Putovati znači živjeti

Putovanje je jedino što kupujemo, a što nas čini bogatima.

Ne mogu zamisliti život bez putovanja pa ga zato neću ni pokušavati zamisliti. Kad bih mogla, neprestano bih putovala i istraživala svaki kutak svijeta. Zato, kad osjetim da mi je potrebna promjena, da sam umornija nego što bih trebala biti i da sam na rubu izgaranja, postoji samo jedno rješenje – spakiraj torbu i na putovanje!

Ali, gdje putovati kad imaš samo dva slobodna dana? Pa na more, naravno! Barem je to blizu i nadohvat ruke. Ne baš blizu kao što stranci misle, posebno oni iz velikih zemalja ali dovoljno da se, bez previše kompliciranja, možeš spakirati, rezervirati smještaj i za plus/minus 3 sata doći na odredište.

Jednom me jedan američki čitatelj pitao gdje živim i kad sam mu rekla, odmah je išao googlati Zagreb. Nakon nekoliko minuta mi se javio i napisao – “Wow, pa ti živiš na obali!” Krenula sam mu objašnjavati da Zagreb nije na obali, a on meni da za njihove pojmove je – ako su ti potrebna dva sata do obale, onda si na obali.

Kad je riječ o našoj obali, moram priznati da je ne volim posjećivati u sezoni. Kako se ne volim satima kupati i pržiti na suncu, a nisam ni klasični turist koji je u 8 ujutro na plaži, u 8 navečer na večeri i onda do ponoći šeta gore-dolje rivom (bez uvrede onima koji baš to rade i uživaju u tome..sve ima svojih prednosti), zaključila sam da nema ništa bolje od mora izvan sezone.

U rano proljeće ili ranu jesen, more je prekrasno. Vrijeme je još uvijek dovoljno dobro i toplo za dugačke šetnje i uživanje na otvorenom, turista je malo, gradovi su gotovo napušteni posebno kad padne noć, a u hotelima nije gužva. Idealan odmor ako mene pitate i, ukoliko niste nikada išli na more izvan sezone, trebali biste to učiniti. Savršeno ćete se odmoriti i opustiti.

I tako sam se, za vikend zaputila u Šibenik. Preslatki mali grad na obali Jadranskog mora, sa savršenom starom jezgrom i pogledima koji obaraju s nogu. Uostalom, 250 fotografija na telefonu govori sasvim dovoljno o tome koliko je prizora vrijednih fotografiranja.

S obzirom da je ponedjeljak svima stresan dan i teško se prebaciti u business mode nakon opuštajućeg vikenda, a to vrijedi i za mene, danas ćemo se zabaviti jednom laganom temom i nekoliko slika.

Možda vas motiviram na putovanje. Zapravo, nadam se da ću vas motivirati dovoljno da se spakirate već sljedeći vikend i priuštite si malo odmora i opuštanja. To je nešto što uvijek dobro dođe.

Road trip – Šibenik

Nije važno samo doći na cilj, važno je putovati.

Nema boljeg putovanja od putovanja po lokalnim i sporednim cestama. Ne volim putovati autocestom, dosadna mi je. Zato su sporedne ceste najbolji izbor jer nije sve u destinaciji, dio užitka je i u putovanju.

Na sporednim cestama najbolje ćete upoznati zemlju i lako je shvatiti kako lokalni ljudi žive. Na putu do Šibenika nije neobično vidjeti stada ovaca na cesti. Radi njih često morate stati kako biste ih propustili i sporo voziti jer povremeno neka ovca zaluta na cestu.

Ni sama ne znam koliko sam vidjela Kangala, pastirskih pasa, koji vrijedno čuvaju svoje stado, slažu ga na hrpicu, strpljivo skupljaju odlutale ovce (i one hrabre koje zakorače na cestu) i gledaju ih kako satima pasu. Divni psi, a nemam ništa ni protiv ovaca.

Mislite li i vi da mora biti lijepo živjeti daleko od gradske buke?

20171028_135316

Hotel u obliku jedrilice, savršenog pogleda. D-Resort u Šibeniku, točnije Marini Mandalini. Prekrasna lokacija kao stvorena za opuštanje. A tek osoblje…savršenstvo! Od ljubaznog osmijeha, spremnosti da udovolje svim vašim željama, pića dobrodošlice i najbolje od svega – upgrade-a na viši kat, veću sobu s boljim pogledom. Što još možete poželjeti na vikend odmoru?

20171028_150630

Potpuno sam opsjednuta zalascima sunca. To je tema koja se najviše provlači kroz sve moje fotografije. Fasciniraju me i mogu ih satima hipnotizirano gledati. Od trenutka kad nebo počne mijenjati boju do momenta kad sunce potpuno zađe. Iako ne diskriminiram, nekako su zalasci sunca najljepši na moru.

20171028_151743

Još jedan, samo zato što je prekrasan, jer sam ih snimila preko 100 i ne mogu se odlučiti koji je najbolji. Nije li priroda čudesna?

20171028_170921

Mislim da je ovo savršeno uhvaćen trenutak. Ali, kad nepomično stojite, gledate u zalazak i samo okidate slike, onda naleti i ovako nešto…sunce uhvaćeno među granama.

20171028_170856

Jedna od ljepota posjećivanja gradova na moru izvan sezone je ta što nema previše turista. Štoviše, navečer su ulice potpuno prazne. Tek poneki gost u nekom od brojnih restorana, a ostali vjerojatno već sretno u krevetima svojih hotelskih soba.

Dok sam hodala napuštenim kamenim ulicama, imala sam osjećaj da je prošla ponoć. Ali ne, nije bilo još ni 8 sati navečer. Ipak, stara gradska jezgra bila je potpuno napuštena.

20171028_185433

Katedrala Sv.Jakova u Šibeniku. Uvrštena je i u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, a datira iz 15. i 16. stoljeća. Katedrala Sv.Jakova jedina je katedrala u cijeloj Europi izgrađena potpuno od kamena, bez upotrebe žbuke i drvenih konstruktivnih elemenata.

20171029_122024

Tipična ulica kakvih je u staroj jezgri Šibenika više nego što ih možete izbrojati, a opet, svaka priča neku drukčiju priču i posjeduje jedinstven šarm. Gotovo da možete osjetiti duh prošlih vremena na ovim ulicama.

20171029_124231

Šibenik okružuju četiri impresivne tvrđave izgrađene kako bi se grad zaštitio od Osmanskih napada koji su bili česti u srednjem vijeku. S obzirom na njihovu monumentalnost ali i odličnu spremnost domaće vojske, grad nikada nije pao u neprijateljske ruke.

Tvrđava svetog Mihovila najstarija je šibenska tvrđava koja se prvi put spominje u 11. stoljeću u vrijeme kralja Petra Krešimira IV koji je utemeljio Šibenik 1066. godine. Sagrađena je na visini od 60 metara iznad mora kako bi služila boljoj obrani šibenskog zaljeva i kanjona rijeke Krke.

20171029_130528

Na brojnim šibenskim arheološkim nalazištima pronađene su kamene topovske kugle. Veličina im je varirala ovisno o veličini topovskog otvora, a u slučaju napada ispaljivane su sa zidina tvrđava.

20171029_132931

Posebno mjesto u mom srcu rezervirano je za vrtove, a u Šibeniku se nalazi prekrasan samostanski vrt svetog Lovre. Bio je zaboravljen gotovo 100 godina i obnovljen 2007. godine. Ovaj vrt ima posebnu vrijednost jer je, uz franjevački vrt u Dubrovniku, jedini te vrste u Hrvatskoj, a nisu česti ni u ostatku Europe.

Tlocrt vrta prati srednjovjekovnu modu – riječ je o križnoj stazi s malenim zdencem u središtu. U četiri polja zasađeno je mirisno začinsko i ljekovito bilje, a okolicu krase starinske ruže i šimšir.

Legenda kaže da je Juraj Dalmatinac, hrvatski kipar i graditelj, donio kapare u Šibenik i sjemenke ugurao u kamene zidove kuća. Zato je i dan danas Šibenik poznat po zidnoj vegetaciji i kaparima koji rastu iz gotovo svakog zida.

20171029_135005

Nije li ovo jedan od najljepših vrtova? U njemu raste preko 100 dragocjenih začinskih biljaka. U sklopu vrta je i mali kafić/restoran koji poslužuje odličnu kavu. Kako je vrt pun mačaka, imate i odličan cat caffee jer su pitome i samo čekaju da ih pomazite i date im neku poslasticu sa svog tanjura.

20171029_134829

Ova ljepotica je pronašla savršenu lokaciju za uživanje na jesenskom suncu.

20171029_142822

Još jedan pogled na savršenu katedralu u kasne popodnevne sate. Mogla bih je gledati satima ali vrijeme je za polazak.

20171029_143114

I za kraj vas ostavljam sa zalascima sunca koje sam snimila u razmaku od samo nekoliko minuta. Nije riječ o filterima niti o obradi fotografije, boje su točno onakve kakve su bile na nebu u trenutku snimanja. Potpuno čarobno i nevjerojatno.

20171029_171745

Nije li prekrasno? Tolika koloristička promjena u samo nekoliko minuta. Izgleda kao da je došla ravno s platna nekog umjetnika opsjednutog bojama. Koja vam je ljepša?

20171029_171810

Za kraj ću vam reći samo jednu stvar – putujte i istražujte svijet! Putujte bilo gdje, bilo kada i bilo kako. Putovanja obogaćuju i opuštaju um. To je jedino na što se istinski isplati potrošiti i što će vam ostati zauvijek u uspomeni.

Volite li putovati?

Potpis

29 responses to “Putovati znači živjeti”

  1. Ovih dana putujem, htela – ne htela 😁
    Sve slike zalaska sunca su lijepe. Sačuvala sam neke. Da li imam dozvolu da sliku prolaza sa svetiljkom iskoristim za blog? Linkujem te, naravno – ako dozvoliš 😆😇

    Liked by 1 person

  2. Divno iskustvo i divne fotografije, Ivana. 🙂 Odmorila sam dušu čitajući i gledajući. Inače, s godinama, sve manje volim da putujem, mada ruku na srce, putovala sam kada sam to htela i u skladu sa mogućnostima. Sad, ako bih imala prilike da se duže od vikenda ili jedne nedelje zadržim na jednom mestu, odnosno da ga živim kao što žive oni koji tamo žive, prijalo bi mi. Na kratko, više mi predstavlja stres nego zadovoljstvo.

    Like

  3. Divno iskustvo i divne fotografije, Ivana. 🙂 Odmorila sam dušu čitajući i gledajući. Inače, s godinama, sve manje volim da putujem, mada ruku na srce, putovala sam kada sam to htela i u skladu sa mogućnostima. Sad, ako bih imala prilike da se duže od vikenda ili jedne nedelje zadržim na jednom mestu, odnosno da ga živim kao što žive oni koji tamo žive, prijalo bi mi. Na kratko, više mi predstavlja stres nego zadovoljstvo.

    Liked by 1 person

    • Hvala 🙂 Kratka putovanja znaju biti naporna. Ja sam ih uvijek izbjegavala jer sam si pretrpala raspored, imala potrebu sve vidjeti i na kraju se vratila kući umornija nego što sam otišla.
      Sad to ne radim. Obiđem što mi se da i ostatak vremena uživam u odmoru i pogledu. Ali, slažem se da bi bilo divno otići negdje na duže, unajmiti neku malu kućicu i živjeti poput lokalaca..to bi bilo iskustvo za pamćenje 🙂

      Liked by 1 person

  4. Svaka čast Ivana, lijepo napisano i upotpunjeno predivnim fotografijama sa putovanja. Vidi se trud i smisao, a putovanje ostaje zabilježeno riječju i slikom za cijeli život. Čista petica za post. Pošto sam veliki ljubitelj fotografije i slike, koje sam skoro počeo objavljivati i na blogu, jedva čekam slijedeći post. Pozdrav…

    Like

Create a website or blog at WordPress.com