internet

Kako povećati anonimnost na internetu i sigurnije surfati?

Internet je zanimljiv. Što više znate o njemu, sve vam je jasnije kako su neke stvari na njemu kontradiktorne. Pa je tako uvriježeno mišljenje (posebno kada je o trolovima riječ) kako je internet mjesto koje garantira anonimnost što je, na neki način, i točno.

S druge strane, internet je sve samo anoniman i ako netko želi nešto saznati o vama, a zna kako hoći do tih podataka (posebno ako je o hakerima riječ), doći će do njih. Uz više ili manje muke ali, ovisno o znanju, doći će do željenih informacija.

Ne trebate ni biti haker da biste saznali neke podatke o ljudima s kojima, na primjer, živite i dijelite laptop ili da biste otkrili što Google zna i misli da zna o vama. Želite li vidjeti što Google zna, predlažem da to saznate ovdje: Što sve Google zna o meni?

Što god radili na internetu i neovisno o koje ga svrhe koristili – za posao, kupovinu, društvene mreže, gledanje filmova, YouTube, igranje, pretraživanje…internet nudi određenu dozu anonimnosti kao i apsolutni nedostatak privatnosti, posebno kada je riječ o podacima koje o svojim korisnicima skupljaju korporacije poput Facebook-a i Google-a.

Anonimnost nam je nadohvat ruke ako želimo, na primjer, na društvenim mrežama ili na raznim portalima i forumima glumiti trolove i svađati se. Lako je otvoriti lažni profil i pisati sve ono što ni u ludilu ne bismo izjavili glasno i pred ljudima koji nas gledaju.

No, na internetu nikada ništa nije potpuno anonimno i većina korisnika se oslanja na osnovne sigurnosne postavke te nisu ni svjesni količine informacija koju ostavljaju čim se spoje na internet.

Na internetu se sve svodi na anonimnost ali i na nedostatak anonimnosti. Nemoguće je postići potpunu anonimnost, osim ako ne želite zaplivati vodama Dark Weba. Ipak, postoje određene metode i mjere koje možete poduzeti u slučaju da želite popraviti i poboljšati svoju online sigurnost.

Kako biti anonimniji i sigurniji online?

Incognito pretraživanje

Znate li što je incognito ili privatno pretraživanje? Način surfanja internetom pri čemu koristite isti pretraživač koji inače koristite (npr. Safari ili Chrome) ali sve radnje obavljate u posebnom incognito ili privatnom prozoru.

incognito-mode-pretrazivanje

Zašto biste surfali incognito? Zato što vaš pretraživač zna sve što radite, tražite i sve to vrijedno bilježi. Zato, kada otvorite pretraživač često možete vidjeti ili dobiti opciju da se lako i brzo spojite na web stranice koje ste već posjetili.

Osim što vaš pretraživač zna puno o vama i o mjestima na kojima provodite vrijeme na internetu, ukoliko dijelite laptop, postoji velika mogućnost da ne želite da svi znaju što radite pa čak i ako ne pretražujete nikakve škakljive stranice i pojmove. Svatko ima pravo na anonimno surfanje.

Incognito surfanje ne garantira apsolutnu anonimnost i vaš internet provider može unatoč incognito modu vidjeti što radite. Tko ne može? Ne mogu drugi koji koriste vaš laptop jer vaše pretrage neće biti nigdje zabilježene.

Kako surfati incognito na Safariju:

  • otvorite Safari
  • kliknite na File
  • izaberite New Private Window

Kako surfati incognito na Chrome-u:

  • otvorite Chrome
  • klik na 3 okomite točice u gornjem desnom kutu
  • izaberite New Incognito Window

Dobra je ideja i svakih nekoliko dana ili tjedana (najbolje jednom tjedno) brisati cookie i povijest pretraživanja (history) jer cache, između ostalog, može čuvati i privatne informacije poput podataka o kreditnoj kartici i plaćanju, osobnih podataka, lozinki i sličnih detalja za koje ne želite da dođu u pogrešne ruke.

Anonimni browser

Google nije jedino što vas dijeli od ljepote surfanja internetom, pa ako ste zabrinuti radi količine informacija koje Google skuplja i zna o vama, možete promijeniti browser, a dobra alternativa je DuckDuckGo.

Možda nije toliko napredan kao Google ali dovoljno je dobar da zadovolji sve pretraživačke potrebe, prikazuje rezultate pretrage baš kao i Google, a sve to na brz i kvalitetan način.

Puno je još anonimnih browsera na internetu koji nude veću ili manju sigurnost i privatnost pa, ako ste zainteresirani za njih i spremni odbaciti Google, pretražite i isprobajte što se nudi dok ne pronađete onaj koji vam se sviđa i odgovara vašim potrebama.

Investirajte u kvalitetan VPN

Ako slučajno ne znate što je VPN, možete to saznati ovdje: Što je VPN i zašto vam je potreban? Ukratko, kada je riječ o informacijama, apsolutno sve što radite na internetu može se pratiti preko vaše IP adrese.

IP adresa je fizička adresa koju koriste web stranice kako bi komunicirale s vašom mrežom. Iz tog razloga, želite li anonimno pretraživati i surfati internetom, morat ćete sakriti svoju IP adresu.

Virtual private network ili VPN je servis koji pomaže da zamaskirate svoju pravu IP adresu na način da vam dodjeljuje virtualnu IP adresu na drugoj lokaciji. Na aplikaciji VPN-a koji imate možete izabrati zemlju pa čak i grad iz kojega će mreža dobiti podatke u vašoj IP adresi.

Osim anonimnosti i sigurnosti surfanja, VPN je odličan za pristupanje zabranjenom sadržaju u vašoj zemlji ili nekoj drugoj zemlji u kojoj se nalazite. Sigurno znate da se Netflix razlikuje svojim sadržajem u Europi i Americi, da je BBC-jev iPlayer dostupan samo u UK i da je u nekim zemljama blokiran Facebook ili Twitter.

VPN može zaobići takve restrikcije i pomoći vam da bezbrižno surfate ali i pristupate sadržaju kojemu, zbog lokacije, ne biste mogli pristupiti. Kako to obično biva, ništa što je dobro nije besplatno pa je tako i najbolji VPN onaj koji nešto košta, a ne oni koji obećavaju svašta za besplatno.

Moja preporuka? Surfshark koji nudi sve za samo $1.99 mjesečno (13.15 kuna ili 1.74 eur mjesečno) što je prava sitnica s obzirom na sve opcije koje ima poput ad-blockera i neograničenog broja uređaja koje možete spojiti na samo jedan račun.

Surfshark trenutno možete kupiti po posebnoj promotivnoj cijeni na ovom linku: Surfshark VPN ponuda.

Tajni email

Često vas određene web stranice traže da se registrirate svojim mailom, što i napravite bez prevelikog razmišljanja. Takve stranice, čak i ako su poznate, često nisu sigurne (ili nisu dovoljno sigurne) i ponekad se dogodi da hakeri pristupe vašim podacima i prodaju vašu mail adresu spamerima koji će vas onda bombardirati sadržajem koji ne želite vidjeti.

Što je s Gmailom? Iako koristi HTTPS i sadrži SSL certifikat pomoću kojega kriptira poruke, na Google-u nikada ništa nije 100% privatno pa tako ni mail. Štoviše, i sam je Google priznao da čitaju mailove svojih korisnika kako bi bolje targetirali i prilagođavali oglase.

Ako vam, iz nekog razloga, mail treba samo u kratkom vremenskom periodu, dobra je ideja uzeti privremeni mail. Guerrilla Mail nudi privatnost u obliku brisanja svih mailova nakon sat vremena od primitka.

Morate se samo brzo i jednostavno registrirati, a Guerrilla Mail je besplatan za korištenje.

Još je bolja ideja Proton Mail sa sjedištem u Švicarskoj. Besplatan je, iako možete donirati određenu svotu i na taj način platiti usluge. Bave se kriptiranom komunikacijom i hvale se sigurnošću i zaštitom korisničkih podataka, a s ciljem sigurnog i ugodnog interneta i surfanja.

Dark web i Tor

Naravno, uvijek možete isprobati i dark web i Tor pretraživač, poznat po svojoj anonimnosti. Da, Tor i dark web su zloglasni. Često ih se povezuje s opasnim, ilegalnim i tamnim online aktivnostima što nije daleko od istine.

Istina je i ta da ga, radi sigurnosti i anonimnosti koju nudi, često koriste aktivisti, novinari, znanstvenici i drugi “normalni” ljudi diljem svijeta koji se bave osjetljivim podacima za koje ne žele da padnu u pogrešne ruke ili im je samo potrebna anonimnost radi posla kojim se bave.

Poznat i kao “onion router” Tor čini mreža kompjutera povezanih po cijelom svijetu. Kada ga dodate u svoj pretraživač, Tor preusmjerava sav izlazni web promet preko te mreže.

Kada dođete do svoje tražene destinacije, čini se kao da ste svake minute na drugom mjestu na svijetu što praćenje čini nemogućim, a surfanje sigurnijim.

cvijeće

Treba li biti paranoičan na internetu? Paranoja nije nikada dobra stvar, ni u online, a ni offline svijetu. Ipak, činjenica je da internet može biti opasno mjesto i da su cyber napadi česti, štoviše, događaju se svake sekunde u cijelom svijetu.

Čak i ako niste pretjerano zabrinuti za neke svoje osnovne podatke, ne smetaju vam oglasi, a ni spam, a još vam manje smeta hoće li netko od ukućana vidjeti na kojim sve stranicama surfate, dobro je voditi računa o sigurnosti posebno ako kupujete na internetu, upisujete lozinke na stranicama na kojima ste registrirani i koje imaju podatke vaše kreditne kartice te ukoliko se ulogirate na profile društvenih mreža jer su to mjesta na kojima se može prikupiti puno podataka o korsinicima.

Jeste li zabrinuti za anonimnost i sigurnost na internetu?

Potpis

1 komentar

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: