Društvene mreže internet

Kako napraviti thumbnail za YouTube?

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivam odnosi se na gledanost videa na YouTube-u. Kako povećati gledanost? Kako natjerati ljude da kliknu na taj video koji ste tako vrijedno snimali i editirali? Kako im privući pažnju i zainteresirati ih?

Iako neću reći da kvaliteta videa ne igra važnu ulogu u cijelom procesu jer ljudima treba oko 10 sekundi da se zainteresiraju prije nego što odluče ugasiti vaš video jer im je dosadan, još teže od toga ih je natjerati da za početak kliknu na vaš video i daju mu šansu da odluče je li dosadan ili nije.

Kako se uopće istaknuti u moru videa na YouTube-u kojih je više nego što možete zamisliti (više od 7 milijardi videa, da budem preciznija)? Kako se istaknuti u 7 milijardi videa? Za početak, u tome će vam pomoći thumbnail.

Thumbnail, točnije njegova kvaliteta, je ona prijelomna točka koja vas dijeli od “postoji mogućnost da netko klikne na moj video” do “nema šanse da itko klikne na moj video”. Upravo zato, ne smijete zanemariti važnost thumbnaila, naravno, ukoliko snimate videe i objavljujete ih na YouTube-u.

Kako onda napraviti odličan thumbnail koji će potaknuti ljude da kliknu na vaš video čak i ako nisu nikada čuli za vas i ako ste snimili video o temi koju je snimilo 6 milijuna ljudi prije vas? U tome će vam pomoći sljedeći alati.

Canva

Canva je jedan od najboljih alata koje možete pronaći online i čija je besplatna verzija toliko dobra da nećete morati plaćati čak ni za napredniji grafički dizajn. Koristim Canvu već godinama i nemam je potrebe mijenjati, neovisno o tome radim li jednostavni grafički element za filler objavu na društvenim mrežama ili mi treba kvalitetan vizual ili infograf za čiju izradu će mi trebati 2 sata.

Da biste se koristili Canvom i napravili odličan i privlačan thumbnail ne morate biti grafički dizajner, a u toj činjenici se nalazi zapravo sva ljepota ovog online alata. Ne morate je koristiti samo za izradu thumbnaila, s Canvom možete napraviti bilo kakav vizual jer sadrži više od milijun fontova, grafika, slika, fotografija i predložaka koje možete koristiti, besplatno ili uz plaćanje.

Kao što sam već napomenula, Canvu koristim godinama u besplatnoj verziji i još me nije iznevjerila, a najbolje je od svega što postoji i u obliku aplikacije za Android i iPhone.

Fotojet

Fotojet je još jedan odličan online alat ali, za razliku od ostalih online alata, ovaj je posebno fokusiran baš na izradu thumbnaila za YouTube. Kako biste ga koristili opet ne morate biti grafički dizajner jer je njegova upotreba vrlo jednostavna.

Fotojet ima napredan alat za izradu thumbnaila pomoću kojega možete mijenjati veličinu slika, dodati filtere, namjestiti sliku pod najboljim kutem ili rotirati. Osim toga, pomoću ovog alata možete i uređivati fotografije, raditi ostale vizuale ili kolaže i koristiti se s više od 500 različitih predložaka.

Najbolje kod Fotojeta je što se ne morate registrirati kako biste ga koristili. Samo se spojite na stranicu i odmah možete početi raditi.

Snappa

Snappa je još jedan odličan online alat za kojega se samo morate registrirati i izraditi račun kako biste koristili besplatnu verziju koja će svakom početniku ili nezahtjevnom korisniku biti sasvim dovoljna (jer u besplatnoj verziji možete downloadati 5 vizuala mjesečno).

Sa Snappom možete izrađivati razne vizuale za blog, web i društvene mreže kao i thumbnaile za YouTube, neovisno o tome želite li koristiti ponuđene predloške ili krenuti od nule pa napraviti svoj originalni thumbnail od početka.

Možete dodavati slike i grafičke elemente, tekst, mijenjati pozadinu i dodavati razne efekte kako bi se vaš thumbnail istaknuo i potaknuo publiku da kliknu na njega.

Adobe Spark

Adobe Spark ima posebnu kategoriju posvećenu samo thumnail-ima za YouTube radi čega je toliko dobar za upotrebu. Za razliku od mnogih drugih alata, Adobe Spark neće ni naplatiti unaprijed napravljen thumbnail layout iako mu, za razliku od npr. Canve, definitivno nedostaje ukrasnih elemenata.

Unatoč tomu što su mu u usporedbi s mnogim drugim alatima funkcije malo skromnije, to ne znači da ne možete napraviti prekrasan thumbanil, dodavati slike, editirati ih, dodati tekst, mijenjati font i prilagođavati pozadinu što je zapravo sve ono što vam i treba.

Adobe Spark također možete preuzeti i u mobilnoj verziji za Android i iOS.

Fotor

Fotor je odličan online alat pomoću kojega možete uređivati fotografije, napraviti grafički vizual (između ostalog i thumbnail za YouTube) ili kolaž. Sučelje mu je jednostavno i lako ga je koristiti kako biste izradili thumbnail koji će privući pažnju i potaknuti ljude da kliknu na vaš video.

Bonus savjet

Ljudski mozak bolje reagira na vizual nego na tekst što je razlog zbog kojega se dobro potruditi oko kreiranja thumbnaila želite li objavljivati videe na YouTube-u ili to već radite.

No, ne zaboravite ni kvalitetu sadržaja i videa jer, možda i potaknete s lijepim thumbnailom ljude da kliknu na video ali ukoliko ih ne zainteresirate u prvih 10 sekundi, zauvijek ste ih izgubili. U današnje vrijeme velike konkurencije i prezasićenog tržišta, to je nešto što si nitko ne može priuštiti.

Preferirate li više mobilne aplikacije za izradu grafičkih vizuala, predlažem vam Thumbnail Maker za Android kao odličnu alternativu gore navedenim alatima, a koju možete preuzeti na svoj telefon i izrađivati thumbnaile i u pokretu.

Imate li vi neki alat koji nisam navela, a za koji znate da je odličan? Javite mi.

Potpis

1 komentar

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: