Kako zauvijek izbrisati račun na Facebooku?

brisanje-racuna-na-facebooku

Današnji tekst je zapravo odgovor na pitanja nekoliko čitatelja koji su tražili savjete kako da zauvijek izbrišu profil na Facebooku. S obzirom da nije riječ o savjetu koji mogu objasniti u dvije rečenice i poslati im na mail, a vjerujem da ima još onih kojima su dosadile društvene mreže i žele izbrisati svaki trag svog postojanja na njima, mislim da će ovakva vrsta vodiča dobro doći.

Nemojte me pitati zašto bi netko želio izbrisati profil na Facebooku jer ne znam točan odgovor. Mogu samo nagađati ali i reći da razlozi nisu važni. Ljudima dosade društvene mreže, shvate da na njima provode previše vremena ili više vremena nego što su očekivali, počnu više cijeniti svoju privatnost, a ne pada im na pamet objavljivati šale i zgodne sličice koje pronađu na internetu. Ne ispitujem razloge jer me ne zanimaju, ne tražim objašnjenja jer nisam psiholog i ne zanimaju me motivi koji potaknu ljude na brisanje društvenih mreža.

Svatko ima pravo raditi što god želi sa svojim profilima na društvenim mrežama pa idemo jednostavno zaključiti da ima onih kojima društvene mreže dosade i ne pronalaze u njima zadovoljstvo kakvo su nekada pronalazili. Ako se ne bavite digitalnim i content marketingom, nemate svoj blog, biznis i ne postoji ni jedan valjan razlog zbog kojega biste trebali imati društvene mreže, ne morate ih imati.

Društvene mreže su veliki kradljivci vremena ako ne postavite jasne granice i ne koristite ih umjereno. Najlakše je uzeti smartphone u ruke, otvoriti aplikaciju Facebooka i odlučiti samo malo pogledati što rade vaši prijatelji. Nakon nekoliko sati, mutnog pogleda ćete shvatiti da ste se zadržali duže nego što ste planirali, a niste napravili ništa korisno. Događa li vam se to često, bilo bi dobro da razmislite je li vam potrebno hlađenje od društvenih mreža, barem na nekoliko dana.

Ono što je odlično kod društvenih mreža je činjenica da možete otvoriti profil kad god poželite, zatvoriti ga kad vam dosadi, a onda krenuti ispočetka ako shvatite da ste pogriješili i da vam Facebook i Instagram previše nedostaju. Možda i moji čitatelji zaključe da su pogriješili i da im previše nedostaje Facebook ali za početak prvo moraju izbrisati svoj profil jer je to ono što trenutno žele.

Idemo vidjeti kako zauvijek izbrisati račun na Facebooku.

Backup prije svega!

Možda sam ovisna o backupu kao što su neki ovisni o Facebooku ali budimo iskreni, za vrijeme vašeg boravka na Facebooku nakupili ste puno sadržaja na svom profilu. Fotografija koje ste snimali i objavljivali kao i materijala koji ste pronašli na internetu ili su s vama dijelili vaši prijatelji. Bilo bi šteta da to nestane, zar ne? A možda se nakon nekog vremena i predomislite pa poželite opet otvoriti račun na Facebooku i napuniti ga starim i novim sadržajima.

backup-1

  • otvorite svoj profil
  • idite na Settings
  • u General tabu ćete vidjeti opciju Download a copy of your Facebook data (nalazi se na dnu), kliknite na nju
  • kliknite na Start My Archive
  • unesite svoju lozinku koju imate na Facebooku
  • kliknite na Submit
  • kliknite još jednom na Start My Archive

2

 

Facebook će pokupiti sve vaše podatke i poslati ih na vašu Email adresu kako biste mogli poslije sve upotrijebiti ako vam zatreba.

Koja je razlika između deaktiviranja i brisanja računa na Facebooku?

Deaktivirati račun znači:

  • da ga možete opet aktivirati kad god poželite i bit će potpuno isti kao prije deaktivacije
  • nitko vas ne može tražiti niti vidjeti vaš Timeline dok je račun deaktiviran
  • neke informacije mogu ostati vidljive (poruke koje ste poslali)
  • svi podaci računa su sačuvani od strane Facebooka (prijatelji, interesi) za slučaj da se predomislite

Izbrisati račun znači:

Vaš račun nestaje kao da ga nikada nije bilo (iako neki tehnički podaci mogu ostati u bazi podataka Facebooka iako ništa što je vama važno  kao i poruke koje ste poslali prijateljima), a ako se predomislite, morat ćete krenuti ispočetka i otvoriti novi profil.

Kako deaktivirati račun na Facebooku?

deaktivacija-racuna

  • idite u Settings
  • kliknite na Security (nalazi se ispod General)
  • kliknite na Deactivate your account

 

Kako trajno izbrisati račun na Facebooku?

 

  • ulogirajte se na svoj račun
  • kliknite na Delete my account

delete-account

Dalje vam ne mogu pokazati jer ne želim izbrisati svoj račun ali samo slijedite korake i objašnjenja koja će vam Facebook dati.

Ukoliko se odlučite za trajno brisanje računa na Facebooku morate znati i to da će brisanje biti odgođeno na nekoliko dana nakon vaše odluke (za slučaj da se predomislite). Ulogirate li se na svoj profil za to vrijeme, brisanje računa će biti otkazano. Isto tako, Facebooku će trebati oko 90 dana da izbriše sve vaše podatke koji su pohranjeni u njihovom sistemu. Unatoč tome, nitko neće do tih podataka moći doći kada krene proces brisanja.

O čemu je dobro voditi računa prije brisanja računa na Facebooku

Provjerite koje ste aplikacije povezali s Facebookom

Puno je aplikacija i web stranica na kojima ste se prijavili uz pomoć svog Facebook računa (naprimjer, Spotify, Instagram, Pinterest). Izbrišete li račun na Facebooku, na neke od njih se više nećete moći prijaviti ili ćete, kao na Spotify aplikaciji izgubiti sve što ste sačuvali.

Zapišite datume rođendana svojih prijatelja

Društvene mreže su svima olakšale život svojim podsjetnicima i više ni na što ne morate misliti, a najmanje da ćete zaboraviti rođendane svojih prijatelja. Bez brige, tu je Facebook da vas podsjeti. Onog trenutka kad izbrišete račun na Facebooku mogli biste zaključiti da više ne znate kad vam prijatelji imaju rođendan što može biti nezgodno, posebno ako ih počnete ispitivati za datume jer se neki mogu uvrijediti što to ne znate (iako najvjerojatnije ne znaju ni oni vaš).

Zapišite sve datume koji su vam važni, a za koje se oslanjate na Facebook i više o njima ne razmišljate.

Zapišite kontakte svojih prijatelja

Sigurno ste na Facebooku pronašli prijatelje koji su vam isključivo online prijatelji. Nikada se niste vidjeli, ne razgovarate telefonom niti komunicirate uz pomoć WhatsApp ili neke druge aplikacije ali svejedno na Facebooku imate odličnu komunikaciju i dobro se slažete.

Kad izbrišete račun na Facebooku izbrisat ćete i takve ljude zajedno s računom i bit će vam teško poslije doći do njih. Kako se ne biste doveli u probleme, pitajte svoje online prijatelje za kontakt broj ili email adresu kako biste ih mogli kontaktirati po potrebi.

Sad ste potpuno spremni za brisanje svog računa na Facebooku. Razmislite još jednom želite li ga potpuno izbrisati ili samo deaktivirati kako poslije ne biste požalili odluku i zadali si više posla nego što vam treba.

Ukoliko imate svoj biznis ili blog, ne bih vam savjetovala brisanje računa na Facebooku (a ni deaktivaciju) jer ne mogu dovoljno naglasiti koliko su društvene mreže korisne za ono s čim se bavite. No, imate li Facebook samo radi zabave, a otkrili ste da vam oduzima previše vremena (a k tome vas više ni ne zabavlja), samo naprijed, kliknite na Delete. Uvijek se možete predomisliti i krenuti ispočetka.

Jeste li vi ikada dobili želju izbrisati račun na Facebooku?

potpis

5 responses to “Kako zauvijek izbrisati račun na Facebooku?”

    • Potrebno je ulogirati se na svoj profil kako bi ga se izbrisalo ali, ulogirate li se na njega nakon što je započeo proces brisanja, stopirat će se brisanje računa.
      Dakle..ulogirati se, izbrisati ga i to je to, čekati da ga Facebook potpuno ukloni. Nadam se da je sad sve jasno 🙂
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

Create a website or blog at WordPress.com