Tehnologija

11 super trikova za korisnike Mac-a

Znate li što je najgore? Kada imate super gadget ili komad tehnike, a ne iskorištavate sve njegove potencijale. To je zapravo nešto što često vidim i nikada se ne mogu dovoljno načuditi tom fenomenu.

Pa tako naprimjer kupite odlično i skupo računalo i onda ga koristite samo za surfanje netom i za pisanje. Ili kupite najnoviji i najbolji mobitel na tržištu i na njemu ne radite ništa osim što gubite vrijeme na Instagramu i slušate glazbu ili podcaste da skratite vrijeme dok ste izvan kuće.

Tehnologija i tehnika su ovdje da nam olakšaju život, a kada se odlučite uložiti određeni iznos u komad tehnike onda je dobra ideja iskoristiti sve njegove potencijale i olakšati si život maksimalno.

Imate li Mac laptop možda će vam se svidjeti ovi trikovi jer ne samo što štede vrijeme nego će vam povećati i produktivnost. Većinu ovih trikova koristim svaki dan i za neke ne znam kako sam mogla prije funkcionirati bez njih.

Zamjena teksta

macair-1

Ovo je odlična funkcija koja uspješno štedi vrijeme ukoliko je se odlučite koristiti. O čemu je riječ? O tome da riječi ili rečenice koje često koristite zamijenite skraćenicama ili znakovima kako ne biste morali sve ispisivati svaki put.

Da omogućite ovu funkciju idite u System Prefernces > Keyboard > Text pa kliknite na +. U Replace polje upišite skraćenicu, a u With polje pojam koji želite da bude upisan u konačnoj verziji.

Diktiranje (govor u tekst)

Ovo je jedna od najboljih funkcija koje sam isprobala na Mac-u i koje koristim kad mi se ne tipka, a koja iznenađujuće dobro funkcionira i na drugim jezicima, a ne samo na engleskom.

Riječ je o tome da diktirate tekst, a sistem ga automatski pretvara u pisani tekst kako ne biste morali tipkati. Odlično za sve one kojima se ne da tipkati ili koji brže pričaju nego što tipkaju. Koliko sam isprobala ovu funkciju mogu reći da nije bilo riječi koju nije razumio ili je netočno napisao, a uz to prilično brzo radi te prepoznaje i brži govor.

macair-2

Da aktivirate ovu odličnu funkciju idite u System Preferences > Keyboard > Dictation. Jezik je automatski podešen na engleski ali možete preuzeti i ostale jezike po želji za što je potrebno nekoliko minuta. Kada se jezik preuzme, možete krenuti s diktiranjem i spasiti se tipkanja kada vam dosadi.

Spacebar za preview

Preview je odlična funkcija pomoću koje možemo gledati dokumente i medije brzo i jednostavno bez otvaranja cijele datoteke. Ono što sam uočila je da mnogi korisnici Mac-a idu na quick look desnim klikom miša pa na quick look opciju kako bi nešto vidjeli ili otvorili.

Ali, jeste li znali da možete jednako tako dobro i brzo vidjeti datoteku ako jednom kliknete na nju kako biste je obilježili, a onda stisnete Spacebar? Kladim se da niste.

macair-3

Brzo pregledavanje dokumenata, slika, videa i glazbe nikada nije bilo brže i jednostavnije. Isprobajte i uskoro će Spacebar postati najčešće korištena tipka na tipkovnici vašeg Mac-a.

Split View ili podijeljeni ekran

Još jedna super korisna funkcija koju koristim svaki dan je Split View i ne znam kako bih funkcionirala da je nema. Znate kako ponekad (često) radite na više stvari istovremeno i stvarno je naporno neprestano se prebacivati s jednog prozora na drugi?

macair-10

Sve što trebate je kliknuti na zeleno Maximize dugme za Fullscreen i desktop će se podijeliti na dva prozora na kojima možete istovremeno raditi. Nema ništa lakše, a ni korisnije od toga. Ukoliko ste multitasker na Mac-u ovo će vam se jako svidjeti.

Koristite Spotlight

macair-5

Malo je toga gore nego kad nešto tražite i ne možete pronaći, neovisno o tome tražite li to u ladici ili na laptopu. Koliko ste samo puta pristupili nekoj stranici na internetu u nadi da ćete pronaći podatak koji vam treba da biste bili zatrpani hrpom teksta koju vam se ne da čitati i riskirati da traženi podatak ne pronađete.

Spotlight je ono što vam je potrebno u životu, za što možda niste ni znali da vam treba, a što će vam uštedjeti više vremena nego što možete zamisliti jer je velika mogućnost da će pronaći ono što tražite već nakon nekoliko upisanih slova u tražilici neovisno o tome tražite li datoteku na laptopu ili podatak na internetu.

Dodajte svoj potpis pomoću Trackpad-a

Jeste li znali da uz pomoć Preview-a možete potpisati dokument služeći se svojim Trackpad-om?

macair-6

Otvorite PDF dokument u Preview, pa kliknite na ikonu za potpis, izaberite da se potpišete Trackpad-om i napišite svoje ime. Kada ste zadovoljni potpisom pospremite ga, a Preview će ga zapamtiti (i sinkronizirati ga s iPhone-om i iPad-om preko iCloud-a). Sljedeći put kad se budete morali potpisati samo izaberite postojeći potpis i zalijepite ga.

Pin Tab u Safariju

Ima nekih stranica koje koristimo i posjećujemo više nego neke druge. S obzirom na Safarijev minimalistički dizajn, teško je razlikovati tabove posebno kad ih imamo 10ak otvorenih. Zato je tu Pin Tab opcija koja olakšava snalaženje.

macair-7

Desni klik mišem (Touchpad-om) na tab koji želite prikačiti i izaberite opciju Pin Tab. Sada će izabrani, “pinnani” tab dobiti malu ikonu i pojaviti se u lijevom kutu. Bonus trik – želite li se brzo kretati među tabovima koristite tipku Command + broj taba koji želite otvoriti (command 1, command 2 i sl.). Nema na čemu.

Siri može biti korisna

siri

Siri ne služi samo za zabavu i ispitivanje glupih pitanja (Beam me up, Scotty). Mnogi zaborave na Siri ali Siri zapravo može biti od velike koristi. Siri može služiti kao podsjetnik za razne sastanke i obaveze, pretraživati računalo (za to uvijek koristim Siri), pretraživati internet, otvarati aplikacije, puštati glazbu, reći vam prognozu vremena, slati poruke i zapravo, može gotovo sve što vam padne na pamet, a što će vam olakšati život i svakodnevnu uporabu Mac računala.

Otključajte svoj Mac s Touch ID-jem

Super stvar kod novih Macbook Air je što imaju ugrađen senzor za otisak prsta pomoću kojega možete brzo i jednostavno otključati svoj laptop. Ista je stvar i kod Macbook Pro koji imaju Touch Bar. Senzor otiska prsta najbolji je dodatak Mac-ovima, radi bez greške, otključa u sekundi i ne morate više upisivati lozinke što učinkovito štedi vrijeme.

Night Shift je zgodan dodatak

Koristite li svoj Mac kasno navečer (tko ga ne koristi) dobro je znati da agresivno svjetlo monitora ne samo smeta očima nego i razbuđuje organizam radi čega nam je kasnije teže zaspati. Srećom, postoji rješenje koje se zove Night Shift, a do kojega ćete doći tako da odete u System Preferences > Displays > Night Shift.

macair-8

Ovdje možete izabrati kada želite da vam se upali noćno svjetlo koje je puno bolje i zdravije za oči i možete izabrati stupanj topline svjetla ovisno o tome želite li topliju ili hladniju  nijansu. Odlična stvar, isprobajte.

Dark Mode je došao na Mac

U zadnje vrijeme je izrazito popularan dark mode na aplikacijama pa tako nije čudno da je došao i na Mac. Dark Mode odličan je dodatak volite li crnu pozadinu i zagašenije boje. Osobno volim i koristim dark mode gdje god mogu pa tako i na oba Mac-a.

macair-9

Kako do Dark Mode-a? System Preferences > General > Appearance i tu ćete izabrati Dark ili Light opciju. Istim putem ćete i vratiti na Light ukoliko vam se tamne boje ne svide.

Imate li vi neki koristan trik za Mac? Javite mi.

Potpis

%d blogeri kao ovaj: