Društvene mreže

Što nas novo očekuje na Facebooku ove godine?

Sve je počelo s Facebookom. Iako mu popularnost nije ni približno jaka kao nekada, a Instagram prijeti da ga skine s trona i po broju korisnika, Facebook je i dalje vrlo bitan alat i društvena mreža posebno korisite li ga u poslovne svrhe i bavite li se digitalnim marketingom.

No, u zadnje je vrijeme Facebook bio suočen s brojnim problemima, a najviše onima koji se tiču sigurnosti i sigurnosti podataka svojih korisnika. Ugled Facebooka narušen je jer nisu ozbiljno shvaćali koliko je važno zašititi podatke ljudi koji su im dali povjerenje i koji koriste njihovu aplikaciju u poslovne ili u zabavne svrhe.

Kako bi pokušao sve da vrati popularnost i još važnije – izgubljeno povjerenje, Facebook je najavio nekoliko novosti koje će donijeti velike promjene ovoj društvenoj mreži. Hoće li im pomoći vratiti nekadašnju popularnost? Vidjet ćemo, a za sada idemo prvo otkriti što je novo na Facebooku i što možemo očekivati u budućnosti.

Facebook ima novi logo, boju i redizajn web stranice/mobilne aplikacije

Kako je najbolje popraviti uništeni ugled? Promjenom izgleda! Metoda koju je i Facebook odlučio isprobati. Najveća novost, kada je izgled u pitanju, je promjena logo izgleda i boje brenda.

facebook-logo

Facebook logo je od četvrtastog i tamnije plavog postao svjetliji i okrugli, a boja loga je i nova boja brenda koja će se od sada koristiti. Nova nijansa plave puno je življa, svjetlija, optimističnija i dobar simbol novog početka stare društvene mreže.

facebook-boje

Ovo je prvi veliki redizajn Facebooka u pet godina i iako još nije poznato kada će točno web verzija biti svima dostupna u novom obliku, mobilna aplikacija je mnogima već dostupna jer je puštena određenom broju korisnika koji imaju iOS.

Facebook-Dark-Mode

Novi redizajn će donijeti i trenutno popularni dark mode i na desktop i mobilnu verziju aplikacije što je zgodno osvježenje i odmor od bijele boje.

Facebook Messenger dobiva upgrade

facebook-messenger-1

Facebook Messenger je u novom ruhu te će dobiti blagi izgled Instagram Stories i početi gurati Facebook Stories vaših prijatelja na vrh aplikacije kako biste ih mogli pogledati unutar Messengera i ostvarivati s njima interakciju.

Uskoro će korisnici dobiti mogućnost i gledanja videa u isto vrijeme sa svojim prijateljima unatoč tome što se nalazite na različitim lokacijama.

facebook-messenger-2

Jedna od najvećih promjena je da Messenger uskoro dobiva samostalnu desktop aplikaciju pomoću koje će se moći slati poruke prijateljima ali će se moći slati poruke i među platformama kao što su WhatsApp i Instagram.

facebook-messenger-3

Facebookova dugogodišnja ideja da ujedni 3 popularne aplikacije u jednu komunikacijsku platformu uskoro bi mogla zaživjeti i ugledati svjetlo dana. To znači da ćete moći poslati prijateljima poruku na WhatsApp preko Facebook Messengera ili Instagrama i obratno.

Kada je riječ o specifikacijama, nova aplikacija FB Messengera je manja, lakša i brža. Aplikacija je manja 7x od stare i teži samo 30 megabyte-a, brže se otvara i, ako je vjerovati developerima, neusporedivo je bolja.

Iako je trenutno u fazi testiranja, očekuje se da će ova verzija Messengera biti puštena u javnost i dostupna kasnije ove godine.

Veći fokus na zajednicu i grupe

Zajednica je velika tema ovogodišnje konferencije, s posebnim naglaskom na sigurnost i privatnost, a sve u želji da se društvenoj mreži vrati narušeni ugled i vrati izgubljeno povjerenje javnosti.

facebook-grupe

Zuckerberg smatra kako naši digitalni životi trebaju i privatni i javni prostor, a tu na scenu stupaju grupe. Grupe, poznate i popularne već i sada na Facebooku, zatvorene su zajednice istomišljenika u kojima je moguće malo privatnije objavljivati podatke publici za koju znamo da je zainteresirana za određenu temu baš poput nas.

facebook-grupe-2

Za pretpostaviti je da će grupe oduzeti dio kolača Facebook stranicama koje već i sada pate od lošeg angažmana, a u budućnosti bi angažman mogao biti još i manji prebaci li se fokus na grupe.

Facebook planira još vise korisnicima nuditi grupe te dodatno poboljšati preporuke za grupe ovisno o vašim interesima i interakciji koju ostvarujete na ovoj društvenoj mreži.

facebook-grupe-3

Na Facebooku se nalaze milijuni grupa koje je trenutno prilično teško pronaći, posebno tražite li specifične grupe koje odgovaraju vašim interesima. Novi tab koji će se pojaviti na desktop i mobilnoj verziji Fecebook aplikacije, a koji će biti rezerviran samo za grupe, olakšat će pronalaženje i pristup grupama te olakšati snalaženje među njima.

Zuckerberg tvrdi da je privatnost na prvom mjestu

Facebook su potresli brojni skandali kada je otkriveno da prilično ležerno postupaju s osobnim podacima svojih korisnika, a da su se sigurnosni propusti događali učestalo i da se o njima nije obavještavalo javnost.

Povjerenje je opalo, a mnogi su iz protesta izbrisali svoje profile na Facebooku. Zuckerberg je završio i pred senatom gdje je morao objasniti svoje aktivnosti i opravdati propuste i postupke koji su doveli do njih te uslijedili nakon njih. Neko vrijeme nije bilo lako, a onda je Zuckerberg odlučio vratiti narušeni ugled svojoj društvenoj mreži.

Iz Facebooka poručuju da je sigurnost poboljšana te da nitko više neće moći čitati poslane i razmijenjene poruke među korisnicima pa ni Facebook. Zuckerberg također najavljuje sve više opcija poput Instagram Stories koje imaju određeni rok trajanja, a nakon toga nepovratno nestaju i za što se smatra da je jedan od sigurnijih metoda objavljivanja sadržaja na internetu i društvenim mrežama.

Hoće li Facebook uspjeti u svemu što je osmislio još uvijek se ne zna. Zna se samo da bi osvježeni izgled i volja da se stvari poprave mogli vratiti barem dio izgubljenog povjerenja i privući novi broj korisnika.

Ipak, Facebook je na tankom ledu i bit će dovoljna samo jedna pogreška u budućnosti da u potpunosti izgubi povjerenje javnosti. A kada će ove novosti biti dostupne? Dok su neke poput mobilnog redizajna već puštene određenom broju iOS korisnika, za većinu drugih se očekuje da će biti dostupne svima do kraja ove godine.

Volite li Facebook?

Potpis

1 komentar

  1. Moram da priznam da volim… Pomogao mi je da uspostavim kontakt sa davno izgubljenim ljudima, upoznao sam mnoge nove(izvestan broj i u pravom životu), pomaže mi takođe oko promocije mog pisanja i moje knjige… Da, mogao bih manjed avisim na istom… Palac gore… 🙂

    Liked by 2 people

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: