casual friday putovanja

Idemo na antičko putovanje oko svijeta

Što radimo kad ne možemo putovati? Idemo na virtualno putovanje. Priznajem, nije isto kao pravo i ne može biti ni uz najbolju volju. Ipak, koliko god voljeli putovati i koliko god putovali, postoje neka mjesta koja ne možemo vidjeti u punom sjaju jer više ne postoje.

Naravno, riječ je o dalekoj povijesti, antičkim građevinama drevnih civilizacija koje su djelomično ili potpuno uništene i od kojih su uglavnom ostali temelji, ruševine ili razbacano kamenje.

Zahvaljujući arheolozima i arhitektima, danas se zna kako su te građevine nekada izgledale, a zahvaljujući modernoj tehnologiji neke od njih više ne moramo ni zamišljati, možemo ih vidjeti.

Stare kulture su bile nevjerojatne, posebno kad uzmemo u obzir s kakvim su primitivnim alatima i ograničenim znanjima raspolagali u to vrijeme. Unatoč tomu, u ta drevna stara vremena nastale su neke od najboljih i najdragocjenijih građevina o kojima se i danas uči na povijesti umjetnosti i od kojih nam zastaje dah pa i kad ih vidimo u ruševinama.

Ponekad je teško zamisliti kako je to sve izgledalo, pa kako ne biste morali zamišljati, a ako volite povijest, arhitekturu i povijest umjetnosti, danas idemo na malo umjetničko putovanje kroz vrijeme kako bismo vidjeli kako su izgledale neke od najpopularnijih zgrada starih kultura.

Partenon

partenon-atena

Partenon je antički hram u Ateni posvećen božici Ateni, a izgrađen je u 5.st.p.n.e. i smješten je na akropoli. Simbol demokracije, vrhunske arhitekture, povijesti i antičke Grčke, spada među najvažnije spomenike kulture.

Luksorski hram

luksor-egipat-putovanja

Luksorski hram je staroegipatski kompleks hramova smješten na obali rijeke Nil u gradu Luksor koji je nekada bio poznat kao Teba. Sagrađen je oko 1400 godine p.n.e.

Piramida sunca

piramida-sunca-meksiko

Najveća građevina u drevnom meksičkom gradu Teotihuacanu (rodno mjesto bogova). Piramida je dugačka i široka 225 metara, a visoka 75 metara. Vjeruje se da se na njenom vrhu nalazio hram koji je uništen dijelom zbog erozije izazvane vremenom, a dijelom zbog vandalizma.

Hadrijanov zid

hadrijanov-zid-velika-britanija

Hadrijanov zid dijelio je Britanski otok napola i bio je dug 120 kilometara. Gradio se 10 godina, 122. – 132. godine za vrijeme vladavine cara Hadrijana.

Jupiterov hram, Pompeji

hram-pompeji

Italija i talijanska umjetnost, koja je, po mom mišljenju i najbolja. Hram u Pompejima sagrađen u Jupiterovu čast, a od kojega su danas ostale samo ruševine i kojega, zahvaljujući tehnologiji, možemo vidjeti u punom sjaju.

Hram u Rimu

rim-italija

Kako bi izgledale rimske građevine i hramovi da su bolje sačuvani? Impresivno, zar ne?

Nohoch Mul piramida

piramida-meksiko

Antički grada Maya na Yukatanu dom je ove piramide, visoke 42 metra koja je u to vrijeme služila kao hram.

Zahvaljujući tehnologiji, put oko svijeta iz fotelje nikada nije bio jednostavniji (i jeftiniji). Slažete li se?

Potpis

 

%d blogeri kao ovaj: