Što je dark web i kako doći do njega?

Sigurno ste barem jednom pomislili kako je internet veliko mjesto. Misli o veličini interneta obično nam dolaze kada nešto tražimo pa se izgubimo u svim podacima koji nam se nađu na monitoru, a za koje često treba više vremena nego što ga imamo kako bismo pronašli ono što tražimo.

Upišete li u Google pojam “marketing” pojavit će vam se otprilike 16,100,000,000 rezultata na koje možete gubiti vrijeme, samo kad bi ga imali toliko. Mislite li da je to puno? To je samo površina interneta i samo mali djelić njegove veličine.

Internet je podijeljen na 3 dijela koji su jasno odvojeni jedan od drugog. Internet možete zamisliti kao ledenjak koji pluta na pučini nekog tajnog, hladnog i mističnog mora.

dark-web

Ono što se nalazi na površini ujedno je i onaj dio interneta koji svakodnevno koristimo. To je surface ili površinski web, internet kojemu pristupamo preko poznatih pretraživača poput Google-a, Yahoo-a ili Binga i na kojima koristimo browsere kao što su Chrome, Internet Explorer ili Safari.

Na surface webu se nalaze sve stranice koje svakodnevno koristite – Facebook, dnevne novine koje čitate, ovaj blog, YouTube, Ebay, Amazon ili Reddit. Zapravo, bilo koji pojam koji upišete u Chrome, a da je indeksiran na Google-u pojavit će vam se na surface webu da ga slobodno otvorite, vidite i koristite.

Surface web se sastoji od indeksiranih web stranica kojima se može pristupiti putem linkova preko Chrome-a, Bing-a ili Yahoo-a. Rezultati pretrage koji se nalaze na linkovima preko kojih im i pristupamo rangirani su ovisno o važnosti, ključnim riječima i hyperlinkovima, između ostalog.

Upišete li pojam u Chrome, a taj pojam je indeksiran na Google-u, pronaći ćete ga i moći mu pristupiti. Ali tu surface internet prestaje. Mnogima je upravo ovaj surface internet dovoljan i nikada, pa i da surfaju po cijele dane, ništa više neće zatrebati. Mnogi nikada ni ne pomisle da postoji nešto ispod površine.

Iako, dobro je znati i da surface web predstavlja zapravo manji dio interneta. Neindeksirani dio interneta, u koji spadaju deep web i dark web, veći su 500 puta od surface weba. Ako mislite da je internet koji svakodnevno koristite velik, probajte zamisliti koliki je ovaj skriveni dio.

A što se uopće nalazi ispod površine? Nešto po nazivu deep web ili duboki web.

Što je deep web? Deep web onaj je dio interneta koji se nalazi ispod površine i koji nije u potpunom mraku. Zamislite da pišete znanstveni rad i potrebna vam je knjiga. Naravno, upisujete naslov knjige u browser i što se događa? Ništa. Ili bolje rečeno, ništa značajno osim nekoliko linkova koji vam ništa ne znače u životu.

Zašto? Zato što su podaci koji su vama potrebni, a vezani su uz knjigu i knjižnicu u kojoj se knjiga nalazi, neindeksirani i nalaze se na deep webu. Da biste dobili više podataka, morat ćete se spojiti na stranicu knjižnice i u njihov pretraživač upisati podatke kako biste dobili informacije koje su vam potrebne.

Ništa čudno. Gotovo svaki put kada tražite nešto unutar web stranice odlazite na deep web u potrazi za informacijama. Želite kupiti stolnu lampu? Spajate se na stranicu trgovine kućanskom opremom, u tražilicu upisujete pojam “noćna lampa” i bum – na deep webu ste na kojemu sada pretražujete lampe koje trgovina ima u ponudi, cijene, dostupnost i slične detelje.

Na deep webu se nalaze podaci i sadržaj koji je nevidljiv pretraživačima. Iako je dark web dio deep weba, ne treba ih miješati. Deep web nije ni mističan, a ni ilegalan (iako nije ni cijeli dark web). Na njemu se samo nalaze podaci, točnije – web stranice, koje se iz nekog razloga ne mogu pronaći preko browsera.

Na deep webu se nalaze razne baze podataka, zaključani web forumi, pravni i legalni dokumenti, medicinski podaci, sadržaj vašeg maila, sadržaj profila društvenih mreža, podaci online bankovnih računa, znanstveni i akademski podaci i uglavnom svi podaci za koje je logično da se do njih ne smije i ne može doći s nekoliko klikova. Upravo zato do takvih podataka i dolaze samo hakeri, a ne obični korisnici interneta koji na takve podatke ne mogu naletjeti ni slučajno.

Gledajte na deep web ovako: ako pristupate nekoj stranici na koju se morate ulogirati svojim imenom, mailom, lozinkom ili nekim drugim podacima onda pristupate podacima koji se nalaze na deep webu.

To je dobro jer stvarno ne želite da bilo tko upiše vaše ime u Google i dobije sve podatke o vama, uključujući podatke internet bankarstva i pristup mailu ili profilima društvenih mreža, zar ne? Deep web služi kako bi se zaštitili podaci i privatnost te osjetljive informacije sakrile od dostupnosti onima koji im ne bi trebali pristupati.

Dosadno? To sam i mislila. Ovdje ste jer vas zanimaju morske dubine i ronjenje po tamnim dijelovima interneta, popularno nazvanim i dark web. Što je dark web i što se skriva u dubinama interneta?

internet-dark-web-deep-web

Dark web onaj je dio interneta koji internetu daje loše ime, za koji su neki čuli, mnogi nisu ali i kad čuju pomisle da je riječ o nečemu strašnom, mističnom, ilegalnom i opasnom. Je li to istina?

Dark web je dio interneta koji se sastoji od web stranica koje postoje samo na kriptiranoj mreži, koje nije moguće pronaći na tražilicama poput Google-a i na koje ne možete doći klasičnim browserima poput Chrome-a ili Safarija.

Mnogi povezuju dark web s nečim ilegalnim i opasnim, a činjenica je da se prosječni korisnik nikako ne može slučajno naći na dark webu. Da biste išli na dark web morate imati namjeru, nešto znanja i potrebne alate.

dark-web

Kako pristupiti dark webu?

Za početak trebat će vam browser, a najpopularniji je TOR (The Onion Router). Postoji još nekoliko browsera ali TOR je najpoznatiji, najjednostavniji za upotrebu i zato najčešće korišten.

Koji su ostali?

Želite li ići na dark web, TOR je najbolji i najmanje kompliciran izbor. Naravno, ovim vas ne potičem da istražujete dark web, ali svatko može raditi što želi pa ako nakon ovog teksta poželite zaroniti u internetske dubine, ne zaboravite mi javiti kako ste se proveli.

Dakle, za početak ćete trebati TOR, a najnoviju verziju možete besplatno preuzeti ovdje.

TOR je dostupan za sljedeće OS-ove: Apple OS, Windows, Linux, Android, iOS. Instalacija je jednostavna, kao i kod svakog drugog softvera – kliknete par puta, slijedite upute i instalirate. Ako znate programirati možete preuzeti TOR-ov izvorni kod i sami sve složiti.

VPN ili Virtual Private Network obavezan je dodatak koji morate nabaviti prije spajanja na TOR i pristupanja dark webu. Ovim putem vam savjetujem da ne uzimate besplatne VPN-e jer nisu dobri, što god tvrdili, i da se kvalitetno osigurate za što vrijedi platiti.

Možda se sad pitate – što će mi VPN, zar TOR nije siguran? ISP-i (Internet Service Provideri), što znači kompanije koje vam daju internet, mogu vidjeti kada se klijent spoji na TOR. Kako je dark web povezan sa svim lošim (opravdano i neopravdano) mnoge sigurnosne službe vas mogu gnjaviti radi korištenja TOR-a.

U Americi vam FBI ima pravo zaplijeniti računalo bez objašnjenja ukoliko vide da ste koristili TOR. Većina drugih zemalja nije drukčija pa korištenjem VPN-a maskirate svoju lokaciju i sprečavate ISP da vidi što radite na netu. Isto tako, dodatne zaštite nikada dosta, posebno na mjestu kao što je dark web koji je vjerojatno zadnje mjesto na kojemu želite otkriti svoju lokaciju.

Nakon što pokrenete TOR trebat će vam tražilica, a dobar izbor je DuckDuckGo koji možete preuzeti preko TOR-a na ovom linku: http://3g2upl4pq6kufc4m.onion/. 

Duck je dobar izbor za dark web jer štiti podatke korisnika (a već smo rekli da opreza nikad dosta) i jednostavan je za korištenje što je uvijek plus.

dark-web-2

Kako surfati dark webom?

Vodite računa o tome da sadržaj na dark webu nije indeksiran i ne možete ga pretraživati kao kad surfate Googleom. Drugim riječima, upisivanje pojma u tražilicu neće vas dovesti apsolutno nigdje nego morate znati točne linkove što nas dovodi do važnog savjeta – ne klikajte na linkove koji vam nisu poznati. Mogli biste pronaći i više nego što tražite, a ono što jednom vidite više nikada ne možete zaboraviti.

S obzirom da nećete moći pronaći ništa pametno kada se spojite na dark web, predlažem da prvo posjetite Hidden Wiki što je verzija dark web Wikipedije na kojoj ćete pronaći složene kategorije za sve ukuse (nemojte se iznenaditi ako vidite neke kategorije koje su ilegalne ili vam mogu izazvati mučninu. Savjet – ne klikati na takve linkove, nisu tamo da bi zabavili znatiželjne nego perverzne, a znatiželja je ubila micu macu) i linkove koji vode do sadržaja.

Link na Hidden Wiki: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page.

Zaštite nikada previše pa zato..

..onemogućite skripte u TOR pregledniku. Skripte na webstranici služe kako bi pratile sve što radite na internetu i postaju vaš digitalni otisak prsta. TOR ima dodatak pomoću kojega možete onemogućiti ovakvo skupljanje podataka.

Kako biste ga aktivirali idite u gornji desni kut pretraživača i kliknite na slovo S. Izaberite opciju “Enable restrictions globally” i to je to.

tor-scripts-browser-dar-web

Web stranice i na surface webu koriste skripte, a obično vas o tome ni ne obavijeste. Kako je dark web opasno mjesto puno virusa i malware-a, blokiranjem skripti smanjujete mogućnost infekcije računala.

Naravno, ovo vas neće zaštititi 100% (ništa vas neće zaštititi 100%). Kada ste na nekoj web stranici pogledajte spomenuto S u kutu. Ako uz S stoji uskličnik, stranica na kojoj se nalazite pokreće neovlaštene skripte. Ako uskličnika nema, sigurni ste.

Bilo bi pametno i da promijenite sigurnosne postavke na TOR-u, a to ćete učiniti tako da kliknete na TOR-ov logo u lijevom kutu. Izaberite “security settings” nakon čega će se pojaviti pop-up u kojemu ćete moći podesiti razinu sigurnosti sa srednje na visoku.

tor-sigurnosne-postavke

tor-dark-web-sigurnost

Vodite računa o tome da iako je najviša razina sigurnosti i najpoželjnija, ta razina će vam značajno usporiti internetsku vezu. Osim toga, mnoge stranice neće u potpunosti funkcionirati, neće se moći otvoriti audio i video fajlovi, kao ni Javascript, određeni fontovi neće raditi, neće se prikazivati određene slike i slično.

Je li dark web ilegalan?

Mit je da je dark web ilegalan jer nije, kao i to da se na njemu nalaze samo loše stvari jer se ne nalaze. Dark web važno je i korisno mjesto za ljude koji žive u diktatorskim režimima i nemaju pristup internetu ili internetskim slobodama kao ni slobodi izražavanja i otvorenoj komunikaciji s vanjskim svijetom.

Dark web je važan i za novinare u takvim režimima jer pomoću njega komuniciraju sa svijetom na siguran način, u suprotnom bi mogli stradati. Isto vrijedi i za zviždače koji otkrivaju delikatne informacije o korporacijama i vladama i koji radi toga izlažu opasnosti vlastiti život.

Dark web također sadrži puno ilegalnih stvari i logično je da ćete biti sumnjivi otkrije li se da koristite TOR pa čak i ako to radite iz znatiželje. Stvari se pogoršavaju ako zabunom kliknete na neki link na kojemu se nalazi zabranjeni sadržaj, a takvih je pun dark web.

Brojna istraživanja pokazuju da je dark web raj za pedofile i da stranice s takvim sadržajem dobivaju najviše prometa na dark webu. Iako policije svih zemalja koje se tim bave redovno gase takve stranice, nove se otvaraju svaki dan. Nije teško naletjeti na nešto što ne želite vidjeti.

Koliko je (ne)siguran dark web?

Dark web je poznat po ilegalnom sadržaju, posebno kada je riječ o prodaji droge i oružja, pedofiliji, virusima i sličnim problemima i sadržajima kojima ne želite pristupiti pa ni iz znatiželje.

Na dark webu puno je materijala povezanog s kriminalom i kriminalnim aktivnostima. Imate li dovoljno bitcoina nema toga što ne možete kupiti na crnom tržištu – ukradene i lažne dokumente, umjetnine, oružje, drogu, ljude, hakirane podatke pa čak i lozinke Netflixa. Neki podaci govore da postoje i mjesta na kojima možete angažirati plaćenog ubojicu. Nikada nije dokazano ni da postoje ni da ne postoje takva mjesta.

Spajanje na dark web ne znači da kršite zakon ali na dark webu možete prekršiti zakon čak i ako to učinite slučajno. Dovoljno je da iz znatiželje kliknete na link koji će vas odvesti na ilegalnu stranicu, a ako nemate dobru zaštitu policija i vaš ISP mogu vidjeti gdje ste.

To što ste tamo slučajno morat ćete dobro objasniti i takav stres vam ne treba u životu. Kao ni gledanje sadržaja koji se tamo nalazi. Dark web je pun linkova koji vas mogu dovesti na mjesta koja ne želite vidjeti i koja će vas kasnije jako mučiti, čak i ako ne završite na policiji.

Neki linkovi su samo zaraženi svim vrstama malware-a i možete ih slučajno prenijeti na svoj sistem i napraviti puno štete. Dark web je i raj za hakere i osim što možete angažirati hakera koji će uz dovoljno novaca napraviti što poželite, ima onih koji će sasvim besplatno i iz zabave naštetiti vama.

Jedan od najčešćih tipova hakiranja je preuzimanje web kamere (iako je to česti hack i na površinskom webu) pomoću alata koji se zove RAT (Remote Administration Tool) i s kojim osoba na bilo kojoj lokaciji pali vašu web kameru i može vas gledati, a da vi to ne znate. Zato je dobra ideja prekriti web kameru kada je ne koristite.

Kada završite surfanje dark webom ugasite sve prozore, pretraživač i bilo kakav sadržaj povezan s njim. Ukoliko ste koristili Tails, zatvorite ga prije nego što se vratite na svoj uobičajeni OS. Nije loša ideja napraviti brzi reboot, samo da budete sigurni.

Ali imajte na umu i ovo – na dark webu niste nikada 100% sigurni (niste ni na surface, “normalnom” webu, kada smo već na tim temama). Čak i ako ste slijedili sve korake, instalirali svu moguću zaštitu, držali se svih uputa, uvijek postoji mogućnost da kliknete na pogrešan link, vidite nešto što će vas traumatizirati, da vam netko ukrade osobne podatke ili ih nesvjesno otkrijete ili vas hakiraju.

Ovaj vodič za dark web nije zeleno svjetlo i znak da morate preuzeti TOR i iste sekunde ići kopati po internetskim dubinama. Dark web stvarno nije za amatere i sve priče koje slušate o njemu nisu u potpunosti izmišljene niti rezultat paranoje. Na dark webu ima puno toga za što ne želite ni znati da postoji. Dark web pun je loših ljudi i kriminalaca koji su s razlogom tamo, a ne na površini.

Ako ste samo znatiželjni i ne znate jako dobro što radite, nemojte ići i to vam je najiskreniji savjet jer nećete pronaći ništa što će vam pozitivno unaprijediti život. Ako ipak odete, držite se savjeta i vodite računa o sigurnosti.

Ako vidite nešto što vas je traumatiziralo ili vas hakiraju, nemojte ovdje doći plakati. Bili ste upozoreni.

Jeste li kada čuli za dark web? Ili bolje pitanje – jeste li kada bili na njemu?

Surfshark

Ukoliko vam treba kvalitetan, a pouzdan VPN (a preporučujem ga i ako ne planirate na dark web), moj izbor je Surfshark. Na linku koji ću vam dati imate i odličnu ponudu – Surfshark VPN po sniženoj cijeni, točnije na sniženju od 83%.

Tako ćete za samo $1.99 mjesečno imati ovaj VPN koji je pokupio mnoge nagrade, i to na 24 mjeseca.

Link: Surfshark VPN – akcija

Potpis

Jedan odgovor na “Što je dark web i kako doći do njega?”

  1. zabavno…. Cenim da nemam dovoljnO ni znanja ni pažljivosti da se smucam po Dark webu. Sigurno bih video stvari koje ne želim… 🙂 A i trenutno mi se ne plaća vpn

    Sviđa mi se

%d blogeri kao ovaj: