Što je VPN i zašto vam je potreban?

Nije tajna da sam se zaljubila u Netflix od trenutka kad sam odlučila iskoristiti probnih i besplatnih mjesec dana. Nakon toga više nisam mogla bez svoje vlastite online videoteke koja me zabavlja i opušta.

Imate li i vi Netflix onda ste vjerojatno svjesni prilično velikog problema, a taj je da se američki Netflix razlikuje od Netflixa drugih zemalja. Drugim riječima, na američkom Netflixu više je sadržaja ali ne možete mu pristupiti bez američke IP adrese.

Ukoliko ne želite ići u Ameriku kako biste mogli gledati Netflix, ovdje na snagu stupa VPN. Sigurno se sada pitate kakve veze VPN ima s Netflixom? Zato što će vam VPN pomoći da gledate Netflix bez ograničenja, između ostalog.

Što je VPN?

VPN (Virtual Private Network) je softver koji maskira IP adresu uređaja na kojemu je instaliran. VPN kreira sigurnu vezu između vas i interneta. Kad se spojite na internet preko VPN-a, sav vaš podatkovni promet se šalje preko kriptiranog virtualnog tunela.

Drugim riječima, postaje vas nemoguće pratiti jer vaša IP adresa više nije vaša nego neka druga, često i iz drugog dijela svijeta. Ovo “nemoguće” uzmite s rezervom jer na internetu ništa nije nemoguće i tko vas želi hakirati, hakirat će vas. Ali, da..pod pretpostavkom da niste baš na meti vrhunskih hakera, u što sumnjam, VPN će vam biti dovoljna zaštita od svih ostalih internetskih opasnosti kao i zgodan softver koji će vam pomoći u svakodnevnom korištenju interneta.

Koje su prednosti VPN-a?

Bit ćete anonimniji na internetu jer vaša IP adresa kao ni stranice koje posjećujete neće biti više nikome vidljive.

Bit ćete sigurniji na internetu jer kriptirani tunel drži podalje hakere i internetske opasnosti pa će vaš uređaj biti manje ranjiv na napade.

Bit ćete slobodniji na internetu iz razloga što koristite različite IP adrese pa imate mogućnost posjetiti i stranice koje su blokirane ili kojima inače ne biste mogli pristupiti.

Kako VPN pruža zaštitu?

VPN pruža zaštitu jer kriptira sav vaš internetski promet čak i prije nego što dođe do VPN servera. Također vodi vaše podatke kroz sigurni VPN tunel što otežava drugima, poput hakera i vlade, da presretnu vaše podatke i koriste se njima.

Kada koristite javni wi-fi, zaista je preporučljivo koristiti VPN. Točnije, ako se morate spajati bilo gdje na internet, a da to nije kod vaše kuće (iako bih preporučila VPN i za kućnu upotrebu), koristite VPN, nećete požaliti, a mogli biste ako ga ne koristite.

Koristite li VPN postajete anonimniji i zaštićeniji jer vaša IP adresa neće biti javno vidljiva dok surfate internetom. Vaša osobna IP adresa bit će skrivena, točnije promijenjena u IP adresu VPN servera.

Kad surfate bez VPN-a drugi mogu povezati ono što radite na internetu s vama preko vaše lokacije do koje se dolazi putem IP adrese. Vaš pružatelj internetskih usluga, vlada i web stranice koje posjećujete mogu vidjeti sve što radite online. Ne znači da vas prate i špijuniraju ali mogu, ako to žele.

Kada koristite VPN vaše online aktivnosti se mogu povezati s VPN  serverom ali ne konkretno s vama, osim u slučaju da ste ulogirani na web stranici koju posjećujete sa svojim podacima. Mnogi VPN servisi neće kontrolirati i pratiti što radite online niti će ikome otkriti vaše online aktivnosti. Iz tog razloga, jer vas se ne može identificirati i pratiti preko IP adrese, postajete anonimniji i sigurniji na internetu.

vpn-surfshark-online-sigurnost-internet

VPN pruža i više slobode jer se preko njega možete povezati sa serverima diljem svijeta pa kad se spojite na internet preko servera iz određene zemlje, imate pristup internetu kao da ste fizički stvarno u toj zemlji.

Ovo je jako korisno ako ste u nekoj zemlji u kojoj su ograničene internetske slobode, blokirane određene stranice, sadržaji ili pristup društvenim mrežama. Isto tako, ako imate Netflix pomoću VPN-a se možete spojiti na Netflix kao da ste u Americi i bez problema gledati njihovu verziju.

Kako radi VPN?

Kada pronađete pružatelja VPN usluga koji vam odgovara (moja preporuka je Surfshark), platite (jer najbolji VPN je onaj koji nije besplatan), preuzmete softver i instalirate ga na svoj uređaj. Podesite potrebne sigurnosne postavke, postavite sigurnu vezu i nakon tih nekoliko brzih i jednistavnih koraka možete početi anonimno surfati.

Kada se povežete na internet preko VPN događa se sljedeće:

  1. VPN softver na vašem računalu kriptira vaš podatkovni promet i šalje ga VPN serveru preko sigurne veze.
  2. Kriptirani podaci s vašeg računala su dekriptirani pomoću VPN servera.
  3. VPN server će otići na internet s tim dešifriranim podacima i primit će sav promet koji je zatražio korisnik.
  4. VPN tada opet kriptira podatke i šalje ih nazad korisniku (vama).
  5. VPN softver na vašem računalu (ili drugom uređaju) dekriptira dobivene podatke kako biste ih mogli razumjeti i koristiti.

kako-radi-vpn

VPN kriptira vaš podatkovni promet što otežava hakerima i vladama da ga presretnu i služe se s njim ili naštete vašem računalu ili podacima koje imate. Kada surfate preko VPN-a nećete osjetiti nikakvu razliku od običnog surfanja internetom. Veza neće biti sporija, ništa neće biti drukčije i nećete ni znati da imate uključen VPN.

VPN možete korisiti na Mac-ovima, Windowsima, Androidu ili iOS-u, a mnogi pružatelji VPN usluga već u svojim osnovnim paketima nude mogućnost spajanja više uređaja preko jednog VPN računa.

Zašto koristiti VPN?

Iako je razloga puno, ovo su tri najvažnija koja bi od skeptika mogli napraviti zagovaratelja korištenja VPN-a.

Anonimnost na internetu

VPN veza skriva vašu pravu IP adresu i lokaciju. Kada koristite VPN koristite IP adresu koja pripada VPN serveru na koji ste povezani. Naprimjer, želite se spojiti na moju stranicu preko VPN-a.

Vaš zahtjev za Orbis Marketing ide prvo prema VPN serveru i to kriptiranim putem. VPN tada radi zahtjev i otvara Orbis web stranicu, a vama vraća rezultat pa vidite željenu stranicu na način koji možete razumjeti (ovako kako je sada vidite).

Ako netko pokuša pratiti što radite, vidjet će samo da ste se kriptiranim tunelom spojili na VPN server ali neće vidjeti ni vašu pravu lokaciju, ni koju ste stranicu posjetili, ni koje ste sve podatke tražili na internetu.

Ukratko, neće vidjeti ništa i vaša online aktivnost je potpuno anonimna. Jeste li još paranoični? Što ako netko hakira VPN servis? Većina VPN pružatelja usluga ne čuva logove onoga što ste pretraživali pa ako ih i hakiraju opet neće ništa izvući o korisnicima VPN-a.

Idemo ovako, ako koristite internet, a koristite ga, onda morate znati da pružatelji usluga (A1, Tele 2, Iskon, T-com…) znaju što radite na netu. Znaju koju ste stranicu otvorili (čak i ako surfate inkognito), koliko ste je imali otvorenu, gdje ste otišli nakon toga, na što ste kliknuli, što skidate s interneta…

Ukratko, znaju sve o vama i ako vam to nije dovoljno na nabavite VPN onda ne znam što je.

Sigurnost surfanja na javnim mrežama

Javne mreže su opasne. Koliko vam se puta dogodilo da tražite wi-fi šifru u kafiću ili se spojite na besplatni net na aerodromu ili na ulici? Sigurno puno puta, a niste ni svjesni koliko ste se doveli u opasnost.

Kada surfate javnim internetom, vaš promet nije kriptiran i lako ga je presresti. Ukoliko ste na mjestu s puno ljudi (kafić ili aerodrom), virus s nečijeg laptopa može preko routera doći na vaš laptop. Osim toga, onaj tko je postavio javnu wi-fi mrežu ima i kontrolu nad njom, a to znači da može kontrolirati i vaše podatke i špijunirati vas.

Ako ste ikada kupovali na wi-fi vezi koja nije vaša kućna, dali podatke kreditne kartice, internet bankarstva, otvorili mail ili upisivali lozinke, doveli ste svoje podatke i sebe u opasnost.

Zaobilaženje cenzure i geografskih ograničenja

Idemo nazad na temu Netflixa i činjenicu da je američka verzija bolja. Onda je tu i Spotify koji nam uopće nije dostupan, a s VPN-om odjednom je. Puno je web stranica koje zbog raznih politika ne rade kod nas ili u drugim dijelovima Europe.

Odete li turistički u Kinu bit ćete blokirani na mnogim stranicama uključujući YouTube. Negdje se nećete moći ni spojiti na svoje profile društvenih mreža ili na Google jer ga je tamošnja vlada zabranila.

Što onda? VPN, naravno. Jednostavno promijenite svoju virtualnu lokaciju i na konju ste. Ili na YouTube-u, svejedno.

Surfshark

Tražite li me preporuku onda ću vam reći da je najbolji VPN onaj koji i ja koristim, a to je Surfshark. Ne samo što omogućuje da s jednim računom spojite neograničen broj uređaja, da imate Netflix bez ograničenja, ugrađeni ad-blocker i podršku 24/7 nego sve to košta i samo $1.99 mjesečno što je uvjerljivo najjeftinije od svih VPN servisa na netu.

Na linku koji slijedi možete kupiti ovaj super VPN po promotivnoj cijeni na sniženju od 80% i bez obaveza jer prvi mjesec imate besplatno, a nakon toga možete otkazati bez plaćanja.

Surfshark VPN

Što vas još zanima o VPN-u i sigurnosti na internetu?

Potpis

5 responses to “Što je VPN i zašto vam je potreban?”

  1. Tek mi predstoji upoznavanje s VPNom na Linuksu.
    Baš zbog problema s privatnošću, plaćanjem i hakovanjem svih živih programa napustila sam Vindouz. Čak, čini mi se da je Win10 najgori OS koji postoji, pogotovo kad moraš da ga koristiš zbog posla, a privatno koristiš Linux Mint 19.3 Cinnamon 🙂

    Like

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: