11 zanimljivih činjenica o Barceloni

Barcelona je grad koji volim povremeno posjetiti, djelomično jer mi se sviđa opuštena i ugodna atmosfera, a djelomično jer je avionom iz Zagreba brzo, lako i prilično jeftino doći do nje.

Mediteranska ljepotica. Šarena, vesela, otkačena, cool i kozmopolitska savršeno je mjesto za ljetni odmor, posebno volite li “all in one” odmore. Barcelona nudi sve ono što možete poželjeti – plažu, grad, umjetnost, odličnu hranu i dobru zabavu.

Volite li putovati i istraživati svijet, preporučila bih vam odlazak u Barcelonu, a pokušajte je i doživjeti poput lokalca. To je iskustvo koje se stvarno isplati i koje ćete pamtiti cijeli život.

Barcelona spada među najpopularnije europske destinacije za odmor i gotovo da nema godišnjeg doba, a da nije puna turista iz cijelog svijeta. Možda i vi planirate posjetiti Barcelonu. Možda ste je već posjetili. Zanima me…jeste li znali ove zanimljivosti koje čine Barcelonu još posebnijom?

barcelona-plaza

Plaže u Barceloni su umjetne

Teško je zamisliti Barcelonu bez kilometarskih pješčanih plaža ali upravo je tako izgledala do 1992. godine. Prvi put sam posjetila Barcelonu ranih 90-ih i nije me oduševila svojim izgledom, što nije ni čudno jer se tada tek počela razvijati.

Obala Barcelone bila je industrijska na kojoj su bile nanizane tvornica do tvornice. More je bilo prljavo i smrdilo je, života u njemu nije bilo osim povremenih mrtvih riba, a pijesak je bio blatnjav i zagađen.

Olimpijske igre 1992. godine, koje su se održavale u Barceloni, zaslužne su za njenu transformaciju i novi imidž. Od grada bez plaža, Barcelona je u samo nekoliko godina postala svjetski poznata mediteranska ljepotica s čak 4.5 kilometara prekrasnih pješčanih plaža što je čini idealnom destinacijom ako vam je kupanje važno ali usput volite i vibru grada, zabave i kulture.

barcelona

Barcelona je opasna za vožnju

Barcelona je poznata po katastrofalnim prometnim gužvama ali i po neopreznim vozačima. Ima nešto u tome jer, vozeći se taksijem s aerodroma do hotela, više sam se puta zapitala bih li prije stigla pješice jer su vožnja i stajanje u gužvi počeli nalikovati torturi koja nikako da završi.

Na sreću, u hotel smo stigli u komadu iako prilično skuhani ali statistika kaže da se u Barceloni prometne nesreće događaju svakih 19 sekundi. Vikendima je to 10 nesreća u sekundi što ovaj grad čini sigurnijim za hodanje nego za vožnju autom.

Nađete li se u Barceloni, zaboravite na auto. Ne samo iz sigurnostnih razloga nego i zato što je grad divno prilagođen pješacima, a i najbolje ćete ga doživjeti šetajući i gubeći se u njenim prekrasnim gotičkim ulicama.

sagrada-familia-barcelona

Sagrada Familia se gradi duže od piramida

Egipatske piramide sagrađene su u samo 20 godina i to s primitivnim alatima. Sagrada Familia gradi se već 200 godina i još nije ni blizu kraju unatoč svoj modernoj tehnologiji. Skele, radnici, kranovi…to su prizori koje ćete vidjeti približite li se ovoj veličanstvenoj katedrali.

Završetak radova predviđen je za 2026. godinu ali nitko ne vjeruje da će to tako stvarno i biti. Uostalom, katedrala koja nije završena i koja se gradi već 200 godina na neki je način atrakcija sama za sebe. Tko zna, možda bi je i bilo šteta završiti.

barcelona-katalonija-putovanja

Barcelona je trebala imati Eifellov toranj

Zamislite da se slikate pored Eiffelovog tornja u Barceloni!!! Kako to ludo zvuči? “Što ti se najviše svidjelo u Barceloni? Hmmmm…Eiffelov toranj definitivno. Vidiš cijeli grad kad se popneš na njega!”

Tako bi zvučali razgovori da je Eiffelov toranj stvarno i završio u Barceloni. Ali nije. Gustave Eiffel želio je da mu toranj bude u Barceloni ali su ga odbili. Nije im se svidio i smatrali su da će samo nagrditi grad.

Eiffel je nakon te odbijenice ponudio toranj Parizu koji ga je prihvatio ali samo kao privremeni izložak koji će kasnije biti uklonjen. Ostalo je povijest.

park-guell-gaudi-barcelona

Park Guell nije trebao biti park

Ako ste posjetili Barcelonu onda ste vjerojatno bili i u parku Guell. Ja ga zovem čarobnim parkom jer se od onog šarenila i živopisne arhitekture, cvijeća i zelenila osjećam kao u bajci. Možda čak i u bajci na drugom planetu.

No, park Guell nije zamišljen kao park nego mu je namjena bila da u njemu žive ljudi. Gaudi i Guell su park zamislili kao vizionarski kompleks kuća u kojemu će stil života biti nešto sasvim novo, moderno i drukčije.

Kako to obično biva, nisu naišli na razumijevanje niti na investitore pa je ideja morala biti napuštena. UNESCO ga je 1984. godine uvrstio na svoju listu, a danas možete šetati i uživati u ovom čarobnom parku i diviti se Gaudijevim vizijama.

Da budem potpuno iskrena, voljela bih tamo živjeti. Čak sam si, prilikom zadnje posjete, pronašla i kućicu po ukusu.

Barcelona. Boulevard Ramblas.

La Rambla je zapravo pet ulica, a ne samo jedna

Prvi savjet koji ćete čuti prije posjete Barceloni je – čuvaj se La Ramble! Prevelika gužva, puno džepara. Kako god bilo, La Rambla je žila kucavica Barcelone i ne posjetiti je bio bi grijeh i potpuni promašaj. Volim La Ramblu i uživam u njoj svaki put kad se nađem u gradu.

Ono što mnogi nisu znali je sljedeće – La Rambla nije samo jedna ulica, ona glavna koju imate na umu kad čujete to ime. La Rambla ili Las Ramblas je zapravo 5 različitih ulica, točnije avenija – Rambla dels Estudis, Rambla de Canaletes, Rambla dels Caputxins, Rambla de Sant Josep i Rambla de Santa Mònica.

Svima je zajedničko što su prekrasne, što se nalaze u samom centru grada i što ćete u njima pronaći apsolutno sve što poželite, od kafića, restorana i trgovina do prekrasnih kadrova za fotografiju.

kolumbo-barcelona

Što gleda Kolumbo?

Jedan od tradicionalnih spomenika bez kojih Barcelona ne bi bila ono što je je spomenik Kristofora Kolumba koji je postavljen 1888. godine i diže se oko 60 metara u visinu odmah na početku La Ramble.

Problem kod kipa je u tome što se nitko ne može dogovoriti u što Kolumbo pokazuje. Najčešće je mišljenje da pokazuje u smjeru Amerike. Problem je u tome što je Amerika u drugom smjeru.

Neki misle da pokazuje prema Indiji, a drugi prema pučini kako bi ukazao svijetu na svoja postignuća. Drugi su uvjereni da pokazuje prema Genovi koja mu je rodni grad. Sigurno je samo to da se nitko nikada neće uspjeti složiti oko te teme.

barcelona-lgbt-pride

Barcelona je LGBT prijateljski grad

2005. godine Španjolska je postala 4. zemlja na svijetu koja je legalizirala homoseksualne brakove, a 2014. godine usvojili su zakon o homofobiji, točnije, protiv homofobije. Danas se smatra jednim od najboljih gradova za pripadnike LGBT skupine.

Osim toga, Barcelona se ponosi svojom živom i šarenom umjetničkom gay zajednicom kao i Pride festivalom koji se održava u 6. mjesecu.

barcelona-katalonija-spanjoslka

U Barceloni se govore dva jezika

Iako je katalonski jezik bi zabranjen kroz stoljeća, danas ga govori oko 9 milijuna ljudi, a čak ga i djeca uče u školama. Nije rijetkost vidjeti TV programe, posebno vijesti u Kataloniji na lokalnom jeziku, a često i ljudi, pa čak i osoblje u hotelima u Barceloni, međosobno govore na katalonskom.

Jeste li znali da je katalonski jezik sličniji talijanskom i francuskom nego španjolskom?

casa-mila-la-pedrera-barcelona

Casa Mila je živa

Još jedno Gaudijevo remek djelo, Casa Mila ili La Pedrera, zgrada je u art nouveau stilu i jedna je od zadnjih građevina koje je završio prije nego što se potpuno posvetio Sagradi Familiji.

Zbog svog izgleda, i jer je izgrađena od prirodnog kamena, mnogi je nazivaju živim organizom jer izgleda kao da diše i kreće se. Zanimljvo je i to da je Gaudi odlučio postaviti lift na svaki drugi kat ove zgrade jer je želio da se njeni stanovnici međusobno bolje upoznaju i druže na hodnicima.

barcelona-arhitektura

Jedini grad sa zlatnom medaljom

Barcelona je jedini grad koji je dobio zlatnu medalju za arhitekturu 1999. godine. Ovu nagradu svake godine, od 1848. godine, dodjeljuje društvo kraljevskih arhitekata u Britaniji, u čast kraljice.

Činjenica da je Barcelona dobila medalju za arhitekturu ne čudi jer je sam grad pravo arhitektonsko i umjetničko čudo koje privlači arhitekte i umjetnike iz cijelog svijeta koji u potrazi za idejama i inspiracijom uvijek i bez iznimke završe upravo u Barceloni.

potpis

 

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: