Mojih 25 najdražih knjiga

Knjiga-orbis-jesen

Tražiti od knjigoljupca i knjiškog moljca da izabere najdražu knjigu jednako je kao da od mame tražite da izabere najdraže dijete. Osim ako nema samo jedno i ako knjigoljubac nije pročitao samo jednu knjigu koja mu se nekim slučajem i svidjela iako ne dovoljno da bi nastavio s čitanjem.

Tražiti od knjigoljupca i knjiškog moljca da izabere 25 najdražih knjiga čini se kao puno lakši zadatak dok ne krenete raditi popis pa shvatite da vam se mozak blokirao i da je jedina knjiga koje se možete sjetiti neki jeftini ljubić poput Danielle Steel koji ste pročitali davno u osnovnoj školi, već vam je tad bilo jasno da je riječ o lošem pisanju, niste ga se sjetili sve te godine i sad vam više ne može izaći iz glave.

Zahvaljujem ShoneryjuSofiji i Brloging što su me doveli do ovog stanja da sjedim iza ponoći s rokovnikom na krilu, žvačem vrh olovke i pogledom letim po policama s knjigama u potrazi za onima koje su me stvarno impresionirale.

Jer, koja je poanta pisati o svim knjigama koje su mi se svidjele? Volim čitati i ovisna sam o knjigama. Pročitala sam gotovo sve knjige Stephena Kinga i mogu sa sigurnošću reći da mi je on najdraži pisac. Hoću li nabrojati sve njegove knjige (kojih je više od 25) i zaključiti ovaj tekst?

Volim čitati i dobre skandinavske trilere poput Nesba, Lackberg i Olsena ali trebam li nabrajati njih? Riječ o trilerima koji zaokupljaju pažnju, a poanta je otkriti tko je ubojica. Nakon toga rijetko kad ima smisla ispočetka čitati istu knjigu, osim nakon nekoliko godina ako je bila baš toliko dobra, a zaboravili smo kraj.

Povremeno volim i kvalitetan chick lit pa me nasmije Sophie Kinsella sa svojom Becky Bloomwood ili Shopingholičarkom, za koju smatram da je treba čitati na engleskom jer se prijevodom izgubi previše šarma i simpatičnih igara riječima. Zabavno, ali treba li ići na ovaj popis?

Odluka je, na kraju, pala na knjige koje su mi stvarno bile odlične, od kojih sam neke pročitala više puta, a neke ću sigurno pročitati još koji put i koje bih mogla svakome preporučiti neovisno o tipu literature koji ta osoba preferira i žanru koji je najviše zanima.

Neke knjige nas jednostavno zaokupe do te mjere da ih ne možemo ostaviti kad ih uzmemo u ruke, proždiremo svako slovo, a istovremeno želimo usporiti kako bismo što više i duže uživali u njima.

Takve knjige nas kasnije potaknu na razmišljanje, a nakon čitanja imamo onaj osjećaj tople ispunjenosti ali i straha da više nećemo moći pronaći tako dobru knjigu i da će nas ona koju sljedeću uzmemo sigurno razočarati.

Često nas i razočara sljedeća knjiga, barem mene da, ali ljepota knjiga je u tome što uvijek postoji neka nova, savršena, koja samo čeka da bude otkrivena.

Idemo na popis koji je trenutno aktualan. Za sve od navedenih knjiga imate moju preporuku čak i ako mislite da nije riječ o žanru ili temi koja vas zanima. S obzirom da u 99% slučajeva čitam na engleskom, pokušat ću pronaći prijevode naslova knjiga.

Ne nađem li prijevod, napisat ću u originalu jer nema smisla da ga prevodom po svom. Ovo je moj izbor knjiga, bez ikakvog redoslijeda jer je tako nešto ipak nemoguće napraviti.

Mojih najdražih 25 knjiga

  1. Khaled Hosseini – Hiljadu sjajnih sunaca
  2. Isaac Bashevis Singer – Moskatovi
  3. Stephen King – Groblje kućnih ljubimaca
  4. John Steinbeck – Istočno od raja
  5. Markus Zusak – Kradljivica knjiga
  6. Colleen McCullough – Ptice umiru pjevajući
  7. Mitch Albom – Morrie utorkom
  8. Theodore Dreiser – Američka tragedija
  9. Richard Russo – Empire Falls
  10. Donna Tartt – Tajna povijest
  11. Charles Dickens – Božićna priča
  12. Charles Lewinsky – Sudbina obitelji Meijer
  13. Oscar Wilde – Važno je zvati se Ernest
  14. Anne Rice – Intervju s vampirom
  15. Chimamanda Ngozi Adichie – Pola žutog sunca
  16. Erskine Caldwell – Duhanski put
  17. Frank McCourt – Anđelin pepeo
  18. Andrew Davidson – The Gargoyle
  19. Frances Mayes – Pod suncem Toskane
  20. Carlos Ruiz Zafón – Marina
  21. Ephraim Kishon – Kod kuće je najgore
  22. Bram Stoker – Drakula
  23. Johanna Spyri – Heidi
  24. Amos Oz – Priča o ljubavi i tmini
  25. Mahbod Seraji – Krovovi Teherana

Imate li vi neku knjigu koju često čitate iako je već znate napamet? Ili je čitate sezonski? Ja imam ritual svakog Božića, točnije u vrijeme Adventa, kad izvadim Dickensa i svaki dan pročitam nekoliko stranica Božićne priče. To mi je već godinama ritual u kojemu uživam.

Imam još barem 25 drugih koje mi se sad motaju po glavi ali njih ću ostaviti za neki drugi put. Ovo je opet igra u kojoj nema nominacija pa ako imate svoj blog, volite čitati i želite s nama podijeliti svojih 25 najboljih ili najdražih knjiga, slobodno se uključite.

Nemate li svoj blog, a volite čitati, javite mi koja vam je najdraža knjiga (ili više njih), a ne bih se bunila i da dobijem neku preporuku. Ideja za čitanje nikada ne može biti previše.

Potpis

12 responses to “Mojih 25 najdražih knjiga”

  1. Odličan izbor. 🙂 Drago mi je kad vidim Singera među izabranima, a tek Amos Oz koliko je odličan pisac. ❤ Ima i knjiga i pisaca koje nisam čitala, tako da je odlična prilika da napravim spisak za "šta čitati". Hvala! 🙂 ❤

    Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com