casual friday putovanja

Capri – otok sirena u Tirenskom moru

Capri-16

Kad vam kavu donese konobar po imenu Santino koji usput izgleda kao da bi mogao glumiti u novom nastavku Kuma, lakše ćete preživjeti činjenicu što ćete tu kavu platiti 20 eura. Kava na Capriju nije jeftina ali nikada se ne zamaram cijenama na putovanjima. Jednom se živi, 20 eura te neće spasiti u životu, a kava u srcu Caprija se pamti cijeli život.

Ne mogu reći isto za gospodina Orbisa koji nema tako ležeran pogled na cijene kave poput mene. Možda zato jer ne pije kavu. Možda jer zna koliko kave mogu popiti i da bih nakon tjedan dana provedenih na Capriju zapila jedan omanji auto. A ne pomaže mu ni Santino da se osjeća bolje iako i on voli Kuma.

Cijena ili točnije – cijene koje ćete platiti sjednete li u neki od brojnih i prilično naguranih restorana i kafića na Piazzetti pravog imena Piazza Umberto I ne smiju vas čuditi niti šokirati. Piazzetta se nalazi u samom srcu Caprija i ne možete je izbjeći.

Capri-1

Piazzetta je nekada u prošlosti bila gradski trg na kojemu se nije puno toga zbivalo osim u danima sajma kada su trgovci postavljali svoje štandove i prodavali povrće i ribu. 1938. godine Raffaele Voutto, stanovnik otoka naprednog razmišljanja, izvukao je na trg nekoliko stolova i stolica i počeo posluživati kavu.

Stanovništvo, nenaviklo na izlaske, se oduševilo i tako je Piazzetta postala mjesto druženja, uživanja na suncu, a sajam je u potpunosti nestao. Danas je na Piazzetti veća gužva nego što možete zamisliti.

Slobodan stol ćete jedva pronaći, sjedit ćete naslagani pored drugih turista poput riba na nekadašnjem sajmu, a naći će se uz vas i poneki paparazzo u nadi da će uhvatiti sliku neke od brojnih poznatih osoba koje posjećuju Capri i prodati je tabloidima.

Capri-6

Capri je poznat kao mjesto koje obožavaju bogati i slavni, poznati i anonimni koji na njega doplove svojim jahtama. Niste li bogati i nemate li vlastitu jahtu onda ćete na Capri morati doći trajektom, gliserom ili brodićima koji voze više puta dnevno.

Capri-2

Imam osjećaj da je ovaj brod vidio i bolje dane ali kad ste okruženi tirkiznim Tirenskim morem, ukrcate se u Sorentu i znate da plovite prema Capriju, bili biste spremni i veslati samo da dođete tamo što prije.

Capri-3

Na Capriju su dva grada, Capri i Anacapri. Capri je ono što želite vidjeti, poput svih ostalih putnika i turista. Tražite li prijevoz do Caprija, većina vas neće ni pitati koji grad imate na umu nego će vam prodati kartu za Capri. 

Volim brodove, nema mi ništa draže nego na putovanjima ići na vožnju brodom pa makar samo po maloj gradskoj rijeci. Zadovoljstvo je potpuno kad plovim morem, sjedim na palubi i gledam morsku pjenu. U tim trenucima sam najbliže zen stanju pa mi se često ne da ni sići s broda.

Capri-4

Bit ću potpuno iskrena kad kažem da prizor koji će vas dočekati kad siđete s broda nije pretjerano vrijedan divljenja. Capri je u suštini, ili barem u nizini, najobičnije ribarsko selo s lukom pristojne veličine u koju pristaju brodovi puni turista željni daška glamura.

Ono što je vrijedno posjete nalazi se na vrhu ovog brdovitog otoka, a do vrha možete doći taksijem, unajmiti vozača retro kabriolet automobila ili ako ste ambiciozni i imate odgovarajuću obuću, možete krenuti pješice što smo mi učinili.

Capri-5

Put nije jednostavan, odmah ću vas upozoriti, posebno ako je vruć ljetni dan i usput ćete nailaziti na polumrtve turiste koji sjede na stepenicama, polijevaju se vodom i hvataju dah dok izgovaraju „Oh my god, I’m dying“, „I can’t anymore“, „How much longer?“.

Ali, put je lijep i bilo bi ga šteta ne prehodati i upiti svaki dio Caprija. Moram napomenuti da na Capri ne možete trajektom dovesti auto osim ako niste stanovnik otoka. To je njihovo pravilo protiv gužve i turista koji bi vjerojatno voljeli dovesti svoje aute pa se voziti po otoku i istraživati njegove ljepote.

Capri-7

Capri je još u 19. stoljeću bio omiljen među umjetnicima, piscima i poznatim osobama koji su u njemu pronašli savršeno vrelo inspiracije. To ni ne čudi jer čim se popnete do svog odredišta i počnete malo istraživati, shvatit ćete zašto su neka od najboljih umjetničkih i književnih djela nastala baš na Capriju.

50-ih godina 20. stoljeća Capri je postao popularno, luksuzno i moderno odredište filmskih zvijezda koje su do njega dolazile iz Napulja, Sorenta ili Positana svojim jahtama i istraživale njegove uske ulice, lijepe restorane i luksuzne trgovine.

Capri-18

A luksuza na Capriju ne nedostaje, samo ako možete ispeglati karticu. Od velikih dizajnerskih imena smještenih jedni do drugih, do lokalnih trgovina poznatih po bijeloj lanenoj odjeći i postolara koji će vam u samo sat vremena izraditi sandale po mjeri.

Jackie Kennedy je obožavala sandale s Caprija i legenda kaže da je u jednoj takvoj radnji ostala cijelu noć birajući cipele i detalje na njima. Sandale s Caprija su poznate i možete ih u potpunosti personalizirati detaljima kakve želite, a o njima naravno ovisi i cijena koja se kreće od 50ak pa do više od 500 eura.

Capri-11

Capri je brdovit otok koji je apsolutno stopljen s prirodom. Nekada niste sigurni gdje završava građevina, a gdje počinje raslinje. Na prvi pogled čini se kao džungla, na drugi ćete vidjeti da je sve planski i uredno osmišljeno i pravi je odmor za oči.

Capri-8

Ružičaste bugenvilije omotane su oko kuća pa ćete je, čak i ako ružičasta nije vaša boja, zavoljeti čim je ugledate jer je prizor teško opisati riječima. Čak ni slika ne dočarava realno to savršenstvo koje je najbolje vidjeti svojim očima kako biste se uvjerili u ljepotu prizora.

Capri-12

S obzirom na svoj brdovit položaj, pogled je ono što će vas ostaviti bez daha. Nadam se da se ne bojite visine jer je prava šteta ne istražiti svaki dio Caprija i uživati u pogledu. Samo pazite da niste poput nepromišljenih turista koji bi sve dali za selfie pa i vlastiti život.

Capri-17

Možda je pogled divan ali ne toliko da ugrožavate svoju sigurnost. Bit će dovoljan i pogled preko ograde da biste se uvjerili u to kolika je visina u pitanju. Usput ćete poželjeti i malu jahtu i puno vremena da plovite morem i istražujete skrivene plaže i špilje.

Capri-22

Najveća znamenitost Caprija bez sumnje su Faraglioni. Faraglioni, što u prijevodi znači „hrpa“, tri su poznate stijene koje ne možete propustiti nađete li se na Capriju. Iako ovakve kamene formacije nisu neobične za talijansku obalu, najpoznatiji su baš ovi na Capriju.

Capri-21

Kako ne bi bilo dosadno, Faraglioni imaju i imena. Tako se onaj povezan s obalom zove Stella, drugi je Mezzo s rupom u sredini dovoljno velikom da može proći manji brod, a treći i najudaljeniji je Fuori ali ga nazivaju i Scopolo. Scopolo je i najposebniji faraglioni.

Dom je endemskog plavog guštera (Podarcis sicula coerulea) te jedino mjesto na svijetu na kojemu se taj gušter može pronaći. Kako mu je tijelo intenzivno plave boje, smatra se da je boja rezultat gušterove povezanosti s morem i nebom.

Capri-20

Iskrena sam kad kažem da Faraglioni oduzimaju dah. Je li to zato što su toliko prekrasni, zato što su vam poznati iz filmova ili ste toliko opijeni okolinom da vas na Capriju sve oduševljava, ne znam. Ali činjenica je da nisam mogla prestati gledati u njih.

Mjesto vrijedno posjeta je svakako i Giardini di Augusto, prekrasan botanički vrt koji je osnovao, početkom 20. stoljeća Friedrich Alfred Krupp. Na početku su se zvali Kruppovi vrtovi ali su 1918. godine preimenovani.

Capri-23

Vrtovi su dizajnirani u terasastom obliku s pogledom na more i pravi su odmor za oči ali i odlično mjesto na kojemu se mogu pronaći sve biljne vrste karakteristične za Capri i regiju u kojoj je smješten.

Vrtovi nude i panoramski pogled od 180 stupnjeva na cijeli Capri pa se iz njih vidi planina Monte Solaro, Marina Piccola ili mala marina i nezaobilazni Faraglioni. Pogled vrijedan divljenja i bjesomučnog okidanja fotografija.

Capri-24

Teško je otići iz vrtova, imate potrebu biti tamo cijeli dan. Lijeno zavaljeni na klupi, s limunadom prepunom sitnih komadića leda (od limuna s Caprija koje cijede pred vama) dok vam se pogled odmara na cvijeću, zelenilu i antičkim kipovima kojima je vrt ispunjen.

Ali, miris će vas prenuti iz sanjarenja i poželjet ćete saznati otkuda dolazi. Otkrit ćete najljepšu trgovinu parfemima koju ste ikada vidjeli po imenu Carthusia. Volite li trgovine okružene cvijećem koje iznutra izgledaju poput ljekarne iz srednjeg vijeka ispunjene stotinama prekrasnih bočica parfema ovo će biti mjesto u koje ćete se zaljubiti.

Capri-25

Legenda kazuje da je 1380. godine, prior kartuzijanskog samostana saznao da im u posjetu dolazi Ivana I, kraljica Napulja, te je odlučio za nju ubrati najljepše cvijeće karakteristično za Capri.

Cvijeće je stajalo u vodi za vrijeme njenog posjeta, a kada je nakon tri dana uvenulo, prior je osjetio da je voda poprimila prekrasan miris. Zatražio je pomoć od svećenika koji se bavio alkemijom i koji je pretvorio mirisnu vodu u prvi parfem s Caprija.

Povijest parfemske kuće Carthusije kaže da je 1948. godine svećenik tog istog samostana pronašao u arhivi staru parfemsku formulu te je, uz dopuštenje pape, odnio kemičaru u Piemontu s kojim je kasnije osnovao najmanji parfemski laboratorij na svijetu i nazvao ga Carthusia.

Capri-19

Carthusia danas stvara unikatne parfeme po stotinama godina starim formulama, te s biljem koje je karakteristično za Capri. Svaki parfem ručno je proizveden i pakiran, a njihovi mirisi u sekundi će vas odnijeti nazad na Capri.

Volite li parfeme osjećat ćete se kao da ste upravo zakoračili u raj i nećete dva puta razmišljati trebate li kupiti parfem. Najveći problem će biti koji izabrati od svih tih divnih mirisa.

Capri-9

Nakon što vas natope parfemima od glave do pete i daju vam testere, ljubazno osoblje će vas poslati malo van na svježi zrak da dođete k sebi i u miru izaberete svoj najdraži miris. Izbor će biti težak ali rezultat je vrijedan truda jer ćete donijeti kući savršen suvenir koji će vas još dugo vremena podsjećati na ovaj čaroban otok.

 

Mislim da iz ovog teksta nije teško zaključiti da sam se zaljubila u Capri i da jedva čekam da se vratim. Da istražim svaki njegov dio i satima nepomično gledam u Faraglione.

Capri-14

Kad bih u ovom trenutku pustila mašti na volju, onda bih vam rekla da ću sljedeći tekst s Caprija napisati iz kuće pokrivene ružičastim bugenvilijama s brojm 33. Već mi se na prvi pogled čini da se iza vrata od kovanog željeza nalazi čarobni vrt prepun inspiracije.

*sve su slike moje i slikane Samsung Galaxy S8

Potpis

 

14 komentara

  1. Divan tekst, Ivana! Plašim se visine, ali bih žarko želela da doživim te poglede. Udobne cipele imam, tako da…takođe bismo i Marko i ja pešačili, to nam je omiljeni deo putovanja! Nadam se da ćemo jednom stići i do Kaprija!

    Liked by 1 person

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: