Instagram Story – nova Create kamera i kako je koristiti?

U samo 24 sata Instagram je izbacio četiri nova updatea. Jedan od njih, koji su svi smatrali zanimljivim, je dark mode opcija pomoću koje vaš profil poprima crni izgled što stvarno dobro izgleda. Do dark mode-a je jednostavno doći, u postavkama telefona pod opcijom Display pronaći ćete sve što je potrebno ukoliko želite ovo isprobati i na svom profilu.

Osim toga, Instagram je uklonio i Following tab pomoću kojega su korisnici mogli špijunirati svoje partnere, prijatelje, poznate osobe ili druge ljude i profile koje prate. Sada špijuniranje više nije moguće, a mnogi su radi toga frustrirani i ljuti. Jeste li i vi među njima? Ili ste sretni što više vas nitko ne može špijunirati i znati što i koga lajkate?

Najveća novost i najbolji update do sada ipak se odnose na novu kameru Instagram Story-ja koja donosi puno novih i zanimljivih funkcija za isprobavanje. Kako se Instagram neprestano trudi biti inovativan i kreativan te poticati korisnike da što više koriste aplikaciju, a i duže se na njoj zadrže, tako uvijek rade i na novim idejama kojima će zadržati pažnju.

Sada možete objaviti nešto novo na Instagramu, a uopće ne morate imati novu sliku ili video pa čak ni ideju. Kako ne biste nikada ostali bez materijala za objavljivanje, pobrinuo se Instagram svojom novom Create kamerom koja će vam pomoći kada ostanete bez ideja ili materijala.

Što se sve nalazi u novoj Create kameri?

Template

instagram-story

Instagram Story Create kamera nudi gotove template-e ili unaprijed pripremljene predloške koje možete iskorititi za bezbroj objava. Pomoću kockica koje se nalaze na vrhu možete mijenjati template, a kružić u donjem desnom kutu služi za promjenu boje template-a.

GIF

instagram-story-gif

Imam osjećaj da će GIF-ovi preplaviti Instagram Story jer je to nešto što su korisnici godinama tražili od Instagrama. Sada su GIF-ovi ovdje i možete birati među milijunima zabavnih GIF-ova koji se nalaze u GIPHY-ju s kojim Instagram u ovom slučaju ima suradnju.

Najbolje kod GIF-a na Instagramu je što automatski slaže animirani video u obliku kolaža kako bi sve bilo još zanimljivije i interaktivnije. Stvar je jednostavna, kliknete na opciju GIF, u tražilicu upišete željeni pojam i izaberete od ponuđenog.

Nakon toga će Instagram odraditi interaktivni posao, a vi možete dodati tekst, naljepnicu, link, pitanje, kviz ili što god želite, a da postoji na Instagramu.

Na današnji dan

Instagram-story-create

Volite li uspomene onda će vam funkcija “na današnji dan” biti super zanimljiva i to iz razloga jer izvlači vaše uspomene s Instagrama koje onda možete objaviti na Storyju. Nešto kao “Throwback Thursday” samo bez četvrtka jer vam četvrtak rezerviran za uspomene može sada biti svaki dan.

Odbrojavanje (pješčani sat)

instagram-story-1

Klik na pješčani sat dovodi vas do odbrojavanja koje možete objaviti na svom Storyju i podijeliti nešto važno sa svojim pratiteljima.

Kliknete li na kockice na vrhu možete mijenjati već unaprijed zadane opcije odbrojavanja.

instagram-story-3

Želite li dodati nešto svoje vlastito, lako to možete učiniti i brzo ćete promijeniti tekst, trajanje odbrojavanja, boju i slično.

instagram-story-2

Kviz

Iako su ovo poznati dodaci Instagram Story-ja koje mnogi rado i često koriste, sada još jednostavnije možete angažirati svoje pratitelje i prijatelje te ih potaknuti da budu aktivni i zainteresirani na vašem profilu.

instagram-story-kviz

Kao i u prethodnim slučajevima, Instagram je za vas pripremio nekoliko gotovih opcija kako ne biste baš uvijek morali smišljati novi sadržaj, a do kojih ćete doći klikom na kockice.

insta-story

Želite li promijeniti pitanje na kvizu, boju, dodati emotikon ili nešto drugo jednostavno kliknite na njega kako biste dobili mogućnost mijenjanja.

story-kviz

Klikom na ikonu kviza možete je i pomicati po ekranu te joj mijenjati veličinu ili je rotirati.

Ispitivanje/Poll

Želite li da vam pratitelji o nečemu daju mišljenje, ispitivanje je najjednostavniji način da da to postignete, a i zainteresirate one koji prate vaše objave.

instagram-story-ispitivanje

Kao što već možete pretpostaviti, ako nemate ideja ni inspiracije, klikom na kockice dobivate unaprijed pripremljena pitanja koja možete iskoristiti kada biste baš nešto objavili, a ni sami ne znate što točno.

instagram-story-poll

Možete i sami dodati svoje pitanje, emotikone, promijeniti boju pozadine pa čak i dodati svoju sliku iz galerije telefona ali font ne možete mijenjati.

Pitanja

Kako zainteresirati svoje pratitelje? Postavljajte im pitanja! Ili pitajte vi njih nešto što je posebno korisno ukoliko vam je potreban savjet ili preporuka.

instagram-story-oitanja

Najbolje pitanje od ponuđenih je definitivno “What song should I listen to?” jer ovo pitanje omogućuje ljudima da vam preporuče pjesmu direktno s Instagram Music. Zgodno je to što dobivene glazbene preporuke možete pustiti na Storyju.

instagram-music

Nažalost, Instagram Music kod nas nije dostupna opcija, kao što možda i sami znate. Zašto? Zaštita autorskih prava i prekomplicirana pravila mnogih zemalja u Europi koje su premale i nedovoljno važne da bi se Instagram bavio s njima. Hoće li se to ikada promijeniti, ne znam, no ako živite negdje drugdje u EU ili svijetu ova funkcija će vam sigurno biti zgodna.

Naravno, možete i sami postaviti pitanje o nečemu što vas zanima klikom na ikonu što otvara mogućnost da izbrišete unaprijed postavljeno pitanje i napišete sami novo.

Pisanje/tekst

Ovo je otprije poznata opcija Instagram Story-ja, a riječ je o tome da na pozadini čiju boju možete mijenjati napišete tekst koji želite, po potrebi promijenite font (typewriter, strong, classic, neoon i modern) i objavite ga na Story-ju.

instagram-story-type-a

Iako je Type opcija nekada bila poseban dio Instagram Story-ja, sada je dio nove Create funkcije i do njega ćete doći klikom na Create, a onda na slova Aa u krugu.

Napisanom tekstu osim fonta možete mijenjati i boju slova.

insta-story-font

Naravno, možete dodati i ostale dodatke Insta Story-ja na koje ste navikli poput naljepnica, lokacije, vremena i sličnih dodataka.

instagram-story-type

Klikom na krug na dnu mijenjate boju pozadine.

insta-stories

Klikom na ikonu u lijevom donjem kutu možete dodati i vlastitu sliku ili pozadinu iz galerije telefona.

instagram-story-trikovi

Kao i u dosadašnjim Instagram Story-jima, možete namjestiti postavke Story-ja i odlučiti tko može vidjeti vašu objavu te želite li da se sprema u arhivu.

instagram-pratitelji

Mislim da ćemo se svi složiti, barem u slučaju da volite i koristite Instagram, da je Instagram Story najbolji dodatak i da je potpuno sigurno da će u budućnosti biti samo još bolji i zanimljiviji.

Što kažete na ove dodatke Instagram Story-ju?

Potpis

6 responses to “Instagram Story – nova Create kamera i kako je koristiti?”

  1. Obožavam sve što može da podstakne kreativnost. 🤗 Imam samo jedno pitanje. Da li su sve ove opcije omogućene i korisnicima IOS sistema? Na Iphonu 7, uz sva ažuriranja i IOS-a i Instagrama, kod mene nema opcije TEMPLATES (svega ostalog ima).

    Like

  2. Jep. Definitivno dijelim mišljenje da je story najbolji dodatak. Instagram bez storija ne mogu niti zamisliti 🤣👐. Zabavan, zanimljiv, uvijek nešto novo. E za ovaj dodatak Dark Mode tek čujem i baš se veselim isprobati. Trebam jedino prvo ažurirati inst🤦‍♀️ Following tab hahaha, eh pa velike štete da su je uklonili, ne volim uhođenje🤫. U svakom slučaju, dobar tekst. 👌

    Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: