casual friday

Što je hygge i kako živjeti hygge filozofiju?

hygge-moda

Zadnjih nekoliko godina, a posebno u jesenskim i zimskim mjesecima, vjerojatno ste više puta čuli riječ hygge. Znate li uopće što je to? Hygge, što se izgovara više kao “hu-ga” danska je riječ koja označava određeni način života koji postaje posebno aktualan dolaskom hladnijeg vremena i pomaže nam da preživimo sivilo i hladnoću.

Hygge nije moguće prevesti i ne označava samo jednu riječ nego cijeli način života. Hygge zapravo i nije riječ nego osjećaj ili, bolje rečeno, cijela paleta osjećaja koji se svode samo na jedno – uživanje. Ali, nije ovdje riječ o hedonističkom uživanju nego uživanju u pravom i punom smislu te riječi.

Hygge je pojam koji označava poseban osjećaj ili trenutak. Možete ga osjetiti kad ste sami ili u društvu obitelji ili prijatelja. Možete biti kod kuće ili vani. Možete raditi nešto ili ne raditi ništa ali ono što osjećate u tom trenutku je uvijek posebno, ugodno, šarmantno i posebno.

Hygge zahtijeva da se opustite, usporite, da uživate u trenutku ali i da ste potpuno svjesni činjenice da uživate u trenutku i svjesni samog trenutka. Upravo iz tog razloga puno ljudi i tvrdi da hygge nije riječ nego osjećaj jer ako ne osjećate hygge onda ni ne razumijete značenje riječi.

Danci su zapravo izmislili hygge kako bi preživjeli zimu, sivilo i loše vrijeme koje kod njih izrazito dugo traje i nakon nekog vremena uspješno izludi čovjeka. S toliko hladnih, sivih, mokrih, dosadnih, vlažnih i smrznutih dana svakome treba osjećaj topline i ugode kako bi se bolje osjećali.

Hygge se temelji na kreiranju malih rituala bez previše truda ali u kojima je moguće potpuno uživati i nakon kojih tijelom prolazi samo osjećaj sreće i zadovoljstva. Ova filozofija tvrdi da je potrebno uživati u malim sitnicama i trenucima koji čine život.

To znači da ne treba bježati od svakodnevnih zadataka nego pronaći zadovoljstvo u svakom trenutku svakog dana. To može biti tjedna kupovina cvijeća ili kuhanje listića čaja u finim porculanskim šalicama. Inkorporirajući hygge u svakodnevni život, hygge postaje način života, a ne stresna i dodatna obaveza.

hygge-kokice

Što znači živjeti hygge život?

Zamislite miris prve kave ujutro. To je hygge. Ili onaj osjećaj kada zagrizete prvi zalogaj tople kiflice punjene pekmezom. To je hygge. Jesu li hlače od trenirke hygge? Danci i za njih imaju posebnu riječ koja glasi hyggebukser! To je onaj par hlača koje ne biste obukli van ni mrtvi ali uživate u njima u svom domu. Mekane su, ofucane, imaju par rupa i savršeno su ugodne. To je hygge.

Danci su općenito opsjednuti s hyggeom pa tako imaju i hyggekrog što označava vaše posebno mjesto na kojemu ste najopušteniji, a uglavnom se odnosi na omiljenu fotelju ili komad kauča na kojemu uvijek sjedite.

Brojna nezavisna istraživanja pokazuju da živjeti život na hygge način povećava razinu dopamina (hormona sreće) u mozgu. Tko ne bi želio više sretnog hormona? Posebno sada u hladne i sive jesenske mjesece sa zimom pred vratima.

Idemo onda vidjeti što je točno potrebno za hygge način života.

Dekica

Što je hygge bez ugodne i lijepe dekice? Točno, nema hygge bez dekice jer je u Danskoj veći dio godine hladno i potrebna je dekica za kreiranje tople i ugodne atmosfere. Ima li išta ljepše od trenutka kad se smjestite u svoj hyggekrog, umotate se u omiljenu dekicu i uživate u omiljenoj knjizi ili Netflixu uz šalicu kave ili čaja? Ne morate odgovoriti, retoričko je pitanje.

Svijeće

Ja sa svijećama imam odnos koji se temelji na ljubavi (volim ih gledati dok gore), mržnji (ne pašu mi sintetički mirisi i ne volim izgoreni miris ugašene svijeće) i čistoj panici (jer moje paranoja i anksioznost koje nisu ni malo hygge zamišljaju zavjesu u plamenu).

No, Danci vole svijeće. Toliko ih vole da spale najviše voska po glavi stanovništva, punih 6 kilograma godišnje. Složit ćete se da je to puno svijeća. S obzirom da su Danci izmislili hygge onda očito znaju što rade.

Zemlja rekorder na drugom mjestu je Austrija. Austrijanci, za usporedbu, potroše samo 3 kilograma voska po osobi godišnje. Čak 85% Danaca tvrdi da su svijeće apsolutno nužne za hygge i 75% ih pali najmanje jednom tjedno.

Zato ove zime ugasite lampe i upalite svijeće. Samo pripazite da nisu blizu zavjesa i ostalih zapaljivih predmeta.

hygge

Slatkiši, hrana i topli napici

Ne mogu si pomoći, ovdje je dio kad se sjetim asocijalnog Sheldona kojeg je mama uspjela naučiti da je pristojno ponuditi ljudima topli napitak čega se on strogo drži. Tko bi rekao da je Sheldon hygge ali da, u hygge spadaju topli napici – čaj, kava, topla čokolada i sve ostale varijacije na temu zime i ugodnog osjećaja.

Hygge filozofija ne vjeruje u odricanje pa je tako za postizanje hygge-a potrebno uživati u omiljenoj hrani ili slatkišu. Znate li u čemu ja uživam svake zime? U Panettoneu. Čak ga ni ne gledam kao na guilty pleasure nego na čisti užitak kojega se nemam namjeru odreći.

Želite li provesti cijelu subotu u pripremanju omiljene čokoladne torte? To je tako hygge!

Ugodna odjeća

Ovdje hyggebukser stupaju na snagu! Imate li i vi omiljeni kućni komad odjeće u kojemu ni mrtvi ne biste izašli van? Ni da vam plate? Po mogućnosti prastari, rastegnuti, s kojom rupicom? Ili zapravo bilo što u čemu se osjećate super udobno.

Kako se cijeli hygge način života temelji na ugodnom i toplom osjećaju, udobna odjeća je od presudne važnosti za uspješno življenje hygge filozofije.

Uživanje u trenutku

Hygge je uživanje u trenutku i uživanje u malim stvarima, sitnicama. Hygge nije gledanje u telefon, surfanje internetom, vlogovi na YouTube-u, ni društvene mreže. Hygge nije ni igranje igrica čak i ako mislite da vas to opušta. Hygge znači usporiti, biti offline, na trenutak se isključiti i ne osjećati radi toga grižnju savjesti.

Opuštajuće aktivnosti

Što vas opušta? Ono što vas opušta je hygge. Cijela poanta je zapravo u tome da pronađete svoj hyggekrog i radite ono što vas veseli, po mogućnosti u dekici. Hygge je gledanje TV-a ili Netflixa (Netflix and chill, tko bi rekao da su hygge). Hygge je čitanje knjige u hyggekrogu. Hygge je maženje kućnog ljubimca. Zdjela kokica, čipsa ili čokoladni bomboni su hygge.

Hygge znači da cijeli vikend ne izađete iz kuće i radite samo ono što vas opušta i odmara. Jer, zašto ne? Za hygge morate izdvojiti dovoljno vremena i ne smijete žuriti jer to onda nije hygge nego stres.

Hygge je jednostavnost, opuštenost i uživanje u životu bez žurbe. Hygge znači da niste zaboravili zastati i pomirisati cvijeće na putu. Hygge ohrabruje ljude da se malo opuste i uzmu još jedan komad čokoladne torte.

Zato, umjesto da čekate ljeto i kukate kako vam je dosta hladnoće, sivila, kiše i da ste zaboravili kako izgleda sunce, umotajte se u dekicu, uzmite omiljenu knjigu ili seriju, skuhajte kavu, čaj ili vrući grog, prestanite brojati kalorije barem na jedno popodne, upalite svijeću i dišite.

Upijajte atmosferu, odmorite se od stresa i uživajte u hygge životu. Nije li u tome zapravo i poanta svega?

Potpis

5 komentara

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: