Aplikacije koje nikako ne biste smjeli imati na svom telefonu

Koliko aplikacija imate na svom telefonu? Znate li uopće ili ih samo preuzmete s Play Store ili App Store, isprobate jednom i onda zauvijek na njih zaboravite? Koje aplikacije koristite svakodnevno? Postoje li neke koje vam toliko pomažu da bez njih ne možete zamisliti korištenje telefona?

Ljepota pametnih telefona, a i njihova funkcionalnost je upravo u aplikacijama koje možemo preuzimati i koristiti. Pametni telefon bez aplikacija prilično je beskorisan i služi isključivo onome čemu su prvi mobiteli i bili namijenjeni – telefoniranju i razmjenjivanju poruka.

Kako su se mobiteli razvijali i evoluirali u pametne telefone i prave minijaturne kompjutere, tako je počelo cvjetati i tržište aplikacija stvorenih samo za njih. Aplikacije su mali programi, dizajnirani za pametne telefone, a služe svemu onome što možete zamisliti – zabavi, gubljenu vremena, komunikaciji, poslu, produktivnosti….

Volim isprobavati aplikacije, u neku ruku to mi je i posao, ali isto tako vrijedno brišem sve one za koje se pokaže da mi ničemu ne služe ili mi ne ispunjavaju očekivanja koja sam imala od njih.

Ne volim aplikacije koje:

  • zauzimaju previše prostora na telefonu
  • traže previše dopuštenja posebno ukoliko dolaze iz neprovjerenih izvora
  • troše bateriju
  • pune su oglasa
  • sklone su bugovima
  • služe isključivo zabavi ili gubljenju vremena

Lako je zaigrati se na telefonu i zaboraviti na vrijeme ali želite li biti produktivni i ne gubiti sate ne radeći ništa korisno, onda vam mnoge aplikacije koje imate (ciljam na Candy Crush i slične igrice) zaista nisu potrebne.

Ovo ipak nije tekst o produktivnosti, ni gubljenju vremena, a ni aplikacijama koje služe samo zabavi. U ovom tekstu ću vam otkriti koje to aplikacije ili tipove aplikacija ne biste smjeli imati na svom telefonu iz razloga koje možda ne biste očekivali.

11 vrsta aplikacija koje ne trebate imati na svom telefonu

aplikacije-android

Društvene mreže

Znam što sada mislite i vjerojatno brišete znoj s čela na samu pomisao deinstalacije Instagrama ili Facebooka sa svog telefona. Još kad vam to kaže osoba koja živi od društvenih mreža šok može biti i veći.

Ovdje ne ciljam na prikupljanje osobnih informacija niti na hakere. Ne ciljam čak ni na to da društvene mreže nevjerojatno troše vrijeme i da se lako s njima zaigrati kao ni na brojne notifikacije koje neprestano stižu i odvraćaju pažnju.

Problem s aplikacijama društvenih mreža je u tome što toliko troše energiju telefona i uništavaju bateriju da ćete telefon radi njih neprestano držati na punjaču. Uz to ga i usporavaju pa ukoliko nemate neki novi, napredni i super brzi telefon, mogli biste uočiti kako se s vremenom usporava.

Uzrok tomu su aplikacije društvenih mreža poput Snapchata, Instagrama, Facebooka, Twittera. Mnogi korisnici koji su ove aplikacije deinstalirali sa svojih telefona i počeli koristiti društvene mreže na PC-ju ili preko mobilnog pretraživača svog telefona, zabilježili su povećanje trajanja baterije čak 76% u odnosu na prije.

Pa, ako se možete riješiti aplikacija društvenih mreža koje imate, a telefon vam je neprestano prazan, pokušajte. Ja vas neću savjetovati jer ih moram imati radi posla ali koristite li mreže rekreativno, probajte ih ukloniti i mogli biste se pozitivno iznenaditi.

Aplikacije za baterijske svjetiljke

Baterijske svjetiljke korisan su dodatak svakom telefonu. Ne znam ni sama koliko sam puta upotrijebila svjetiljku na svom mobitelu dok sam kopala po torbi, koja se nekako uvijek čini kao rupa bez dna u kojoj nikada nema svjetla, dok sam trazila ključeve ili sjajilo.

Ako pregori svjetlo na hodniku, a došli ste kući po mraku, ponekad je pravi izazov pogoditi bravu ključem iz prvog pokušaja, a nađete li se na nepoznatom terenu u prirodi i uhvati vas mrak, baterijska svjetiljka može vam doslovno spasiti i život.

No, baterijske svjetiljke često su vrlo opasne aplikacije koje ne biste smjeli instalirati na svoje telefone. Obično ih koriste hakeri kako bi u njih zapakirali viruse, malware i ostale opasne programe koji vam mogu naštetiti.

Instalirate aplikaciju svjetiljke na telefon i prije nego što se snađete zaražen je virusima kakve ne možete ni zamisliti, a uz to mnoge traže previše dopuštenja da pristupe vašim osobnim podacima.

2018. godine većina pametnih telefona ima ugrađenu baterijsku svjetiljku. Ne znate li da je imate, potražite je u postavkama svog telefona i zaboravite na preuzimanje aplikacije i koristite onu koja je došla s vašim telefonom.

Ukoliko ste već instalirali svjetiljku, deinstalirajte je odmah ali prije toga provjerite za kakva vas je sve dopuštenja i pristupe ta aplikacija tražila, mogli biste se iznenaditi.

Aplikacije za prognozu vremena

Šok, ha? Aplikacije za prognozu vremena vrlo su popularne među korisnicima (svi smo u određenoj mjeri ovisni o prognozi vremena) ali ono što mnogi ne znaju je da često dolaze s mnoštvom virusa.

Poznat je slučaj jedne popularne aplikacije za vrijeme koja je u sebi imala ugrađen trojanski virus koji je prikupljao podatke s telefona (riječ je o podacima kreditnih kartica i bankovnih računa) i slao ih hakerima.

Mnogi telefoni već dolaze s predinstaliranim aplikacijama za prognozu vremena poput AccuWeather ili Weather.com, provjerite imate li ih i vi i koristite. Ili jednostavno pogledajte prognozu preko pretraživača. Isplativije je nego riskirati s preuzimanjem ovakvih aplikacija, posebno dolaze li iz Kine ili neprovjerenih izvora.

Clean Master i slični čistači i optimizatori telefona

Clean master i slične aplikacije služe čišćenju nakupljenih podataka na telefonu, uklanjanju cache-a i brisanju neželjenih programa. Obećavaju poboljšanje korištenja telefona, ubrzavanje sistema te skeniranjem otkrivaju nakupljeno smeće koje onda izbrišu.

Međutim, većina modernih telefona dolazi s ovakvim funkcijama već ugrađenima u svoj sistem što ovakve aplikacije čini potpuno beskorisnima. Osim što nevjerojatno troše bateriju i zauzimaju prostor na telefonu, dolaze s toliko oglasa koji će samo usporiti vaš telefon, a mogu ga zaraziti i virusom.

Antivirusni programi

Posebno oni koji dolaze od neprovjerenih izvora vrlo su opasni za vaš telefon. S razvojem pametnih telefona razvijali su se i virusi namijenjeni takvim telefonima, a s njima su se razvijali i antivirusi.

Hakeri su se pametno sjetili pa su i sami, uz viruse, počeli razvijati i antivirusne programe. Takvi lažni antivirusni programi ukrast će vaše podatke, zaraziti vas virusom ili vam kompletno blokirati telefon. Nije vrijedno rizika.

Pretraživači s dodatnim funkcijama

Postoje brojni internetski pretraživači koji nude dodatne funkcije poput gledanja videa ili live prijenosa. No, takve aplikacije su prilično opasne pa ih je bolje izbjegavati i korisititi provjerene pretraživače poput Chrome-a.

Ovi pretraživači dolaze s toliko oglasa da je to nevjerojatno koji, osim što mogu sadržavati viruse kliknete li greškom na njih, jako usporavaju sistem telefona. Uz to, ovakvi pretraživači prilikom instalacije traže pristup brojnim funkcijama, uključujući i pozivima, što ih čini poptuno nepouzdanima i loša ideja je instalirati ih.

Aplikacije koje tvrde da čuvaju/produžuju život baterije

Ovakve aplikacije su potpuni gubitak vremena jer ne rade ništa osim što zauzimaju prostor, zatrpavaju vam telefon oglasima i same troše bateriju koju obećavaju spasiti. Jedini način na koji možete produžiti životni vijek baterije je otići u postavke telefona, saznati koje aplikacije najviše troše bateriju te ih deinstalirati ukoliko ih ne koristite.

A ukoliko ste zabrinuti za bateriju na svom telefonu i želite joj produžiti život, pročitajte i 8 mitova o baterijama u koje morate prestati vjerovati. Što još možete sami učiniti za svoju bateriju? Smanjiti jačinu svjetla na zaslonu, isključiti bluetooth i GPS kad ih ne koristite, kao i mobilne podatke i wifi te smanjiti vrijeme gledanja videa ili slušanja glazbe.

Aplikacije koje tvrde da povećavaju količinu RAM-a

RAM (random access memory) hardware je koji privremeno pohranjuje podatke, ukratko rečeno, da vas ne zamaram tehničkim detaljima. RAM omogućuje multitasking i logično je da što ga uređaj ima više, moći ćete brže, bolje i uspješnije raditi više zadataka odjednom.

Kad pokrenete aplikaciju na svom telefona, ona se učitava u RAM. Dok se aplikacija nalazi u RAM-u, možete joj se vraćati tamo gdje ste stali bez ponovnog pokretanja.

Kako bismo svi željeli što brži i sposobniji telefon, developeri su se dosjetili kreirati aplikacije koje obećavaju povećanje RAM-a. Problem je u tome što ne možete dobiti više RAM-a nego što ga vaš telefon već ima i nema aplikacije koja će vam u tome pomoći.

Zato ovakve aplikacije ničemu ne služe, osim čišćenju cache-a s telefona (što vam ne treba jer imate i tu opciju ugrađenu u svoj telefon) pa samo troše bateriju, zauzimaju prostor, mogu prikupljati vaše podatke i donijeti vam virus.

Aplikacije za defragmentaciju

Svi znamo kako je korisno povremeno defragmentirati disk na računalu ali problem je u tome što pametni telefoni nemaju hard diskove pa samim time nema se ni što defragmentirati.

Ovakve aplikcije mogu samo analizirati i javiti vam koliko prostora neki program zauzima na vašem telefonu, što opet možete saznati i bez njih. Osim što troše bateriju, navode vas na nepotrebne radnje da analizirate nešto što ne trebate analizirati, usporavaju telefon i mogu prikupljati vaše osobne podatke.

Amazon i ebay

Tko ne bi volio internet shopping? Kupujete li često na Amazonu ili ebayu velike su šanse da imate instalirane ove aplikacije i na svom telefonu kako biste si olakšali kupovinu. S obzirom da ovakve aplikacije neprestano rade u pozadini kako bi vam bile spremne ponuditi najnovije ponude i popuste, poznate su i po tome što troše više baterije nego što biste voljeli.

Isto tako, mnogi unesu brojeve svojih kreditnih kartica kako bi si olakšali kupovinu i kako ne bi morali neprestano upisivati brojeve. To štedi vrijeme ali isto tako predstavlja opasnost ukoliko izgubite telefon.

Zato deinstalirajte shopping aplikacije i kupujte na njima preko pretraživača, telefon će vam biti zahvalan.

Igrice

Koliko imate igrica na svom telefonu? Igrate li ih uopće? Candy Crush i slične igrice najčešće služe za ubijanje dosade i trošenje vremena, a isto tako ubijaju i brzinu vašeg telefona te mu troše bateriju.

Uspijete li se riješiti nekih igrica koje imate, ne samo što ćete produžiti životni vijek baterije telefona nego ćete se iznenaditi koliko vremena imate nakon što ga prestanete trošiti na nešto što vas samo privremeno zabavi.

cvijeće-motivacija

Ljudi su skupljači, to nam je u prirodi i često se zabavljamo preuzimanjem besplatnih aplikacija koje ničemu ne služe ili nam obećaju nešto što nam se u tom trenutku svidi. To je pogrešan stav i krivi način korištenja telefona.

Kako biste si olakšali život, osigurali svoje osobne podatke te produžili životni vijek baterije telefona ali i oslobodili prostor za nešto korisno, pretražite svoj telefon i uklonite sve one aplikacije koje ne koristite, za koje ne znate čemu služe, koje ste pronašli na ovom mom popisu ili vam se ne sviđaju jer ne rade ono što su obećale.

Ljepota pametnih telefona je baš u aplikacijama i njihovom isprobavanju ali isto tako što ih, bez puno muke i grižnje savjesti, možete deinstalirati kad god poželite. Zato, bacite se na čišćenje i javite mi što ste izbrisali.

Potpis

 

2 responses to “Aplikacije koje nikako ne biste smjeli imati na svom telefonu”

  1. Vaša preporuka je nužna da ih uzmemo u obzir jer je danas pametni telefon osnovni alat za koji nam se ne može brinuti. Vrlo vam je od pomoći Hvala ti

    Like

Create a website or blog at WordPress.com