YouTube Dislike, gdje je nestao?

Ako nemaš ništa lijepo za reći – šuti. To je neka vrsta mog osobnog mota koji mi se nekako logično nametnuo iako nisam nikada imala namjeru pronaći si osobni moto. Imate li vi svoj moto? Ako da, molim da mi javite jer me baš zanima.

Nikada nisam shvaćala potrebu nekih ljudi da vrijeđaju druge ljude ili komentiraju nešto što ih se osobno ne tiče. Koliko sam puta čula da netko nekome kaže kako mu baš dobro stoji ona kila viška koju je dobio od prošli put ili da netko izgleda bolesno jer je smršavio, a i ja sam, dok sam se intenzivno mazala ratničkim bojama (poznato i kao – šminkanje) nekoliko puta dobila zabrinuti upit jesam li možda bolesna, samo zato što taj dan nisam na sebi imala ratničke boje.

Mijenja li se perspektiva kada je negativan komentar ili čin upućen osobi koju ne poznajemo, odnosno, poznajemo je samo preko interneta?

Osobno mislim da se ništa ne mijenja ali znam da se mnogi neće složiti. Što je u potpunosti njihovo pravo. Palac gore za različita mišljenja, i još važnije – poštivanje različitih mišljenja! 

Biti zločesti prema ljudima online potpuno je jednako kada smo zločesti prema ljudima offline. Jedina je razlika u tome što smo online puno hrabriji jer smo skriveni iza monitora, u sigurnosti svojih trolovskih brloga, i usudimo se puno više nego kad stojimo pred osobom, u svojoj punoj veličini, gledamo je u oči i moramo izgovoriti nešto ružno ili zločesto.

No, gdje je granica između konstruktivne kritike i vrijeđanja osobe u online svijetu? Jesmo li nužno zločesti trolovi ako napišemo YouTube kreatoru da nam se ne sviđa njegov video? Ili da je ton loš? Sadržaj dosadan? Clickbait naslov? Jesmo li bezobrazni ako stisnemo na Dislike dugme nakon što smo pogledali video (ili dio videa) i zaključili da nam se ne sviđa?

Odgovor na to pitanje je prilično jednostavan – sve ovisi o tome kakva nam je namjera. Čak sam i ja, moram priznati, nekoliko puta bila toliko slobodna da sam se odlučila kliknuti na Dislike na YouTube-u. Zašto? Zato što mi se nije svidio video, smatrala sam ga beskorisnim ili je jednostavno bio toliko loš da mi je prst sam poletio prema tom kontroverznom dugmetu u obliku palca okrenutog dolje. 

Što je Dislajk Bombing?

To je u redu. Sasvim je ok izraziti svoje mišljenje ako to ne radimo iz zlobe i zle namjere. Ali, kako je online svijet mjesto u kojemu obitavaju trolovi svih veličina, tako je i u YouTube zajednici poznat pokret pod nazivom – Dislike Bombing ili Bombardiranje Dislikeom. 

Poanta je u tome da se ljudi, najčešće online trolovi koji vole hejtati određenog kreatora, zajedno udruže u namjeri da predmetu svoje trenutne mržnje daju što više ‘dislajkova’ kako bi njihov broj nadmašio broj lajkova te odbio potencijalne buduće gledatelje od klikanja na video. Jer, svima nam je jasno kako stvar funkcionira, svi se ravnamo po broju lajkova i dislajkova kao mjerilom određene kvalitete ili njenog nedostatka. 

Takvi trolovi koji su preferirali dislajk bombardiranje su zadavali puno glavobolje online kreatorima. Davanje dislajkova ih je zabavljalo i radili su to iz čiste objesti pa čak i mržnje, a YouTube je napokon odlučio tomu stati na kraj. Zato su u studenom prošle godine (2021.) odlučili ukloniti, točnije sakriti broj dislajkova na svojoj platformi. 

Što to točno znači? Dislajk dugme nije nestalo. I dalje je na svom mjestu, a mi i dalje možemo dislajkati video samo što se to više neće vidjeti. Od sada će broj dislajkova vidjeti samo kreator određenog videa, a ne i mi ostali.

Kako su poručili iz YouTube-a, njima je cilj stvoriti sigurno okruženje u kojemu kreatori mogu pronaći i podijeliti svoj glas. Kako bi ih zaštitili od maltertiranja, odlučili su sakriti dislajk, a navode i podatak da već sada ova odluka donosi pozitivne rezultate te da su neki kreatori rekli da su manje na meti ciljanog maltretiranja od strane trolova.

Ipak, većina kreatora se ne slaže s tom odlukom YouTube-a o skrivanju dislajkova, a svoje nezadovoljstvo je izrazio i jedan od osnivača YouTube-a Jawed Karim koji je u opisu svog prvog videa (koji je ujedno i prvi video ikada objavljen na YouTube-u) napisao “Kada se svaki YouTuber složi da je uklanjanje dislajkova glupa ideja, onda vjerojatno i je.  Pokušaj ponovno, YouTube.”

Kako onda saznati koliko dislajkova ima neki video?

Za sada je to moguće saznati prilično jednostavno.  Sve što vam je potrebno je ekstenzija po imenu “Return YouTube Dislike”, a funkcionira za Chrome, Edge, Firefox i iOS i moći ćete opet vidjeti broj dislajkova na YouTube videima. Barem za sada.

Ekstenzija je već dobila veliki broj pozitivnih kritika od korisnika, a nakon što je instalirate automatski će pokazati broj dislajkova na YouTube-u, baš kao i prije.

Kako biste preuzeli i instalirali ekstenziju, možete kliknuti na ovaj link Return YouTube Dislike ili jedostavno upisati u Chrome Web Store “Return YouTube Dislike”.

Što vi mislite o skrivanju broja dislajova na YouTube-u?

Potpis

Create a website or blog at WordPress.com