Kako obrisati povijest pretraživanja i gledanja na YouTube-u

Jeste li ikada obratili pažnju na videe koje vam YouTube preporučuje? Sigurno ste uočili kako su svi ti prijedlozi vrlo slični onim videima koje obično volite gledati na YouTube-u. Volite li aute i često gledate videe s recenzijama automobila, YouTube će vam početi preporučivati slične sadržaje koji bi vam se mogli svidjeti.

Gledate li često vlogove s vodičima za šminkanje, vjerojatno vam je YouTube prepun prijedloga novih videa i tutorijala koje možete pogledati i naučiti nešto novo. To je način na koji funkcionira YouTube-ov algoritam.

Prati svaki novi pogledani video, bilježi što volimo gledati i kakav sadržaj najčešće pretražujemo kako bi nam ponudio personalizirani sadržaj, olakšao nam pristup novim videima i dao nam mogućnost da otkrijemo nešto novo što možda nismo ni znali da postoji.

Mislite li da YouTube prati svaki vaš pokret, vjerojatno imate pravo ali to radi u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Upravo zato je loša ideja dati drugima da se koriste YouTube-om s vašeg uređaja, ukoliko ste prijavljeni preko svog Google računa.

Počet će vam iskakati prijedlozi videa koje uopće ne želite gledati jer vas ni najmanje ne zanimaju, dok će prijedlozi videa koji su vam zanimljivi biti zanemareni. Ponekad se dogodi i da kliknete na neki video koji vam se ne svidi ili odlučite pogledati nešto novo samo kako biste ustanovili da vam YouTube predlaže videe sličnog sadržaja i tematike.

Dobra je vijest što se povijest gledanja i pretraživanja na YouTube-u može lako i brzo izbrisati, a povremeno to nije ni loše učiniti kako biste sve očistili i krenuli ispočetka.

Kako izbrisati povijest gledanja na YouTube-u?

Kako biste mogli izbrisati povijest gledanja i pretraživanja na YouTube-u morate biti ulogirani na svoj Google račun i otvoriti YouTube preko Chrome-a.

youtube-1

Pojavit će se naslovna stranica na kojoj ćete vidjeti preporučene videe koji su u skladu s temama koje ste gledali na videima prethodnih dana.

youtube-2

Kliknete li na History u meniju s lijeve strane, bit ćete prebačeni na stranicu na kojoj ćete moći vidjeti sve videe koje ste gledali.

youtube-3

Kliknete li na znak X pored videa, uklonit ćete ga s liste.

Kako ukloniti povijest pretraživanja na YouTube-u?

Kliknete li na Search history, dobit ćete pregled svih pojmova koje ste pretraživali na YouTube-u.

youtube-4

Kliknite na znak X pored pojma koji želite izbrisati kako biste to i učinili.

youtube-5

Naravno, ne morate brisati video po video nego možete i jednostavno kliknuti na Clear all search history ili Clear all watch history kako biste krenuli ispočetka.

Kliknete li na opciju Pause watch history, YouTube u budućnosti više neće bilježiti ono što ste gledali, a samim time nećete ni dobivati prijedloge novog sadržaja koji bi vas mogao zanimati.

Kako očistiti povijest na Androidu?

Otvorite aplikaciju YouTube-a na svom telefonu pa kliknite na opciju Library koja se nalazi na dnu stranice.

youtube-6

Otvorit će se videi koje ste nedavno pogledali, a ispod ćete vidjeti opciju History na koju ćete kliknuti kako biste ušli u povijest gledanja.

youtube-7

Otvorit će se svi pogledani videi kronološki složeni od najnovije pogledanih prema starijima. Želite li obrisati određeni video, morat ćete ići na 3 okomite točkice pored videa koji želite brisati.

youtube-8

Klik na 3 točkice otvara različite opcije, a želite li izbrisati video ići ćete na Remove from Watch History.

youtube-9

I to je to. Osim što ste saznali da volim slušati Genesis, sada znate i kako očistiti povijest gledanja i pretraživanja na YouTube-u što uvijek dobro dođe, posebno ako ste neki video pogledali samo iz znatiželje, ustanovili da vam se ne sviđa i ne želite više dobivati prijedloge za videima te vrste.

Potpis

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: