Gettr – novi Twitter ali bez cenzure

U zadnje vrijeme imam problem s društvenim mrežama. Nije samo problem u tome što sam asocijalni introvert koji bi iz društvenih mreža najradije izbacio onaj “društveni” dio i ostavio samo mreže, nego je problem i u tome što više od ičega volim slobodu govora.

Štoviše, vjerujem u slobodu govora i podržavam je svakodnevno, pa čak i onda kada se ne slažem s izrečenim ili kada se izjava potpuno kosi s mojim mišljenjem.

Jer, koja je poanta slobode govora ako dopuštamo da se govori samo ono što nama odgovara i s čim se slažemo? Je li to onda stvarno sloboda govora?

Baš i nije, zar ne? 

Pročačkamo li samo malo po nedavnoj povijesti, vrlo brzo ćemo shvatiti kako su sve popularne diktature počivale na baš takvom shvaćanju slobode govora – sve je ok dok govoriš ono što ti mi kažemo da govoriš. One sekunde kad kažeš nešto što se kosi s našim načinom razmišljanja i propagandom, gotovo je i nestat ćeš bez traga jer si opasan za sistem. 

Mislim da je važno poznavati povijest jer nam poznavanje povijesti pomaže da bolje shvatimo sadašnjost, a na neki način budemo uvijek spremni barem jedan korak unaprijed jer se povijest uvijek ponavlja. Ne vjerujete mi? Samo čekajte.

No, čak i s korakom-dva unaprijed, nisam ni ja očekivala da ćemo u 21. stoljeću doživjeti cenzuru na internetu koju zagovaraju tzv. liberali koji su zapravo liberalni poput Hitlera samo što je to trenutno nepopularno za reći. 

Ova izjava bi me najvjerojatnije koštala shadow bana na Twitteru, Instagramu i Facebooku, a ponovim li svoj prekršaj više puta za redom mogla bih i trajno izgubiti profil.

Jer kao što smo već apsolvirali, u današnje vrijeme sloboda govora znači da smo slobodni govoriti samo ono što se slaže s naracijom koju nam serviraju plaćeni mediji i farmaceutska industrija. Slično kao i u nacističkoj Njemačkoj.

No, kako je ovo mjesto na kojemu rasparavljamo o društvenim mrežama, biznisu, internetu i drugim ljepotama online svijeta, onda ću se i ja suzdržati (koliko je to moguće) od političkih komentara.  Iako je teško, ja sam vrlo politična i puna nepopularnih mišljenja.

Možemo se slagati u mišljenjima ili ne, ali činjenica je da su se tehnološki divovi u zadnje vrijeme udružili u namjeri da ušutkaju sve koji govore ono što se ne slaže s trenutno popularnim mišljenjem.

Počnite propitkivati (bez uključivanja teorija zavjere) učinkovitost određenih ideja (i pravila) koje se trenutno odvijaju u svijetu i izletjet ćete s Instagrama i Twittera prije nego što stignete stisnuti Publish. 

Ne vjerujete mi? Izazivam vas da probate, barem iz znatiželje, a onda mi javite kako je prošlo. Samo malo upozorenje, ne – ne mogu vam vratiti profil nakon što dobijete ban na Instagramu.

Sve je to dovelo do razvoja nove društvene mreže po imenu – GETTR.

Što je Gettr?

Gettr je (relativno) nova društvena mreža vrlo slična Twitteru samo, za razliku od Twittera, na Gettr-u možete izraziti svoje mišljenje koje se ne slaže s trenutnom klimom i nećete dobiti ban što je stvarno super. Naravno da sam morala isprobati cijelu stvar i da, stvarno funkcionira. Objavila  sam nepopularno mišljenje i…..tišina! Čuju se samo cvrčci, a ne i bijesni tzv. liberali koji se ljute jer zagovaraju slobodu govora samo dok se taj govor slaže s njihovim načinom razmišljanja.

Znam, i meni je zbunjujuće.

Uglavnom, Gettr je osnovao Jason Miller, bivši Trumpov glasnovogornik i savjetnik, u srpnju 2021. godine, a zamislio ga je kao mjesto koje se temelji na principima slobode govora, neovisnog razmišljanja, a na kojemu nema cenzure i trenutno vrlo popularne ‘cancel culture’.

Je li to zaista tako i hoće li Gettr postati novi Twitter za ljude koji vole slobodu govora ili će neslavno propasti, ostaje za vidjeti. 

Kako otvoriti profil na Gettr-u?

Za početak, preuzmite aplikaciju s App Store ili Google Play. Otvorite aplikaciju i kliknite Create Account (ili Log In ukoliko već imate otvoreni profil).

gettr-1

Izaberite korisničko  ime.

gettr-2

Unesite ostale podatke koje će vas aplikacija tražiti. Možete se ulogirati svojim mailom ili brojem telefona.

gettr-3

Nakon toga vas čeka samo jedno naporno dokazivanje da niste robot.

gettr-4

Možete dovršiti popunjavanje profila, dodati svoju sliku, link na web stranicu ukoliko je imate i napisati nešto u Bio.

gettr-5

I to je to, uspješno ste otvorili svoj profil na Gettr-u. Možete početi objavljivati sve ono što ne smijete na Twitteru, Instagramu i Facebooku.

Gettr će vam predložiti određene popularne korisnike poput Rogana i sličnih koje možete pratiti, a i ne morate. Radite što želite, samo budite pristojni.

gettr-6

Što kažete na novu društvenu mrežu? Koje je vaše mišljenje o temi?

Potpis

 

Create a website or blog at WordPress.com