Što sve Google zna o meni?

Možda ste dobri u čuvanju tajni. Možda ste toliko misteriozni da ni vlastita obitelj i prijatelji ne znaju puno o vama. Možda biste mogli biti špijun ili tajni agent koliko ste dobri u maskiranju i prikrivanju tragova. Možda nitko ništa ne zna o vama.

Osim Google-a, naravno. Koliko god bili dobri ili mislili da ste dobri, uvijek postoji netko tko zna sve i od koga ništa ne možete sakriti, a to je dobri, stari, kućni prijatelj Google. Da, Google zna sve, Google ne možete zavarati ni prevariti. Google-u ne možete muljati, a još mu manje pobjeći.

Koliko god bili brzi, Google će biti ispred vas barem nekoliko koraka da vam servira personalizirane oglase, ako ništa drugo. Ili vam ponudi video po ukusu na YouTube-u. Ili vam se javi Google asistent(ica) koji želi malo popričati s vama.

Čak i ako želite tajno pobjeći iz zemlje i promijeniti identitet, osim ako pretrage i aranžmane ne radite na dark webu, velika je šansa da vas se lako može otkriti jer Google zna sve što radite, a možda vam i ponudi lutriju za zelenu kartu u SAD-u, broj imigracijske službe u južnoj Americi ili agenciju za nekretnine na Trinidadu i Tobagu.

Oko Google-a i njihove liberalne politike baratanja osobnim podacima korisnika dugo se već debatira ali ništa se konkretno ne postiže jer, možemo biti optimistični i raspoloženi da se borimo za pravdu, ali velike korporacije nikada nećete pobijediti.

Google, kao jedna od mega korporacija, pretvorio se od pretraživača u skupljača podataka svojih korisnika na kojima zarađuje milijarde i svakodnevno profitira, zajedno sa svojim partnerima koji korisnicima, vama i meni, pokušavaju u najmanju ruku servirati personalizirane oglase i potaknuti nas na kupovinu.

Neovisno o tome jeste li paranoični ili ne, moglo bi vas iznenaditi što sve Google zna o vama, količina informacija koju je prikupio kao i točnost podataka kojima raspolaže.

Želite li vidjeti što sve Google zna o vama? Idemo!

google-sto-google-zna-o meni

Google zna tko ste

Google skuplja toliko podataka da ima prilično dobru (i točnu) sliku oko toga tko ste pa čak i kako izgledate. Google zna:

  • Vaše puno ime i prezime, dob, spol, broj telefona i naravno e-mail jer koristite Gmail. To su sve podaci koje ste im dobrovljno dali u trenutku otvaranja računa.
  • Kako izgledate – u slučaju da uploadate svoje slike na Google Photos omogućujete Googleu da na vama vježba svoj AI softver za prepoznavanje lica, a samim time i vidi kako izgledate.
  • Kako vam zvuči glas – koristite li Google Assistant? Jako zgodan dodatak koji može puno pomoći ali isto tako i snima vaš glas i razgovore kada je koristite.

Google zna sve o vašim ukusima i o tome što volite, a što ne

Google-ov poslovni model se bazira na tome da skuplja podatke o svojim korisnicima i pokušava predvidjeti njihovo ponašanje. Google zato koristi gotovo svaku platformu koju ima kako bi o vama skupljao podatke i pratio što volite, a što ne.

Prikupljeni podaci kreiraju prilično točan profil korisnika koji Google može unovčiti tako da vam servira personalizirane oglase. Na taj način Google zarađuje. Što Google zna o vama?

  • Filmove i serije koje volite i gledate, glazbu koju slušate, vrstu hrane jedete i recepte koje isprobavate, političke poglede, jeste li zdravi ili patite od koje bolesti, što pijete, koje ste religije…i brojne druge podatke, a koje skuplja preko rezultata vašeg pretraživanja na Chrome-u, YouTube-u, aplikacijama koje koristite i drugim platformama kojima se služite.
  • Gdje se nalazite, gdje sve idete, gdje putujete i koja su vam omiljena mjesta kao i rute kojima se služite jer, naravno, koristite Google Maps koji bilježe svaki vaš korak čim ih otvorite.
  • Vaše potrošačke i kupovne navike – kupujete li preko Chrome-a onda Google zna sva mjesta na kojima kupujete ili ste kupovali u prošlosti, kao i što ste kupili. Preko fotografija i slika koje ste gledali ili pretraživali zna i koji su vam omiljeni brendovi.
  • Razinu vaše fizičke aktivnosti – u slučaju da koristite Google Fit, Google zna koliko ste sportski tip, čime se bavite, koliko često i kojim intenzitetom.

Google zna gdje se nalazite, gdje živite, gdje radite i gdje se krećete

Google je zloglasan po praćenju lokacije svojih korisnika, a to radi preko svojih popularnih servisa i aplikacija, konkeretno Google Maps i Waze-a. Čak i ako onemogućite praćenje lokacije na ovim servisima to ne znači da vas Google neće moći pratiti i neće znati gdje se nalazite.

Google koristi funkciju koja je duboko skrivena u vašim postavkama, a zove se Web & App Activity te šalje Google-u signale o vašoj lokaciji svaki put kad koristite aplikacije ili servise u vlasništvu Google-a (za mnoge ni ne znate da su u njihovom vlasništvu, a svakodnevno ih koristite) na nekom od svojih uređaja i gadgeta.

Veliki krivac za praćenje su i Google Photos. Google koristi AI kako bi složio vaše slike u albume na način na analiziraju meta-podatke i geo lokaciju vaših fotografija. Na taj način dobivaju gotovo savršeno preciznu sliku o tome gdje se nalazite i na kojim se lokacijama krećete.

Tako Google zna:

  • Vašu trenutnu lokaciju kao i povijest vaših lokacija, posebno ako imate omogućenu opciju praćenja lokacije što možete provjeriti na Timeline linku.
  • Vašu kućnu adresu i gdje radite. Postoji mogućnost da ste te podatke sami, nesvjesno, dali Google-u preko Waze-a ili Google Maps. Čak i ako niste, Google ih lako može identificirati kao kuću i posao analizirajući vrijeme koje provodite na lokacijama kao i prema podacima koje pretražujete i aktivnostima kojima se bavite na dotičnim lokacijama.
  • Vaša putovanja i destinacije koje ste posjetili, a sve preko Google Photos i Google Maps. Google čak može pogoditi vaše sljedeće putovanje analizirajući slike i podatke koje ste pretraživali na Chrome-u i podacima potvrde letova ili hotela koje ste dobili na svoj Gmail.

Google zna tko su vaša obitelj i prijatelji

Google se trudi saznati sve o vama pa tako i tko su osobe s kojima provodite najviše vremena i u kakvim ste odnosima. Softver za prepoznavanje lica ne prepoznaje samo vaše lice nego i lica vaše obitelji i prijatelja kao i kućnih ljubimaca. Google koristi kalendar, Hangouts i Gmail kako bi saznao s kim komunicirate, što komunicirate, koliko često, koliko se često i gdje viđate…

Google zna vašu YouTube povijest

Ništa nije sveto na Google-u, još manje je tajno, pa tako Google zna i što radite na YouTube-u. Gledate li videe na YouTube-u dok se ulogirani na svoj Google račun morate znati da je Google zabilježio svaki video koji ste pogledali, na koji ste kliknuli kao i svaki pojam koji ste pretraživali.

Povijest na YouTube-u Google-u može otkriti puno toga o vama – što volite, koji su vam interesi, koje jezike govorite, što vas zanima, gdje putujete ili želite putovati, što ste po zanimanju…

Internet je ljepljiv…

Internet je poput ljepljive trake. Sve što ste ikada napravili na njemu ostalo je negdje zabilježeno. Zamislite to ovako, ako je Google pauk onda je Chrome njegova mreža. A u mrežu se hvata sve što možete i ne možete zamisliti.

Google Chrome bilježi apsolutno sve što ste ikada pretražili, sve stranice na kojima ste bili ili ih spremili u bookmarks, svaki YouTube video koji ste pogledali, svaki oglas na koji ste kliknuli, koliko lozinki Chrome popuni umjesto vas…

Google zna:

  • sve što ste ikada pretraživali koristeći Google pretraživač ili YouTube
  • vašu povijest na YouTube
  • koliko ste pretraga imali ovaj mjesec (i svaki mjesec zapravo od početka korištenja Google-a)
  • svaku web stranicu na koju ste kliknuli
  • svaku web stranicu koju ste spremili u bookmark
  • svaku adresu i pojam koji ste upisali u tražilicu
  • svaki Google Chrome Tab koji vam je bio otvoren ili je otvoren na nekom uređaju
  • koliko ste Gmail konverzacija imali
  • koje ste aplikacije preuzeli s Play Store ili Chrome Web Store
  • postavke vašeg Chrome pretraživača
  • ekstenzije Chrome Web Store-a
  • korisnička imena i lozinke koje ste dali Chrome-u da zapamti
  • sve stranice na kojima niste dali Chrome-u da zapamti lozinke i korisnička imena

Zašto Google skuplja informacije o vama?

Pitate li Google zašto skuplja sve te podatke o vama odgovor će glasiti – kako bismo vam pružili brže, bolje i kvalitetnije korisničko iskustvo. I tu prestaje svaka priča, barem što se njih tiče.

Google tvrdi od prvog dana da što više podataka skupi o svojim korisnicima, bolje služi njihovim osobnim potrebama, čini cjelokupno online iskustvo boljim i kvalitetnijim, a povećava i korisničku sigurnost.

Google također koristi vaše podatke kako bi:

  • preporučio YouTube videe
  • ponudio bolju responzivnost Google Maps
  • produktivniju Google Assistant
  • auto-complete opciju na pretraživaču
  • brzo i jednostavno te personalizirano Google pretraživanje
  • servirao vam personalizirane oglase koji bi vas mogli zanimati

Na koje načine skupljanje podataka može negativno utjecati na vas?

ingternet-sigurnost-pretrazivanje-google

Hakiranje

Ako netko hakira podatke koje Google ima o svojim korisnicima, te podatke može upotrijebiti na razne načine od kojih vam se ni jedan neće svidjeti. Iako velike korporacije poput Google-a i Facebook-a neprestano traže i pronalaze načine poboljšavanje sigurnosti podataka, ti podaci se, s vremena na vrijeme, ukradu.

S obzirom na sve što Google o vama sprema i zna, nikako ne bi bilo zgodno da ti podaci dođu u pogrešne ruke.

Vaša kuća na Google Maps

Google Street View stavlja vašu lokaciju na internet svima koji je žele vidjeti i ometa privatnost i mir ljudi bez njihovog znanja ili odobrenja. Samo upišite svoju adresu u Google Street View i bez problema ćete pronaći svoj dom, snimljen na datum kada je Google auto prošao pored s kamerom.

U zadnje vrijeme sve popularniji postaju Smart Homes ili pametni domovi. Ne zezam se kad kažem da ćemo za manje od 10 godina svi imati pametne kuće i stanove koji će nas špijunirati na sve strane i kad god stignu.

Koristite li već Google Home personal assistant onda morate znati da Google zna kada palite i gasite svjetla, namještate temperaturu, alarm, pišete popise za kupovinu i druge detalje. Sasvim novi nivo špijuniranja, zar ne?

Oglašavanje

Znam, oglašavanje je sve napornije i nasilnije i ljudi sve više koriste ad blockere. Jeste li se ikada zapitali kako je moguće da vas personalizirani oglasi prate po internetu? Kako je moguće da jučer bezveze kliknete na crvenu haljinu na Asosu, a danas vas bombardiraju crvenim haljinama u svim dizajnima i brendovima?

Oglašivači zarađuju na vama, Google zarađuje od oglašavanja…win-win situacija za sve osim za vas. Što više znaju o vama i prikupe više korisnih informacija, lakše i brže vam serviraju oglase koji bi vas mogli zanimati.

Mnogi odrasli su već otporni na njih ili koriste ad blockere ali djeca…djeca su sasvim drugi problem.

Prodaja osobnih podataka oglašivačima

Google se možda i ne bi doveo u nezgodnu situaciju da se otkrije da prodaju osobne podatke oglašivačima ali aplikacije nemaju ništa protiv toga, štoviše, često i prakticiraju to kao metodu zarade.

Ako je aplikacija koju preuzmete na telefon s Play Store-a besplatna, velika je mogućnost da prodaje vaše podatke oglašivačkim kompanijama, a da ste vi na to pristali u trenutku kad ste preuzeli aplikaciju i kliknuli na sva ona dopuštenja koja ni ne čitate.

Prodaja podataka korisnika je zapravo najpopularniji i najbrži način zarađivanja aplikacija.

Izbjegavanje Google-a

Neki namjerno izbjegavaju sve povezano s Google-om baš iz razloga prikupljanja podataka i praćenja ali nisu ni svjesni što je sve u vlasništvu Google-a i da ne nosi sve Google ime.

Blogger, Waze, YouTube, Picasa, Tenor (GIF-ovi) i Fitbit samo su neki servisi, platforme, aplikacije i biznisi u vlasništvu Google-a i koji za njih uredno skupljaju vaše podatke. Lista je dugačka ali zaključak je kratak – Google-u ne možete pobjeći.

Da, činjenica je da je Google od pretraživača postao Big Brother interneta koji sve gleda, sve prati i sve zna, a mi korisnici kao da smo u Trumanovom Showu u kojemu nismo ni svjesni da nas stotine tisuća očiju prati, promatra i bilježi svaki naš korak i potez.

Google je pomogao da se razvije internet kakav danas poznajemo, koristimo i volimo. No, to sve dolazi uz određenu cijenu – cijenu osobnih podataka i to u većoj mjeri nego što možete zamisliti.

Naravno, postoje strategije i mjere koje možete poduzeti kako bi Google skupljao što manje toga o vama ili izbjegavati Google i njegove servise ali što ste točno postigli? Ništa osim što ste si malo zaklomplicirali život i svoje podatke dali u ruke drugog tehnološkog diva poput Apple-a ili Microsofta.

Rješenje? Nema rješenja. Možete u potpunosti izbjegavati internet i vratiti se u kameno doba ili odgovornije surfati, anonimnije i koristiti VPN.

Jeste li zabrinuti radi svega što Google zna o vama?

Potpis

3 responses to “Što sve Google zna o meni?”

Create a website or blog at WordPress.com