8 razloga zbog kojih je dobro riješiti se viška stvari

Nemoj držati u kuci ništa što nije korisno ili što ti nije lijepo.

Koliko ste puta ujutro zapeli pred prepunim ormarom jer niste znali što ćete obući, a traženje odjeće večer prije nije opcija jer se samo naživcirate kad otvorite ormar? Koliko puta vam se dogodilo da ne možete pronaći ono što tražite?

Da ne možete zatvoriti ladicu nakon što je jednom otvorite? Ili da izbjegavate koristiti neki predmet za koji točno znate gdje stoji, povremeno vam zatreba ali si ne želite priuštiti stres vađenja tog predmeta iz pretrpanog ormara?

Ljudi vole skupljati stvari iz brojnih razloga – emocionalnih, materijalnih, nade da će nekada nesto zatrebati ili da će koristiti, straha od nuklearnog rada, prestiža ili dosade. Uglavnom ni jedan od ovih razloga nije dovoljno dobar izgovor za nered u kući i posjedovanje previše stvari.

Jer, nered u kući i u ormarima dovodi do nereda u glavi i životu. Ne vjerujete mi? Probajte raščistiti svoj životni prostor pa mi javite vidite li neka poboljšanja na bolje. Uvjerena sam da ćete se osjećati preporođeno.

Nekada davno bila sam i ja hrčak. Skupljala sam sve što mi je došlo pod ruku, a najviše sam bila opsjednuta odjećom. Tada sam još nosila boje iako ih nisam nikada voljela. Ali hej, trendovi su tu da ih pratimo, zar ne? Više ne, ali ovo nije modni blog.

Skupljala sam odjeću, nakit, knjige, kozmetiku, papire i papiriće, uspomene, stara pisma i čestitke, posuđe, ukrasne figurice…znate i sami, klasično smeće kakvog ima svako kućanstvo.

A onda me jednog dana svo to smeće počelo gušiti. Imala sam osjecaj da živim u skladištu punom prašine. Najgora stvar kod viška stvari, osim što ih 90% ne koristite, je činjenica što kuća nikada ne izgleda spremljeno i uredno jer je jednostavno pretrpana nepotrebnim predmetima.

Možete obrisati prašinu i ulaštiti police ali imate li previše stvari na njima, neće izgledati složeno i uredno koliko god se trudili. Možete složiti ormare i ladice ali prvi put kad izvučete jednu stvar van, više je nećete moći vratiti unutra koliko god se trudili.

A tek nedostatak vješalica? Je li vam se ikada dogodilo da radi nedostatka vješalica za odjeću te nedostatka mjesta u ormaru za nove vješalice, na jednu morate složiti više odjevnih predmeta?

I što se onda obično događa? Ne nosite ih jer nema šanse da skidate sve da biste došli do onoga što vam treba (a istina je i da ne znate više što imate jer je sve skriveno i zatrpano pod slojevima drugih stvari).

Odlučila sam se za čišćenje. Temeljito čišćenje od poda do stropa. Čišćenje koje se sastoji od izbacivanja svega iz ormara i odbacivanja svega onoga što ne nosim, što mi se ne sviđa, što čuvam za “što ako” situacije, što mi je veliko ili malo, što ne koristim….

Bio je to pakleni posao koji je trajao tjednima jer sam s ormara i ladica prešla i na ostale sobe i ormare u kući. Izbacila sam vreće i vreće smeća. Većinu sam donirala jer je većina stvari bila sasvim dobra i malo ili ni malo nošena.

Bila sam mrtva umorna, lagano stresirana od količine izbačenih stvari i saznanja koliko sam gluposti nakupila tokom godina i potpuno oslobođena. Mogla sam disati. Više me nije bilo strah otvoriti ormar iz kojega me gledaju žuti, roza ili zeleni predmeti i ispituju me optuživačkim tonom zasto ih nikada ne nosim.

Otkrila sam što volim, što ne volim i odlučila se zadržati na tome. Mislite li iz ovog uvoda da sam postala minimalist, morat ću vas razočarati i reci da nisam. Nisam minimalist, a nisam ni prihvatila zen način života.

Mislim da nikada ni neću jer mi nije jasno kako možeš živjeti s jednom majicom i 2 para čarapa. Vjerojatno moraš previše prati pa nepotrebno trošiš vrijeme, struju i vodu, a treba čuvati planet i ima puno pametnijih načina za iskoristiti dragocjeno slobodno vrijeme. Ili ne pereš pa smrdiš…ali o tome nećemo.

No, raščišćavanje životnog prostora ima više benefita nego što možete zamisliti posebno jer nered u prostoru u kojemu boravimo najčešće znači i određeni stupanj nereda u glavi i mislima, što si ne bismo smjeli dopustiti. I nećemo se zavaravati da postoji nešto što se zove kreativni nered jer je to samo izgovor za lijenost.

Iako nisam minimalist, nekoliko godina nakon mog prvog temeljitog čišćenja, raščišćavanja i bacanja, i dalje se držim nekih osnovnih pravila kada je riječ o kupovini, zadržavanju i bacanju stvari.

 • Čistim kategoriju po kategoriju – odjeća, cipele, kozmetika, nakit, kuhinja, kupaona…ne sve u isto vrijeme jer bih pala u nesvjest i naživcirala se pa ne bih ništa napravila
 • Istresem ili izbacim sve na jednu hrpu kako bih bila svjesna lude količine onoga što posjedujem i što sam nakupila
 • Odmah na prvi pogled vidim što mi se više ne sviđa i to izdvojim
 • Počnem slagati ostatak stvari i analiziram što mi još od toga ne treba jer mi se ne sviđa, ne uklapa ili posjedujem iz pogrešnih razloga..
 • Postajem nemilosrdna – ako nisam nosila 6 mjeseci, ako mi uz predmet treba nova torba ili cipele ili planiram nositi to kad odem na operu u Milano, bacam na novu hrpu
 • Ostatak stvari uredno spremam na mjesto
 • Još jednom brzo preletim pogledom spremljeno i obično izbacim barem još jednu stvar
 • Odbačeno spakiram u vreće i doniram ono što je u dobrom stanju (u Caritasu me jako vole)

Ovaj process ponavljam najčešće 2 ili 3 puta godišnje, najčešće kad se mijenjaju godišnja doba, a ormari se počnu zatrpavati starim i novim stvarima i po tom putu sam naučila brojne dragocjene lekcije.

8 lekcija kojima me naučilo nemilosrdno čišćenje

organizacija-prostora

Pametnije kupujem

Neću lagati, i dalje osjecam nevjerojatnu strast prema crnoj, sivoj i povremeno bijeloj odjeći. I dalje mi se ponekad dogodi da zgrabim nešto u trgovini i onda razmišljam jesam li to već kupila jer mi izgleda poznato. Ali isto tako, natjera me na razmišljanje i analiziranje o tome što mi stvarno treba i hoću li kupljeno i nositi.

Nekada bih zgrabila što mi se sviđa i sretno otrčala na blagajnu. Danas u glavi pretražujem sadržaj ormara, kombiniram i razmišljam gdje ću nositi komad odjeće koji držim u ruci. Ako je odgovor – u kazalište i kad budu idealni vremenski uvjeti, ne kupujem.

Više štedim

Činjenica je da većina nas u kućama ima puno potrošenog novca na gluposti koje nam ne trebaju, ne uveseljavaju nas i najgore od svega – ne koristimo ih. Nisam od onih koji će vam savjetovati da nikada ništa ne kupite i spremate lovu u čarapu.

Vjerujem da je lijepo kupiti si nešto što nas veseli, a i popravi raspoloženje i dobro posluži kao nagrada i motivacija. Ali, mora biti riječ o nečemu što nas stvarno raduje i što nam ima neku vrijednost jer u protivnom nema smisla.

Štedim i vrijeme

Kad se samo sjetim dana kada sam previše vremena trošila na slaganje odjevnih kombinacija. Danas taj problem više ne postoji. Nakon što sam ustanovila da ne volim boje, a da postoje određeni odjevni predmeti koje nosim jako rijetko ili nikada, pojednostavila sam proces traženja i slaganja kombinacija maksimalno koliko mogu. Najbolje od svega? Mogu ujutro duže spavati.

Imam više prostora

Malo je toga ljepše od raščišćenog i oslobođenog prostora u kojemu se može disati. Isto vrijedi i za ormare i ladice u kojima odjednom ima viška mjesta, a nema stvari s kojima to mjesto možemo ili imamo potrebu ispuniti.

Prostor je čišći

Kao što sam već rekla, kad posjedujemo previše stvari, koliko god čistili kuća nikada ne izgleda čisto kao što bi trebala biti. Višak stvari nas zatrpa i sve izgleda puno prašnije i neurednije koliko god temeljiti bili.

Osim toga, što manje toga imamo, lakše ćemo i brže očistiti svoj životni prostor. Želite li stvarno pola života provesti u čišćenju? Nisam ni mislila. Svaka stvar bi trebala imati svoje mjesto i u svakom trenutku biste tu stvari trebali pronaći i izvući bez muke i truda.

Organizacijom si formiramo ukus

Ponekad ni sami ne znamo što želimo, volimo i što nam se sviđa. Takva je situacija bila kod mene kada sam imala pun ormar haljina u raznim bojama i cipela s visokom petom. Sve te opcije i kombinacije su me umarale, a sva ta odjeća nisam bila ja.

Nakon što sam raščistila smeće i riješila se 90% stvari u ormaru, zaključila sam da volim minimalizam i casual stil. Počela sam se fokusirati samo na taj stil koji mi se sviđa i dan danas nisam požalila radi toga.

Čišćenje i bacanje je dobro za zdravlje

Osim što ćete se fizički kretati dok raščišćavate svoj životni prostor i koristiti mišiće za koje niste ni znali da ih imate, bacanjem viška stvari bit će čišći prostor u kojemu boravite. Znate li samo koliko nepotrebni predmeti privlače prašinu?

Kako je teško temeljito očistiti kad vam ormari pucaju po šavovima, a vrata se ne daju zatvoriti? Kako je nemoguće pokupiti svu prašinu kad ispod kreveta imate naslagane kutije s glupostima i smećem koje čuvate iz emocionalnih razloga?

Raščišćavanje smeća će vam osloboditi um

Nered me umara, to je već dokazano i zato se trudim da ga bude što manje. Naravno, nemoguće je i beskorisno neprestano hodati po kući s krpom u jednoj, a usisavačem u drugoj ruci ali to ćete i manje raditi budete li se riješili viška stvari, a ono što zadržite budete držali pod kontrolom.

Morate li kupovati dodatne stvari da biste mogli pospremiti postojeće, imate problem.

Višak stvari i nered odvlače pažnju, troše energiju i zatrpavaju nas. Uvjereni smo da nam sve te stvari trebaju ili će nam jednom zatrebati. Istina je da neće. Ono što nam nije nadohvat ruke nećemo ni koristiti jer najvjerojatnije ni ne znamo više što imamo ili znamo ali nam se ne da kopati da bismo do toga došli.

Činjenica je da ne možemo organizirati višak jer nemamo kamo s njim. Možda bi pomogla kupovina kutija, pregrada ili novi ormar ali moramo li kupovati dodatne stvari da bismo imali mjesta za postojeće, imamo problem.

Zato se riješite svega onoga što vam ne treba, ne koristi vam, ne veseli vas ili vam nije lijepo. Nemojte uspomene držati u kutijama. Odbacite i donirajte stvari koje vam nisu korisne. Očistite svoj dom i fokusirajte se na ono što je stvarno važno u životu.

Onog trenutka kad prestanete robovati stvarima, osjetit ćete se oslobođeno, sretno i imat ćete više energije za sve aktivnosti koje vas uveseljavaju. Stvari, koliko god lijepe i korisne bile, rijetko kada stvarno i usreće ljude.

Jeste li vi hrčak ili više volite minimalizam? Jesam li vas motivirala na čišćenje?

Potpis

 

5 responses to “8 razloga zbog kojih je dobro riješiti se viška stvari”

 1. Oduvijek sam bila tip koji se ne veže previše za stvari, tako da redovito odbacujem/doniram ono što više ne nosim ili ne koristim. Naravno, ima nekih stvarčica koje čuvam iz čisto emocionalnih razloga, ali i to sam tokom godina svela na minimum. Iz vlastitog iskustva ti mogu reći da je najlakše riješiti se stvari kad se seliš hihi….jer kad se počneš pakirati i vidiš tu gomilu stvari koje imaš ne pada ti na pamet to sve vući za sobom u novi prostor i onda bacaš bez problema sve nepotrebno XD

  Liked by 1 person

 2. Hvala ti Ivana na ovom tekstu. I ja često čistim i bacam, a i pišem o tom. Nedavno sam se riješila gotovo čitave garderobe jer sam imala jednu veliku promjenu u životu. Sva ta odjeća me podsjećala na to razdoblje u kom sam sve rjeđe ja bila ja. Sve sam darovala. Djevojke koje su to dobile su bile sretne s dobivenim, a ja i tjednima nakon toga ulazim u tu garderobu s uzdahom olakšanja. Nema više onog s čim ja nisam ja. I zaista spadam u one koji su ovu lekciju naučili i pazim se nakupljanja, redovito bacam, ali uvijek se ima što baciti. Baš uvijek.

  Liked by 1 person

  • Točno i to je nevjerojatno..koliko god redovno čistiš uvijek ima nešto za baciti 😀
   Dobro je takve velike promjene u životu dodatno obilježiti i zapečatiti pa se riješiti svega što se više ne uklapa ili nas podsjeća na određeni period života 🙂

   Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: