16 korisnih YouTube trikova i savjeta

YouTube je druga najposjećenija stranica na internetu, odmah nakon Google-a i jednako tako popularan pretraživač. Teško je pronaći osobu koja ne provodi dnevno barem 20-ak minuta na YouTube-u u gledanju videa od kojih mnogi mogu biti i korisni ili edukativni, a ne samo zabavni i stvoreni za gubljenje vremena.

Kad već koristite YouTube svaki dan onda je dobro znati i nekoliko trikova koji će vam poboljšati iskustvo i olakšati korištenje omiljene video platforme. Zanimaju li vas YouTube trikovi, nastavite čitati.

Prečaci na tipkovnici

Ukoliko niste znali, gledate li YouTube na laptopu ili PC-ju nije vam potreban miš. Dovoljno je samo koristiti prečace na tipkovnici, a koji su to možete pogledati ovdje.

Podijelite video u određenom trenutku

Svi volimo dijeliti videe s drugima ali ne želi svatko odgledati cijeli video nego samo ono što im želimo pokazati i za što smatramo da je zanimljivo. Upravo je zato korisna opcija dijeljenja videa u određenom (najzanimljivijem) trenutku.

youtube-1

Kako biste to postigli idite na opciju Share ispod videa. Kliknite u kućicu i dobit ćete mogućnost napisati kada želite da video počne (Start at).

youtube-2

Otkrijte što je popularno na YouTube-u

Ponekad vam se gleda video ali više ni sami ne znate što biste gledali. Vjerovali ili ne, moguće je izgubiti se u toliko videa, a upravo iz tog razloga korisno je posjetiti Popular on YouTube kako biste otkrili što je trenutno popularno u YouTube zajednici. Tko zna, možda otkrijete i nešto novo što će vam se svidjeti.

Ovdje ćete, osim najpopularnijih videa, pronaći i najnovije videe, glazbene spotove koji su tek izašli, razne evente, najnovije trailere i sve ostalo naj što bi vam se moglo svidjeti.

Pogledajte video kasnije

youtube-3

Ponekad nemamo vremena ili volje pogledati cijeli video do kraja ali zato je tu funkcija koja nam omogućuje da video pogledamo kasnije. Potrebno je samo kliknuti na Save i otvorit će se prozor koji će ponuditi da se video doda u playlistu.

Naravno, za to se potrebno prijaviti na YouTube što nije problem imate li Google račun.

Gledajte video uživo

YouTube ne nudi samo unaprijed snimljene i objavljene videe u svojoj arhivi nego ima i ogroman izbor live videa koje možete gledati u realnom vremenu. Kako biste pronašli live video dovoljno je samo otići na YouTube Live i pronaći ćete sve što se trenutno aktualno kao i videe koji su bili live u zadnja 24 sata te najave videa koji će biti emitirani uživo u sljedeća 24 sata.

Korisni YouTube alati za kreatore

Mnogi nisu svjesni da YouTube nudi brojne korisne alate za sve one koji imaju otvorene profile i bave se snimanjem videa. Odete li na YouTube Creators stranicu pronaći ćete paket koji odgovara vašim potrebama (ovisno o broju pretplatnika koji imate) i koji će vam olakšati upravljanjem vašim kanalom.

Napravite GIF od videa

Svi vole GIF-ove ali ne zna svatko napraviti GIF što je šteta jer posao ne može biti jednostavniji. Sve što trebate je unijeti riječ gif ispred naziva domene što izgleda ovako.

youtube-gif

Kliknite na Enter i naći ćete se na stranici za pravljenje GIF-ova gdje će vaš video već biti uploadan i spreman za uređivanje. Ovdje ćete moći editirati video, izabrati dio koji želite pretvoriti u GIF, izabrati trajanje videa, dodati tekst i pronaći još bezbrojne funkcije koje će vam pomoći da GIF bude još bolji i zabavniji.

Kada završite kliknite na Create GIF nakon čega ćete GIF-u morati dati ime i izabrati tagove. Kliknite na Next i naći ćete se na stranici s koje možete podijeliti svoj GIF. GIF možete preuzeti i na računalo ali samo ako se prijavite svojim podacima na stranicu i otvorite svoj profil.

Kreirajte svoj vlastiti YouTube URL

Želite li URL koji se lako pamti i dobro izgleda možete napraviti i svoj vlastiti URL s potpisom što je odlično za brendiranje pa će tako vaš URL izgledati ovako https://www.youtube.com/vašeime. Zgodno, zar ne?

Prije nego što napravite svoj vlastiti URL morate biti potpuno sigurni u svoju odluku jer jednom napravljeni i odobreni URL se više ne može mijenjati, a ne može ga se prenijeti ni na drugu osobu.

Također, ne može svatko dobiti svoj URL. Kako biste uopće ušli u taj proces morate imati profil na YouTube-u star najmanje 30 dana, imati minimalno 100 pretplatnika te imati uređen kanal s profilnom fotografijom, podacima i sadržajem.

Odgovarate li ovim zahtjevima i želite svoj personalizirani URL idite na postavke svog računa, ulogirajte se i kliknite na opciju Advanced koja se nalazi ispod vašeg imena i profilne fotografije.

Ukoliko zadovoljavate pravila YouTube-a za personaliziranim URL-om bit ćete o tome obaviješteni.

youtube-url

Označite da se slažete sa svim uvjetima i ukoliko ste sigurni u svoju odluku (jer sjetite se, više nema mijenjanja) kliknite na Change URL.

Dodajte poziv na akciju na kraju svog videa u obliku End Screen

Kako biste pozvali publiku na akciju i potaknuli ih da pogledaju još vaših videa, spoje se na nečiji kanal ili kupe nešto što prodajete, u zadnjih 30 sekundi videa možete dodati kartice na koje se može kliknuti i koje će gledatelje odvesti na željenu lokaciju.

end-screen-youtube-shane-dawson

Ulogirajte se na svoj profil pa idite u Video Manager gdje ćete kliknuti na Edit pa izabrati iz padajućeg menija End Screen & Annotations.

youtube-video-editor

Naći ćete se na End Screen Creator Studio gdje ćete moći isprobavati različite pozadine i template dok ne zaključite što vam se najviše sviđa. Nakon toga idite na Add Element kako biste odlučili kamo želite poslati svoje gledatelje.

add-element-youtube

Dodajte karticu s informacijama (slovo i) na video

youtube-card-jeffree-star

Vidite li krug sa slovom i u gornjem desnom kutu videa? Jeste li se ikada zapitali koja je funkcija te ikone? Ta ikona se zove kartica (card) i pomoću nje možete oglašavati proizvode spomenute u svom videu ili linkove s web stranice za koje želite da gledatelji na njima poduzmu određenu radnju.

Kliknete li na karticu otvorit će se opcije koje je kreator videa želio dodatno reklamirati. U ovom slučaju je Jeffree Star postavio linkove na starije videe.

jefree-star-youtube

Kako biste dodali kartice na svoj video, ulogirajte se u svoj profil pa idite na Video Manager gdje ćete kliknuti na Edit pa izabrati Cards iz padajućeg menija. Nakon toga ćete izabrati gdje će se u videu prikazivati kartica pa kliknite na Add Card padajući meni kako biste izabrati što će kartica promovirati.

youtube-card-tutorial

Dodajte besplatnu glazbu, zvukove ili zvučne efekte u svoj video

Jeste li znali da YouTube ima cijelu audioteku glazbe i zvučnih efekata koje možete koristiti potpuno besplatno i legalno? Riječ je o visoko kvalitetnim 320 kbps audio zapisima i zvukovima koji ne podliježu autorskim pravima i koje možete dodavati videima bez straha da će vam YouTube utišati zvuk ili u težim slučajevima izbrisati video ili vam ukloniti profil.

Kako biste dodali glazbu ili zvuk u video idite u svoj Creator Studio, klik na Create u meniju s lijeve strane i izaberite Audio Library. Otvorit će se audioteka u kojoj možete birati između zvukova i besplatne glazbe, a postoji i tražilica u koju možete upisati određeni pojam (npr.zvuk auta, škripanje guma, pucanj…) kako biste si olakšali pretraživanje.

youtube-audiolibrary

Možete pretraživati po kategorijama pa ćete tako pronaći gotovo sve od životinjskih zvukova do zvukova vremenskih uvjeta. Svidi li vam se neki zvuk možete ga obilježiti zvjezdicom i dodati u favorite kako bi kasniji pristup bio olakšan.

Prebacite li se na besplatnu glazbu nećete pronaći trenutne hitove ili klasike ako se tome nadate jer je to glazba zaštićena autorskim pravima. No, možete pretraživati ponudu po žanrovima (jazz, rock, ambient, holiday….), po raspoloženju (sreća, ljutnja, tuga, romantika…), po instrumentu (klavir, akustična gitara, bubnjevi…), trajanju kao i po tome treba li navesti autora/icu ili ne.

Kada pronađete glazbu koja vam se sviđa jednim klikom na strelicu je možete preuzeti na svoje računalo u obliku mp3 i raditi s njom što želite.

Uredite video na YouTube-u

Jako zgodan dodatak je video editor koji nudi YouTube i pomoću kojega možete urediti svoj video, a bez potrebe za softverima za uređivanje videa. Iako nije savršen i pun profesionalnih funkcija i dodataka, pomoću njega ćete dobiti 9 opcija koje će pomoći da video bude još bolji.

Moći ćete se poigrati tonovima i svjetlom, dodati slow motion, time lapse, stabilizirati kameru, zamagliti lica i slično.

Kako biste iskoristili ovu funkciju idite u svoj Video Manager, pronađite video koji želite urediti, kliknite na strelicu pored Edit i izaberite opciju Enhancements.

youtube-video-edit

Uređujete li video na računalu bit će vam dostupno svih 9 opcija ali na telefonima i tabletima izbor je ograničen na rezanje videa, dodavanje filtera i dodavanje glazbe.

Možete slušati glazbu s YouTube-a u pozadini

Sigurno ste primijetili da YouTube nije baš pogodan za navigiranje i izađete li s platforme automatski se gasi i glazba koju slušate. No, ponekad želite slušati glazbu na YouTube-u i istovremeno raditi nešto drugo na telefonu. I to je moguće.

Kako slušati video u pozadini na Androidu

Idite na Chrome ili Firefox na svom telefonu i pronađite video koji želite imati u pozadini. Kliknite na Settings u gornjem desnom kutu i izaberite Request Desktop Site.

desktop-youtube

Pokrenite video na YouTube-u i izađite s platforme. Zvuk će se reproducirati u pozadini dok koristite svoj telefon i druge aplikacije.

Kako slušati video u pozaditi na iOS-u

Otvorite Safari na svom iPhone-u ili iPad-u i pronađite na YouTube-u video koji želite slušati u pozadini. Pokrenite video pa kliknite na Home dugme kako biste zatvorili Safari.

Povucite preko ekrana da otvorite Action Center pa povucite u lijevo da bi se otvorilo novi prozor Action Centra. Pojavit će se detalji videa kojega ste izabrali i samo trebate kliknuti na Play kako bi se zvuk nastavio reproducirati.

youtube-music-1

youtube-music-2

Gledajte YouTube u virtualnoj stvarnosti ili u 360

YouTube nudi odličan izbor VR videa kao i 360 videa koji nude potpuno drukčiju perspektivu i doživljaj gledanja. Kako biste gledali video u 360 ne treba vam nikakva oprema osim YouTube aplikacije ili stranice, a za VR postoje brojne opcije poput Samsung Gear VR seta ili Google Cardboard seta.

Želite li VR iskustvo, izaberite VR video po želji (dovoljno je u pretraživač na YouTube aplikaciji upisati VR video ili 360 video kako bi vam se izlistale opcije ne znate li što točno tražite) i kliknuti na 3 točkice u gornjem desnom kutu videa.

youtube-vr-1

Izaberite Watch in VR i bit ćete prebačeni na stranicu na kojoj ćete izabrati i postaviti svoj VR set kako biste mogli gledati video.

youtube-vr-2

Kad se spojite budite spremni na nezaboravno iskustvo jer su VR videi stvarno nešto posebno što je teško opisati riječima, morate to doživjeti.

YouTube Kids je (uglavnom) sigurno mjesto za djecu

Vjerojatno je noćna mora svakog odgovornog roditelja pomisao da pusti dijete da slobodno pretražuje i koristi YouTube. Svi znamo da većina sadržaja nije prilagođena djeci. Kako bi i djeca mogla uživati u videima, YouTube je osmislio posebnu aplikaciju YouTube Kids za koju tvrde da je sigurniji i jednostavniji način otkrivanja svijeta kroz video, a sve kroz učenje i zabavu.

YouTube Kids stvarno nudi brojne opcije kojima bi se roditelji trebali pozabaviti kako bi ova aplikacija bila još sigurnija za dječje korištenje. Ovdje možete sami izabrati koje videe vaše dijete može gledati, blokirati određeni sadržaj (kanale i videe), ugasiti opciju traženja kako dijete ne bi moglo samo pretraživati sadržaj, izabrati dob djeteta kako bi se prikazivali videi pogodni za tu dob, postaviti timer koji postavlja limit koliko dijete može provesti vremena na aplikaciji, prijaviti nepoželjan sadržaj i još brojne druge opcije.

YouTube Kids je uglavnom dobro mjesto za djecu ali vodite računa o tome da se i ovdje svašta pronađe, unatoč tomu što moderatori rade svoj posao, pregledavaju, filtriraju i uklanjaju videe.

Kako ni jedan algoritam nije savršen, a radne snage nikada nema dovoljno, tako se i nedavno dogodio incident na YouTube Kids aplikaciji kada su roditelji otkrili videe u kojima likovi iz crtića (između ostalog i Peppa Pig) daje upute kako pravilno prerezati zapešća, ubiti se tabletama za spavanje kao i ubačene dijelove nasilnog sadržaja.

Naravno, riječ je o hakerima koji preuređuju originalne videe ali to ne čini cijelu priču ništa manje uznemirujućom. Kako biste bili sigurni da je sadržaj koji vaša djeca gledaju pogodan, pogledajte prije njih svaki video i nemojte se oslanjati na YouTube da će na vrijeme ukloniti sav nepoželjan sadržaj.

Izbrišite povijest pretraživanja na YouTube-u

Ponekad ne želite da netko vidi što ste tražili na YouTube-u, a nekada ne želite da vam YouTube nudi videe o vrtlarenju samo zato što ste jednom pogledali upute kako posaditi avokado iz koštice. Koji god bio razlog, dobro je znati da na YouTube-u možete lako obrisati povijest pretraživanja.

Na računalu kliknite na 3 vodoravne crte u lijevom kutu i izaberite opciju History.

youtube-history

Bit ćete prebačeni na novu stranicu gdje ćete moći izabrati što želite izbrisati iz povijesti poput povijesti gledanja, pretraživanja, komentara i drugih opcija.

youtube-history-2

Želite li obrisati povijest na mobilnoj aplikaciji učinit ćete to ovako. Otvorite aplikaciju na telefonu i idite na Library.

youtube-history-3

Nakon toga kliknite na History.

youtube-history-4

Pa na 3 okomite točkice u gornjem desnom kutu.

youtube-history-5

Otvorit će se mali meni, izaberite opciju History controls gdje ćete moći obrisati povijest gledanja i pretraživanja i dobiti još dodatnih opcija s kojima se možete poigrati.

youtube-history-6

Ovo su samo neki od najboljih i najkorisnijih trikova na YouTube-u, isprobajte ih i javite mi kako vam se sviđaju kao i ukoliko vi znate neki trik koji nisam navela.

YouTube je odlična aplikacija koja nudi puno više od običnog gledanja videa, zašto je ne iskoristiti na najbolji način?

Potpis

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: