Kako preuzeti sliku s Instagrama u punoj rezoluciji?

Što radite kad poželite pospremiti neku sliku s Instagrama koja vam se svidjela? Vjerojatno ono što i 99% ljudi – snimite screenshot te slike i sretno je uredite pa pospremite u galeriju svog telefona. No, problem je u tome što su screenshot-ovi loše kvalitete i slabe rezolucije pa je logično da slika ne izgleda baš kakva je u originalu.

Što kad želite preuzeti sliku u punoj rezoluciji? Naravno, slika nije vaša i nemate autorska prava na nju pa tu stvari postaju komplicirane. Isto tako, Instagram nudi opciju spremanja slika u kolekcije što je metoda kojom zapravo spremate cijeli post, a sliku opet nemate u svojoj galeriji.

Da, na internetu se nalazi puno stranica i aplikacija koje nude preuzimanje slika s Instagrama ali pune su oglasa, često i virusa, mnoge će vas tražiti da se ulogirate svojim podacima u profil što nije nikako preporučljivo i od cijele priče je obično više potencijalne štete nego koristi.

Kako onda preuzeti sliku u punoj rezoluciji? Čak ne mora biti ni tuđa slika, možda želite preuzeti svoju vlastitu sliku koju ste objavili prije više godina na profilu, a više je nemate u originalu.

Za sve vam je potrebno samo nekoliko minuta i Google Chrome.

Prvo pronađite sliku koju želite preuzeti pa idite u gornji desni kut i na 3 točkice kako je prikazano na slici da dođete do opcije Copy Link.

Idete li na web verziju Instagrama, te točkice su u donjem desnom kutu.

insta-1

Sljedeći korak je URL fotografije koju želite preuzeti, a nalazi se na Clipboardu pa na Chromeu na svom desktop kompjuteru idite na taj URL.

insta-2

Trebat će vam HTML izvorne datoteke za Instagram stranicu što je puno jednostavnije nego što se čini. Samo idite na View-Developer-View Source (View Source opciju imaju i Microsoft Edge, Safari i Firefox)

insta-3

Dobit ćete ovo što je tekst u HTML-u ili način na koji se pretraživač govori kako da složi elemente da bi ih vi mogli vidjeti kad se spojite na neku web stranicu.

insta-4

No, ne morate znati čitati programske jezike jer vam treba samo URL JPG slike koju želite preuzeti, što je ovo zaokruženo.

insta-5

Sada stisnite Control+F ili Command+F i potražite JPG. Obično je riječ o prvom linku i iskopirajte dio koji počinje s „https“.

Zalijepite (paste) link u novi tab i sad imate sliku koju ste željeli.

insta-6

Sliku možete i preuzeti tako što ćete desnim mišem kliknuti na nju i izabrati opciju Save Image As….

I to je to! Vaša slika u punoj rezoluciji je tu. Isprobajte!

insta-7

Ali, nemojte preuzimati tuđe slike i objavljivati ih na svom profilu te tvrditi da su vaše jer je to kršenje autorskih prava. Uvijek navedite izvor fotografije, a kako biste bili sigurni, najbolja ideja je pitati možete li preuzeti neku sliku i objaviti je na svom profilu. Mnogima neće smetati spomenete li ih jer većina voli besplatnu reklamu.

Potpis

  

6 responses to “Kako preuzeti sliku s Instagrama u punoj rezoluciji?”

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: