodin Orbis i to je definitivno najoriginalniji način upoznavanja koji sam doživjela.

Omiljeni sport?

Ne volim sportove, ni baviti se njima niti ih gledati ali uvijek postoji iznimka tako da i ja volim sport za koji mnogi misle da nije sport. Riječ je o MMA i priličan sam UFC fan. To su miješani boralički sportovi koji se odvijaju u ringu, točnije oktagonu, a zbog svoje krvavosti su prilično kontroverzni i skloni kritikama.

Pjesma koja je u stanju podići ti raspoloženje u svim okolnostima?

To je, bez previše razmišljanja, Michael Jackson – Smooth Criminal. Obožavam ga slušati i gledati. Po mom mišljenju, bio je jedan od rijetkih cjelovitih umjetnika i pravih zvijezda, a Smooth Criminal je pjesma koja me uvijek baci u dobro raspoloženje. Nemoguće je ostati ravnodušan na nju, na tu energiju i ritam.

Pitanja za blogere su sljedeća:

 1. Koju zemlju ili grad biste najviše voljeli posjetiti?
 2. Volite li više blještavilo i buku velikog grada ili ste više za mir i tišinu predgrađa ili sela?
 3. Što je najgora stvar koju vam netko može reći?
 4. Da ste drvena bojica koje biste boje bili i zašto?
 5. Što je najgluplja ili najbeskorisnija stvar koju ste ikada kupili ali niste požalili radi toga?

A sad nominacije. Nominiram Little Blue BookMudrilicaMajusovi putopisiKap mastilaKava u pet i Aleksandra Perić – Babe i dede.

Naravno, i oni koji nisu nominirani, jer vjerujem da sam nekoga i zaboravila, pozvani su da se uključe u ovu zabavnu igru s ciljem boljeg upoznavanja i uvijek korisne promocije svog i drugih blogova.

I za kraj, moj najbolji tekst. Tko mi je kriv što previše pišem pa se sada mučim tražeći. Zapravo, ne znam koji je najbolji jer nisam objektivna, najkritičnije sam stvorenje na zemlji pa ću zato dati linkove na dva najpopularnija koji su dobili više od 200 000 pregleda (razlika je neznatna i zapravo se izmjenjuju po popularnosti), a to su Instagram trikovi za koje niste znali i Život u Italiji je dolce vita. Dvije totalne suprotnosti ali i dvije teme u kojima uvijek uživam, a to su putovanja i internet – društvene mreže.

Nadam se da vam je bilo zabavno ovo čitati i da smo se malo bolje upoznali. Ja sam uživala čitajući što su pisali drugi blogeri, a jedva čekam da pročitam tekstove onih koje sam nominirala 🙂

Potpis

 

30 komentara

 1. Čestitam na nominaciji. Sa užitkom sam pročitao tvoj post i slažem sa tobom u mnogim stvarima. Uživaj u putovanjima i pisanju putopisa, koji su meni prelijepi…

  Liked by 1 person

 2. Ivana, hvala ti na nominaciji! Ovo je super način za međusobno upoznavanje, jedva čekam odgovoriti na ova pitanja 🙂 I da, konačno da netko razumije kako je super jesti čips i čokoladu u isto vrijeme. 😀 😀

  Liked by 1 person

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: