Dubai – u potrazi za Burj Khalifom

dubai-1

Mislila sam da je nebo žarko plavo samo u Italiji. Prevarila sam se i to pošteno priznajem. U Dubaiju je nebo modro, tako modro da, kad bi ga neki slikar stavio na platno, kritizirali bi ga radi nerealnog miješanja boja. Tako plavo da, kad objavim sliku na Instagramu, ne mogu vjerovati da je nisam provukla kroz filter.

A siječanj je i 25C. To je zima u Dubaiju. Dubai, kao i mi, ima godišnja doba. Trenutno je i kod njih zima samo što njihova zima znači ono idealno vrijeme sunčanih i toplih dana, a večeri u kojima vam treba samo majica dugih rukava. Ljeta su sasvim druga priča, a temperature se penju i do 50C pa to nije baš najbolje vrijeme za posjetu ovom gradu.

dubai-2

Oduvijek pronalazim nešto opuštajuće u palmama. Zelene krošnje i nebesko plavetnilo prizori su koji vas jednostavno moraju opustiti. Nisam prestajala gledati u palme, a u Dubaiju ćete ih pronaći na svakom koraku. Idealna lokacija za sve ljubitelje palmi poput mene.

U prošloj putnoj priči krenuli smo u lov na Burj Khalifu, a ukoliko je niste pročitali, preporučila bih vam kako biste saznali zašto je Dubai tako veličanstven grad. Dugo nam je trebalo do Burj Khalife, najviše iz razloga jer sam svako malo zastajkivala i fotografirala prizore oko sebe.

dubai-5

Jedan vloger je u svom videu o Dubaiju zaključio da grad nije autentičan i da mu ta činjenica smeta. Da grad nije autentičan je točno ali ta činjenica ne bi trebala nikome smetati jer se u Dubai ne ide po autentičnost.

Želite li povijest, umjetnost, crkve iz 15. stoljeća i gotičku arhitekturu, preskočite Dubai, idite u Pariz ili Prag i uštedjet ćete si živce. Uštedjet ćete i novce jer je Dubai, nakon Geneve, najskuplji grad na svijetu kada je riječ o hotelskim smještajima, prema Bloombergovim podacima.

Potražite li na internetu slike Dubaija iz 80-ih i 90-ih godina 20. stoljeća, doživjet ćete šok. Izgled grada je neprepoznatljiv. Ne postoji ni jedna od poznatih građevina, žila kucavica grada Sheikh Zayed Road je bila tek u izgradnji (danas je dugačka 558.4 km), nebodera nema, a nema ni plavetnila vode, palmi niti šarenog cvijeća.

60-ih i 70-ih godina Dubai je bio mali ribarski gradić (ostatke prošlosti pronaći ćete u dijelu grada po imenu Deira) koji je tek počeo otkrivati naftu. Slike iz arhive prikazuju ljude koji pustinjskim cestama jašu na devama. Danas na tim mjestima stoje Emirates Towers, Burj Khalifa, Burj Al Arab ili The Dubai Mall, a pred njima su parkirani Ferrariji, Lamborghiniji, Porschei i Tesle.

Da, u Dubai nemojte ići po svoju porciju povijesti i umjetnosti ali zato idite kako biste vidjeli umjetan ali prekrasan grad u pustinji. Grad koji i dalje okružuje pijesak koji ćete najbolje vidjeti popnete li se na vrh nekog od nebodera kojih u gradu ne nedostaje. Pustinje koja je i dalje vidljiva na tlu koje se neprestano navodnjava ali zato na njemu raste prekrasna zelena trava i cvijeće.

dubai-6

A tek voda…gdje god se okrente vidjet ćete umjetno napravljena jezerca, riječice, potoke i fontane. Sve je naravno kristalno čisto, a za to se brinu radnici koji po cijele dane kruže s mrežicama u rukama kako bi uhvatili listić koji padne u vodu i usudi se narušiti tu čistoću.

Jesam li vam obećala vlogove? Dobit ćete ih. Da, znam već što ćete reći – “Ali Ivana, ovo nisu vlogovi! Znaš li ti razliku između videa i vloga?” Hvala na pitanju, znam ali nećemo sitničariti, ok?

Kao što možete vidjeti na snimci, vode ne nedostaje, a voda je u gradu kao što je Dubai dragocjena i skupa. S obzirom da je u Emiratima gorivo jeftino iako su od 1.1.2018. uveli porez od 5% pa tako 1 litra goriva košta 2.2 aed ili 0.48 eur, Emiračani se šale da je voda puno skuplja i da je do nje teže doći.

dubai-7

Ipak, to ih ne sprečava da je u gradu ima u izobilju što Dubai čini još privlačnijim. Uz sve, riječ je o nevjerojatno čistom gradu. Na tlu se ne može pronaći ni listić s drveta, a kamoli odbačena ambalaža ili opušak. Stroge su kazne za bacanje smeća, a i čistači vrijedno obilaze ulice po cijele dane i brinu se kako bi sve ostalo besprijekorno.

dubai-10

U Dubaiju se toliko toga gradi da će već sljedeće godine u ovo vrijeme poprimiti potpuno drukčiji izgled. Neboderi niču jedan za drugim, a građevinska industrija cvjeta. Kako kažu i sami lokalci, potražnja za nekretninama i poslovnim prostorima je tolika da se ne stigne sve dovoljno brzo izgraditi. Štoviše, jedan od svaka četiri krana u svijetu nalazi se baš u Dubaiju.

dubai-9

Rokovi se poštuju, a cijeni se i kada se nešto uspije izgraditi prije roka. Zato nije rijetkost na gradilištima vidjeti radnike kako i iza ponoći rade, samo da bi se sve završilo na vrijeme. Onog trenutka kad je građevina završena, oko nje se uređuje prostor i sadi cvijeće kako bi okolina bila još ljepša.

Njeno veličanstvo u skoro punoj veličini – Burj Khalifa!

dubai-8

Burj Khalifa inspirirana je lokalnim pustinjskim cvijetom po imenu Spider Lily (netko tko se razumije u cvijeće može mi slobodno javiti postoji li prijevod, ja o cvijeću ništa ne znam osim da je lijepo), a dizajnirao ju je arhitekt Adrian Smith.

U Burj Khalifi možete kupiti luksuzni stan sa savršenim pogledom na grad, odsjesti u Armani hotelu (ili investirati u Armani stan), kupiti uredski prostor ili samo uživati u lounge barovima i restoranima, spa i fitness centrima i bazenima.

Za vrijeme izgradnje Burj Khalife u svakom trenutku na njoj je radilo 12 000 radnika. S 828 metara visine, bez konkurencije je najviša zgrada na svijetu, a najviši stambeni kat nalazi se na 570 metara visine.

Trebalo je šest godina da je završe, a njeno otvorenje 4. siječnja 2010. godine prenosili su svjetski mediji. Nakon toga je postala san svakog fotografa što je čini i najfotografiranijom građevinom na svijetu.

dubai-11

Kada bi se izvagao sav beton koji je utrošen u izgradnju Burj Khalife težio bi koliko i 100 000 slonova, a nazivaju je i vertikalnim gradom jer, s obzirom na sve sadržaje koje nudi, u njoj se u svakom trenutku nalazi u prosjeku 10 000 ljudi.

Ono što mnogi ne znaju je da Burj Khalifa ima najvišu knjižnicu na svijetu, a nalazi se na 123. katu. Kad biste skinuli sav beton s nebodera i položili ga na tlo, dobili biste cestu dugu 2065 kilometara. Kada je izgrađena, trebalo je promijeniti putanje zrakoplova koji više nisu mogli letjeti istom rutom radi njene visine.

Jedna od zanimljivosti vezana uz Burj Khalifu je da iz nje dva puta u istoj večeri možete vidjeti zalazak sunca, jednom s nižih katova i drugi put s vrha.

dubai-13

Od Burj Khalife vodi lijepa šetnica do “centra grada”. Već sam objasnila da Dubai nema centar u klasičnom, nama poznatom, smislu riječi. Ovdje je centar ono što vi sami odredite, a gospodin Orbis i ja smo zaključili da će to biti područje oko Burj Khalife i The Dubai Mall-a.

dubai-15

Na ovom umjetnom jezercu nalaze se rasplesane fontane koje 13 puta dnevno, točnije nakon zalaska sunca, oduševljavaju posjetitelje svojim plesom uz popularnu glazbu. A ako su vam draže dnevne aktivnosti onda se možete provozati i brodićem.

dubai-19

Na trenutke grad izgleda nestvarno, kao da je izgrađen od luksuznih lego kockica. Šetajući ulicom odjednom ćete čuti glazbu. Kako je bilo vrijeme neposredno nakon Božića, riječ je o božićnim pjesmama. Frosty the Snowman, Let It Snow i White Christmas odzvanjale su gradom u kojemu, usprkos božićnim dekoracijama, nije ni najmanje bilo božićne atmosfere.

Što to vidim? Maslačak na ulici?

dubai-16

Da, kad imate novaca i viziju onda na ulice postavljate maslačke koji noću mijenjaju boje. Kao pravi zaljubljenik u sve svjetlucavo (a nemam ništa ni protiv maslačaka), zaljubila sam se na prvi pogled.

dubai-21

Dubai daje sve od sebe da bude naj u svemu i to mu jako dobro polazi za rukom. Znam što će netko pomisliti – lako je biti naj kad imaš naftu i toliko novaca – ali ono što vam mogu garantirati je da neke zemlje (koje nećemo imenovati) ne bi to uspjele postići ni da imaju duplo više nafte i zlata od Emirata.

Da bi se ostvarilo nešto veliko, izgradio zeleni grad iz pustinje i pružile prilike milijunima ljudi iz cijelog svijeta, potrebno je više od novaca. Potrebna je vizija ali prije svega želja da se nešto stvori, promijeni i postigne. Želja za napretkom. U gradu poput Dubaija ideja, inovacija, napretka i prilika ne nedostaje.

dubai-22

Pogled se pruža na The Dubai Mall, površinom najveći shopping centar na svijetu. Iako će o njemu biti riječi u kasnijim putnim pričama, mogu vam reći da izbora ne nedostaje za sve ukuse i financijske mogućnosti. Što poželite i pronaći ćete. Samo je pitanje hoćete li to moći i kupiti.

dubai-24

Kad bih morala birati, rekla bih da mi je ova okolina, koju smo nazvali centrom, najdraži dio grada. Možda iz razloga jer smo gotovo svaki dan boravili ovdje (zaljubila sam se u Burj Khalifu) ili zato što je u blizini našeg hotela..tko zna.

dubai-27

Kupujete li nekretninu u Dubaiju, a visina Burj Khalife vam nije po ukusu, možete izabrati i neku od nižih zgrada koje se nalaze u blizini, a s čijih se prozora pruža nevjerojatan pogled. Nije zanemariva ni činjenica da se nalazite u samom centru zbivanja i da ćete rasplesane fontane gledati svaku večer 13 puta.

dubai-26

Zgrade u okolini građene su tradicionalnijim stilom, a sa svih strana su okružene vodom. U podnožju se nalaze kafići i restorani u kojima možete uživati svaku večer na otvorenom tokom cijele godine. Dubai nije pretjerano poznat po kišnom i lošem vremenu.

dubai-32

Okolinu rezidencijalnih površina od gradske gužve dijeli postavljena ograda i čuvari koji se brinu da nitko ne prolazi tim dijelovima. Ali, ako ste malo bolje odjeveni i ne izgledate poput tipičnog turista, pustit će vas bez pitanja uz ljubazan pozdrav. Znala sam da se isplati nositi skoro 20 kilograma garderobe.

dubai-28

Dubai je nevjerojatno internacionalan i multikulturalan grad. Ljude svih nacionalnosti i iz svih zemalja svijeta možete pronaći tamo, a da ne govorim o milijunima turista koji ga posjete svake godine. Zato je Dubai grad u kojemu se nećete osjećati kao stranac.

Za razliku od mnogih gradova u svijetu u kojima iskačete svojim izgledom ili jezikom kojim pričate, ovdje to nije slučaj. Sjedite li navečer i gledate prolaznike, vidjet ćete sve što možete zamisliti.

Od tradicionalno odjevenih ljudi, zapadnjaka koji šeću svoje pse, ekipe koja joggira u sportskoj odjeći..nitko se ne ističe svojim izgledom i nitko nikoga ne gleda.

dubai-35

Dok šetate gradom i promatrate sva ta čuda arhitekture dobit ćete dojam da su sve svjetske zalihe čelika, betona i stakla završile upravo u Dubaiju. Držite li glavu u zraku dok nosom parate nebo kako biste vidjeli nebodere u svoj njihovoj veličini, pomislit ćete da ste u znanstveno fantastičnom filmu.

A onda ćete vidjeti cvijeće, čim spustite pogled.

dubai-38

Meni takvo cvijeće nikada ne bi uspjelo, a čak ga ne sadim u pijesku. Tek kad bolje pogledate shvatit ćete o kakvom je tlu riječ i uočit ćete cijevi koje natapaju to pješčano tlo iz kojega rastu nevjerojatne biljke.

dubai-37

Puhne li vjetar u Dubaiju mogu vam garantirati da ćete imati pijeska i u ustima. Nevjerojatno je kako je malo potrebno da se podigne svako zrnce u zrak i prekrije vas od glave do pete.

dubai-43

U Dubaiju se ne morate brinuti da ćete ostati gladni jer je hrana apsolutno fantastična. Možete pronaći restorane iz cijelog svijeta, a i vegetarijanski izbor je nevjerojatan. Ipak, ono što bih vam preporučila je tradicionalna kuhinja.

Gospodin Orbis, koji je u Izraelu probao hummus i zaključio da mu se ne sviđa, s knedlom u grlu je gledao u moju zdjelu punu hummusa. Kako volim dijeliti, a i tjerati ljude da isprobavaju različite stvari, nekako sam ga nagovorila da mu pruži drugu priliku. Zaključak – hrana u Emiratima je bolja nego u Izraelu.

Ovo je usput savjet svim svjetskim putnicima – putujete li u Izrael, a planirate posjetiti i Dubai dok vam vrijedi putovnica, zamolite na aerodromu da vam udare pečat na poseban papir, a ne direktno u putovnicu. U protivnom biste mogli imati problema s ulaskom u Emirate.

dubai-40

Kolika je gužva pored velikih gradskih znamenitosti, toliko su relativno prazne ulice u drugim dijelovima grada. Ovdje se svi voze autima. S obzirom da mi stvarno volimo hodati i istraživati, dali smo sve od sebe da i ovdje ostvarimo dnevne ciljeve od 30ak kilometara.

dubai-41

Znate li zašto Dubai privlači toliku količinu stranih radnika? Osim brojnih prilika koje se nude ljudima svih stupnjeva obrazovanja, Dubai je poznat i kao grad u kojemu nema poreza. To znači da sve što zaradite ide direktno vama u džep, a to omogućuje i nešto štednje.

Iako, u ovakvom gradu, trebate imati nevjerojatan karakter da išta uštedite. S takvom ponudom, trebate se zatvoriti u stan, a plaću sakriti u čarapu pod krevet. Usluga je ovdje apsolutno nevjerojatna. Odlučite li se odmarati i ne izlaziti dva tjedna iz stana, nema problema, jer svaka trgovina i restoran imaju dostavu.

Želite li samo vrećicu kikirikija iz lokalnog supermarketa, paket žvakaćih guma ili sirup protiv kašlja, dobit ćete dostavu na vrata u rekordnom roku. Kupite li nešto u trgovini, posebno ako se radi o većoj količini robe, slijedi pitanje želite li dostavu i to, naravno, potpuno besplatno.

dubai-39

Šetnja po danu i suncu u Dubaiju je pravi užitak. Osim ljeti, jer ukoliko ne želite da vas stružu s pločnika, uzet ćete taksi i za 100 metara. No, zalazak sunca i noć u ovom gradu su predivni i vrijedni pažnje.

Mislite li da je Dubai sjajan, napadan, šaren i kičast…vjerojatno imate pravo.

dubai-44

Pogledajte, upalili su se maslačci. I to u Orbisovim bojama.

dubai-45

Burj Khalifa poznata je po svom osvjetljenju. Često organiziraju i natječaje u kojima pozivaju svjetlosne arhitekte da se jave sa svojim idejama i prijedlozima, a najbolju ideju nagrade tako da bude realizirana.

Imali smo sreću gledati svjetlosnu predstavu Burj Khalife svaku večer. Ako ne iz grada onda s prozora hotelske sobe. Mogu vam reći da je prekrasno. Tako da ne možete skrenuti pogled s nje. Nisam valjda jedina koja voli svjetlosne efekte?

Nije Burj Khalifa jedina koja svijetli, kao ni maslačci. Na svakom koraku u Dubaiju ćete pronaći nešto novo, zanimljivo, šareno i sjajno.

dubai-47

Voli li tko puževe?

dubai-48

I to u svim bojama, veličinama i na svim mjestima koje možete zamisliti. Neki se čak penju i po palmama koje su već omotane lampicama, naravno.

dubai-53

Ili možda više volite vukove?

dubai-51

Ili su to Malamuti? Nisam sigurna….

dubai-50

Što god bilo, pronaći ćete ih u svim bojama.

dubai-52

Kako se odvojiti od ovakvih prizora i otići u hotel spavati? Iako je ovo putovanje bilo zamišljeno kao odmor od izuzetno naporne prošle godine, bio je to samo psihički odmor dok je fizički izostao. Ali, vrijedilo je.

dubai-49

Dubai je grad u kojemu ćete imati konstantno prisutan FOMO ili Fear of Missing Out. Imat ćete nevjerojatnu potrebu hodati, istraživati, proučavati, gledati i fotografirati.

dubai-46

Dubai je grad u kojemu je i noć pretvorena u dan. U ponoć je na ulicama toliko ljudi kao da je podne. Trgovine u pravilu rade do ponoći, a restorani i ostali ugostiteljski objekti i duže. Za slučaj da volite zabave, možda ne znate da Dubai ima odličan noćni život.

I taman kad pomislite da više ne možete ništa vidjeti, ugledat ćete ovako nešto.

dubai-54

Kolica s cvijećem na ulici namještena samo za ukras. Naravno, nikome ne pada na pamet uzeti ni cvjetić unatoč tome što ih nitko ne čuva. Dubai je izrazito siguran grad, jedan od najsigurnijih na svijetu, a za to su zaslužne rigorozne kazne.

I za kraj vas ostavljam sa snimkom rasplesanih fontana. Fontane su jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti, a sagrađene su 2009. godine, iste godine kada je otvoren i The Dubai Mall.

Fontane puštaju u zrak više od 83 000 litara vode, a mlazovi dosežu visinu od 153 metra. Prva predstava počinje onog trenutka kad zađe sunce jer je za cjelokupan dojam zaslužno 6 600 lampica i 25 projektora u boji. Glazba varira od tradicionalnih melodija do Michaela Jacksona, Enriquea Iglesiasa ili Celine Dion. Pronađe se nešto za sve ukuse.

Uživajte u videu i budite na istom mjestu u isto vrijeme i sljedeći petak jer vas čeka još jedna putna priča iz Dubaija.

Potpis

11 responses to “Dubai – u potrazi za Burj Khalifom”

Create a website or blog at WordPress.com