Društvene mreže

Google Plus se gasi. Kako izbrisati svoj profil na Google+

Za njega su predviđali da će zamijeniti Facebook, a pokazao se kao neželjeno dijete Google-a i društvena mreža koju nitko nikada nije shvatio ozbiljno, a još manje iskoristio njen potencijal. Naravno, riječ je o Google Plus, društvenoj mreži koja nije društvena mreža, koja nije uspjela izazvati interes kod publike i za koju je najavljeno da se zauvijek gasi u kolovozu 2019. godine.

No, nakon najnovijeg problema s otkrivanjem privatnih informacija korisnika, njih čak 52 milijuna, Google je najavio da će se Google Plus ugasiti i ranije, točnije u travnju 2019. godine. Ukoliko ste koristili ovu mrežu iz bilo kojeg razloga, pripremite se da ćete ostati bez nje nešto ranije nego što ste planirali.

Oko Google Plus se nitko nikada nije mogao dogovoriti i odlučiti je li riječ o nečemu korisnom ili ne. Mnogi su tvrdili da profil na Google Plus daje pozitivne efekte na SEO pa su mnogi kreatori sadržaja odlučili održavati svoje profile aktivnima i na njima objavljivati sadržaj u nadi da će pomoći u rangiranju njihovih internetskih stranica.

Google nikada nije ni potvrdio ni porekao mitove vezane uz Google Plus ali isto tako nije nikada ni ozbiljnije uložio u njega, pokušao s rebrandingom u nadi da će ga oživjeti i barem malo zainteresirati korisnike za njega.

Već je godinama jasno da je riječ o društvenoj mreži koju na životu održavaju aparati i mnogi su se pitali zašto Google uopće inzistira da održava Google Plus aktivnim i zbog čega ga jednostavno ne ugasi. Odgovor je došao ove godine kada je gašenje najavljeno, a kao razlog navedeno je curenje privatnih informacija korisnika u razdoblju između 2015. i 2018. godine. Ovaj najnoviji slučaj samo je ubrzao cijeli proces i pomaknuo ga za četiri mjeseca unaprijed.

Hoće li itko plakati za Google Plus? Vjerojatno neće jer je rijetko tko u njemu pronašao interes i korist koju nude ostale društvene mreže, posebno one najinteraktivnije poput Instagrama. Google Plus je mreža koja nikome ne treba, a nepotrebno izlaže riziku osobne podatke onih korisnika koji su je nekada koristili, još uvijek je koriste ali bez ikakvog efekta ili su nekada, iz neznanja ili znatiželje, otvorili na njemu profil na koji su kasnije zaboravili.

S obzirom da se Google Plus gasi, čak i ukoliko ste se s njim bavili, sada od toga više nemate nikakve koristi pa bi pametna ideja bila da izbrišete svoj profil. No, što ako ne znate imate li uopće profil na Google Plus?

Kako provjeriti imate li profil na Google Plus?

Da biste provjerili imate li otvoren profil na Google Plus, prvo se morate ulogirati u svoj Google račun koji svakako posjedujete ukoliko se služite Gmail-om. Nakon što ste se ulogirali, idite na svoj Gmail profil ili na Google homepage. U gornjem desnom kutu stranice kliknite na svoju profilnu sliku (ili krug u kojemu bi trebala biti vaša slika). Pojavit će se pop-up prozor u kojemu će pisati informacije o vašem profilu, mail s kojim je povezan te Google Plus profil ukoliko ga imate. Kliknite na Google Plus kako biste došli do svog profila i mogli ga izbrisati.

google-plus

Prije nego što se odlučite za brisanje profila, a koristili ste ga i objavljivali na njemu, možda ćete željeti preuzeti svoje podatke i slike koje ste objavili. Da biste to učinili morat ćete ići na Google-ovu Download Your Data stranicu, izabrati Google+, kliknuti na Next pa izabrati kako želite preuzeti svoje podatke.

Google vam može poslati link na e-mail na kojemu možete preuzeti ono što imate, možete podatke arhivirati na Google Drive ili uploadati na Dropbox ili Microsoft OneDrive zajedno s linkovima koji će vam biti poslani na mail. Izbor je na vama.

Kako izbrisati profil na Google Plus?

Kliknite na krug u gornjem desnom kutu Google-a pa na opciju Google+ Profile koja se nalazi ispod vaše e-mail adrese u pop-up prozoru.

Otvorit će se početna stranica vašeg Google Plus profila pa idite na Settings (postavke) koje se nalaze u meniju na lijevoj strani.

google-plus-1

Skrolajte do dna dok ne dođete do opcije Account – Delete Your Google+ Profile pa kliknite na nju.

google-plus-2

Otvorit će se novi prozor gdje ćete morati unijeti svoju lozinku kako biste potvrdili da ste to vi, a dalje samo slijedite korake koje će vam dati Google dok ne izbrišete svoj profil.

Na kraju će vas pitati za razloge odlaska, nije važno koju ćete kućicu obilježiti i to je to, zauvijek ste se oprostili od svog Google+ profila koji vam i tako nikada nije trebao.

google-plus-4

Što s aplikacijom na mobitelu?

Iako se Google-ove aplikacije se u pravilu ne mogu brisati, radi gašenja Google + mreže očito je došlo do promjena jer sam svoju izbrisala s Androida bez ikakvih problema pa pokušajte i vi. Ne uspijete li, vjerojatno će Google s nekim novim updateom dati tu opciju svima s obzirom da Google+ uskoro neće postajati i da će ući u povijest kao još jedna propala, zaboravljena i neuspjela društvena mreža.

Jeste li koristili Google+?

Potpis

3 komentara

Komentari su isključeni.

%d bloggers like this: