Blog i pisanje

8 savjeta koji će vam pomoći da se kvalitetno zapakirate za sljedeće putovanje avionom

putovanje-pakiranje

Prije nego što počnemo jednu stvar morate znati o meni. Presvlačim se svaki dan u čistu odjeću, ponekad i više puta dnevno, neovisno o tome jesam li kod kuće ili na putu. Na putovanjima se ta praksa često zna pokazati kao nezgodna jer nemam luksuz svog ormara i beskrajnu količinu odjeće koju mogu koristiti i prati po potrebi.

Važno je napomenuti i da na putovanjima nikada ne perem odjeću niti koristim hotelske usluge pranja i peglanja nego sve što je jednom nošeno trpam u posebnu vreću za prljavu odjeću koju više ne otvaram do povratka kući i pristupa perilici rublja.

Ova praksa i nije tako nezgodna kad idem autom na put jer se bez prevelikog razmišljanja spakiram onako kako želim, pobacam kofere u prtljažnik i patim kad dođem kući jer imam previše toga za raspakirati.

Ali, što kad nema auta nego se putuje avionom? Tada se stvari kompliciraju posebno s obzirom na stroge prijevozničke politike limita težine i činjenice da sam užasno škrta kada treba platiti glupost poput prekoračenja limita.

Pa kako se onda spakiram da nemam 10 kofera punih odjeće?

Obucite najtežu stvar na sebe

Čitala sam da su na jednom britanskom aerodromu uhitili putnika koji je imao na sebi nekoliko pari hlača, košulja, majica i ostalih dodataka kako bi se provukao samo s ručnom prtljagom. Ne morate ići u takve krajnosti ali pametno je na sebe staviti najteži komad odjeće ili obuće i uštedjeti prostor u koferu.

Uvijek putujem s nekoliko pari tenisica, a one najteže i najveće imam na nogama. Kako je u avionima često hladno, nije loše imati na nogama nešto konkretnije posebno ako je let kraći pa ne dobijete dekicu za pokriti se.

Isto vrijedi i za odjevne predmete. Nosite li jaknu sa sobom, zavežite je oko struka i tako uđite u avion. Budite kreativni, bit ćete sretni kada shvatite koliko vam je kofer lakši.

Planirajte kombinacije unaprijed

Meni ovo jako teško pada, moram priznati, jer koliko god voljela planirati, planiranje odjeće mi nije najzabavnija stvar na svijetu. Ali, dok nisam planirala odjevne kombinacije pakirala sam tako glupe i besmislene stvari da vam to ne mogu opisati.

Sada pogledam okvirnu prognozu vremena na lokaciji na koju idem, otvorim ormare i počnem smišljati što se uklapa na destinaciji koju posjećujem (ako idem na Capri ili u Dubai potpuno je logično da neću nositi duge rukave ili kišobran), kako se osjećam, što mi se nosi i na kakvim ću se mjestima kretati.

Tada počnem vaditi odjeću koja se uklapa u sve navedeno i pakirati je. Za rezervu uvijek spakiram koji komad viška, ako zatreba (nikada ne zatreba ali što se može), cipele (najčešće tenisice na nogama, još jedne tanke poput Converse u koferu i espadrile ako je ljetno putovanje iako se ni zimsko previše ne razlikuje) i samo jednu torbu jer mi više ne treba, a neće ni vama čak ni ako mislite da hoće.

Planirajte svoju odjeću po bojama, bit će vam lakše ponesete li sve u neutralnim tonovima ili bojama koje nije teško kombinirati. Isto tako, nemojte nasjedati na ideje da ćete na putovanju nositi nešto što nikada prije niste pa spakirati onu tešku, kičastu koktel haljinu punu šljokica. Vjerujete mi, neće vam trebati.

pakiranje-avion-putovanje

Nemojte nositi previše kozmetike i ostalih sitnica

Ah kozmetika…teška tema. Nikada se ne šminkam na putovanjima, najviše iz razloga jer mi se ne da, ne nosi mi se previše stvari i cijeli dan sam vani pa koristim kremu s visokim faktorom na licu. Ta činjenica mi uštedi nevjerojatno puno prostora u koferu.

Odsjedate li u hotelima, posebno onima s 4 ili 5 zvjezdica onda vam ne treba ni kozmetički pribor (šamponi, regeneratori, gel za tuširanje) jer ćete ih dobiti u hotelu zajedno s papučama, fenom, a vrlo često i pastom za zube, priborom za brijanje i sličnim sitnicama.

Također je loša ideja nositi teške uređaje za uređivanje kose, pegle, uvijače i slične stvari. Na putovanju ste, opustite se. Ne možete li baš živjeti bez uvojaka, spletite pletenicu ili pundžu prije spavanja. Ujutro ćete biti kovrčavi.

Ne možete li bez pegle za kosu, a idete u hotel s 5 zvjezdica, velika je mogućnost da ćete dobiti peglu u sobi ili će vam je nabaviti ukoliko je zatražite. Isto vrijedi i za peglu (glačalo) za odjeću. Svaki bolji hotel je ima zajedno s daskom za peglanje.

Budite organizirani

Kutije za pakiranje (packing cubes) odlična su ideja da sve u koferu bude organizirano i ne rasipa se te da ne trošite previše vremena na traženje stvari. Na Amazonu i Ebayu ih možete pronaći za nekoliko dolara u svim bojama.

Nemate li kocke za pakiranje i ne stignete ih naručiti jer vam se žuri, spakirajte odjeću u posebne vrećice po kategorijama – majice, hlače, suknje, čarape..shvaćate ideju. Isto tako, cipele spakirajte u vrećice (ili u kape za tuširanje) jer nema ništa gore od pomisli na prljave cipele koje su nošene vani položene na čistoj odjeći.

U posebne torbice spakirajte kozmetiku (preparativnu i dekorativnu), nakit kojega je dobro ne nositi previše (izbjegavajte komade za kojima ćete plakati ako im se nešto dogodi), punjače za laptop, mobitel i ostale gadgete koje planirate nositi.

Investirajte u čvrst ali lagan kofer

Nedavno sam kupila odličan kofer koji je dovoljno velik da mi stane sve ali uz to i lagan što je izrazito važno kada letite. Ne želite da vam kofer oduzme dragocjene kilograme i da radi teškog kofera ne možete spakirati sve što planirate ili morate plaćati dodatno.

Kod kupovine kofera brend nije toliko važan (i tako će ga uništiti u prtljažnom prostoru, moj je već nakon prvog leta imao dvije ogrebotine) koliko su važni veličina, pregrade i pretinci, čvrstoća i težina. Ah da, i rotirajući kotačići, bit ćete zahvalni na njima čim sletite.

putovanja

Vodite računa o zabranjenim stvarima u prtljazi

Svaki prijevoznik ima svoja pravila i popise zabranjene robe pa ih je pametno proučiti prije leta. Ako ne zbog sebe onda radi drugih putnika jer nije zabavno kada avion ne može poletjeti jer ste spakirali litij ionske baterije i “zaboravili” ih prijavili na check-inu ili avion kasni 5 sati jer niste isključili baby monitor koji kuca pa su ga zamijenili za bombu, ispraznili cijeli avion, pretresli svima prtljagu i ispitali sve putnike (priča koja se stvarno dogodila).

Nosite li u ručnoj prtljazi kreme, sprejeve i tekućine u punoj veličini nećete proći sigurnost, a stvari će vam biti oduzete i bačene. Isto vrijedi za bilo kakvo oružje, škare, džepne noževe i slične oštre predmete ali i za baterije, vartromet i ostale zabranjene predmete u koferu koji predajete.

U neke zemlje nećete moći unijeti određene lijekove bez recepta ili potvrde liječnika da su vam potrebni, u Singapur ne možete unijeti bilo kakve elektronske cigarete jer će vam biti oduzete i ovisno o raspoloženju osobe na carini platit ćete ili nećete kaznu pa su to sve detalji o kojima je korisno voditi računa.

Vrijedne stvari držite uz sebe

Općenito je dobra ideja, ukoliko letite i presjedate, u ručnu prtljagu spremiti osnovne sitnice ukoliko se izgubi kofer. Mogućnost gubitka kofera se povećava ako presjedate i imate kratko vrijeme između letova. Vi stignete ali kofer ne.

Najgora ideja je nositi laptop u prijavljenoj prtljazi jer, s obzirom na to kako barataju s njom, čula sam iz više izvora da laptop nije došao živ na odredište. Isto vrijedi i za nakit ili bilo kakve dragocijenosti koje ne želite izgubiti.

Nije pametno nositi laptop ni u ručnoj prtljazi bez zaštite i pospremiti ga u pretinac iznad sjedala jer će drugi putnici baciti svoje stvari na vaše, u slučaju jakih turbulencija stvari mogu i ispasti, a monitor laptopa puca lakše nego što biste mogli pomisliti.

Ponesite mirisne vrećice za ormare

Putujete li više dana nakupit ćete puno prljave odjeće, a onda ćete biti sretni i zahvalni što imate mirisne vrećice sa sobom. Ubacite vrećicu već prije putovanja u kofer da ga osvježi i da odjeća ima lijep miris, a držite uz sebe i dodatne zalihe koje ćete pospremiti u vreću s prljavom odjećom.

Imate li vi neki dobar savjet za pakiranje?

Potpis

2 komentara

  1. Imam jedan savet, a nije toliko vezan za pakovanje koliko za nezgode nakon napuštanja smeštaja. Ako vam se desi da nešto ZABORAVITE u smeštaju, ne oklevajte da se javite mejlom i zamolite da vam zaboravljene stvari pošalju poštom ili sačuvaju dok ne dođete po njih. Znam da zvuči neverovatno, ali imala sam takvu situaciju u Nemačkoj, i uredno sam dobila stvari nazad u roku od nedelju dana! Da je bila jedna stvar, ne bih se ni trudila, ali bilo ih je više, pa sam rizikovala. Mogla sam biti samo na dobitku, i drago mi je što sam pokušala!

    Sviđa mi se

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: