Hakiran Instagram? Kako vratiti nazad svoj profil?

Nije važno koliko imate pratitelja i koliko ste popularni na Instagramu. Jeste li vlasnik ili vlasnica biznisa, imate svoj poznati brend, influencer ste ili ste samo osoba koja u slobodno vrijeme objavljuje slike zalaska sunca na privatnom profilu kojemu pristup ima samo 20 najbližih prijatelja.

Često nije važno ni koliko jaku lozinku imate i kakve sve mjere opreza poduzimate. Hakiranje Instagrama može se dogoditi svakome pa i vama. Ponekad vam hakiraju Instagram samo iz zabave, jer je hakeru dosadno i odlučio vam je zagorčati život.

Nekada vaš profil završi u hrpi drugih nasumično izabranih profila koje hakiraju s tisućama drugih profila samo kako bi efekt bio što veći, a vijest završila u medijima. Ponekad, ukoliko imate velik broj pratitelja, a haker pomisli da ste utjecajni na internetu, hakirat će vam profil i tražiti vas otkupninu kako biste ga dobili nazad.

Ili će vam brisati sliku po sliku i uživati u pomisli na to da ste nesretni, ljuti i frustrirani. Jer to je ono što hrani hakere koji, iz samo njima poznatog razloga, svoj informatički dar troše na takve aktivnosti.

Što se dogodi kad vam hakiraju profil? Jednostavno rečeno, Instagramu obično nije stalo osim ako niste poznata osoba pa imate sposoban menadžment koji će stupiti u kontakt s nekim iz Instagrama i vratiti vam profil.

Iako postoje neke metode o kojima sam već pisala u dva navrata- ovdje i ovdje, danas sve manje od tih metoda donosi rezultate, iako ih i dalje vrijedi isprobati. Nekada je bilo puno lakše vratiti hakirani profil jer je Instagramova korisnička podrška bila kvalitetnija i spremnija pomoći.

Danas ćete se dosta namučiti kako biste vratili svoj profil, a velike su šanse da nećete uspjeti i da ćete morati krenuti ispočetka s otvaranjem novoga. Ipak, kako je najgore odustati, a da ni ne probate, danas ću vam pokazati još neke metode pomoću kojih možete pokušati vratiti svoj profil kao i kako se maksimalno osigurati da se opasnost od hakiranja profila na Instagramu svede na minimum.

Profil na Instagramu vam je hakiran ali još uvijek se možete spojiti na njega

Ponekad se dogodi da netko provali u vaš profil i samo briše slike ili objavljuje u vaše ime (ili masovno prati druge račune) ali se ne sjeti (ili ne želi) promijeniti lozinku i onemogućiti vam ulazak na profil. To je najbolja vrsta hakiranja jer ćete u tom slučaju sasvim sigurno vratiti svoj profil nazad.

Sve što trebate je promijeniti lozinku unutar profila u postavkama ili putem maila te omogućiti dvofaktorsku autentifikaciju i zaključati hakera izvan svog profila. Nakon toga se spojite na svoj profil na web verziju Instagrama tako što ćete u Google upisati Instagram te se ulogirati na svoj profil sa svojim podacima.

Na svom profilu idite na Settings, pa kliknite na opciju Authorized Apps. Pogledajte postoje li kakve aplikacije koje imaju pristup vašem profilu, a niste ga odobrili i ukoliko ih pronađete kliknite na Revoke Access pored njih.

Nakon što ste sve to učinili, promijenite email koji koristite da biste se povezali na svoj profil i još jednom promijenite lozinku. Ako vam je netko hakirao profil, velika je mogućnost i da ima pristup vašem mailu pa ga je najbolje zatvoriti i otvoriti novi.

Profil na Instagramu vam je hakiran i više se ne možete spojiti na njega

To znači da imate posla s malo naprednijim hakerom ili više njih jer su vas izbacili s vašeg profila. Što će s njim učiniti ovisi samo o njima ali vi trenutno nemate pristup niti se ikako možete spojiti i ulogirati. Frustrirajuće, zar ne?

Većina hakera će odmah, čim se spoje na vaš profil, promijeniti lozinku kako vi više ne biste mogli ući i učiniti nešto po tom pitanju. Na login ekranu idite na opciju Get help signing in kako biste došli do opcije za resetiranje lozinke.

Morat ćete upisati svoj email koji ste koristili kada ste otvarali profil na Instagramu kako bi nova lozinka došla na njega preko koje se možete pokušati spojiti na svoj profil. Naravno, nema garancije da ćete se uspjeti spojiti i vratiti svoj profil ovom metodom ali vrijedi pokušati.

Profil na Instagramu vam je hakiran, a haker je promijenio i email adresu

Najčešći slučaj hakiranja profila na Instagramu je i najgori. Kada je riječ o profesionalnim hakerima, obično se neće ni zamarati samo da vam napakoste, a da vi u nekoliko minuta vratite svoj profil nazad.

Većina profesionalnih hakera će vam upasti na profil i promijeniti sve, uključujući i lozinku i email adresu kako se više ne biste mogli spojiti. Promijene li vam email adresu, to znači da ove gore navedene korake više ne možete slijediti.

Odnosno, možete ali resetirana lozinka će doći na novi hakerov mail, a ne vaš pa opet niste ništa postigli. Vraćanje potpuno hakiranog profila je teško ali opet nije nemoguće. Prvo što morate učiniti je vidjeti imate li na svom emailu mail koji je poslan od strane Instagrama kada su vas hakirali.

O čemu je riječ? Kada haker (ili vi) zatražite promjenu email adrese koja je povezana s profilom, Instagram će vam poslati mail u kojemu se nalazi link na koji možete kliknuti ukoliko niste vi zatražili promjenu maila nego netko drugi.

Ne možete li pronaći taj mail od Instagrama, provjerite u Spam, Junk i nedavno izbrisane mailove jer su velike šanse da ćete ga tamo pronaći. Pronađete li taj mail, spasili ste svoj profil jer je to najlakši i najbrži način da preko tog linka vratite svoj profil nazad.

No, neki korisnici kažu da su hakeri prilikom preuzimanja Instagrama preuzeli i mail, bili brži pa izbrisali taj mail koji je Instagram poslao kako ne biste mogli vratiti svoj profil. Što učiniti u tom slučaju?

Postoje dvije opcije. Prva funkcionira u slučaju da ste povezali profil na Instagramu s Facebookom pa možete iskoristiti Facebook da se spojite na svoj profil na Instagramu, promijenite mail na Instagramu ili resetirate lozinku.

Na Androidu:

  • Kliknite na Get help signing in na login ekranu
  • Izaberite opciju Log in with Facebook
  • Iskoristite podatke s Facebooka da se spojite na Instagram

Na iOS-u:

  • Kliknite na link unutar ikone Facebooka na kojoj piše continue as (vaše korisničko ime na Facebooku)
  • Kada se spojite, možete preko stranice Settings doći do mogućnosti promjene emaila i lozinke

Druga opcija donosi rezultate ukoliko ste s Instagramom povezali broj telefona. U tom slučaju na login ekranu kliknite na Get help signing in pa na opciju  telefona i upišite svoj telefonski broj. Instagram će vam na telefon poslati link preko kojega možete ući na svoj profil.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da ništa od ovoga ne donese rezultate i da zauvijek izgubite svoj profil. U tom slučaju ništa ne možete učiniti. Instagram nema email adresu ili broj telefona na koji im se možete požaliti, a nema ni opciju slanja poruka na vlastitim profilima na društvenim mrežama.

Ukoliko se to dogodi, jedino što vam preostaje, nakon što ste isprobali sve opcije, je da zaboravite na svoj profil i otvorite novi. Ili da pronađete nekog hakera i platite da vam vrati Instagram.

Kako zaštititi svoj profil na Instagramu od hakera?

Neovisno o tome je li vam netko hakirao profil pa ste ga uspjeli vratiti ili ste morali otvoriti novi ili vam nitko nije hakirao profil, mjere opreza uvijek dobro dođu kako se tako nešto ne bi dogodilo ili ponovilo.

Prvo i najvažnije, omogućite dvofaktorsku autentifikaciju. Iako ni ona nije 100% sigurna, u većini slučajeva će odbiti one manje uporne hakere jer im se neće dati gubiti vrijeme na dodatni posao.

  • Uđite na svoj profil na Instagramu
  • Kliknite na Settings
  • Pa skrolajte do Privacy and Security
  • Klik na Two-factor authentication

Kada uključite tu opciju, svaki put kada se poželite spojiti na svoj profil s novog uređaja, na telefon će vam biti poslan kod koji ćete morati upisati kako biste dokazali da ste to vi, a ne netko drugi.

Što još možete učiniti? Izabrati jaku lozinku i za profil na Instagramu i mail koji je s njim spojen i po mogućnosti ih povremeno mijenjati. Nemojte davati nikome pristup svojim podacima i vodite računa kakvim aplikacijama dajete pristup svom profilu.

Potpis

3 komentara na “Hakiran Instagram? Kako vratiti nazad svoj profil?”

%d blogeri kao ovaj: