Kako snimiti ekran na iPhone-u i i iPad-u

Screen recording ili snimanje ekrana često je korisno ukoliko želimo nešto zabilježiti za kasnije, pokazati nekome nešto što se u tom trenutku događa na ekranu ili napraviti tuturial.

I dok ima puno softvera i aplikacija koje služe za snimanje ekrana, mnogi zaboravljaju da iPhone i iPad imaju ugrađenu opciju snimanja ekrana koja je došla s iOS 11. Ne samo što možete snimiti sve što je na ekranu, nego možete zabilježiti i zvučni zapis preko mikrofona što je odličan dodatak.

Kako snimiti ekran na iPhone-u i iPad-u?

  • idite u Settings – Control Center – Customize Controls – klik na zelenu ikonu + koja se nalazi pored Screen Recording
  • povucite Control Center (ako iPhone nema Home button povucite od gore prema dolje, a ako iPhone ima Home button onda povucite od dolje prema gore)
  • klik na ikonu za snimanje ekrana kako biste počeli snimati i duže je držite kako biste uključili ili isključili mikrofon
  • klik na crveni indikator koji se nalazi u gornjem lijevom kutu iPhone-a ili gornjem desnom kutu na iPad-u prekida snimanje
  • ako ste ostavili originalne postavke ili izabrali opciju da snimka ide u fotografije (Photos) tamo ćete je i pronaći

Važno je za napomenuti da nakon što pritisnete opciju snimanja ekrana, dobit ćete dodatne 3 sekunde prije nego snimanje započne kako biste se eventualno mogli dodatno pripremiti. Ikona će pocrveniti kada snimanje počne.

iphone-ipad-kako-snimiti-ekran

Kada želite završiti sa snimanjem i spremiti zapis, potražite ikonu u obliku pilule koja se nalazi u gornjem lijevom kutu novijih modela iPhone-a i gornjem desnom kutu iPad-a.

snimanje-ekrana-apple

Nakon što kliknete na ikonu, kliknite na opciju Stop kako bi se snimanje prekinulo ili na Cancel ukoliko ste se predomislili i želite nastaviti snimati. Možete kliknuti na obavijest (banner) na vrhu ekrana da odete u Photos i pogledate što ste snimili.

Želite li upaliti ili ugasiti mikrofon za vrijeme snimanja, duže stisnite ikonu za snimanje. Duži pritisak na ikonu će pokazati i opcije za dijeljenje (npr. putem Messengera ili Zooma) ali vodite računa da ove opcije imaju dosta bugova jer dolaze od trećih strana.

iphone-ipad-apple-screen-recording

Potpis

%d blogeri kao ovaj: