Idemo biti kreativni!

kreativno-razmisljanje

Vrijeme je za lagani petak što znači i manje učenja i edukacije, a više zabave i rada na sebi. Važno je raditi na sebi svakodnevno i unapređivati se u svakom mogućem pogledu. Kad odlučite ozbiljno poraditi na sebi i svojim vještinama i sposobnostima, bit ćete uspješniji u svakom aspektu svog života uključujući i poslovni život.

Mislite li da ste već sad najbolji usudila bih se reći da se varate jer mjesta za napredak uvijek ima zato odlučite da ćete svakim danom biti kompletnija i bolja osoba, to vam može samo pomoći u budućnosti.

Današnja tema će biti kreativnost jer je smatram izrazito važnom. Postoji poznata izreka koja govori da je potrebno razmišljati izvan kutije ali ja uvijek tvrdim da morate razmišljati kao da kutija ne postoji. Albert Einstein je rekao da je kreativnost inteligencija koja se zabavlja i nije bio daleko od istine. Kreativnost nije hobi, to je način života koji morate naučiti živjeti kako biste postali uspješni u onome što radite i čim se bavite.

Kod kreativnosti nije važno smišljati i izmišljati nove i nepostojeće ideje nego povezivati već postojeće ideje na nov i drukčiji način. Ne morate biti originalni da biste bili kreativni ali morate biti kreativni da biste bili originalni.

Često me ljudi pitaju kako mogu svakodnevno pisati za svoj blog. Otkud mi ideje, gdje pronalazim inspiraciju, kako dolazim do motivacije, kako smišljam sve te teme i napišem nekoliko tisuća riječi za jedan članak. Mogla bih vam ispričati dugačku priču o procesu generiranja ideja, meditaciji, šetnji kroz šumu i stapanju s prirodom koja me inspirira ali to bi bila laž (ili samo jako dobra priča). Činjenica je da ne znam kako dolazim do ideja, ne znam gdje pronalazim inspiraciju, ne znam ni kako se motiviram, a ni kako smišljam teme. Istina je da sjednem za laptop i počnem pisati. I evo, čitate moje ideje i inspiraciju skoro svaki dan.

Kad to kažem ljudima vidim im u očima da ne razumiju. Da im nije jasno, a i da neki misle da im ne želim otkriti tajnu kreativnosti. Možete misliti što želite ali ovo gore što sam napisala je istina. Mislim da za bilo koji kreativan proces morate za početak voljeti ono što radite. Ja oduvijek volim pisanje i zato je to vještina koja mi lako ide od ruke.

Da ima istine u ovome što sam rekla potvrđuje i izjava Stevea Jobsa:”Kreativnost je vještina povezivanja stvari. Kad upitate kreativne ljude kako su nešto napravili, osjećaju se pomalo krivima jer nisu to zapravo napravili. Jednostavno su to vidjeli.” I to je sva istina o kreativnosti, morate vidjeti stvari na novi način, naučiti povezati točkice i stvoriti nešto novo. Je li riječ o potpuno novoj i originalnoj ideji koju još nije nitko smislio prije vas ili ste samo od već postojećeg stvorili nešto novo i sa svojim vlastitim pečatom, nije važno. Važno je da ste kreativni i da nešto stvarate.

Još jedan produktivan i kreativan um je Stephen King koji je, usput, i jedan od mojih najdražih pisaca. Poznat je po tome da mu nitko nije ravan po broju napisanih knjiga koje sve imaju više od 800 stranica, a to znači jako puno pisanja i ideja. Uvijek ga ispituju, čak i drugi pisci kako uspijeva toliko puno i brzo pisati ali ni on nema odgovor na to pitanje. Ono što King radi je da svako jutro sjedne za svoj laptop, zatvori se u sobu i intenzivno piše 8 do 10 sati svaki dan.

I sam priznaje da nekada uništi sve što je napisao jer mu se ne sviđa ili nije dovoljno kvalitetno ali poanta je da sjedi i piše i ne čeka inspiraciju da mu dođe. Tko čeka inspiraciju neće je nikada dočekati, u to sam uvjerena. Zato, ako želite biti kreativni i raditi nešto kreativno nemojte čekati ideje, pronađite ih sami. Krenite, uzmite olovku, kist, igle za pletenje ili što god želite i smatrate kreativnim i pokrenite se.

Možda nećete odmah na početku biti zadovoljni svojim radom ali praksa vodi do savršenstva, a na greškama se uči. Znanstveno je dokazana činjenica da ljude kreativnost čini sretnijima, zadovoljnijima i potencijalno uspješnijima u životu jer mogu vidjeti i rješavati probleme iz više različitih kuteva.

Ali što se događa ako se uopće ne osjećate kreativnima? Ako nemate ili mislite da nemate ni malo dara za pisanje, slikanje, sviranje ili bilo koju drugu aktivnost koja se smatra kreativnom? Bez brige, ne morate nešto stvarati da biste bili kreativni jer postoje brojne druge aktivnosti kojima možete pomoći svojoj kreativnosti, inovativnijem razmišljanju i načinu gledanja na svijet. Stručnjaci se slažu da je riječ o sitnicama, a koje će vam pomoći u kreativnom načinu razmišljanja. Može biti riječ o isprobavanju novog recepta, ako dodate nešto svoje, makar mali detalj koji ne piše u receptu već ste učinili nešto novo i kreativno.

Zato nastavite čitati kako biste saznali koje su to aktivnosti koje možete raditi čak i ako se smatrate potpuno nekreativnom osobom, a pomoći će vam u razvijanju kreativnosti.

Idite u šetnju

Svima je jasno da je hodanje zdravo i za tijelo i za um ali jeste li znali da je šetnja odlična za kreativnost? Stručnjaci koji su proučavali veze između šetanja i kreativnosti su ustanovili na svojim ispitanicima da je šetnja povećala njihovu kreativnost za 6o%. Steve Jobs je išao u dugačke šetnje kao i Mark Zuckerberg. Iako možda nećete doći na ideju da smislite Apple 2 ili Facebook 2, povećat ćete si šanse da kreativnije razmišljate, a i to je već dobar početak.

Ja jako volim šetnje i uvijek idem šetati. Kad sam umorna odmore me, kad sam pod stresom opuste me, a kad mi nedostaje inspiracije inspiriraju me jer mi se slože misli, počnem se opuštati, mozak mi bolje radi i dolazim do takvih ideja da uvijek sa sobom moram nositi rokovnik i olovku kako ne bih zaboravila sve dok dođem kući.

Bojajte

Jeste li čuli za bojanke za odrasle? Nemoje se smijati jer sam potpuno ozbiljna i 21. stoljeće je rezervirano za to da i odrasli, a ne samo djeca koja jedva drže bojicu u rukama, bojaju. Ne pričam o bojankama u kojima na A4 papiru dobijete Pikachua kojeg morate obojati u žuto nego o knjigama koja su prava mala umjetnička djela prepuna detalja. Morat ćete uložiti puno truda da obojate sve kako bi to izgledalo dobro ali sreća je što je YouTube prepun tutorijala kako ćete uspješno obojati sliku, koje su boje najbolje, kako ih koristiti i slično.

Ako ne znate crtati ili nemate volje za to, a baš vam se nešto stvara na papiru, isprobajte bojanku za odrasle. Možda se iznenadite kad vidite kako izgleda i poraste vam samopouzdanje i raspoloženje kad vidite kako ste nešto lijepo stvorili.

Kuhajte

Ili pecite kolače, uopće nije važno. Ako mislite da sam poludjela jer stvarno ne volite kuhati i najradije biste imali osobnog kuhara koji će vam svaki dan servirati obroke po vašim željama, moram vam reći da je kuhanje kreativan proces. Što se mene tiče, potpuno jednako kreativan kao pisanje ili slikanje. Moram li napomenti da volim i kuhati? Volim.

Kad kuhate stvarate nešto iz ničega, a to za to je potrebna kreativnost. Ne postoje dosadna jela, postoje samo dosadni kuhari koji nemaju mašte. Nemate ideja? Nema problema, počnite kopati po internetu koji je pun recepata. I nemojte se slijepo držati recepta, uopće nije važno imate li sve tražene sastojke. Dodajte ono što imate, izbacite što vam se ne sviđa i prilagodite jelo svom ukusu. Iznenadit ćete se kako će dobro ispasti, a i koliko možete biti kreativni radeći svakodnevnu aktivnost poput kuhanja.

Pospremite stan

Ne spadam u one zen tipove koji funkcioniraju s 10 stvari u životu, daleko od toga ali pokušavam se držati pravila – jedna nova stvar u ormaru, jedna stara stvar iz ormara. Na taj način uvijek imate mjesta ili barem pokušavate stvoriti dodatni prostor. Što ne nosite više, a u dobrom je stanju donirajte onima kojima treba. Uvijek je dobro činiti dobra djela.

Očistite stan od prašine, očistite PC ili laptop od nakupljenog smeća, dokumenata koji vam više ne trebaju i slika koje ste skinuli s Google Images i zaboravili na njih. Ipak, ako vas inspirira kreativni nered samo naprijed i ne morate potpuno isprazniti svoj radni prostor. Važno je da je čisto, a broj predmeta koji vas vesele na radnom stolu uopće nije važan. Albert Einstein je jako dobro rekao:”Ako je natrpan stol znak natrpanog uma, što da onda mislimo o praznom stolu?” Ako mene pitate, imao je pravo.

Čitajte

Čitajte iz zabave i radi opuštanja. Čitajte knjige, blogove, stručnu literaturu, upute za popravljanje perilica rublja..što god vas veseli, važno je samo da čitate. Čitanje će vas osloboditi stresa i prenijeti vas u potpuno novi svijet. Kažu da osoba koja ne čita živi samo jedan život, a osoba koja čita proživi tisuće života. Iskoristite to i počnite uživati u dobroj knjizi. Nije važan žanr, čitajte ono što volite. Odmorit ćete se, proširiti vokabular, mašta će vam procvjetati, postat ćete tolarantniji jer ćete više znati i naučiti se empatiji dok proživljavate priče književnih likova. I najvažnije od svega, bit ćete kreativniji.

Fotografirajte

Kad idete u šetnju iskoristite priliku da uslikate neku lijepu fotografiju. Nemate fotoaparat? Imate mobitel uvijek uz sebe, uvjerena sam u to. Osim toga, moderne kamere na mobitelima su puno bolje od nekih početnih i jeftinijih modela fotoaparata, da ne kažem da su praktičnije i da slike možete odmah obraditi i objaviti na Instagramu ili Facebooku.

Šetnja prirodom osim što je zdrava vas može inspirirati na više različitih načina, a fotografija je samo jedan od mnogih. Priroda je puna ljepota i savršenih kadrova. Ne morate biti profesionalni fotograf da uslikate lijepu sliku. Podignite pogled i slikajte nebo, nikada nije isto. Jesen je odlično godišnje doba za fotografiju, dovoljno je da bacite pogled kroz prozor i ugledate sve te bogate boje. Iskoristite priliku i zabavite se.

Igrajte igrice

Nisam od onih osoba koje su apsolutni protivnici igranja igara na PC-ju. Kako bih i mogla biti kad se bavim online marketingom i stvarima vezanima uz internet. I iako mislim da nije najbolja ideja provesti sate i sate sjedeći za kompjuterom jer je dobra ideja i izaći van, povremeno igranje igrica vam neće naškoditi. Može vam i pomoći. Kako? Na puno različitih načina. Za početak, igranje igara na stranom jeziku pomaže u učenju jezika. Ako igrate neke igre koje su fokusirane na rješavanje problema, lakše ćete i u stvarnom životu obraćati pažnju na detalje i razviti vještine potrebne za rješavanje problema.

Traženjem skrivenih objekata trenirate oči na uočavanje detalja i sitnica koje prije ne biste uočili. Igre u kojima sudjeluje veći broj igrača pomažu vam da lakše komunicirate s nepoznatim ljudima i razvijate timske vještine. Shvaćate li? Igre uopće nisu loše ako ih pravilno dozirate i ne dopustite da vam preuzmu život i zalijepe vas za stolicu. Tajna je u umjerenosti kao uostalom i u svemu.

Slušajte glazbu

Činjenica što ne znate svirati instrument, a ne ide vam baš ni pjevanje uopće nije razlog da ne uživate u glazbi. Slušanje glazbe radi čuda za opuštanje od stresa i poboljšanje kreativnosti. Glazba stimulira dio mozga koji je zaslužan za kreativno razmišljanje, motoriku i emocije, a klasična glazba još dodatno pomaže jer ima pozitivan efekt na kognitivne funckije, kreativnost i koncentraciju. Tako barem tvrde znanstvenici. Je li istina ili nije, ne znam ali malo glazbe u životu vam neće škoditi, a može vam pomoći.

Ako niste potpuni audiofil i nemate svu opremu potrebnu za savršen zvuk i reprodukciju glazbe, učinite što i ja – stavite slušalice na uši i spojite se na YouTube. Nema boljeg mjesta za besplatnu glazbu kakvu vam srce poželi, a usput možete pogledati i neki spot i možda doći na neku dobru ideju.

Okružite se plavom bojom

Znanstvenici kažu da kreativci vole plavu boju. Rekla bih da u tome ima neke istine, a to možete i vi vidjeti ako samo pogledate moj plavo ljubičasti logo. Ništa nije slučajno pa ni odabir boja, a plava je jedna od mojih omiljenih. Stručnjaci sa sveučilišta British Columbia su došli do zaključka da je plava boja najbolja za poticanje kreativnog načina razmišljanja. Plava boja asocira na nebo i vodu ali isto tako je povezana s otvorenošću i mirom.  Osim toga, plava boja pomaže u boljoj produktivnosti i poticanju kognitivnih sposobnosti. Ne škodi probati pa se zato okružite plavom bojom. Ili još bolje, malo gledajte u nebo i sanjarite. Nema ništa ljepše od toga.

Budite malo sami

Kreativci jako vole mir, tišinu i povremenu samoću. Koliko god je lijepo biti okružen ljudima koje volite, toliko je ponekad potreban mir i odmor od interakcije i komunikacije. Oni koji su i sami takvi će shvatiti o čemu pričam. Povremeno se izdvojite i provedite neko vrijeme sami samo sa svojim mislima. Osim što ćete se odmoriti i opustiti, možete doći do odličnih ideja jer ćete imati vremena za razmišljanje.

Putujte

Nema boljeg načina za poticanje kreativnosti od promjene okoline i istraživanja novih mjesta i lokacija, upoznavanja stranih zemalja i drukčijih kultura. Mnogi umjetnici i kreativci su putovali svijetom i za to vrijeme su nastala neka od njihovih najboljih djela. Ernest Hemingway je uživao u putovanjima, a mnoge njegove knjige su nastale baš za vrijeme boravka u Africi, Španjolskoj, Francuskoj ili na Kubi.

Kad otputujete nemojte se ponašati kao tipični turist koji se samo mota oko centra grada i traži što će kupiti. Umjesto toga istražujte mjesta na koja ne odlaze turisti, sve male i zanimljive uličice nekog grada. Upoznajte lokalnu kulturu i tek tad možete profitirati od putovanja i dobiti nalet kreativnosti i inspiracije.

Ako niste u mogućnosti otputovati izvan zemlje, putujte po svojoj zemlji ili po vlastitom gradu. Sigurno ima mjesta koja još niste istražili bez obzira na to gdje živite. Idite u prirodu, uživajte u lijepim pejzažima, odvezite se besciljno autom i iskoristite vrijeme za razmišljanje ili se vozite javnim prijevozom i upijajte okolinu. Promatrajte ljude, upoznajte svoj grad, idite u muzej ili kazalište. Prošetajte se poznatim i nepoznatim ulicama, neovisno o tome koliko puta ste bili na nekom mjestu ono nikada neće biti isto, uvijek se nešto mijenja.

Za kraj..

Nemojte nikada prestati raditi na sebi i svojoj kreativnosti. Maštajte i sanjajte jer vam to može samo pomoći. Što više radite na svojoj kreativnosti bit ćete s vremenom sve kreativniji, a onda ćete uvidjeti koliko je to važna osobina za svakodnevni život i rješavanje problema.

Nemojte sumnjati u sebe i nemojte se bojati neuspjeha, za kreativnost je potrebna hrabrost i želja da nešto napravite i stvorite nešto potpuno novo. Zato budite hrabri, vjerujte u sebe i počnite raditi na ostvarenju svojih snova. I nikada nemojte zaboraviti da vas logika može odvesti od točke A do točke B ali kreativnost vas može dovesti bilo gdje.

potpis

10 responses to “Idemo biti kreativni!”

      • Aha..ovako, na sidebaru u WordPressu u dijelu gdje se pisu postovi imas opciju “Categories & Tags” koja se nalazi odmah ispod Publish i Preview. Kliknes na to i napises sto zelis, tj. u koje kategorije ili tagove zelis smjestiti svoj tekst. Dok su kategorije opcenite, npr. knjizevnost, tagovi su specificniji, npr. ruska knjizevnost.
        Dodas tag tako da ga rucno upises u predvidjeno mjesto (kucica koja se otvori kad kliknes na categories&tags) i kliknes na Enter nakon svakog upisanog pojma kako bi ih zabiljezio. Mozes ih upisivati koliko zelis i koliko smatras da je vazno za tekst.
        Ako zelis maknuti neki tag, samo klikni na x koji se pojavi kad stavis misa na upisani pojam koji zelis izbrisati.
        Nadam se da pomaze i da nije zbunjujuce 🙂

        Liked by 1 person

Create a website or blog at WordPress.com