Tehnologija

FlexClip recenzija – potpuno besplatni video editor koji morate isprobati

Želite li biti uspješni na internetu, privući interes publike i zadržati im pažnju, koristit ćete video u svom poslu, marketingu ili osobnom brendiranju. Ono što su nekada bile slike kada su se društvene mreže tek pojavile, danas je video kao glavni alat putem kojega možete pokazati i reći sve što vam padne na pamet.

Niste li uvjereni u popularnost videa, pogledajte samo koliko je omiljen YouTube, koliko su popularne Instagram Stories, kako raste popularnost IGTV-a, a svoju verziju omiljenih priča napravio je i Facebook.

Čak je i Twitter unio neke nužne promjene i fokus počeo prebacivati na video, ne želeći da ga potpuno pregaze sve ostale društvene mreže, toliko omiljene među mlađim generacijama.

Kako se obično pokaže s većinom stvari u životu, tako se i kreiranje i uređivanje videa čini puno jednostavnije dok to ne pokušamo sami provesti u praksi. Editiranje videa, barem po višim standardima, zahtijeva puno znanja, još više vremena, a često i vrhunski i skupi program pun profesionalnih funkcija.

Mnogi koji pokušaju urediti video vrlo brzo shvate koliko je to teže nego što su očekivali, kako video ne izgleda baš onako kako su zamislili i da ima još puno detalja o kojima nisu razmišljali poput pronalaska besplatne glazbe koja se smije koristiti, a što se često pokaže kao teža misija.

Puno je developera koji razvijaju besplatne programe za uređivanje videa no oni su najčešće loše kvalitete, puni bugova, nude osnovne i razočaravajuće funkcije ili nisu potpuno besplatni kao što se predstavljaju i reklamiraju.

Kako ja nikada ne recenziram ništa što mi se ne sviđa, što ne bih i sama koristila i za što nisam uvjerena da će i drugima biti korisno, vjerujem da će vam se svidjeti ovo što ću vam danas pokazati.

Riječ je o online video editoru po imenu FlexClip, a najbolje od svega – potpuno je besplatan. FlexClip je, jednostavno rečeno, online softver za uređivanje videa ali s kojim možete napraviti video ili interaktivnu prezentaciju iz nule, bez vlastitog materijala (slike, glazba, video klipovi) i bez ikakvog prethodnog znanja o izradi videa. Zvuči li dobro?

Velika prednost FlexClipa u odnosu na mnoge druge softvere je u tome što ne morate preuzimati niti instalirati nikakve programe ili aplikacije na svoj uređaj. Sve što morate je otići na njihov web, registrirati se svojim mailom, smisliti lozinku i to je to. Možete početi kreirati videe.

Ja sam već na prvom koraku napravila grešku pa, kako je ne biste i vi ponovili, vodite računa o tome imate li Mac računalo ili bilo koje drugo ali ne koristite Google Chrome ili ga nemate instaliranog na računalu.

FlexClip u ovom trenutku radi isključivo na Chrome-u i ni na čemu drugome. Počela sam se prijavljivati preko Safarija, upisala mail, Mac mi je osmislio super kompliciranu lozinku koju nisam zapamtila ni zapisala i tada mi je došla obavijest da mi treba Chrome.

flexclip-1

Idemo onda preuzeti Chrome, zašto ne. Nekoliko klikova kasnije i Chrome je bio instaliran na Mac-u. Tko zna, možda još nekada dobro dođe. No, tada je došlo do problema jer je kompliciranu lozinku zapamtio Safari, a ne Chrome pa sam je morala resetirati što mi je oduzelo još koju minutu.

flexclip-2

Nema veze, napokon je sve riješeno i možemo krenuti. Sučelje FlexClipa djeluje baš onako kako sam se i nadala – pregledno, lišeno nepotrebnih detalja i jednostavno za upotrebu.

flexclip-3

Kako biste započeli novi projekt, odnosno video, kliknite na Create New. Otvorit će vam se opcija da dodate slike ili video, svoje ili neki od ponuđenih u arhivi FlexClip-a. Mislite li da nećete pronaći ono što tražite varate se jer je arhiva ogromna i trebat će vam cijeli dan da barem brzo pregledate što se nudi te se odlučite.

flexclip-4

Klikom na svaku od kategorija otvaraju se svi videi i slike povezani s tom tematikom. Riječ je o besplatnim slikama i videima koji nisu vezani autorskim pravima što znači da su slobodni za upotrebu.

Nakon toga možete dodati voice-over ili tekst kojemu možete birati i mijenjati font, veličinu i animirati ga do određene mjere da se pojavljuje postepeno ili nestaje, a možete dodati i svoj logo.

flexclip-5

flexclip-6

Uvijek je dobra ideja dodati glazbu u video, a s FlexClipom je to lakše nego ikada. FlexClip, pogađate, nudi bogatu besplatnu audioteku punu glazbe i zvukova koji su besplatni za upotrebu i ne podliježu autorskim pravima.

flexclip-7

Klikom na određenu kategoriju, otvara se kolekcija glazbenih klipova koje možete poslušati prije nego što se odlučite, a možete i izabrati želite li koristiti cijeli audio ili samo dio.

flexclip-8

Važno je napomenuti da video cijelo vrijeme možete uređivati i mijenjati sa samo nekoliko klikova, stvarno nije komplicirano, a rezultati su prilično dobri čak i ako ste potpuni amater kada je riječ o videima.

Želite li dodati watermark? Nema problema, FlexClip nudi i tu opciju, a moguće je mijenjati i omjere videa ovisno o tome za što vam je potreban jer ne odgovara svaki omjer svim društvenim mrežama ili platformama.

flexclip-9

Na kraju preostaje još samo da spremimo video koji smo napravili, a to je vrlo lako učiniti, opet jednim klikom. Ovo je i korak u kojemu se bira kvaliteta videa. Preporučila bih da izbjegavate 480p ali, treba li vam video brzo, a internet vam je spor onda će i to morati biti dovoljno.

flexclip-10

FlexClip plusevi:

 • besplatan je
 • jednostavan za korištenje i nije potrebno nikakvo prethodno znanje o videu da bi se napravio pristojan video, slideshow ili interaktivna prezentacija
 • proces prijave je brz i jednostavan. Nema komplikacija, traženja dodatnih informacija, pristupa profilu  na Facebooku i slično. Potrebna vam je samo email adresa i lozinka i vaš profil je kreiran
 • FlexClip podržava gotovo sve važnije video formate pa nema nikakve veze je li vam video koji želite koristiti AVI, MPEG4, WMV, MP4, OGV
 • brz je, nema vidljivih bugova i proces kreiranja videa neće vam oduzeti puno vremena
 • kolekcija dostupnih videa, fotografija i glazbe je impresivna za besplatni program
 • u vrlo kratkom vremenu se može napraviti odličan video bez ikakvog prethodnog znanja

FlexClip minusi:

 • ukoliko ste profesionalac ili to želite postati, nemojte se zamarati s ovim programom jer nije za vas. Riječ je o odličnom programu za amatere, početnike, sve one kojima se ne da učiti tajne uređivanja videa i koji ne znaju baratati s profesionalnim programima
 • FlexClip ne podržava 4K. Iako 4K nije još uvijek toliko zastupljen, a i zahtijeva prilično jake gadgete, puno je onih koji planiraju budućnost, žele se pripremiti i spremati svoje videe u ovom formatu koji će biti sve popularniji s vremenom
 • kako je riječ o besplatnom programu nemojte očekivati vrhunska video čuda. Iako ovdje ne vrijedi ona “kol’ko para, tol’ko muzike” jer je softver dobar, želite li profesionalno izgledajući video, uložite malo truda u učenje drugih programa koji nude profesionalnije opcije
 • iako FlexClip podržava uvoz gotovo svih postojećih video formata, jedini format u kojemu možete preuzeti svoj video je MP4. Iako je MP4 trenutno možda i najrasprostranjeniji video format, određeni broj korisnika će zatrebati ili poželjeti i neki drugi što bi moglo dovesti do nepotrebnih problema
 • FlexClip radi samo na Chrome-u što bi mnogima mogao biti problem. Meni je bio jer imam Safari pa imate li ga i vi ili više volite FireFox, IE ili koji drugi pretraživač odmah ću vas upozoriti da morate instalirati i Chrome kako biste mogli koristiti ovaj program

Zaključak

Ima li išta bolje od potpuno besplatnog programa koji uz to i dobro radi ono što obećava? Nema! Tražite li program koji ima bezbroj funkcija, opcija i dodataka te pomoću kojega ćete napraviti profesionalan video onda FlexClip nije za vas.

No, ako ste osoba kojoj treba video za posao, školu, faks, predavanje, društvene mreže, blog, zabavu ili želite pokazati obitelji i prijateljima zabavne videe ili kompilacije slika s putovanja, a usput nemate pojma o uređivanju videa (niti vam se da učiti) onda je FlexClip ono što vam je potrebno u životu.

Ovo nije video editor za napredne korisnike koji već unaprijed znaju što žele postići i odlično barataju uređivanjem videa. Ovo je video editor za većinu ljudi koji se ranije nisu susreli sa softverom za uređivanje videa, koji nisu nikada napravili video, a imaju želju to napraviti.

FlexClip je odličan uvod u tajne videa koji će vam pomoći da se upoznate s medijem, sa softverom i sa sitnicama vezanima uz uređivanje videa. Tko zna, možda vam se cijela ideja toliko svidi da odlučite podići svoje znanje na viši nivo.

Ali do tada, isprobajte FlexClip i ne zaboravite mi javiti što mislite o njemu.

FlexClip možete besplatno koristiti ovdje.

Potpis

2 komentara

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: