WhatsApp trikovi i savjeti, 1. dio

Vjerujem da ste svi upoznati s aplikacijom WhatsApp i da je mnogi od vas i koriste. Meni je, naprimjer, puno bolja od Vibera, Skypea, Facebook Messengera i sličnih aplikacija za brzu i besplatnu mobilnu komunikaciju. Djelomično je stvar u navici jer dugo koristim WhatsApp za komunikaciju, a djelomično su i sljedeći razlozi u pitanju:

  • lako je i brzo registrirati se na WhatsApp
  • nije potrebna nikakva lozinka za registraciju
  • uvijek radi i nikada nema nikakvih poteškoća
  • vrlo brzo prenosi podatke čak i slike i videe
  • ne trebate biti registrirani ni na kakvu društvenu mrežu (kao za Facebook Messenger)
  • automatski povlači sve kontakte iz imenika pa nije potrebno dodavati prijatelje jer se jasno vidi tko ima WhatsApp
  • ima širok izbor emotikona
  • troši malo mobilnih podataka, a radi i kad je slaba WiFi veza

Jesam li vas uspjela zainteresirati za instalaciju i korištenje WhatsApp-a ako ga već ne koristite? Ako već koristite WhatsApp onda sigurno i sami znate kako je komunikacija uz pomoć ove aplikacije brza i jednostavna. Isto tako vjerojatno znate da je nekada ipak potrebno malo više znanja i “petljanja” po postavkama kako biste proveli neku zamisao u djelo kad želite što brže i efikasnije komunicirati.

S naglim razvojem pametnih telefona i sve dostupnijeg interneta, procvjetao je i razvoj brojnih aplikacija za instant komunikaciju. Zašto biste više slali SMS poruke i plaćali za njih kad se možete spojiti na internet koji je u većini slučajeva jeftin, a na mnogim mjestima i besplatan i komunicirati bez imalo brige i pomisli na to koliko ste potrošili i je li vam ostalo dovoljno novaca na računu.

Uz pomoć aplikacija za komunikaciju možete poslati neograničen broj poruka kome god želite, a jedini trošak je mjesečna pretplata za WiFi. U tome je ljepota moderne tehnologije i brzog i bežićnog interneta – možete komunicirati gdje želite, kako želite i koliko želite. Možete slati fotografije koje ste snimili na licu mjesta ili to možete učiniti kasnije. Možete poslati video, linkove na zanimljive članke ili YouTube video. Možete poslati glasovnu poruku, emotikone, dokumente, PDF i sve što vam padne na pamet.

WhatsApp je mnogima omiljena aplikacija za komunikaciju, ima više od 400 milijuna aktivnih korisnika i taj broj neprestano raste, unatoč tome što se neprestano i svakodnevno pojavljuju nove aplikacije za mobilnu komunikaciju. WhatsApp ima svoje vjerne obožavatelje koji vrlo dobro znaju kvalitetu ove aplikacije i koliko je jednostavna za korištenje. Ako niste znali, WhatsApp je najpopularnija aplikacija za komunikaciju na mobilnim telefonima i preko njega se pošalje više od 30 milijuna poruka dnevno u svijetu.

WhatsApp više ne treba nikakav uvod i prestavljanje, dovoljno je znati da je riječ o najpopularnijoj aplikaciji za komunikaciju koja će zadovoljiti sve vaše potrebe. Možda i vi koristite WhatsApp i mislite kako je riječ o jednostavnoj aplikaciji i kako ste upoznati sa svim trikovima. Možda i znate neke ali sigurna sam da ne znate sve.

Kako biste još bolje, brže i učinkovitije komunicirali sa svojom obitelji i prijateljima preko WhatsApp-a, donosim vam savjete i trikove za korištenje ove aplikacije koji će vam olakšati život i uz koje ćete još sretnije koristiti WhatsApp za komunikaciju.

whatsapp

Napravite si prečace

Komunicirate li nesprestano s nekoliko istih osoba? Možda s mamom? Curom? Dečkom? Ili najboljom prijateljicom ili prijateljem? Ako ste na pitanje odgovorili potvrdno onda si napravite prečace na početnom ekranu svog mobitela za osobe s kojima najčešće i najradije komunicirate i olakšajte si život.

  • otvorite kontakte na aplikaciji WhatsApp
  • izaberite kontakt za kojeg želite napraviti prečac
  • stisnite sliku kontakta i držite je duže
  • na slici će se pojaviti kvačica
  • kliknite na 3 okomite točkice u desnom uglu aplikacije
  • kliknite na Add chat shortcut
  • ponovite za sve kontakte koje želite

Smanjite potrošnju mobilnih podataka

Ponekad ste u inozemstvu i koristite roaming uslugu i ne želite da vam se automatski skidaju sve slike ili videi koje vam netko šalje. Ili možda dok ste izvan kuće ili stana koristite mobilne podatke koje nemate neograničene i isto tako ne želite automatsko skidanje svih medija koje dobivate.

  • kliknite na 3 okomite točkice
  • kliknite na Settings
  • kliknite na Data usage
  • vidjet ćete 3 opcije: When using mobile date, When connected on Wi-Fi i When roaming
  • jednostavno za svaku opciju izaberite što želite da vam se automatski skida na vaš uređaj

Kod mene je to ovako riješeno – kad sam na mobilnim podacima imam dopuštenu opciju da mi se automatski skidaju samo slike, kad sam na WiFi skidaju mi se svi mediji, a u roamingu ništa i mislim da je to najbolje rješenje.

Pošaljite istu poruku većem broju ljudi

Možda nekad želite poslati istu poruku za 2 ili više kontakata. Kako ne biste morali pisati potpuno iste poruke i slati ih pojedinačno ili ih kopirati i lijepiti različitim kontaktima, napravite sljedeće

  • kliknite na 3 okomite točkice
  • izaberite opciju New broadcast i kliknite na nju
  • izaberite kontakte kojima želite poslati istu poruku

S ovom opcijom ćete isto, kao i kad pojedinačno šaljete poruke, moći vidjeti kome je poruka isporučena i tko ju je pročitao, a odgovore ćete dobivati pojedinačno od tih osoba, kao i uvijek.

Zaključajte WhatsApp

Ako se još netko povremeno poigra vašim telefonom ili se samo brinete da će netko pročitati vaše poruke ako uzme vaš telefon u ruke, uvijek postoji opcija da zaključate aplikaciju i onemogućite neovlašten pristup porukama.

Ako ste na Androidu, idite na Play Store i instalirajte AppLock, a za iOS isto tako postoji slična opcija u obliku iAppLock koju možete pronaći na App Store.

Privatnost na WhatsAppu

Vjerojatno imate u svom telefonskom imeniku puno kontakata. Od svih tih kontakata redovito komunicirate s nekoliko njih i smarate ih bliskima, a ostali su tu kao manje važni prijatelji, poznanici ili samo osobe od kojih ste nekada uzeli telefonski broj i ostali su vam u imeniku ako vam zatrebaju ili vam se ne da brisati njihove brojeve.

Možda ne želite da svi oni vide vašu profilnu fotografiju ili vrijeme u kojem ste zadnji put koristili aplikaciju.

Kako biste osigurali svoju privatnost napravite ovo:

  • kliknite na 3 okomite točkice
  • izaberite opciju Settings
  • kliknite na Account
  • kliknite na Privacy

Sad ćete dobiti opcije da izaberete i podesite tko sve može vidjeti vaše osobne podatke kao što je fotografija, status i kad ste zadnji put bili online na aplikaciji.

Utišajte kontakte

Ponekad imate prijatelja ili člana obitelji koji se stvarno jako voli dopisivati i slati vam razne slike, a vi možda nemate vremena ni volje neprestano odgovarati na poruke. Ipak, smeta vam što vam telefon stalno šalje obavijesti da imate novu poruku na WhatsApp-u.

Prva ideja koja vam pada na pamet je utišati zvuk telefona ali onda nećete čuti ni kad vas netko zove, pošalje vam SMS ili vam se javi neka manje dosadna osoba. Napravite ovo:

  • stisnite i držite profilnu fotografiju kontakta koji želite utišati
  • na vrhu aplikacije će se pojaviti opcija prekriženog simbola za zvuk
  • kliknite na simbol
  • dobit ćete opciju da utišate kontakt na 8 sati, 1 tjedan ili 1 godinu

Izaberite opciju koja vam odgovara, kliknite na ok i ne morate neko vrijeme primati obavijesti kad vam ta osoba nešto šalje.

Promijenite pozadinu

WhatsApp nema baš posebno maštovitu pozadinu za razgovore. Čini mi se da je nisu ni mijenjali otkad su na tržištu od 2010. godine. Na sreću, možete to promijeniti i dodati svoju pozadinu po ukusu kako bi vam bilo ljepše komunicirati.

  • kliknite na 3 okomite točkice
  • kliknite na Settings
  • kliknite na Chats
  • izaberite opciju Wallpaper
  • dobit ćete mogućnost izabrati pozadinu iz galerije telefona, čistu boju iz ponuđene palete, wallpapere koje nudi WhatsApp ili ne morate uopće imati wallpaper ako to ne želite

Pretraživanje na WhatsApp

Ponekad će vam se dogoditi da želite pronaći poruku koja sadrži neke informacije koje vam trebaju ali više, naravno, ne možete nikako pretraživati i čitati sve povijesti razgovora kako biste došli do podatka koji vam treba.

Kako biste si uštedili vrijeme i živce jednostavno kliknite na znak povećala na početnoj stranici aplikacije i unesite pojam, ključnu riječ ili samo početno slovo ili više njih. Odmah će vam se pojaviti sve poruke koje sadrže te riječi, a vi ćete lako moći pronaći što tražite.

Promijenite font

Je li vam dosadilo slati poruke uvijek u istom fontu koji su za vas odredili tvorci WhatsApp-a? Postoji i tajni font na aplikaciji koji se zove FixedSys i doći ćete do njega ako u tekst unesete tajne znakove.

Sve što trebate je prije i nakon napisanog teksta unijeti ovaj znak “` . Na primjer ´´´ Kako si?“` i kad pošaljete poruku vidjet ćete da je napisana drugim fontom, a uneseni znakovi će nestati i neće se vidjeti na poslanoj poruci.

Bold, italic ili prekriženi tekst

Možete poslati poruke napisane i podebljanim, ukošenim ili prekriženim tekstom. Morate samo napraviti ovo:

za bold dodajte zvjezdicu * prije i nakon teksta ili riječi koji želite podebljati, npr. *kako si?*

za italic dodajte doljnju crticu _ prije i nakon teksta ili riječi koji želite ukositi, npr. _kako si?_

za prekriženi tekst dodajte tildu  ~ prije i nakon teksta ili riječi koji želite prekrižiti, npr. ~kako si?~

Koristite WhatsApp na svom PC-ju ili laptopu

Odlično je koristiti aplikacije na kompjuteru, imate veliki ekran i veliku tipkovnicu koja omogućuje još bržu, precizniju i lakšu komunikaciju od mobilne tipkovnice. Ako ste puno za svojim PC-jem ili laptopom, a volite WhatsApp i ne da vam se neprestano imati mobitel pored sebe, možete uživati u njemu u velikoj desktop verziji.

  • otvorite WhatsApp na telefonu i kliknite na 3 točkice
  • kliknite na WhatsApp Web
  • skenirajte mobitelom QR kod
  • i gotovo, možete koristiti WhatsApp na kompjuteru

Imajte na umu da ova opcija ne znači da ste instalirali WhatsApp na PC nego da ga samo možete korisiti na taj način bez instalacije.

Kako instalirati WhatsApp na PC ili laptop

Možete instalirati WhatsApp i na svoj PC ili laptop iako ta ideja zahtijeva određenu proceduru i malo vremena ali ako vam paše imati aplikaciju na kompjuteru i veliki format kako biste lakše komunicirali, probajte s ovom metodom.

  • instalirajte ga na svoj PC ili laptop
  • nakon instalacije ga otvorite i vidjet ćete pretraživač
  • upišite WhatsApp u pretraživač i skinite ga
  • sad instalirajte WhatsApp na PC ili laptop (tražit će vas neke podatke za potvrdu računa)
  • unesite broj telefona za koji želite koristiti WhatsApp
  • morat ćete ga potvrditi SMS-om kao i u mobilnoj verziji
  • unesite kod koji će vam doći na mobitel putem SMS-a
  • WhatsApp je sad spreman za korištenje na PC-ju ili laptopu

Nadam se da vam je ovaj mali vodič pomogao da se bolje snađete i zabavite na WhatsApp-u. Ostanite ovdje jer sutra slijedi nastavak s još mnogim drugim savjetima. U međuvremenu, uživajte u razgovoru sa svojim prijateljima, isprobajte neke od ovih trikova i ne zaboravite javiti jesu li vam se svidjeli.

Naučite sve i o WhatsApp Statusu ovdje

  • Pratite Orbis Marketing i na Facebooku gdje vas očekuje svakodnevna zabava, motivacija, inspiracija i mnoštvo korisnih savjeta. I ne zaboravite lajkati 😉

potpis

 

 

 

 

 

10 responses to “WhatsApp trikovi i savjeti, 1. dio”

  1. E Bog,pošto imam What App ukljućen i htio sam se dopisivati sa prijateljem iz Njemaćke,poslao sam jedo 5-6 poruka i svaku mi je pokazalo da nije poslana,no ali na raćunu(,pošto imam mobitel na bonove),skinuto mi je oko 50 kn,pitam zašto,ako netko zna neka mi javi na E-mel..

    Like

    • Pozdrav Josip! WhatsApp je potpuno besplatan za komunikaciju i slanje poruka čak i u inozemstvo tako da ti ne bi smjeli ništa naplatiti. S obzirom da vidiš da nedostaju novci na računu, da nisi možda bio spojen preko mobilnih podataka na internet umjesto na WiFi?

      Like

  2. Poštovanje Ivana,
    Imam broj osobe koja ima WhatsApp, ali ne znam kako da tu osobu ubacim u WhatsApp kontakte. Osoba mi nije u običnom imeniku, već među FB kontaktima. Hvala. Pozdrav. Mirko.

    Like

    • Poštovanje Mirko,
      samo dodajte broj osobe u imenik vašeg telefona i on će se automatski povući u WhatsApp kontakte.
      Druga je opcija da na WhatsApp aplikaciji stisnete dugme za chat/novu poruku, onda na vrhu idete na 3 okomite točkice, stisnete malu bijelu ikonu osobe s +znakom i unesete broj osobe.
      Lijepi pozdrav!

      Like

  3. Poštovana,
    zanima me zasto mi ne povlači broj osobe iz imenika u WhatsApp imenik? da li je moguće da me osoba blokirala pa da ju zato ne mogu tamo pronaći? nisam još nikada komunicirala preko WhatsAppa s tom osobom. A navodno koristi aplikaciju.
    lp

    Like

    • Idite na 3 točkice na svom Whatsapu koje se nalaze u gornjem desnom kutu pa kliknite na Settings. Kad uđete u Settings kliknite na Contacts i tamo provjerite je li obilježena opcija Show all contacts.
      Postoje i skriveni kontakti koji se ne pojavljuju automatski.
      Lijep pozdrav
      Ivana

      Like

  4. Postovana,
    Molim Vas za pomoc,ako ikako stignete ssto prije. Kcer je slucajno izbrisala aplikaciju Whatsup i silno je nesretna jer kaze da je nepovratno izgubljeno sve sto je cuvala jos od 2013.te -poruke,slike,razgovori…
    Ja se nista ne razumijem u to,ali iskreno se nadam da pomoci ima i da se sve moze veatiti na staro…
    Utdam se u vasu pomoc i iskreno zahvaljujem..
    Lp Natasa

    Like

    • Poštovana Nataša,
      s obzirom da se datoteke ne čuvaju na serverima WhatsApp-a, svaki korisnik bi trebao sam raditi backup kako bi se osigurao da nekom greškom poruke i slike ne nestanu zauvijek.
      Kako se backup radi ručno i uglavnom prije brisanja aplikacije, vjerujem da kćer to nije radila što znači da povijest nije nigdje pohranjena nego je brisanjem aplikacije, nažalost, izgubljena.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

  5. Ciao Ivan,do pred nekoliko dana sam imao sve slike kontakata na WhatsApp sa novim update su ostale samo one slike koje su stavljene od kontakta a sve one koje su ranije bile povućene iz mog imenika jednostavno ih više nema,dali postoji neki naćin da postavim sam slike kontakata koji su u međuvremenu nestali.
    Hvala na odgovoru.

    Like

Create a website or blog at WordPress.com