7 razloga zašto su introverti neodlučni

Obično mi je potrebno dosta vremena da donesem odluku između dva naizgled vrlo jednostavna izbora. Oduvijek sam takva. Ponekad čak ako u trgovini vidim istu stvar ali u različitim bojama kupit ću u svim bojama koje mi se sviđaju samo zato jer ne mogu odlučiti ili jer nemam vremena cijeli dan mozgati oko toga što mi se više sviđa.

Puno puta su mi ljudi rekli da sam tipična horoskopska vaga ali ja ne vjerujem u horoskope i znala sam da problem mora biti dublji od toga kako su posložene zvijezde i što je zapisano u astrološkim kalendarima.

Ponekad samoj sebi idem na živce jer se ne mogu odlučiti oko jednostavne stvari poput toga što večerati ili koji film pogledati. Ponekad se ne mogu odlučiti ni želim li ići van ili mi je draže ostati kod kuće. Je li bolje pojesti sladoled ili popiti kavu i mogu li nekako ukombinirati i jedno i drugo istovremeno.

Možda zvuči smiješno onima koji nemaju problem s donošenjem odluka. Možda nekome zvuči tragično, a uvjerena sam da bih vjerojatno nekome uspješno i digla tlak ako se ne bih mogla odlučiti u kratkom vremenu u koji restoran sjesti ili koji film otići gledati u kino.

Kako to obično biva, problem nije u horoskopu nego u biologiji, psihologiji i karakteru. Stvar je u tome da sam introvert, a kako sam naučila čitajući raznu literaturu ne bih li bolje razumjela samu sebe i svoj zabavni karakter, introverti su poznati po tome da jako kompliciraju kada je potrebno donijeti jednostavne odluke.

Iako bi nas netko mogao okarakterizirati kao razmažene, lude, nepristojne, iritantne, naporne primadone, stvar je malo dublja od jednostavnog objašnjenja. Introverti rijetko kada nešto rade namjerno, a zašto smo neodlučni i teški kada je potrebno odlučiti o nečemu, saznajte dalje u tekstu.

Introverti su neodlučni zato što:

odluke-donosenje-odluka-neodlucnost

Introverti imaju potrebu uključiti sve strane u odlučivanje

Istraživanja pokazuju da je čak 70% introverta izrazito osjetljivo što znači da jako reagiraju na tuđe emocije. I sama spadam u tu nezgodnu i nesretnu kategoriju pa tako brzo skupljam emocije da mi se raspoloženje u sekundi može promijeniti ako uđem u prostoriju s neraspoloženim ljudima ili ako se sretnem s nekim tko je super dobre volje.

Introverti obično imaju potrebu zadovoljiti sve uključene pa tako kada donosimo odluku koja se ne tiče samo nas želimo da svi budu sretni. Rješenje je da osoba koja je s nama pomogne u procesu donošenja odluke inače se dogovaranje može protegnuti do besvjesti.

Introverti mrze konflikte

Osim što volimo da su svi oko nas sretni i zadovoljenih potreba, mrzimo kad se nađemo u konfliktnoj situaciji posebno ako su u to uključene osobe do kojih nam je stalo ili ih volimo.

Upravo zbog toga introverti često imaju problem s odlučivanjem, a njihova neodlučnost uopće nije neodlučnost nego želja za izbjegavanjem potencijalnog konflikta. To ne znači da su introverti slabi karakteri, štoviše brojna istraživanja pokazuju da su najbolji vođe često introverti jer najbolje razumiju ljude i okolinu u kojoj se nalaze.

No, u društvenim situacijama i među ljudima koje vole, introverti ne žele donositi nepopularne odluke koje bi mogle rezultirati nečijim nezadovoljstvom pa najčešće prepuštaju drugima donošenje odluka kojima se lako prilagođavaju.

Introverti previše važu pluseve i minuse

Oni opsjednuti horoskopom će sigurno imati što za reći o vaganju ali istina je zapravo da introverti, neovisno o horoskopskom znaku, previše važu pluseve i minuse. Je li riječ o prevelikom oprezu, želji da vuk bude sit, a ovca čitava ili nečem drugom, tko zna.

Stvar je samo u tome da introverti puno razmišljaju i puno važu. Ponekad, kad imate dovoljno vremena, čak je i dobro ostaviti svog introverta da se bavi odlučivanjem jer toliko razmišlja o svemu da je prilično velika šansa da će na kraju donijeti najbolju odluku s kojom će svi biti zadovoljni.

Introverti ne vole donositi pogrešne odluke

Tko voli donijeti pogrešnu odluku, možete se zapitati. I istina je, nitko ne voli ali kad ste introvert onda ne samo da ne volite loše odluke nego ćete s njima razbijati glavu godinama kasnije. Desetljećima. Držat će vas budne noćima i pitat ćete se gdje vam je pamet bila čak i ako je riječ o glupoj odluci od koje nisu ostale nikakve vidljive posljedice.

Introverti su skloni kriviti sebe za većinu problema i preuzimati odgovornost i za sebe i za druge. Kako su i sami svjesni da je to pogrešno, vječnim razmišljanjem žele svesti vlastite duševne boli na najmanju moguću mjeru i koliko toliko se zaštititi.

Introvertima se puno toga sviđa

Ok, možda ste ekstrovert i vama se sviđa puno toga ali činjenica je da nikome ne ide u prilog introvert koji voli previše toga, a po prirodi je neodlučan. Introverti negativno reagiraju kada ih se izloži prevelikim podražajima.

To znači da ako im date previše ideja i izbora istovremeno, razvući će se na previše strana i neće više moći prestati vrtjeti se u krug. Vrteći se tako u krug zapetljat će se kao u paukovu mrežu iz koje se neće moći lako izvući.

I ja sam često kriva za to da mi se previše toga sviđa. Ponekad se ne mogu odlučiti pa se odlučim za sve izbore. Ponekad ni za jedan jer mi je odustajanje lakše od donošenja odluke. A ponekad imam i sreće da mi netko pomogne kada zapnem. Događa li se i vama isto?

Introverti ponekad žele da netko odluči umjesto njih

Ambiverti i ekstroverti obično ne razumiju da je prosječan i običan dan najčešće stravično naporan prosječnom introvertu. Moramo izaći u javnost, moramo komunicirati i uglavnom moramo raditi sve ono što ne volimo i radi čega smo anksiozni većinu vremena.

Dodajmo tome još i donošenje odluka pa i onih jednostavnih poput – što ćemo večerati i vrlo lako se može dogoditi da ubijete svog introverta. Ima li lijeka? Ima, budite dobri i kad vidite da se vaš introvert muči, ponudite rješenje i donesite odluku umjesto njega ili nje. Sa sigurnošću mogu reći da je mala mogućnost da introvert odbije vaš prijedlog.

Introverti ponekad ne znaju što žele

I dok prosječna osoba koja ne zna što želi ležerno slegne ramenima i zaključi kako nema veze te donese prvu odluku koja joj padne na pamet, introverti su skloni mozgati, mučiti se i razbijati glavu zato što ne znaju što žele.

I to je zapravo sasvim OK. U redu je ne znati što želiš, samo se treba s tim pomiriti. Ponekad ne želimo ništa, a nekad želimo sve istovremeno. Zabluda je da introverti vole rutinu, a istina je da zapravo jako volimo dinamiku, promjene, novosti i isprobavanje novoga.

Nužno je samo da to bude po našim uvjetima i u malim, zdravim dozama koje nas neće izmoriti te da o svemu stignemo razmisliti pa makar to i potrajalo.

Imate li vi introverta u svom životu ili prepoznajete sebe u ovom tekstu?

Potpis

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: