Društvene mreže

Olakšajte si korištenje YouTube-a prečacima na tipkovnici

YouTube je toliko popularna platforma da rijetko tko više može zamisliti život bez nje. Sjećate li se uopće vremena prije YouTube-a? Da vam pomognem, YouTube je osnovan 2005. godine što znači da je riječ o relativno mladoj platformi.

U svojim počecima nije izgledao ni približno kao danas, nije bilo toliko video sadržaja, nije bilo zarade od snimanja videa, nije bilo YouTube zvijezda i influencera, a videi su bili loše kvalitete, u skladu s kvalitetom kamera onog vremena.

Danas je YouTube toliko omiljen i prihvaćen da gotovo nema osobe koja ne provodi dnevno barem nekoliko minuta u gledanju videa, neovisno je li riječ o zabavnom sadržaju, slušanju glazbe, novom vlogu omiljenog influencera ili tutorialu koji nam pomaže kako ćemo nešto napraviti.

Ja volim slušati glazbu na YouTube-u dok nešto radim, sa slušalicama na ušima, jer me to opušta, a često i potakne kreativne sokove ukoliko moram raditi nešto što zahtijeva malo veći stupanj mašte ili kreativnog razmišljanja.

Kad koristite često YouTube onda je korisno znati i neke trikove i savjete kako si olakšati korištenje platforme i uštediti vrijeme, živce te si poboljšati sveukupno iskustvo i doživljaj korištenja.

Danas ću vam otkriti nekoliko trikova i prečaca s tipkovnicom nakon kojih više nećete morati koristiti miša ukoliko gledate YouTube na svom laptopu ili PC-ju.

youtube

Pokreni i pauziraj video

Stisnete li slovo k na tipkovnici ili spacebar, video na YouTube-u će se pokrenuti ili pauzirati.

Idi na početak videa

Želite li se vratiti na početak videa, kliknut ćete na 0 (nulu).

Idi na kraj videa

Imate li Windows računalo, End tipka vas vodi na kraj videa, a ukoliko postoji playlista, End pokreće sljedeću pjesmu na listi.

Imate li Mac, fn + —> (strelica) ima jednaku funkciju kao End u Microsoft sistemu.

Ubrzavanje videa

Želite li ubrzati video unaprijed ili nazad za 5 sekundi koristit ćete lijevu i desnu strelicu kako biste to postigli.

Želite li ubrzati video za više od 5 sekundi, držite Ctrl+ strelicu u smjeru u kojemu želite ići (naprijed ili nazad za 10 sekundi).

Brojevi na tipkovnici od 1 do 9 ubrzavaju video za toliki postotak pa kliknete li na 8 video će se ubrzati za 80%.

Full screen

Slovo f na tipkovnici prebacuje video u full screen, dok ga tipka Esc vraća u normalni mod.

Pojačavanje i smanjivanje zvuka

Strelice na tipkovnici koje pokazuju gore i dolje služe i za pojačavanje i smanjivanje zvuka. Kliknete li na slovo m zvuk će se potpuno utišati (mute), a istim slovom ćete zvuk i vratiti nazad.

Jeste li znali već za ove trikove?

Potpis

%d blogeri kao ovaj: