Instagram Reels – kako snimiti, urediti i objaviti video, korak po korak

Sigurno ste do sada čuli, a možda i vidjeli novi dodatak na Instagramu – Instagram Reels. Za one koji ne znaju, riječ je o opciji snimanja i objavljivanja kratkih videa, u trajanju od 15 sekundi, kojima Instagram pokušava konkurirati TikTok-u i oduzeti im dio korisnika.

Hoće li uspjeti? Teško je reći ali ako je suditi po Storyjima koje je Instagram iskopirao od Snapchata, nije dugo trebalo prije nego su postale popularnije od Snapchat originala. Niste li još isprobali, sada je savršeno vrijeme da snimite i objavite svoj prvi Instagram Reels.

Zašto? Zato što je riječ o novom dodatku i želite li se kojim slučajem istaknuti na Instagramu i skupiti što veći broj pratitelja, razviti svoj brend, prodati proizvod ili se samo zabaviti, nećete još uvijek imati (pre)veliku konkurenciju.

Dobra je vijest što, ukoliko već koristite Instagram Stories, Instagram Reels vam neće biti prevelika novost jer je riječ o sličnim formatima. No, kao i u svemu, postoje neke razlike.

Spremni? Krenimo!

Idemo kreirati i objaviti Instagram Reels u samo nekoliko brzih i jednostavnih koraka.

Korak 1 – izaberite glazbu, filtere i brzinu

Ukoliko želite kreirati svoj prvi Reels video, počnite tako što ćete otvoriti kameru na Instagram Stories i izabrati Reels opciju.

instagram-reels-1

Prvo potražite koju glazbu želite koristiti u Instagramovoj glazbenoj arhivi. Možete koristiti i svoju glazbu ili drugi audio zapis tako što ćete snimiti Reels s njim.

Vodite računa o tome da kad snimite Reels sa svojim audio zapisom, taj zvuk će pripadati vama kao autoru. Imate li javni i otvoreni profil, drugi ljudi će moći koristiti vaš audio zapis na svojim Reels videima tako što će ići na opciju “Use Audio” na vašem Reels videu.

instagram-reels-2

Možete izabrati i koji dio pjesme želite da bude u videu.

instagram-reels-3

Sljedeći korak je postavljanje tajmera i odbrojavanje. Pomoću tajmera možete snimiti video “hands-free”. Nakon što pritisnete dugme kamere, pojavit će se klasično 3-2-1 odbrojavanje, prije nego počne snimanje u trajanju koje ste izabrali.

instagram-reels-4

Kao i u Instagram Storyjima, možete izabrati brojne efekte u Instagramovoj galeriji efekata, kao i snimiti različite klipove s različitim efektima.

instagram-reels-5

Možete izabrati i opciju ubrzavanja ili usporavanja izabranog dijela videa ili zvučnog zapisa.

instagram-reels-6

Korak 2 – snimite video

Sljeedeći korak je snimanje Instagram Reels videa, koji se gotovo ne razlikuje od snimanja Instagram Story videa. Sve što trebate je pritisnuti i držati dugme za snimanje. Vidjet ćete pokazivač napretka snimanja na vrhu svog videa.

instagram-reels-7

Vodite računa o tome da se Reels može snimiti u obliku serije klipova, jedan po jedan, ili svi u isto vrijeme ili možete objaviti već postojeći video iz galerije svog telefona.

Kada završite sa snimanjem, svom videu možete dodati različite efekte poput GIF-ova, naljepnica i teksta.

instagram-reels-8

Super je stvar što možete izabrati trenutak u kojem želite da se tekst pojavi. Pa tako, ukoliko želite da se tekst pojavi na samom početku Reels videa, pomaknite slajder na način da pokrije samo prvih nekoliko sekundi videa.

instagram-reels-9

Korak 3 – dijeljenje videa

Kad ste zadovoljni snimljenim videom, vrijeme je da ga podijelite sa svijetom (imate li otvoreni profil) ili sa svojim pratiteljima (ako je riječ o privatnom profilu). Za razliku od Instagram Story, koje imaju prilično ograničenu mogućnost dijeljenja, na Instagram Reels možete dodati hashtag i captions, urediti video thumbnail, tagirati prijatelje, i izabrati gdje želite podijeliti video.

instagram-reels-10

Imate li javni profil, Reels video možete podijeliti na posebnom mjestu u Explore-u gdje ga može vidjeti veći broj korisnika Instagrama. Pored toga, Reels video možete podijeliti i u svom feedu kako bi se pojavio na vašem profilu, u novom dijelu za Reels videe.

instagram-reels-11

Kada netko pogleda vaš Reels video, vidjet će vaše korisničko ime, tekst koji ste napisali, korištene hashtagove, glazbu i efekte ukoliko ste sve to koristili. Imate li privatni profil, Instagram Reels će se pojaviti samo u vašem feedu i nigdje drugdje te će ga moći vidjeti samo oni koji vas prate.

Kako gledati Instagram Reels?

Kako biste gledali Reels videe, idite na Explore dio svog Instagram profila pa kliknite na opciju Reels. Tamo ćete vidjeti i otkriti razne Reels videe koje su snimali drugi ljudi, a isto tako ćete ih moći lajkati, komentirati i dijeliti sa svojim prijateljima.

instagram-reels-12

Vidjet ćete i određene Reels videe koji su označeni s “Featured” etiketom. Riječ je o javnim videima raznih korisnika koje je izabrao Instagram i ponudio ih vam kako biste otkrili nešto novo, a najvjerojatnije u skladu s vašim dosadašnjim ukusom, tipom sadržaja s kojim imate interakciju te koji i sami objavljujete.

Ukoliko Instagram izabere i vaš video, dobit ćete o tome obavijest.

I to je to! Novi dodatak Instagramu i svim ljubiteljima videa i TikTok-a.

Što kažete? Sviđa li vam se?

potpis

Create a website or blog at WordPress.com