Kako pretvoriti web stranicu u PDF?

Koliko ste puta naletjeli na web stranicu punu korisnih podataka koju ste poželjeli pospremiti negdje na računalo i kasnije je proučiti? Naravno, uvijek možete spremiti link u favorite ali ponekad želite tu stranicu vidjeti i offline te pročitati sadržaj kad imate vremena.

Možete i printati stranicu što je jedna od najbržih metoda ali što ako nemate printer? Ili volite čuvati šume pa preferirate digitalni oblik spremanja dokumenata po mogućnosti u praktičnom PDF obliku?

Web stranicu je vrlo lako i jednostavno pospremiti na svoje računalo u PDF obliku koristite li se desktop računalom i pretraživačem, a sad ću vam pokazati, korak po korak, kako to napraviti.

Kad surfate internetom i poželite spremiti web stranicu, logično će se učiniti da iskoristite opciju „Save page As..“ ali to nije ono što vam treba jer je to opcija koja stranice sprema u web formatu, a ne PDF-u. Vama je potrebna opcija printanja.

Google Chrome

Otvorite Settings meni tako što ćete kliknuti na 3 točkice u gornjem desnom kutu pa izabrati Print što će vam otvoriti prozor za printanje

1

2

 

U prozoru za printanje idite na Destination pa izaberite Change što će vas odvesti na Select a Destination. Ispod opcije Print Destinations vidjet ćete izbor Save as PDF pa ga izaberite. Dobit ćete preview stranica koje ćete moći izabrati, promijeniti layout i slično.

3

 

Kad ste sve uredili klik na Save

4

Safari

Na Safariju je to nešto lakše i brže nego na Windowsima.

  1. Idite na web stranicu koju želite pospremiti pa na File i izaberite Print.
  2. Idite na donji lijevi dio prozora na kojemu piše PDF pa izaberite padajući meni. Pojavit će se puno opcija ali izaberite Save as PDF…ili ukoliko vam treba neka druga od ponuđenih, izaberite nju.
  3. Dajte ime lokaciji i datoteci, klik na Save i gotovi ste. Jednostavno, zar ne?

safari

Ios

  1. Kad se spojite na stranicu koju želite na svom iPhone-u, kliknite na Share ikonu. Share dugme nalazi se na toolbaru i izgleda kao kvadrat sa strelicom okrenutom prema gore. Pa, kliknite na nju.
  2. Otvorit će se brojne opcije svih aplikacija koje ste instalirali na telefon. Skrolajte dok ne vidite opciju Save PDF to iBooks s ikonom iBooks. Izaberite tu opciju.
  3. Kreirat će se PDF koji će se automatski spremiti u iBooks.

Kod mobilnog prebacivanja u PDF ponekad je potrebno malo strpljenja. Iako ćete uglavnom uspjeti, povremeno se dogodi greška radi koje će PDF biti nečitak, neće se moći otvoriti ili nešto treće. Ne uspijete li, radije se prebacite na desktop jer ta metoda uvijek uspijeva.

Android

Za Android je najjednostavnije preuzeti besplatnu aplikaciju s PlayStore po imenu Convert web to PDF. 

I to je to, spremanje web stranice u PDF obliku je ne samo jednostavno nego i korisno jer si sve stranice koje vas zanimaju možete uredno i brzo pospremiti u računalo kako biste im se vratili po potrebi.

Potpis

%d bloggers like this: