Društvene mreže

Instagram je dodao selfie filtere na Insta Stories i još neke sitnice

Dobra vijest za sve obožavateljice i obožavatelje Instagrama, a loša vijest za Snapchat. Transformacija Instagrama u Snapchat je i službeno dovršena. Ne u doslovnom smislu riječi jer se ove dvije popularne aplikacije ipak nisu spojile u jednu (što možda i ne bi bilo loše rješenje) nego je Instagram uzeo i zadnju dobru ideju koju je Snapchat imao, a riječ je o selfie filterima.

Tko još ne voli filtere na svom licu? Svi znamo koliko su Snapchatovi filteri uvijek bili popularni, toliko da su korisnici Instagrama tražili načine kako se uslikati na Snapchatu, dodati filtere (posebno uvijek popularan pas i duga, a ni cvjetni vijenac nije loš) i objaviti tu istu sliku na Insta Stories.

Mnogi su se uporno žalili Instagramu i zahtijevali filtere, jer, Instagram je ipak popularnija društvena mreža od Snapchata i većina korisnika (privatnih i poslovnih) ga radije koristi. Za potpunu sreću nedostajali su samo filteri ali sad smo dobili i njih. Više se nitko nema pravo žaliti, osim Snapchata kojemu ne cvjetaju ruže i koji može samo gledati kako im Instagram krade ideje, a usput skuplja obožavatelje.

To Instagram koji je u vlasništvu Facebooka i koji je došao do 700 milijuna aktivnih korisnika od kojih 200 milijuna koristi Instagram Stories svaki dan, ne zanima. Ovim potezom su i službeno objavili rat Snapchatu, a koji će biti sljedeći potez, vidjet ćemo. Iako se neki bave teorijama zavjere i vjeruju kako je cijela priča oko kopiranja rezultat Zuckerbergove ljutnje jer nije uspio kupiti Snapchat (2013.g za 1 milijardu dolara), a sada mu je misija uništiti ga, predlažem da napustimo teorije zavjere i uživamo u ovim novostima.

Instagram filteri

instagram filteri

Znate kako priča ide, idite na Insta Stories i uočit ćete ovaj mali emotikon sa zvjezdicama. Klikom na njega dolazite do 8 filtera. Instagram je već najavio da je ovo samo uvod te da će nove filtere redovno dodavati. Za sad ćemo se zadovoljiti i s njih 8.

  • Zlatna kruna – želite li na trenutak izgledati kao Cezar, ovo je pravi izbor
  • Koala – otvorite usta i koala će micati ušima. Hoće li dobiti status ikone poput Snapchatovog psa, vidjet ćemo
  • Štreberske naočale – a oko glave vam lete matematičke jednadžbe. Nagnete li glavu naprijed, naočale će skliznuti po nosu, a najbolje kod ovog filtera je što se može koristiti i u paru
  • Zeko – miče nosom i podiže uši ako zinete
  • Vijenac od leptira – ovo bi mogla biti zamjena za legendarni Snapchatov cvjetni vijenac
  • Ledena kruna – postanite na trenutak ledena kraljica ili ledeni kralj
  • Perje – malo u stilu Charlestona i 1930-ih
  • Makeup – ovaj filter baca čarobni prah, pegla bore i nepravilnosti i čini da izgledate još ljepše (ako je to moguće)

instagram-filteri

Imajte na umu da je riječ o prilično osnovnim i jednostavnim filterima koji, za sada, nisu još na tragu Snapchata. Što ne znači da neće biti u bližoj budućnosti.

Rewind video (video s premotavanjem)

instagram-rewind

Ovo je druga novost koju je dodao Instagram, a riječ je o rewind videu koji je isto inspiriran Snapchatom. Kao što mu ime kaže, ova funkcija omogućava snimanje videa koji se prikazuje unazad.

Ovu funkciju ćete pronaći pored opcija za snimanje video, Boomerang i hands free, na Insta Stories. Instagram predlaže da probate nešto ispustiti iz ruku i na videu ćete vidjeti kako vam se taj predmet vraća u ruku. Ili možda snimiti fontanu pa gledati kako se voda vraća nazad.

U svakom slučaju, riječ je o opciji snimanja videa sličnom Boomerangu samo što, umjesto naprijed-nazad, ovaj video ide samo unazad.

Gumica za brisanje

gumica instagram

Gumica je zgodan dodatak da malo bolje začinite svoje Insta priče, a dobra je vijest što radi i na videu. Prekrijte sliku (ili video) bojom po izboru pa obrišite gumicom dijelove kako biste otkrili sliku koja se nalazi ispod. Možete birati i veličinu gumice.

instagram gumica

Personalizirani hashtagovi

Hashtag-instagram

Ovaj dodatak znači da na Insta Stories možete dodavati i svoje vlastite hashtagove, i to u bojama, veličinama i položajima kojima god želite. Super je to što, kad kliknete na hashtag na priči, automatski odlazite na sve ostale priče koje koriste isti hashtag.

Arhiviranje postova

Ova novost nema nikakve veze s Instagram Stories nego s Instagramom općenito. Možda ste do sada već i uočili na svom profilu novu ikonu u obliku sata oko kojega je omotana strelica.

Arhiviranje postova omogućava da sakrijete neku sliku od svih na Instagramu ali ćete je samo vi moći vidjeti. Zašto je to dobra novost? Zato što više ne morate brisati slike s kojima niste zadovoljni, koje nisu dobile dovoljan broj lajkova ili iz bilo kojeg drugog razloga.

Sada, ako se predomislite, možete vratiti svoju sliku iz arhive kad god poželite ili je nakon nekog vremena i trajno izbrisati ako ste zaključili da stvarno niste zadovoljni s njom ili angažmanom koji je dobila.

Kako spremiti sliku u arhivu?

Samo kliknite na 3 točkice uz sliku koju želite spremiti i izaberite opciju Archive. Slika više neće biti javno vidljiva nikome osim vama. Želite li je vratiti nazad, jednostavno kliknite na ikonu sata i izaberite sliku ili više njih oko kojih ste promijenili mišljenje.

Arhiviranje je odlična opcija za dobivanje malo privatnosti na Instagramu. Mnogi su skloni brisanju svojih starih slika koje odskaču kvalitetom od novih, a poslije im je radi toga žao. Isto tako, ako želite tematski urediti svoj profil, možete se igrati ovom opcijom dok ne otkrijete koje slike donose najbolje rezultate i izgledaju onako kako ste zamislili dok ste planirali.

Ako još uvijek nemate ovu mogućnost, nema razloga za brigu jer bi se u bližoj budućnosti trebala pojaviti i biti svima dostupna. Za svaki slučaj, provjerite imate li svježe ažuriranu aplikaciju Instagrama na svom telefonu.

Što vam se najviše sviđa od ovih Instagram novosti?

potpis

%d blogeri kao ovaj: