Želite na dark web? Ovo su stranice koje vrijedi posjetiti

haker-hakiranje

Što je dark web?

Dark web je onaj dio interneta koji nije indeksiran, kojemu ne možete pristupiti preko Google-a i na kojemu ćete pronaći svašta, od čega mnogo toga ne želite vidjeti niti znati da postoji. Dark web je mjesto na kojemu ćete pronaći internetsku slobodu u pravom smislu te riječi, a više o njemu možete pročitati ovdje.

I dok se dark web obično (i točno) povezuje s pedofilijom, prodajom i kupovinom droge, oružja, trgovinom  ljudima i ostalim kriminalnim aktivnostima, to je također mjesto koje koriste novinari, intelektualci i aktivisti koji žive u diktatorskim režimima i ne mogu (ili ne smiju) koristiti regularan internet koji svi poznajemo i svakodnevno koristimo.

Na ovaj misteriozni dio weba pristupa se putem TOR pretraživača, a stranice imaju sufiks .onion te po toj ekstenziji znate da pripadaju tamnoj strani interneta. Iako Tor jamči određenu anonimnost, dark webu ipak treba pristupiti s oprezom.

Opreza nikada nije dosta ni na nama poznatom, običnom i domaćem internetu, a kamoli na nečemu što se naziva dark web i o čemu kruže strašne priče. Najčešće je najgora stvar koja se može dogoditi da pokupite virus ili nekim drugim malwarem zarazite računalo jer je dark web prilično neuređeno mjesto na kojemu postoji pojačan rizik od virusa i cyber kriminalaca u potrazi za lako dostupnim podacima korisnika koji ne znaju što rade i ništa ne sumnjaju.

Iz tog razloga, prije pristupanja dark webu, vodite računa da imate instaliran antivirusni softver i da imate VPN (nije nužno ali je pametno) jer VPN enkriptira i osigurava vaš promet i na taj način štiti i čuva vas i vaš sistem od internetskih opasnosti.

Na dark webu ne postoji Google niti ga tamo možete koristiti ali ipak postoje određene metode pretraživanja podataka i metode pomoću kojih se može navigirati ovim ogromnim prostranstvom koje je veće od interneta koji poznajemo i svakodnevno koristimo.

Je li dark web ilegalan? Nije, naravno da nije međutim na dark webu možete pronaći puno ilegalnih stranica i sadržaja. Iako mnogo toga više nije aktivno, slične ili iste stranice se pojavljuju svakodnevno. Na dark webu ima puno korisnog sadržaja kao i onoga za koji ćete požaliti što ste ga vidjeli, samo ako znate gdje treba tražiti.

Da sažmemo, da biste uopće mogli pristupiti dark webu potreban vam je TOR pretraživač koji možete besplatno preuzeti ovdje iako ozbiljno preporučujem da prije preuzimanja Tora nabavite VPN. Ne besplatni jer kada je riječ o sigurnnosti kao i mnogim drugim stvarima vrijedi samo jedno pravilo – kol’ko para, tol’ko muzike ili dobijes točno ono što si platio, a besplatni VPN vrijedi točno toliko koliko je i plaćen. Dakle, 0.

VPN koji uvijek svima preporučujem je Surfshark, a na ovom linku možete kupiti Surfshark po promotivnoj cijeni od $1.99 mjesečno pa požurite dok traje akcija.

Ovo su stranice dark neta vrijedne posjete

dark-web-2

ProRepublica

Prve online novine koje su dobile Pulitzerovu nagradu ujedno su i prva online publikacija koja je otvorila stranicu i na dark webu. ProRepublica se hvali kako je riječ o besplatnom, nezavisnom mediju koji se bori protiv korupcije, pokvarenosti sistema i bavi se istražiteljskim novinarstvom.

https://www.propub3r6espa33w.onion/ ovo je link na kojemu možete pronaći ovaj medij ali ne zaboravite – putem Google-a i svog pretraživača ne možete otvoriti ovaj link jer se nalazi na dark webu i da biste ga otvorili treba vam TOR.

Hidden Wiki

Hidden Wiki je Wikipedija dark weba na kojoj možete pronaći linkove za razne stranice i mjesta koja biste možda željeli posjetiti. Jer, ne zaboravite, na dark webu nije ništa tako lako pronaći kao na običnom webu koji koristite svakodnevno.

Vodite računa da Hidden Wiki ne indeksira samo legalne stranice nego i one ilegalne i na kojemu se nalazi sadržaj radi kojega ćete požaliti znatiželju. S obzirom da je na Hidden Wiki-ju bilo izlistano puno pedofilskih stranica (od kojih su sad mnoge neaktivne ali su isto tako otvorene i nove) bila je pod budnim okom FBI-ja i izložena cyber napadima Anonymousa.

Na dark webu se nalazi i puno lažnih Hidden Wiki stranica pa tako možete pronaći i “The Official Hidden Wiki” ili “The Uncensored Hidden Wiki”. Savjet – izbjegavajte ih. Budite svjesni i činjenice da je jako puno sadržaja na Hidden Wiki povezano s linkovima na koje ne želite klikati.

Zato, odlučite li se već posjetiti Hidden Wiki, čitajte pažljivo, nemojte klikati na ono što vam se učini sumnjivo i držite se kategorija za koje mislite da su relativno sigurne.

Ovo je link koji će vas dovesti do Hidden Wiki na dark webu: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page

Facebook

Tko bi rekao da je i Facebook na dark webu!? Riječ je o mirror stranici, a odlučite li se na kreiranje profila preko dark weba, možete to učiniti potpuno anonimno jer Facebook s dark weba ne skuplja podatke o vama. Međutim, nije tako lako otvoriti profil na FB dark weba i zahtijeva dosta vremena što će vas ipak natjerati na običan Facebook i dijeljenje podataka o sebi.

Dark web verzija Facebook-a je zapravo kreirana i za ljude koji žive u diktatorskim i opresivnim režimima u kojima su društvene mreže pod nadzorom vlade ili blokirane. Ovim putem ljudi mogu ostati povezani, informirani, dijeliti podatke s cijelim svijetom, a cijelo vrijeme ostati anonimni.

Link za dark web Facebook: https://www.facebookcorewwwi.onion/

BlockChain

Iako je Bitcoin tek nedavno postao poznat široj javnosti, već je godinama službena valuta dark weba. Želite li trgovati, kupovati, prodavati, ulagati ili se kladiti na dark webu, ne trebaju vam kreditna kartica i PayPal, treba vam samo Bitcoin.

Na BlockChainu možete trgovati svojim kriptovalutama, provjeriti kako vam stoje dionice i sve druge radnje kakve možda, bavite li se investiranjem, radite i u svom svijetu.

Link na BlockChain: https://blockchainbdgpzk.onion/

Hidden Answers

Hidden Answers je Reddit ili Quora dark weba. Ovdje možete postaviti bilo koje pitanje, bez ikakve cenzure, i dobiti na njega odgovor. S obzirom da nema cenzure, nemojte se začuditi ako pronađete neke teme koje bi vas mogle uznemiriti ali, to su čari dark weba.

Imate li neko pitanje o dark webu ili vas zanimaju linkovi koje nigdje ne možete pronaći, na Hidden Answers će se sigurno pronaći netko tko će vam pomoći i uputiti vas u smjeru u kojemu želite ići.

Link na Hidden Answers: http://answerstedhctbek.onion/

Secure Drop

Secure Drop je mjesto na kojemu se nalaze novinari i zviždači. Nitko nije toliko lud i naivan da razmjenjuje škakljive informacije na površinskom internetu koji zna i kad smo zadnji put ručali. Zato se takve transakcije obavljaju u podzemlju ili u našem slučaju, na dark webu.

Dark web je jedino mjesto na kojemu možete biti sigurni da vas nitko neće pratiti ni otkriti ništa o vama, što vam je važno ako imate važne informacije o nekoj firmi, osobi ili vladi koje želite podijeliti sa svijetom.

Mnoge poznate medijske kuće poput Forbesa, Financial Timesa ili Reutersa imaju svoje Secure Drop stranice na kojima im se možete javiti s informacijama koje bi ih mogle zanimati, a radi kojih vi možete stradati ako se sazna da ste ih otkucali.

Link na Secure Drop: http://secrdrop5wyphb5x.onion/

Wasabi Wallet

Wasabi Wallet je virtualni novčanik koji čuva vaše bitcoine, putem kojega možete obavljati transakcije, a da ne postoji nikakva, pa ni najmanja mogućnost da će vas netko otkriti.

Da, Wasabi Wallet je toliko siguran. Naravno, za tu sigurnost ćete platiti jer nije besplatan ali to je sitnica za ono što dobivate. Osim toga, oni koji plaćaju bitcoinom na dark webu spremni su platiti i više da se ne bi otkrilo kome plaćaju i što plaćaju.

Link na Wasabi Wallet: http://wasabiukrxmkdgve5kynjztuovbg43uxcbcxn6y2okcrsg7gb6jdmbad.onion/

Sci-Hub

Sci-Hub je platforma koja je otvorena s ciljem da oslobodi i pruži svima akademska znanja. Na ovoj stranici možete pronaći više od 50 milijuna znanstvenih radova i publikacija, potpuno besplatno.

Link na Sci-Hub: http://scihub22266oqcxt.onion/

DuckDuckGo

Duck je pretraživač koji možete koristiti i na površinskom, svakodnevnom webu ali za razliku od ostalih pretraživača, DuckDuckGo indeksira i onion stranice. Kako je Duck potpuno anoniman browser koji ne skuplja podatke, mnogi ga rado koriste u svakodnevnom surfanju, a kako preko njega možete pretraživati i dark web, nije ga loša ideja imati na svom računalu.

Link na DuckDuckGo: https://duckduckgo.com

Ovaj link, za razliku od ostalih koje sam navela, otvara se normalno na površinskom webu i tu možete sigurno skinuti svog patka za anonimno surfanje, na površinskom ili na dark webu, svejedno je.

SearX

Ovo je još jedan pretraživač koji radi i na površini i u dubinama, drugim riječima, možete ga koristiti svaki dan, neovisno o webu na kojemu surfate. Za razliku od ostalih dark web pretraživača, SearX je nevjerojatno detaljan pa preko njega možete pretraživati slike, datoteke, mape, vijesti, glazbu i sve ostale detalje i sitnice koje vas mogu zanimati, a koje ćete na dark webu jako teško pronaći.

Link na SearX: http://ulrn6sryqaifefld.onion/

Secmail

Secmail jedan je od najpopularniji mail providera na dark webu. Nudi samo 25 mb po korisniku ali to je sasvim dovoljno za PGP-enkriptirane poruke. Osim toga, siguran je i anoniman što je na dark webu jako važno.

Link na Secmail: http://secmailw453j7piv.onion/

The Chess

Na dark webu možete igrati šah, a ovo je stranica koja će vam to pružiti i to nije šala. The Chess je mjesto na kojemu se nalaze ljubitelji šaha i u miru igraju. Doduše, neki od njih su možda 10 minuta prije trgovali oružjem ali ne znači da se ne mogu malo opustiti uz partiju omiljene igre.

Link na šah: http://theches3nacocgsc.onion/

Ovo naravno nije ni površina onoga što ćete pronaći na dark webu. Ovo su samo neke stranice koje su vrijedne posjete, koje vam mogu biti od koristi ili koje nisu nesigurne (iako ne kažem da su sigurne) i na kojima je (relativno) mala mogućnost da naletite na nešto što će vas doživotno traumatizirati.

Na dark webu nalaze i stranice:

Ipak, opreza na dark webu nikada dosta pa ako ne morate, nemojte ići. Na dark webu stvarno nećete pronaći ništa revolucionarno što će vam pozitivno unaprijediti život, a ići samo iz znatiželje nije dobra ideja.

Znatiželja je predivna i poželjna ali znatiželja je ubila micu macu, ne zaboravite na to.

Potpis

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: