Instagram – kako da?

Već sam nekoliko puta spomenula da je Instagram bez konkurencije najpopularnija tema, a i društvena mreža o kojoj dobivam najviše pitanja i od poznatih i nepoznatih ljudi. Kako ne bih morala odgovarati svima posebno što je zapravo i nemoguće, najbolje je zapisivati pitanja i sažeti sve u jedan članak (ili više njih, ovisno o količini pitanja).

Instagram, kao i sve društvene mreže, se na prvi pogled čini jako jednostavan. Što može biti komplicirano? Otvoriš profil, pronađeš lijepi kadar i klik – uslikaš ga. Objaviš fotku na Instagramu i čekaš lajkove i pratitelje. Nakon nekog vremena se pokaže da stvari nisu baš takve kao što su se činile na početku i onda kreće preznojavanje dok se u glavi vrte misli – zašto mi nitko ne lajka sliku? Zašto me nitko ne prati? Zašto nema komentara? Zašto me nitko ne voli?

A to je samo dio problema jer većina, prije ili poslije, shvati da postoje još brojne sitnice koje bi voljeli učiniti (editirati post, blokirati nekoga, sakriti filtere koje ne koriste.), a za koje ne znaju kako učiniti pa kreće grozničava potraga za savjetima na internetu. Gdje uskačem ja sa svojim savjetima 😉

Činjenica je da vam društvene mreže neće promijeniti život i ostaviti neki veliki utjecaj ali je isto tako činjenica da će vam pomoći u poslovnom smislu kao i to da se zabavite, otkrijete možda neke nove vještine za koje niste ni znali da ih posjedujete i upoznate ljude iz cijelog svijeta koji dijele vaše interese.

Neke od ovih trikova vjerojatno znate, neke ćete tek naučiti, u svakom slučaju, sve novo što naučite će vam uvijek olakšati život jer ćete brže i efikasnije obavljati određene radnje pa makar se radilo i o postavljanju selfija na Instagram.

Sad vežite pojaseve jer polijećemo i krećemo sa savjetima za koje možda niste, a možda i jeste znali.

tips-tricks-instagram

Kako brzo doći do najnovijih fotografija u galeriji

Uslikali ste odličnu fotografiju koju želite objaviti na Instagramu i želite to učiniti brzo. Najjednostavniji način za to je da, bilo gdje u aplikaciji, stisnete i držite ikonu kamere. Na taj način ćete odmah doći do zadnjih nekoliko fotografija u galeriji.

Pošaljite sliku samo izabranim ljudima

Ponekad želite samo poslati sliku prijateljima, a ne želite je objaviti da je svi vide. Možete i to, nema problema. Idite na svoj home page (ikona kućice), kliknite na  ikonu, pa na znak +. Pojavit će vam se opcije da pošaljete sliku, video ili poruku zajedno s listom ljudi koje pratite. Izaberite one kojima želite poslati određenu fotografiju, izaberite fotografiju iz galerije i kliknite na Send.

Landscape ili Portrait format

Možda vam je dosadilo neprestano postavljati isti format fotografija? Sve što vam je potrebno kako biste iz landscape prešli u portrait i obratno je da, nakon što izaberete fotografiju, kliknete na ikonu u donjem lijevom kutu i vaša slika će odmah prijeći iz landscape u portrait, kako god vam odgovara u tom trenutku.

Like & Unlike

Sviđa mi se – ne sviđa mi se, teška je odluka. Svi već znate da ako 2 puta kliknete na sliku ili na ikonu srca da ćete tu sliku i lajkati ali što ako ste to napravili greškom ili ste odlučili da vam se slika ipak ne sviđa? Samo još jednom kliknite na ikonu ♥ i vaš lajk će nestati kao da ga nikada nije ni bilo.

Komentiranje

Pronašli ste sliku koja vam se sviđa, velikodušno joj dali ♥ ali željeli biste ostaviti i komentar. Odmah do ikone srca nalazi se druga ikona  za komentiranje. Kliknite na nju i otvorit će vam se dio u kojem možete napisati komentar. Komentari nisu limitirani na broj znakova ali ipak se držite pravila da je kratki komentar najbolji komentar i nakon što ste napisali, kliknite Send.

Uz te dvije ikone se nalazi i ikona strelice na koju kad kliknete, možete poslati fotografiju koju ste lajkali i koja vam se sviđa svojim prijateljima koje pratite.

Povezivanje Instagrama s drugim društvenim mrežama

S obzirom da je Instagram tako popularna društvena mreža, možda biste voljeli povezati svoj račun i s nekim drugim mrežama na kojima imate otvoren profil. Kako biste to učinili idite na svoj profil – settings – linked accounts. Kliknite na Linked Accounts i pojavit će vam se sve opcije s kojima možete povezati svoj Instagram, a među njima su Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr itd. Izaberite s čim se želite povezati i svaki put kad objavite novu fotografiju na Instagramu, dobit ćete opciju da tu sliku objavite i na drugim društvenim mrežama (što možete ali i ne morate učiniti).

Dodajte fotografije na svoj blog

Objavili ste na Instagramu odličnu fotografiju i želite je objaviti i na svom blogu? Postoji jako jednostavan način za to. Idite na svoj profil na Instagramu, izaberite fotografiju koju želite objaviti na blogu, kliknite na 3 okomite točkice, izaberite opciju Copy Share URL, kopirajte i zalijepite na svoj blog.

To isto možete učiniti i s PC-ja na način da odete na web verziju svog profila, izaberete fotografiju, kliknete na 3 točkice i ponovite prethodni postupak.

Kako poslati direktnu poruku

Idite na home page svog profila (ikona kućice) pa ćete u gornjem desnom kutu vidjeti ikonu koja izgleda kao ladica . Klik na tu ikonu će vas dovesti ravno do mjesta za direktne poruke i privatno komuniciranje s drugim korisnicima na Instagramu.

Kako biste poslali novu poruku kliknite na znak + i otvorit će vam se opcija da pošaljete sliku, video ili poruku. Izaberite poruku kao i osobu ili više njih s kojima želite komunicirati i budite uvjereni da nitko osim vas i izabrane osobe neće moći pročitati vaše dopisivanje.

Kako koristiti Instagram na webu

Upišite u tražilicu Instagram.com i ulogirajte se u svoj profil. Još uvijek nije moguće objavljivati slike na ovaj način nego samo preko mobilne aplikacije ali možete uređivati svoj profil, pretraživati, komentirati i lajkati.

Skinite fotografiju s Instagrama na kompjuter

Možda biste voljeli imati svoje fotografije s Instagrama i na laptopu ali vam se ne da prebacivati preko Bluetooth-a ili kabla i tražiti u galeriji telefona fotografije koje želite imati i prebaciti.

Morate samo otići na stranicu koja se zove InstaPort, ulogirati se sa svojim korisničkim imenom s Instagrama i moći ćete brzo i jednostavno prebaciti slike i videe na kompjuter koje će se prebaciti u obliku zip file-a.

Kako onemogućiti Auto Play na videima

Ako vam smeta što se video na Instagramu sam pokreće čak i ako ga ne želite pogledati ili ne želite na vam troši mobilne podatke interneta, možete to onemogućiti na ovaj način.

Kliknite na 3 točkice na svom profilu, pa skrolajte do Settings i izaberite Cellular Data Use. Kliknite na to i izaberite opciju Use Less Data. Ova opcija će vam pomoći samo kad ste na mobile data i video se neće sam pokrenuti kako biste uštedili dragocjene megabajte. Dok ste na WiFi, video će se opet sam pokrenuti, a na mobilnim podacima ćete morati kliknuti na video kako biste ga pogledali.

Dodajte citat na fotografiju

Ponekad želite i napisati nešto na fotografiju prije nego što je objavite. Treba vam samo pravi alat pomoću kojeg ćete to postići. Idite na Play Store ili App Store, ovisno o tome imate li Android mobitel ili iPhone i upišite u tražilicu Instaquote. Pojavit će vam se bezbroj aplikacija od kojih izaberite jednu i instalirajte je na telefon (vodite se ocjenama i recenzijama kako biste izabrali najbolju i koja najviše odgovara vašim potrebama).

Takve aplikacije će vam pružiti bezbroj mogućnosti da dodajete citate svojim fotografijama, mijenjate boju, izgled i veličinu fonta i sve druge opcije koje vam mogu zatrebati.

Napravite kolaž od fotografija

Zašto samo objavljivati uobičajene fotografije kad možete biti pravi umjetnici i objaviti više fotografija spojenih u kreativni kolaž? Potrebna vam je samo Instagramova aplikacija Layout s kojom možete spajati slike u kolaže što je posebno korisno ako želite prikazati proces “prije i poslije”.

Ne morate više rezati fotografije

Ponekad morate odrezati i prilagoditi fotografiju (crop opcija) kako biste je mogli objaviti na Instagramu što može dovesti do toga da odrežete neki važan dio. Postoji rješenje za taj problem u obliku aplikacije No Crop Pic for Instagram, dostupne na App Store i Play Store. Riječ je o odličnoj aplikaciji uz pomoć koje možete prilagoditi veličinu svojih fotografija bez rezanja, dodavati razne filtere, emotikone, pozadine, 3D efekte, preko 400 besplatnih naljepnica i čega sve ne što vam može uljepšati fotografije i pomoći vam da dobijete više ♥.

Otvorite više računa istovremeno

Posebno praktično ako želite otvoriti račun za svog kućnog ljubimca što je jako popularno u zadnje vrijeme na Instagramu (i obično završi tako da vaša mačka ima više pratitelja od vas). Idite na 3 okomite točkice na svom profilu i skrolajte dolje dok ne dođete do opcije Add Account gdje možete napraviti novo korisničko ime i lozinku za novi račun.

Uključite ili isključite notifikacije

Obavijesti o tome kad vam netko lajka sliku su odlične kako biste bili u toku oko svega što se događa na vašem profilu iako vam ponekad možda i smeta, posebno ako dobivate puno lajkova. Možete jednostavno upravljati svojim notifikacijama na sljedeći način: idite na 3 točkice na svom profilu, pod Settings ćete vidjeti opciju Push Notifications i kad kliknete na nju moći ćete upravljati svim obavijestima i opcijama.

Jeste li naučili nešto novo ili su vam svi savjeti bili poznati? Ili vas zanima još nešto što nisam spomenula? Ako vi znate neki trik na Instagramu, nemojte se bojati podijeliti ga. U međuvremenu, fotografirajte, isprobavajte, držite se korisnih savjeta i bit ćete prava zvijezda Instagrama.

potpis

3 responses to “Instagram – kako da?”

Create a website or blog at WordPress.com