Kako snimiti ekran na Mac-u?

Nekada je snimanje ekrana na Mac-u bila prava noćna mora čega su vjerojatno svjesni svi dugogodišnji i aktivni korisnici macOS-a, a u jednom su trenutku pokušali snimiti što rade na svom ekranu.

Srećom, sve se promijenilo najnovijom verzijom macOS-a Mojave 10.14 koja je dobila nevjerojatno jednostavnu i brzu mogućnost snimanja ekrana, a vezana je uz opciju screenshot pomoću koje se sada može snimiti video onoga što se događa na vašem ekranu.

Kako snimiti video pomoću screenshot opcije?

Otvorite screenshot pomoću Shift+Command+5 ili preko Siri, aplikacija ili  launchpad-a, ovisno kako ste navikli. Aplikacija će se otvoriti u obliku toolbar-a na dnu ekrana.

ekran-mac-1

Dvije su opcije između kojih možete birati – hoćete li snimati cijeli ekran ili samo njegov dio? Ovisno o tome za što se odlučite, kliknite na odgovarajuću ikonu.

ekran-mac-2

ekran-mac-3

Želite li snimati samo dio ekrana, morat ćete izabrati koji će to dio biti, a onda kliknuti na Record dugme.

ekran-mac-4

Kada ste snimili sve što želite, stisnite na Stop u meniju ili na Touchbar-u ukoliko ga vaš Mac ima.

Snimljeni video pojavit će se kao lebdeći thumbnail u desnom dnu ekrana, a ako ga ne morate dodatno uređivati samo pričekajte da sam nestane s ekrana što će se dogoditi za nekoliko sekundi. Video će se pohraniti na izabranoj lokaciji pod funkcijom Options na toolbaru screenshot-a.

ekran-mac-5

Želite li ipak uređivati snimljeni video kliknite na lebdeći thumbnail. Otvorit će se vrlo jednostavan video editor pomoću kojega možete obaviti osnovne radnje poput kraćenja i izrezivanja videa. Želite li video skratiti, kliknite na trim ikonu.

ekran-mac-6

Klik na Done kad ste završili s uređivanjem kako biste video spremili ili na Trash ako ste se predomislili i želite ga izbrisati. Zatvorite li video klikom na X vodite računa da se u tom slučaju video automatski sprema.

Dodatne mogućnosti

Kliknete li na Options koji se nalazi odmah pored Record dugmeta, otvorit će se padajući meni s dodatnim opcijama koje bi vam mogle zatrebati prilikom snimanja ekrana.

ekran-mac-7

Save to

Pomoću ove opcije birate gdje će se video pospremiti kada završite sa snimanjem. Postavke su automatski namještene da se video sprema na Desktop ali izaberete li Save to možete birati hoćete li video spremiti u dokumente, poslati mailom ili porukom ili izabrati neku drugu lokaciju.

Timer

Timer je prilično korisna funkcija jer pomoću njega birate kada će se video početi snimati. Izaberete li opciju None, video će se automatski početi snimati onog trenutka kad pokrenete program. Želite li malo vremena za pripremu, izaberite da snimanje počne nakon 5 ili 10 sekundi.

Mikrofon

Po zadanim postavkama vaš video će biti bez zvuka osim ako ne izaberete drukčije. Možete birati hoćete li koristiti ugrađeni Mac-ov mikrofon, a imate li svoj vanjski spojen mikrofon sistem će ga automatski prepoznati i dati vam da se s njim služite.

Ostale aplikacije za snimanje ekrana

Ugrađena opcija snimanja ekrana koja dolazi s macOS Mojave dovoljna je većini korisnika posebno za snimanje jednostavnih videa koje ne treba previše uređivati (ili im uređivanje uopće nije potrebno).

Ukoliko ste napredan korisnik koji želi podići svoje videe na višu razinu ili se s njima bavite profesionalno, onda ste i sami svjesni da će vam biti potrebni dodatni programi.

Snagit

Snagit ćete platiti 50$ ali to je zapravo mala cijena s obzirom na to što ovaj program može. Izrazito lak i jednostavan za korištenje, a s cijenom puno nižom od mnogih drugih konkurentskih softvera.

Idealan je za snimanje tutoriala i how-to videa, ima alate za napredno uređivanje, a nudi i probnu vožnju u obliku free trial pa ukoliko vam je takav program potreban, preporučujem da isprobate Snagit.

Screenflow

Screenflow nudi više ali to ćete morati i platiti pa tako košta 129$. Screenflow je napredna aplikacija u kojoj ćete uživati trebaju li vam sve te funkcije pa ćete lakše preživjeti i cijenu. Nudi napredne alate za uređivanje videa uključujući i titlove te animacije ali i brojne druge opcije za profesionalno uređivanje videa visoke produkcije.

Giphy Capture

Možda morate snimiti samo nekoliko sekundi videa ili napraviti GIF? U tom slučaju će vam se svidjeti aplikacija Giphy Capture. Ova aplikacije nije za profesionalno snimanje, a još manje uređivanje videa. Ne može snimiti ni zvuk.

No, odlična je ukoliko su vam potrebni kratki videi ili GIF-ovi s obzirom da opcije koje se nude uključuju GIF, animirani JPEG i MP4. Ukoliko su to vaše potrebe onda je Giphy Capture aplikacija za vas, a ne škodi ni što je potpuno besplatna.

Za koju god opciju od ponuđenih se odlučili nećete pogriješiti iako vjerujem da će Screenshot koji dolazi s Mojave OS-om biti dovoljan većini ne pretjerano zahtjevnih korisnika.

Potpis

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: