Kako besplatno promovirati svoju knjigu?

Nakon dugo vremena napokon ste napisali i objavili svoju prvu knjigu. Svoju bebu i životno djelo o kojemu ste dugo razmišljali, još duže pisali, a ne možete se baš pohvaliti ni s brzinom objave i puštanja svog uratka na svjetlo dana. No, napokon ste i to učinili, sve završili i što sad?

Prije nego što se bacite na posao pisanja nove knjige, dobra bi ideja bila prodati barem nekoliko primjeraka postojeće i upoznati javnost sa svojim radom. Ali, kako to učiniti? Jedva ste skupili novac da u vlastitoj režiji objavite svoju knjigu jer su vas odbili svi izdavači pod isprikom da ne primaju nove rukopise do daljnjega.

Što onda učiniti da, nakon što je vaša knjiga napokon izašla u javnost, ne bude zaboravljena kao još jedno neuspjelo djelo autora ili autorice koji sami objavljuju svoje radove? Ne ide li vam s knjigom baš onako kako ste planirali, bez brige. Ne mora biti razlog nedostatak kvalitete ili spisateljskog talenta. Najčešće je riječ o spletu raznih okolnosti koje se svode na sljedeće:

  • Autor/autorica ne zna dovoljno o marketingu
  • Autor/autorica se boji ili ne voli samopromociju
  • Autor/autorica nema dovoljno financijskih sredstava za koje vjeruje da su potrebna kako bi se marketing odradio kako spada
  • Autor/autorica živi u zabludi da je dovoljno nešto objaviti, a da će publika veselo potrčati i jedva čekati da pročitaju objavljeno

Naravno, ovi problemi, koliko god se iz vaše perspektive činili veliki, tragični i nemogući, nisu nerješivi i potrebno je samo malo znanja i poduzimanja inicijative da bi se stvari promijenile. Jeste li spremni uložiti nešto vremena i truda oko promocije svoje knjige?

7 načina kako besplatno promovirati svoju knjigu

knjiga-1

Blog i društvene mreže

Iako većina autora ima svoj osobni blog, što je razumljivo jer je riječ o osobama koje vole pisati, iznenadili biste se koliko ih se malo služi društvenim mrežama. Mnogi imaju otvorene društvene mreže ali ne znaju ni sami što bi s njima i ne iskorištavaju njihov pun potencijal.

Pišete li blog, a napisali ste i knjigu, onda imate materijala za društvene mreže koliko god želite samo ga morate iskoristiti. Potrudite se! Izaberite nekoliko citata iz knjige i pretvorite ih u zgodne objave.

Ponudite svojoj publici nekoliko kratkih isječaka iz svoje knjige. Pričajte malo o pisanju, inspiraciji, procesu nastanka knjige. Pozabavite se i dobrim i lošim stranama spisateljskog posla i procedure pisanja.

Snimite kratki video, boomerang, insta story ili čak YouTube video kako biste se povezali sa svojom publikom. Što god učinili, ne možete pogriješiti ali nemojte samo objavljivati nasumične objave, gubiti vrijeme i ni jednom ne spomenuti svoju knjigu.

Email marketing

Marketing je skup samo ako vi tako odlučite. Email marketing odličan je način povezivanja sa svojim postojećim čitateljima koji vas prate na blogu ali pomaže i u prikupljanju novih koji će, osim za blog, možda biti zainteresirani i za vašu knjigu.

Zašto ne biste poslali promotivne mailove, obavijestili čitatelje o svojoj novoj knjizi, ponudili im besplatan ulomak da vide o čemu je riječ i možda popust ako naruče knjigu u sljedećih nekoliko dana?

Napravite newsletter i počnite redovno komunicirati sa svojom publikom, slati im novosti i sadržaje, a ne samo kad objavite novi tekst na blogu. Iskoristite sve prednosti e-mail marketinga jer je riječ o besplatnoj, a i dalje prilično moćnoj metodi content marketinga.

Iskoristite sve prednosti evenata

Koliko god digitalno i online bilo dobro i korisno toliko ne treba zanemariti moć koju ima offline svijet kada je riječ o poslu. Digitalno vam može pomoći ali digitalno vas neće spasiti i neće vas samo mail ili društvene mreže pogurati na putu do uspjeha. Morat ćete se malo družiti i boraviti među ljudima u pravom svijetu.

Tu na scenu nastupaju eventi kao odlična metoda marketinga, networkinga i predstavljanja sebe i svog rada svijetu. Zašto ne biste obišli svoje lokalne knjižnice i predstavili im svoju ideju? Zamolite ih da vam ustupe prostor na 2 sata nakon radnog vremena, a onda organizirajte mali event za svoju knjigu.

Pozovite prijatelje i recite im da pozovu svoje prijatelje. Oglasite svoj event na društvenim mrežama. Nemojte naplaćivati ulaz, samo zamolite ljude da dođu. Knjižnica nije raspoložena za suradnju? Ne odustajte. Postavite isto pitanje u lokalnim kafićima, knjižarama, uredima…opcija je bezbroj, samo morate malo progutati strah od samopromocije i networkinga.

Uspjeli ste? Što raditi na takvom eventu? Pročitajte odlomak iz knjige, družite se s ljudima, zamolite ljude koje poznajete da svatko donese neku sitnicu u obliku slane ili slatke grickalice, pričajte o spisateljskom procesu, o dobrim i lošim strana, odgovarajte na pitanja i razgovarajte o inspiraciji koja stoji iza vaše knjige i psihološkoj karakterizaciji glavnog lika ili više njih.

Ponudite svoju knjigu na prodajnim mjestima

Postoji šala koja kruži u izdavačkim krugovima, a kaže da što je osoba kvalitetniji pisac to se manje voli promovirati i govoriti o svom radu. Hvalisavci su obično oni bez talenta dok pravi talenti čekaju da ih se otkrije. Većina nikada ne dočeka pa ako ste talentirani nehvalisavac koji umire od želje da netko pročita ono što ste napisali, morat ćete progutati ponos i strah od promocije te učiniti nešto po tom pitanju.

Uzmite nekoliko primjeraka svoje knjige i put pod noge – počnite obilaziti knjižare i nuditi im svoju knjigu. Nemojte se zaustaviti na razgovoru s prodajnim osobljem, raspitajte se unaprijed o tome tko su osobe koje vam mogu pomoći i pokušajte ugovoriti s njima sastanak.

Prezentirajte im svoju knjigu, pokažite im blog i društvene mreže, dajte im razlog radi kojega bi trebali imati vašu knjigu u svojoj trgovini. Samo pazite, nemojte biti pohlepni jer vi od njih imate više koristi nego oni od vas.

Za početak se fokusirajte isključivo na promociju. Nemojte tražiti da vam plate za izlaganje knjiga i probajte se odreći provizije na određeni broj prodanih knjiga ukoliko dođe do prodaje. Već je velika stvar da se vaš naslov nađe u knjižari, to će za početak biti sasvim dovoljan uspjeh koji će pomoći i u budućnim financijskim realizacijama.

Otvorite profil na Goodreads

Goodreads je mjesto kao stvoreno za pisce, one poznate ali i one koji tek pokušavaju pronaći publiku za svoju knjigu ili više njih. Jednostavno je otvoriti profil, popuniti tražene podatke i krenuti. Ne očekujte automatska čuda od Goodreads-a ali može vam pomoći da vas publika lakše pronađe, da ostave recenziju vaše knjige, a dobro će vam doći i za imidž te brendiranje.

Ostvarite suradnju s blogerima

Znate one blogere koji pišu o knjigama i daju recenzije? Ako znate za njih, a niste ih još iskoristili onda ne znam što čekate jer vam je to besplatni marketing i način da dođete do dodatne publike koja ni ne zna da postojite. Dobro, nije potpuno besplatno jer bi bilo lijepo da book blogerima pošaljete besplatnu knjigu u zamjenu za recenziju (bez brige, to rade i izdavači poznatih pisaca) ali što vam je jedna knjiga u zamjenu za dobar marketing?

Napravite giveaway

Idemo biti iskreni i priznati da ljudi obožavaju kad im se nešto daje besplatno, posebno ako ih to zanima. Zato je uvijek odlična ideja napraviti darivanje kako biste za sitnicu od troška promovirali svoj proizvod ili uslugu. Organizirajte darivanje i poklonite svoju knjigu na svom blogu, tuđem blogu, društvenim mrežama. Nemojte škrtariti, gledajte na tu metodu kao na investiciju.

cvijeće-motivacija

Malo je toga ljepše od pisanja i prenošenja svojih misli i ideja na papir (pravi ili digitalni) ali još je ljepše kad nakon toliko truda i uloženog vremena netko i pročita ono što napišemo. Zajednička karakteristika mnogih pisaca i onih koji to žele biti je izrazit strah i mržnja prema marketingu, brendiranju i promociji pa zato tu uskaču izdavačke kuće i PR timovi.

No što kad ste sam svoj izdavač, a o PR timu možete samo sanjati? Počnite gledati na sebe i svoju knjigu kao na proizvod i na posao. Vi možda jeste pisac koji prema pisanju osjeća strast i ljubav ali želite li nešto učiniti od svog pisanja morat ćete na njega početi gledati kao na posao.

Nemojte čekati da se stvari dogode same od sebe jer se to neće dogoditi. Preuzmite inicijativu u svoje ruke i pokrenite se. Svaki mali korak koji napravite u pravom smjeru već je dobar početak.

Jeste li spremni isprobati ove savjete?

Potpis

10 komentara na “Kako besplatno promovirati svoju knjigu?”

%d blogeri kao ovaj: