Tehnologija

Kako prebaciti PowerPoint prezentaciju u Keynote

Nikada nisam pretjerano obožavala Windows niti sam za njih bila posebno vezana što je razlog zašto mi ne nedostaje nakon što sam zauvijek napustila Windows laptope. S obzirom da sam (hiper) aktivni korisnik računala koji ih koristi za malo više stvari od surfanja internetom i gledanja filmova, mnogi s kojima sam pričala u procesu biranja novog laptopa sa sumnjom su reagirali na moju odluku da kupim MacBook Pro.

Godinu i nešto sitno poslije, nisam požalila odluku, a svaki dan kad se spojim na Mac-a i otvorim Pages, Keynote ili (rjeđe) Numbers, prisjetim se koliko sam zadovoljna jer sam se riješila Windowsa koji mi, iz nekog razloga, nikada nisu odgovarali.

Ali, ovo nije hvalospjev Mac-u i MacOS-u nego uvod u vodič kako prebaciti PowerPoint prezentaciju u Keynote jer je velika mogućnost da ćete to prije ili poslije morati učiniti. Srećom, proces je jednostavan i bezbolan.

Otvorite PowerPoint prezentaciju u Keynote-u

powerpoint-keynote-1

Prvo morate otvoriti PowerPoint prezentaciju u Keynote-u. Apple software podržava i noviji .pptx format kao i stariju .ppt ekstenziju. Kad to učinite, vidjet ćete najmanje jedno upozorenje, a koje se odnosi na fontove koji nedostaju.

Zamjena fontova koji nedostaju

powerpoint-keynote-2

Jedan od najčešćih problema su fontovi koji nedostaju jer se oni razlikuju na MacOS-u i Windows-ima. Velika je mogućnost da ćete zamijeniti problematični font Microsofta s fontom identičnog imena Apple-a. Iz nekog razloga, Arial u PowerPoint-u nije isto što i Arial u Keynote-u.

Ukoliko ne mislite uređivati prebačenu prezentaciju, fontove ne morate mijenjati jer ćete moći s njima prezentirati. No, želite li dodatno raditi na prezentaciji, morat ćete promijeniti fontove.

Što još može biti problem?

Fontovi su najčešći problem i najjednostavniji pa se smatrajte sretnima ako se zaustavi samo na tome, a u većini slučajeva i hoće. Ukoliko je prezentacija puna grafikona, oni bi se mogli pokazati kao problem prilikom prebacivanja iz PowerPointa u Keynote pa ćete u najgorem slučaju morati raditi grafikone ispočetka.

Postoje još brojni problemi s kojima se možete susresti, ovisno o tome koliko zahtjevnu prezentaciju imate, a popis svih nekompatibilnih elemenata možete pronaći na Apple-ovoj web stranici – ovdje

Testirajte prezentaciju

powerpoint-keynote-3

Najgore što možete učiniti je da zaključite da je sve u redu, zatvorite prezentaciju i na dan prezentiranja pred publikom shvatite da nešto ne radi. Kako se to ne bi dogodilo, a vi se našli u problemima, potrebno je testirati radi li sve kako treba i učiniti potrebne izmjene ako za njima postoji potreba.

Spremite prezentaciju kao Keynote

Ukoliko je testiranje prošlo kako treba vrijeme je da spremite prezentaciju kao Keynote file. Kada je spremite, proces prebacivanja je završen. Sada je dobra ideja zatvoriti spremljenu prezentaciju pa je još jednom otvoriti kako biste se uvjerili još jednom da je sve u redu. Uvijek je bolje biti paranoičan nego neugodno iznenađen.

Što se još može dogoditi?

Iako su ovo najčešći problemi s kojima ćete se susresti prilikom prebacivanja i spremanja PowerPoint-a u Keynote, uvijek postoje dodatni problemi koji su rjeđi ali ne znači da su nepoznati i da se vama ne mogu dogoditi.

Rješenje? Možete instalirati Office na svoj Mac pa urediti prezentaciju u originalnom programu prije nego je prebacite i spremite u Keynote formatu. Ne želite li instalirati Office na Mac-a i plaćati licencu, a nikako ne možete riješiti problem unutar Keynote-a uvijek možete otvoriti web verziju PowerPoint-a koja nije idealna ali će svakako pomoći i uštedjeti vam vrijeme.

Potpis

%d blogeri kao ovaj: