Prednosti i nedostaci društvenih mreža

Svaki biznis se mora oglašavati na neki način ako želi da javnost sazna za njega i da počne ostvarivati profit. Možete imati najbolju ideju na svijetu ili najbolji proizvod  ali ako to nitko ne zna osim vas, to je onda problem. Tradicionalno oglašavanje može biti skupo, posebno ako ciljate na TV, a može biti i neučinkovito jer nije svaki biznis stvoren za TV oglase.

Brojne su druge metode oglašavanja – oglasi u tiskanim medijima, letci, telemarketing, jumbo plakati…ali mnoge od tih metoda su skupe, a često znaju biti i neučinkovite ako nije dobro određena ciljna skupina, pravilan medij i ako cijela kampanja nije odrađena na ispravan način.

Nastanak društvenih mreža donio je sasvim nove mogućnosti u marketingu. Mogućnost brzog i učinkovitog komuniciranja s javnošću u stvarnom vremenu i širokim dometom. Društvene mreže odličan su izbor za svaki biznis, bez obzira na industriju u kojoj se nalazili, a posebno su dobre za male firme jer ne zahtijevaju (jako) visoka ulaganja kao neki drugi oblici oglašavanja.

Otkako su se pojavile, društvenim mrežama samo raste popularnost i neprestano se pojavljuju nove, a postojeće se razvijaju i unapređuju. Društvene mreže se mogu smatrati budućnošću svakog biznisa koji želi ostati u biznisu. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Pinterest..samo su neke od nevjerojatno popularnih društvenih mreža čija upotreba može donijeti velike koristi ako se koriste na ispravan i redovan način.

Prednosti društvenih mreža

  • Velika besplatna baza kupaca – od djece, odraslih, poslovnih ljudi, umjetnika, malih firmi i velikih korporacija, dobrotvornih organizacija..gotovo da više nema osobe ili poslovnog subjekta koji nema neku društvenu mrežu i s njom se svakodnevno služi. Za biznis je poznavanje svojih kupaca od ključne važnosti, bez obzira na posao kojim se bavili. Putem društvenih mreža moguće je prikupiti važne podatke o profilu kupaca, njihovim interesima i navikama i iskoristiti te podatke ne samo u personaliziranju sadržaja nego i poboljšanju poslovanja.
  • Brzina – odlika društvenih mreža je brzina (odnosno, brze su toliko koliko vam je brza internetska veza, a nadajmo se da je brza). Onog trenutka kad imate nešto novo za podijeliti to i učinite i svi to vide. Informacije nisu nikada svježije i aktualnije nego na društvenim mrežama.
  • Novi kupci – društvene mreže pomažu u prikupljanju novih kupaca. S obzirom da pomažu rangiranju na pretraživačima, firmu koja ima društvene mreže lakše je pronaći na interentu, a profili na mrežama usmjeravaju korisnike na službenu web stranicu (pod pretpostavkom da se ljudima svidi ono što vide).
  • Feedback – nema ništa korisnije od povratne informacije, a uz pomoć društvenih mreža moguće je na lak i brz način saznati što kupci misle o vama i vašoj firmi, proizvodima i uslugama.
  • Veza s kupcima – komuniciranje s kupcima na osobnijoj razini od one koju pružaju tradicionalne komunikacijske metode pomažu u stvaranju veza i izgradnji zajednice.

Naravno, nema prednosti bez nedostataka

  • Dugotrajna investicija – kako bi društvene mreže bile efikasne i dovele do najboljih rezultata, potrebno je angažirati nekoga tko se bavi digitalnim marketingom i tko zna što radi. Kad je riječ o biznisu, društvene mreže nisu igra i zabava nego ozbiljan alat potreban za uspješno poslovanje. Od otvaranja službenog profila na društvenim mrežama nema nikakve koristi ako se informacije ne dijele neprestano, ako ne postoji interakcija s kupcima (dakle, ako je komunikacija isključivo jednosmjerna) i ako se ne postavlja zanimljiv i aktualan sadržaj. U tom slučaju je bolje odustati jer loše i neodržavane društvene mreže mogu samo naštetiti poslovanju jer će kupci poistovjetiti vaš profil s vašom firmom i najmanja stvar može naštetiti ugledu.
  • Negativni komentari – čak i ako radite najbolje na svijetu uvijek postoji mogućnost nezadovoljnih kupaca i negativnih komenatara. To je činjenica s kojom se treba pomiriti. Neki preporučuju brisanje takvih komentara ali to nije rješenje jer poslovati treba transparentno, a suočavanje s kritikama pokazuje zrelost i odgovoran pristup onome što radite. Svaki komentar je dragocjen jer nam najbolje daje uvid u kvalitetu onoga što radimo pa tako i negativni komentari mogu poslužiti da se problem ozbiljno shvati i poboljša cjelokupni pristup poslovanju.
  • Teško mjerljivo – teško je izmjeriti efikasnost društvenih mreža, to je činjenica. Ako pošaljete poštom letke i napišete na njima da donosioc letka ima popust od 50%, lako je izmjeriti koliko se pojavilo kupaca s letcima i koliko ste letaka poslali te je li cijela investicija bila isplativa. S društvenim mrežama je to malo drukčije i teže je dati preciznu analizu učinkovitosti iako se uspjeh naravno može pratiti na brojne druge načine, ako i nisu strogo matematički.

Kao što vidite, prednosti je više nego nedostataka, a u svijetu u kojem internet postaje sve popularniji, a društvene mreže sve jače, nekorištenje društvenih mreža nije pametna odluka kad je riječ o poslovanju. Pravilna upotreba društvenih mreža omogućuje da svi čuju za vas, da vas svi vide i da prenosite informacije o svom poslovanju na brz, jednostavan način u stvarnom vremenu i s širokim dometom te podignete svoje poslovanje na višu razinu.

2 responses to “Prednosti i nedostaci društvenih mreža”

  1. Ja i ne volim marketing tj nemam s njim nikakve veze al citan ovo jer je stvarno kvalitetno

    Like

Create a website or blog at WordPress.com