Instagram Reels – novi dodatak na Instagramu sličan TikTok-u

Svako toliko Instagram izbaci nešto novo s čime će iznova zainteresirati i oduševiti svoje korisnike. Tako je i sada, Instagram je lansirao, na globalnoj razini, Instagram Reels – dodatak sličan TikTok-u s kojim planira ovoj popularnoj aplikaciji oduzeti dio kolača i sebi dovesti još više korisnika koji uživaju u kratkim videima sa specijalnim efektima.

Što je Instagram Reels?

Instagram Reels novi je način da snimite kratki video od 15 sekundi i na njega dodate glazbu, specijalne efekte, i brojne druge dodatke s kojima ćete ga urediti. Ako vam to zvuči poznato, razlog je možda u tomu što je Instagram još jednom ukrao ideju, ovog puta od TikTok-a (prvi put je “posudio” ideju Storyja od Snapchata i vrlo brzo postao popularniji od njega).

Ukoliko volite TikTok, uvjerena sam da ćete uživati i u Instagram Reels jer je riječ o vrlo sličnim tehnikama snimanja i uređivanja kratkih videa.

instagram-reels-1

Kao i na TikTok-u možete snimiti video od 15 sekundi, ubaciti mu glazbu i dodatke i podijeliti ga na Storyju, Explore Feedu i na novom Reels tabu koji će vam se pojaviti na profilu.

instagram-reels-2

Instagram Reels možete pronaći na Explore stranici Instagrama, a videi koji će vam se pojavljivati najvjerojatnije (još se ne zna sigurno) ovise o tipu sadržaja koji pratite, lajkate ili spremate.

instagram-reels-3

Kako napraviti Instagram Reels?

Instagram Reels je nova opcija na Instagramovoj Story kameri i nalazi se između normalnog “default” moda i Create opcije, odmah do Storyja.

instagram-reels-4

Na ovom ekranu možete izabrati glazbu (audio), efekte, brzinu i timer. Želite li glazbu, izabrat ćete audio ikonu. Možete izabrati između ponuđene glazbe ili možete koristiti svoj audio zapis tako što ćete snimiti Reels s njim.

instagram-reels-5

Izaberite brzinu svog videa klikom na ikonu Play.

instagram-reels-6

Izaberite koliko će dugački biti klipovi klikom na Timer. Kada postavite timer, pojavit će se odbrojavanje prije nego što započne snimanje.

instagram-reels-7

Na svoj Reels video možete dodati AR filtere i efekte. Možete koristiti već prije spremljene filtere ili pronaći nove odete li na “Browse Effects”.

instagram-reels-8

Kako biste snimili ili dodali video, možete ili držati dugme kamere (kao i na Storyju) ili uploadati postojeći stariji video iz galerije svog telefona. Izbor je na vama!

instagram-reels-9

Kao i na TikTok-u, možete prekidati i nastavljati snimanje svog videa od 15 sekundi tako što ćete stiskati i držati dugme za snimanje.

instagram-reels-10

Kad ste zadovoljni rezultatima, možete uređivati svoje video klipove. Možete pisati, crtati ili dodavati naljepnice i ostale efekte već poznate iz Instagram Storyja.

instagram-reels-11

Kada završite, možete dodati naslovnu (cover) sliku s video thumbnail-om ili neku već postojeću iz galerije telefona.

instagram-reels-12

Sada je vrijeme da podijelite svoj video sa svijetom. Možete ga dodati na Instagram Story, Explore Feed ili na novi Reels tab na svom profilu.

Imate li javni i otvoreni profil, Reels možete podijeliti u Explore gdje postoji opcija da ga otkrije i vidi veći broj ljudi. Reels možete podijeliti i u Feedu gdje će biti vidljiv vašim pratiteljima.

Kada podijelite Reel na Instagram Stories, Reel će se ponašati kao običan Story, neće se pojaviti na Explore niti na vašem profilu, i nestat će nakon 24 sata.

instagram-reels-13

I to je to! Vrlo jednostavno, zar ne? A sudeći po popularnosti Storyja, ne sumnjam da će i Reels postati obožavan dodatak Instagramu. Kada je Instagram lansirao Instagram Stories 2016. godine, koristilo ih je 150 milijuna korisnika.

Sada, gotovo 4 godine kasnije, Instagram Story koristi preko 500 milijuna ljudi i to svaki dan. Ako je suditi po tome, Instagram Reels očekuje sretna budućnost.

Imate li svoj brend ili samo želite postati popularni na Instagramu, sada je dobra ideja da počnete koristiti Reels dok mu popularnost još uvijek nije jako velika i dok ga ne koriste još svi. Kasnije će se biti puno teže istaknuti među milijunima drugih ljudi.

Neovisno o tome jeste li brend, biznis ili koristite Instagram samo iz zabave, Instagram Reels kreativna je opcija kojom možete začiniti sadržaj koji objavljujete na Instagramu.

Za sada je na njemu dostupan ograničen broj dodataka, efekata i GIF-ova ali za očekivati je, kako će mu rasti popularnost, da će se i to promijeniti u budućnosti pa će na Reels doći i napredne analitike kojima ćete moći pratiti performanse svojih Reels videa.

Za očekivati je da neće dugo trebati i prije nego što influenceri počnu surađivati s brendovima, pa ćemo sve više viđati brendirane i sponzorirane Reels videe, a očekuje se i opcija kupovine proizvoda direktno s Reels videa.

No, za sada, idemo uživati u još neiskvarenom, iskrenom i organskom obliku Reels videa od 15 sekundi, i zaključiti jesu li bolji od TikTok videa.

Što vi mislite o Instagram Reels?

Potpis

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: