casual friday

10 stvari koje mogu nedostajati samo klincima iz 90-ih

Imala sam sreću odrastati u 90-ima koje su, po mom mišljenju, bile fantastično razdoblje. Kad bih morala biti potpuno iskrena, vjerojatno mi je malo žao što nisam odrastala u 80-ima jer su (u mojoj glavi barem) bile još bolje.

No, kako kao i svaka osoba blago opsjednuta godinama ne želim biti ni dana starija nego što jesam, neću plakati radi činjenice što nemam 10 godina više nego što imam. A kao što sam rekla, mislim da su 90-e jedno od boljih desetljeća što je izjava s kojom će se mnogi složiti.

Iako se trudim ne biti staro gunđalo (sjećate se ona dva starca iz Muppeta?), često mi se dogodi da izjavim (i to stvarno i mislim) kako je zadnji dobar film snimljen u 90-ima, kako je moda 90-ih bila odlična, kako nema takve glazbe kao što je bila u 80-ima i 90-ima i općenito cijela vibra tog razdoblja je bila izrazito pozitivna i opuštena.

Možda zato jer nije još bilo interneta kakvog ga danas poznajemo. Možda jer nismo bili konstantno spojeni s monitorima i dostupni svima i u svakom trenutku. Možda jer smo imali više vremena za sitnice u kojima uživamo iako je dan i tada trajao 24 sata.

Tko zna zašto ali 90-e su imale neki poseban šarm koji je teško opisati onima koji to desetljeće nisu proživjeli i doživjeli, a koji se više nikada neće ponoviti. Možda i bolje, neke stvari je najbolje ostaviti u prošlosti kao lijepu uspomenu.

Zato idemo sada vidjeti koje su to bile super stvari u 90-ima, koje nam danas mogu i nedostajati, a koje će biti poznate samo klincima iz 90-ih. Spremni?

videoteka

Videoteka

Oduvijek sam bila potpuno luda za filmovima i gledala sam ih u nenormalnim količinama. Štoviše, kad sam bila klinka velika mi je želja bila imati svoju vlastitu videoteku. To mi je, na neki način, bila rana biznis ideja.

Naravno, profit u tom planu nije bio ni na zadnjem mjestu. Jedini razlog zbog kojega sam željela imati svoju videoteku je jer sam bila opsjednuta filmovima, a tako bih ih mogla gledati non stop. Ili sam tako barem mislila.

Danas imam svoju vlastitu videoteku koja se zove Netflix i za koju plaćam mjesečnu pretplatu ali, iz nekog razloga, nema ni 50% čari kakve su imale prave videoteke. Mislim da više nikada neću osjetiti uzbuđenje radi filma kakvo sam osjećala petkom nakon škole kada sam išla posuđivati filmove za vikend.

cd-shop

CD Shopovi

Poput videoteke, bilo je nešto posebno u kupovini CD-a. Sjećate li se onog uzbuđenja kad idete kupiti cijeli album radi samo jedne pjesme koja vam se sviđa? A uzbuđenja listanja one knjižice što je dolazila uz CD na kojoj su često bile slike benda ili riječi pjesama?

Voljela sam odlaziti u CD shopove, gledati što je novo došlo, što bi mi se moglo svidjeti i što ću novo kupiti. Slažem se da je Spotify neusporedivo bogatiji od najboljeg CD shopa, a na YouTube-u nema čega nema, ali potpuno iskreno, nema tu vibru fizičkog odlaska i kupovine CD-a. Klinci iz 90-ih, slažete li se?

mtv

MTV

Kad smo na glazbi, ostat ću odmah na MTV-u . Vjerovali ili ne (a vjerojatno ne vjerujete ako niste 90’s baby) ali MTV je nekada bio odličan program. Fantastičan! Cijele generacije su odrasle na MTV-u i na glazbenim spotovima tog vremena koji su bili bolji od mnogih današnjih filmova i uopće se ne zezam kad to kažem.

U svakom slučaju, MTV je bio vrijedan gledanja. Čak i ako ste čekali 2 sata da napokon puste spot koji volite i najvjerojatnije želite snimiti na VHS, sve ono što su puštali u ta 2 sata nije bio gubitak vremena.

beverly-hills

Filmovi i serije

Ne znam, možda sam postala prestroga kada je riječ o filmovima i serijama. Možda mi se promijenio ukus. Možda sam toliko toga odgledala da mi je sve dosadilo. A možda je stvarno zadnji dobar film (serija) snimljen 90-ih, a nakon toga je nastupila suša.

Tko zna. Možda smo i toliko natrpani sadržajem sa svih strana da više ništa nema smisao. Ali, reći ću vam jednu stvar – u zadnje vrijeme sam reprizirala mnoge od obožavanih filmova iz 90-ih i da, još uvijek su jednako dobri kao i tada.

Tako da…možda je ipak u pitanju pad kvalitete ali mnogu garantirati da danas više nema tako dobrih filmova i serija kao što je bilo u 90-ima. I da, Beverly Hills 902010 je bio odlična serija!

novine-mediji-90-e

Časopisi

Ne sjećam se kad sam kupila zadnji časopis jer ono što me zanima pratim i čitam na internetu, a nekada obožavane modne i kozmetičke časopise pogledam na Instagramu. Mislim da sam zadnji časopis prelistala u avionu za Dubai, Forbes, i zaključila da je papirnata verzija stvarno žalosno i nepotrebno trošenje papira jer, zašto kupovati papir kad imaš sve online i to toliko više?

Kad sam bila klinka obožavala sam časopise. Zato jer nije bilo interneta i društvenih mreža. Gdje ćeš drugdje vidjeti poznate osobe, nove modne i kozmetičke trendove, vidjeti što je novo u filmskom svijetu ako ne u časopisu?

Moram li napominjati da je bio poseban osjećaj petkom nakon škole otići na kisok i kupiti novi časopis? I uživati u njemu i osjećaju cijelog vikenda pred sobom? Mislim da mi časopisi i danas nedostaju ali kao što sam rekla, uz internet ih se stvarno ne isplati kupovati.

moda-cher-clueless

Moda

Na moju veliku, veliku žalost, ipak sam bila malčice premala za modu 90-ih. Kad ste klinac onda vas mama oblači, a u tu modu definitivno ne spadaju poderane traperice, bodyji i chokeri. Ni ogromne zlatne naušnice. A ni doc Martnes. Možda se, eventualno, provučete s nekim otkačenijim lakom za nokte.

Na moju veliku sreću, moda 90-ih se vratila na velika vrata pa je tako grunge stil, iako ne tako dobar kao originalni, opet s nama pa ga napokon i ja mogu isfurati u nekoj svojoj verziji.

Ali, sjećam se kao da je danas bilo, kako sam s čežnjom gledala “velike cure” oko sebe i čekala dan kad ću se i ja moći tako obući.

sony-walkman

Walkman

Tko se sjeća walkmana? Obožavala sam svoj Sony i vukla ga svuda sa sobom. Mislim da ni jedan gadget nakon walkmana nije imao taj “cool vibe” poput njega. Osim toga, bio je i zgodan modni dodatak uz traper kombinezon i šiltericu preokrenutu naopako.

solitaire-microsoft-windows

Microsoft Solitaire

Obožavala sam solitaire. Igrala sam ga satima. Najdraže karte su mi bile one sa šišmišima, jer osim što sam vampirski tip šišmiši su i mahali krilima. Ne moram vam ni pričati na kakvim se kantama od kompjutera igrao taj solitaire (iako nisu bile kante za ono vrijeme). Ukoliko se dobro sjećate 90-ih onda sam sigurna da ste i vi odigrali barem jednu partiju, ako ne i više. Imam li pravo?

The Fresh Prince of Bel-Air

Mir, tišina i život s manje stresa

90-e su bile vjerojatno zadnje desetljeće u kojem su se djeca još igarala vani. Iako je to bio početak konzola i igrica, klinci su još uvijek dovoljno dobro znali kombinirati igranje pred monitorom i igru vani. Čini mi se da danas to ne znaju.

90-e su bile opuštene godine jer nije bilo mobitela i wi-fi mreže. Nitko vas nije mogao dobiti osim na fiksni telefon. Nije bilo telefoniranja na ulici. Nije bilo provjeravanja mailova i društvenih mreža. Jednom kad odete iz ureda više vas nitko nije mogao dobiti, a nije to ni pokušavao jer je nezamislivo bilo zvati ljude na kućni telefon u poslovne svrhe.

Bilo je više vremena jer, lakše je čitati knjige kad nemate oko sebe ometala pažnje poput mobitela, interneta, maila, Facebooka, Instagrama, Twittera, Netflixa i 500 kabelskih TV programa koje škicate jednim okom dok drugim pokušavate čitati knjigu koju ste počeli oko Božića.

shopping

Shopping

Nije shopping 90-ih imao više čari koliko je bilo manje stvari i manje izbora pa je apsolutno svaka sitnica pričinjavala nevjerojatno zadovoljstvo. Danas smo preplavljeni stvarima za sve ukuse i budžete.

Želite li skupu i dizajnersku robu, imate je koliko hoćete, online i offline. Brza i jeftina moda? Toga ima još i više. Lako je doći do stvari, još ih se lakše riješiti jer nam brzo dosade, još brže izađu iz mode i još ih brže zamijenimo novima koje će nas veseliti ravno 2 minute. Dok ne izađemo iz trgovine i poželimo nešto novo da nas razveseli.

cvijeće-motivacija

Što mi još pada na pamet? Planiranje gledanja TV-a jer su se stvari emitirale u određeno vrijeme. Danas se samo spojimo na Netflix i gledamo kada i što želimo. Nedostatak društvenih mreža i današnje moderne tehnologije koja, iako je korisna, činjenica je da se bez nje može živjeti, a i da je život vjerojatno i kvalitetniji.

90-e su bile sporije, opuštenije i ležernije. Nismo bili toliko preopterećeni (ne)potrebnim informacijama i to je bilo ok. Vijesti smo dobivali na TV-u ili u sutrašnjim novinama, a nije sve eksplodiralo na netu kao danas pa su i jutarnje novine pune zastarjelih informacija.

Informacije su dobra stvar ali previše informacija je dvosjekli mač. Iako smo odlično informirani, s tim informacijama dolazi i konstantna anksioznost i pritisak oko toga “što će se dogoditi sljedeće” kao i potrebom za još više i više novih informacija.

Svako vrijeme ima neke svoje prednosti i nedostatke. Sjećate li se vi 90-ih? Nedostaje li vam išta iz tog, ili nekog drugog, perioda?

Potpis

2 komentara

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: