Instagram je počeo slati obavijesti kad se napravi screenshot Instagram Story

Zaboravite sve što sam vam govorila prošle godine o screenshotovima na Instagramu. Sudeći po pitanjima koja dobivam, rekla bih da većina korisnika Instagrama uživa u slikanju screenshotova tuđih Instagram Stories.

Zašto? Nemojte pitati mene nego one koji to rade, a ako ste i vi ta osoba, molim vas da mi javite koji je razlog screenshot-anja nečijih priča. Možda vidite nešto što vam se sviđa, možda ne stignete pročitati neki tekst ili bolje pogledati sliku (usput, jeste li znali da ako pritisnete prstom Instagram Story da je tako pauzirate?), možda ste vidjeli nešto smiješno što želite podijeliti s prijateljima…

Razloga je puno, a činjenica je da ljudi vole raditi screenshotove. Snapchat je bio poznat po slanju obavijesti snimite li screenchot, a to je nešto što se korisnicima ni najmanje ne sviđa. Zato je Instagram sa svojim pričama došao svima kao pravo osvježenje.

Mogli ste gledati Instagram Stories, snimiti screenshot, dijeliti ga dalje i nitko nikada ne bi saznao. Tako je barem bilo do prošlog tjedna kad se sve promijenilo, a korisnici Instagrama koji bi snimili screenshot dobili ovu obavijest.

instagram-stories-screenshot

Drugim riječima, sljedeći put kad snimite screenshot nečije priče, dobit ćete ovakvu obavijest. Važno je napomenuti da ćete je dobiti samo jednom pa, ako ste je kojim slučajem već dobili, propustili ili ignorirali i automatski kliknuli ok, morate znati da je više nećete dobiti i da možda snimate screenshotove, a nemate pojma da ljudima dolaze obavijesti da ste im snimili story.

Isto vrijedi i za slučaj da koristite neku od aplikacija za snimanje ekrana pa imate običaj snimati Instagram Storyje. Nekada se to moglo ali ta su vremena prošla, a osobi čiji ste Story snimili doći će obavijest.

instagram-stories-screenshot-2

Istu obavijest dobit ćete i vi napravi li netko screenshot vašeg Storyja ili ukoliko snimi Story. Preko vikenda je vladala panika na Twitteru, korisnici nisu zadovoljni ali iz Instagrama poručuju da je riječ o gotovoj stvari i da se ništa ne može učiniti po tom pitanju.

S obzirom da je riječ o novosti koju su tek počeli puštati na profile korisnika, a i činjenici da nisu pretjerano brzi, velika je mogućnost da još uvijek možete screenshotati, a da vas se ne otkrije. Barem neko vrijeme.

Može li se nekako prevariti Instagram i nastaviti snimati screenshotove, a da se ne otkrije?

Za početak, možda još uvijek ovaj update nije došao do vas pa ako niste dobili obavijest, dajte si oduška i snimajte screenshotove dok možete. Kako bih napisala ovaj tekst, testirala sam Instagram s dva telefona i dva različita profila na Instagramu.

Na jednom sam dobila obavijest, na drugom ne što je znak da update još uvijek nije došao do tog profila. O čemu ovisi brzina puštanja updatea nitko ne zna ali za sad tako stvari stoje.

instagram-stories-screenshot-3

Što se tiče načina na koje snimiti screenshot Instagram Story, a da vas se ne otkrije, za sada postoje neke metode iako nije poznato koliko će dugo donositi rezultate. Idemo ih pogledati.

Kako snimiti screenshot Instagram Story, a da vas se ne otkrije?

Flight Mode

Jedan od načina tajnog screenshotanja priča je da stavite telefon u avionski mod. Do toga ćete doći tako da povučete prstom po ekranu od vrha prema dolje (Android) ili od dna prema gore (iOS), te kliknuti na ikonu aviona.

Jednom kad prebacite svoj telefon u Flight mode, možete napraviti screenshot Instagram Story i nitko neće saznati. Kad završite, ugasite Flight mode.

Instagram Stories Desktop

Ukoliko još uvijek ne znate, još od prošle godine možete gledati Instagram Stories i preko svog kompjutera. Uvjet je samo da koristite Google Chrome pretraživač, spojite se na web verziju Instagrama i imate priče na velikom ekranu.

Trenutno Instagramov update koji se odnosi na slanje obavijesti o snimanju screenshotova još uvijek nije došao na desktop verziju Instagrama (što ne znači da neće u budućnosti).

No, dok se to ne dogodi, želite li snimiti screenshot nečije Instagram Story, spojite se na Instagram preko kompjutera, otvorite Story koji želite sačuvati i snimite screenshot.

Story Saver

Jedna od popularnijih aplikacija na Play Store je Story Saver for Instagram. Kao što joj ime govori, riječ je o aplikaciji putem koje možete preuzeti i spremiti nečiji Instagram Story na svoj telefon.

Za sada još uvijek radi, a Instagram ovu aplikaciju ne detektira tako da je i dalje možete anonimno koristiti i spremati priče koje vam se sviđaju, bez straha da će se to otkriti.

Volite li i vi raditi screenshot Instagram Stories i jeste li zabrinuti zbog ove novosti?

Potpis

 

8 responses to “Instagram je počeo slati obavijesti kad se napravi screenshot Instagram Story”

  1. O, daaa, screenshot-ujem sve i svašta, pa između ostalog i tuđe storije. Razlozi su različiti, lepe i inspirativne fotografije, korisne informacije koje ne želim da zaboravim, recepte,…često screen-ujem nečiji stori da bih ga podelila kod sebe, jer sadrži zanimljive ili korisne informacije. Tada obavezno tagujem osobu čiji je stori.
    Opciju screenshot bih uporedila sa opcijom save. Lično nemam ništa protiv ni screen-ovanja ni obaveštenja o istom.

    Like

    • Pozdrav Marija,
      hvala što si podijelila svoje mišljenje o ovoj temi 🙂 Slažem se da je screenshot opcija koja dobro dođe posebno kad je Story u pitanju jer nestane nakon 24h, a nemoguće je zapamtiti sve što smo vidjeli i što nam se svidjelo.
      Nemam ni ja ništa protiv toga ni da netko napravi screenshot meni niti mi smeta da se sazna ako ja to radim.
      Društvene mreže su uglavnom javne i svi svjesno na njih stavljamo sadržaj koji se može dijeliti.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  2. Lijep pozdrav 😊.
    Ne radim screen shot osim ako je nesto bas bas korisno za podijeliti.Ali!Jutros skrinujući takav jedan stori naiđe naredni od drugog profila jer makoh prst s prethodnog i iPad skrinuje stori koji mi je po meni osoban.Osjecam se kao da sam osobi po ormaru njuskala.😥A sta mi to treba!Nadam se da upade kasni a i ja nisam dobila ikakvu obavijest.😊

    Like

    • Bez brige, mnogi ni ne gledaju obavijesti na Storyjima koje dobivaju, a ako nije došla obavijest o tome da je išta poslano korisniku, onda vjerojatno i nije 🙂
      Greške se događaju 🙂
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

Create a website or blog at WordPress.com