Društvene mreže

Instagram – kako otvoriti trgovinu za svoj biznis?

Vjerojatno ste već navikli da, pregledavajući Instagram, naiđete na post koji u sebi sadrži mogućnost kupovine. To su one slike koje, nakon što ih dotaknete, pokažu cijene proizvoda i opciju da ih kupite odmah i na licu mjesta.

Možda ste već nešto i kupili preko Instagrama, a možda imate i svoj biznis i voljeli biste prodavati svoje proizvode. Ljepota Instagrama je u tome što stvarno možete otvoriti trgovinu u samo nekoliko minuta.

Možda imate svoj biznis, fizički ili online, pa ga želite još dodatno proširiti na Instagram. Možda izrađujete nakit pa ga želite prodavati na Instagramu. Kako god bilo, želite li prodavati svoje proizvode, na Instagramu je to lakše nego ikada.

Dodate li etikete za shopping na svoje postove, Instagram će vas uvrstiti kao trgovca i u shopping dio svoje aplikacije što znači da vas može otkriti veći broj ljudi, kao i oni koji vas još uvijek ne prate i ne znaju za vas ali bi rado kupili ono što prodajete.

Dodavanjem etiketa dajete svijetu do znanja što prodajete, po kojoj cijeni i nudite mogućnost da kupci kupe vaše proizvode na licu mjesta, ne napuštajući aplikaciju jer svi znamo da se neće svi željeti spajati na vašu web stranicu i poduzimati dodatne korake ako ne moraju.

Kako postaviti trgovinu/Instagram shopping za biznis?

Kako biste mogli na ovaj način prodavati svoje proizvode na Instagramu, morate zadovoljiti sljedeće kriterije:

 • morate imati instaliranu najnoviju verziju Instagram aplikacije
 • morate imati poslovni profil
 • morate biti admin na Facebook stranici ili Business Manager profilu
 • morate prodavati isključivo fizičke proizvode
 • morate imati katalog proizvoda povezan s trgovinom na Facebooku

Korak 1: Povežite se s katalogom

Morat ćete povezati svoj Instagram profil s Facebook katalogom i imate dvoje mogućnosti da to napravite.

Opcija A: Koristite Catalogue Manager

Opcija B: Koristite Facebook Partner poput Shopify ili BigCommerce i jednostavno iskoristite postojeći katalog

Korak 2: Čekajte odobrenje

Facebook mora provjeriti vaš katalog kako bi vidio je li u skladu s pravilima i propisima, i ako je sve u redu, odobrenje bi trebalo doći u roku od 2 do 3 dana.

Korak 3: Omogućite Instagram shopping

Otvorite svoj profil na Instagramu i klik na hamburger meni. Izaberite Settings pa Business. Ukoliko imate odobrenje od Facebooka, vidjet ćete opciju Shopping. Klik na Continue, izaberite svoj katalog i potvrdite s Done.

instagram-shopping-tutorial

Korak 4: Kreirajte post ili story za shopping

Sada je vrijeme da objavite post i tagirate svoje proizvode kako biste ih ponudili na prodaju i nešto zaradili. Možete objaviti do 5 proizvoda po postu ili 20 proizvoda ako objavljujete više slika u jednom postu (carousel).

Instagram Story može imati samo jedan proizvod po storyju. Možete dodati etikete i cijene za shopping i na stare postove koje ste ranije objavili.

Nekoliko savjeta za uspješnu prodaju na Instagramu:

 • Kada dodajete etikete za shopping na post, vodite računa da je etiketa na proizvodu koji se prodaje, a ne na prostoru okolo. Imate li više etiketa na jednom postu pazite da se ne preklapaju i da su sve jasno vidljive.
 • Eksperimentirajte sa slikama i tagiranjem proizvoda dok ne pronađete dobitnu kombinaciju koja vam donosi rezultate.
 • Ne zaboravite tagirati i označiti proizvode na Instagram Stories.
 • Prema Instagramovim istraživanjima, tagiranje 2 proizvoda po postu donosi više angažmana i interesa.
 • Ne zaboravite da je tekst koji pišete uz post ono što prodaje proizvod pa se potrudite. Nije dovoljno samo objaviti sliku i nalijepiti cijenu na proizvode.
 • Redovno provjeravajte analitiku na Instagramu jer ćete saznati važne detalje vezane uz posao, za početak – tko su vam kupci i kada su najčešće na vašem profilu.

Spremni za prodaju?

potpis

%d blogeri kao ovaj: