Društvene mreže

Što su YouTube Stories?

Na društvenim mrežama trenutno nema popularnijeg formata od priča (stories). Instagram Stories zaludile su cijeli svijet i sve korisnike Instagrama koji su u njima pronašli novi, kreativni i originalni način izražavanja, kreiranja sadržaja i komunikacije s ljudima koji ih prate.

Možda ste i sami primijetili kako Instagram Stories utječu na ritam i učestalost objavljivanja na Instagramu. Nekada je, ukoliko ste željeli zadržati svoje pratitelje aktivnima i zainteresiranima, bilo nužno objavljivati što češće kako ne biste bili zaboravljeni. Danas to više nije tako i objavljujete li prečesto, bit ćete ljudima dosadni i naporni, neovisno o tome koliko mislite da ste zanimljivi.

Ipak, da ne biste bili zaboravljeni među milijardu profila na Instagramu, nužno je pokazati i dokazati svijetu da ste živi pa tu uskaču priče kao zgodna i korisna alternativa objavljivanju viška sadržaja, posebno onoga kojemu u klasičnom feedu nije mjesto ili zahtijeva više informacija.

Poveden uspjehom Instagrama, i Facebook se odlučio za svoju verziju Facebook Stories koje su trenutno nešto manje uspješne od Instagramovih ali i dalje se pokazuju kao dobra ideja među svima onima koji vole i rado koriste Facebook.

Imajući sve to na umu, nije čudno što se priča sjetio i kralj svih videa na internetu – YouTube. Želite li objaviti video i podijeliti ga s ostatkom svijeta, nema boljeg mjesta od YouTube-a za to. Upravo iz tog razloga, bilo je samo pitanje vremena kad će i YouTube doći sa svojom verzijom priče.

I došao je, čak i ranije od očekivanja, kao zgodan dodatak kreatorima videa i mjesto za snimanje i objavljivanje dodatnog sadržaja za svoje pratitelje.

Što su YouTube Stories?

YouTube Stories su priče koje možete snimiti i podijeliti sa svojim pretplatnicima na YouTube-u kao dodatak videima i dodatni sadržaj kako biste ih zadržali aktivnima i angažiranima jer svi koji se bave snimanjem videa znaju koliko je posla oko snimanja i editiranja.

Koja je uopće razlika između Instagram Stories i YouTube Stories? To što za razliku od Instagrama, YouTube Stories ne može snimati svatko. Točnije, dostupne su samo onima koji imaju kanale s 10.000 pretplatnika i više.

Hoće li se to promijeniti u budućnosti, ne zna se ali za sada se nemojte previše nadati ukoliko imate svoj kanal koji je daleko od magičnih 10.000. Za razliku od Instagram Stories koje traju 24 sata, YouTube Stories traju 7 dana nakon čega nestanu što je puno duži period u kojemu kreatori videa mogu promovirati svoj sadržaj i pratiti interakcije svojih pratitelja.

Po nekim elementima su slične svim ostalim pričama koje su tako popularne u zadnje vrijeme. YouTube Stories također imaju filtere, naljepnice (stickers), glazbu, a mogu se lajkati srcem, palcem gore ili dolje te komentirati ali ne tekstom nego slikom ili videom.

Ukoliko ste pretplaćeni na nečiji kanal, YouTube Stories osobe koju pratite će vam se pojaviti u Subscriptions tabu, a niste li pretplaćeni, YouTube će ih predložiti u Up Next listi kako biste mogli pogledati i eventualno pronaći nešto što vas zanima.

Kako snimiti i objaviti YouTube Story?

Ulogirajte se na svoj kanal i kliknite na ikonu kamere pa izaberite opciju Story.

youtube-story-1

youtube-story-2

Kao i na Instagramu, želite li snimiti video story morat ćete držati okruglo dugme, a želite li snimiti sliku, samo tapnuti na njega. Osim toga, možete izabrati stariju sliku ili video iz galerije svog telefona. Kad završite, idite na Post kako bi Story bio objavljen.

youtube-story-3

youtube-story-4

Story možete spremiti i u svoj telefon, a osim dodavanja naljepnica, filtera, teksta i glazbe, Story možete izrezati odnosno skratiti i dodati link koji će poslati gledatelje negdje drugdje. Najbolje je od svega što se gledatelji vaših Story-ja mogu pretplatiti na kanal direktno preko njih.

Preko Story-ja možete i komunicirati sa svojom publikom jer, osim što vam oni mogu ostaviti komentare, vi možete i odgovarati na njih. Broj pregleda i komentara vidljiv je samo na aktivnim pričama, a gledatelji ni u kojem slučaju ne mogu vidjeti koliko ste dobili komentara i pregleda.

Hoće li YouTube Stories postati uspjeh?

Pored Instagram Stories i nešto manje popularnih Facebook Stories, teško je reći što će se dogoditi s YouTube-ovom verzijom priča. Činjenica je da ove priče favoriziraju veće i velike kanale i pomažu im da se još više razviju i procvjetaju.

Kako je YouTube algoritam namješten da prednost u vidljivosti daje videima s oglasima i sponzoriranim sadržajem, što kreatori ispod 10.000 pretplatnika ne mogu postići da imaju u svojim videima radi nedovoljnog utjecaja, logično je da se i na YouTube-u kao i na svim ostalim mrežama, počelo sve okretati isključivo oko zarade.

Možda vam se brojka od 10.000 ne čini velika ali na zasićenom tržištu poput YouTube-a izuzetno je teško doći do nje i istaknuti se u masi drugih videa i ljudi koji ih kreiraju. S obzirom da se zadnjih godina fokus na YouTube-u prebacio na duži video format, bit će zanimljivo vidjeti kako će publika prihvatiti kratke priče u trajanju od 30 sekundi pored popularnih Instagramovih priča.

U svakom slučaju, obožavatelji određenih kanala i kreatora na YouTube-u će sigurno biti zadovoljni što će njihovi omiljeni influenceri dobiti još jedno mjesto na kojemu će moći dijeliti sadržaj i komunicirati sa svojom publikom.

Što mislite o YouTube Stories? Dobra ideja ili promašaj?

Potpis

%d blogeri kao ovaj: